Strona 129 z 164 PierwszyPierwszy ... 2979119127128129130131139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.281 do 1.290 z 1634

Wątek: Olympus OMD E-M1

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Odp: Olympus OMD E-M1

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    I tak skończyły się marzenia
    Możliwe że ten procesor nie jest w stanie podołać kodowaniu 4K. Mnie osobiście to tam mało przeszkadza, FullHD to aż nadto jak na moje potrzeby.
    Fajnie że EVF podczas peakingu przyspieszy.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Jak ktos szuka na sile super hiper kamery to mu sie chyba zdrowo we lbie poprzewracalo, ze mysli o aparacie jako substytucie takowej...
    Aparat jest do robienia zdjec, a jak ktos tego nie rozumie to niech sie czym predzej wezmie za siebie, bo jak bedzie myslal w tych kategoriach to raczej nie zostanie drugim Wajda.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 27.08.14 o 20:29
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Jak ktos szuka na sile super hiper kamery to mu sie chyba zdrowo we lbie poprzewracalo, ze mysli o aparacie jako substytucie takowej...
    Aparat jest do robienia zdjec, a jak ktos tego nie rozumie to niech sie czym predzej wezmie za siebie, bo jak bedzie myslal w tych kategoriach to raczej nie zostanie drugim Wajda.
    O ho, ho, co za odważne tezy. Aparaty filmujące zrobiły rewolucję na rynku i parę dobrych filmów tym nakręcono. Zresztą kręci się je nadal, a miesiąc po miesiącu pojawiają się coraz lepsze maszynki, których głównym zadaniem jest fotografowanie. Za chwilę pojawią się rawy filmowe jako standard i właściwie kwestią tylko kształtu samego body będzie wybór tego czy owego do filmowania.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Aparaty filmujące zrobiły rewolucję na rynku i parę dobrych filmów tym nakręcono.
    Na jakim rynku?
    Fotograficznym, co dodanie tego trybu zmienilo w przypadku robionych zdjec?
    Czy jednak Video, na ktorym egzystuja rowniez kamery, i przez ten pryzmat nalezy postrzegac ta dodatkowa funkcjonalnosc aparatu?
    Czy wreszcie na rynku placzacych lamusow co musza miec wszystko w jednym, i to najlepiej w promocji za psi grosz, bo nie stac na dedykowane rozwiazania?

I wreszcie na koniec, ile z tych placzacych nad video jest wstanie zrobic cos wiecej niz fimowego gniota, nie wspominajac juz o fotografii nieco lepszej niz poprawnej...

Mam nieodparte wrazenie, ze teraz w aparacie dla niektorych miszczuf jak nie jest minimum 4k, to dyskwalifikuja takie urzadzenie do tego do czego zostalo przede wszystki zrobione, czyli robienia zdjec...

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 27.08.14 o 21:31

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

nyny - nie zawrócisz kijem Wisły. Trend jest taki że aparaty muszą nadawać się do filmowania. Nie jestem entuzjastą tego rozwiązania bo w ogóle nie jestem entuzjastą filmików i filmów amatorskich ale... kilka razy mi się to przydało (a oddzielnej kamery to raczej bym nie kupił) więc wolę mieć dobre filmy niż liche...

a jak ktoś jest purystą to Nikon ma dla niego coś odpowiedniego. Df się to chyba nazywa?
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Alez nie zamierzam niczego zawracac...

Taki przyklad dam, mam rodzinke duzo zakupow, siakies wozki, i takie tam rodzinne sprawy, i jak chce kupic praktyczne kombi, to nie psiocze na producenta dlatego, ze nie ma takich osiagow jak bolid F1, a jak do tego mam pod maska +200KM to ciesze sie niezmiernie

I o to mi glownie chodzi, bo widze ze niektorym to sie niezle swiatopoglad sfiksowal, dyskredytuja aparat, wiedza lepiej niz ksiegowi producenta bo kuzwa nie kreci w 4k, normalnie zal.pl ...

pozdo
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 27.08.14 o 21:43

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Na jakim rynku?
    Hmm... przeanalizujmy zdanie: "Aparaty filmujące zrobiły rewolucję na rynku i parę dobrych filmów tym nakręcono."
    Czy jednak Video, na ktorym egzystuja rowniez kamery, i przez ten pryzmat nalezy postrzegac ta dodatkowa funkcjonalnosc aparatu?
    Czy wreszcie na rynku placzacych lamusow co musza miec wszystko w jednym, i to najlepiej w promocji za psi grosz, bo nie stac na dedykowane rozwiazania?
    I wreszcie na koniec, ile z tych placzacych nad video jest wstanie zrobic cos wiecej niz fimowego gniota, nie wspominajac juz o fotografii nieco lepszej niz poprawnej...
    Brakuje pytania piątego: czy na rynku filmowym, na którym do czasu powstania pierwszego aparatu filmującego w HD królowały matryce 1/3'' max z pięcioma EV, nie licząc tych za kilkadziesiąt tysięcy (bliżej stu), czytaj: niedostępnych zupełnie dla większości filmowców.
    Mam nieodparte wrazenie, ze teraz w aparacie dla niektorych miszczuf jak nie jest minimum 4k, to dyskwalifikuja takie urzadzenie do tego do czego zostalo przede wszystki zrobione, czyli robienia zdjec...
    A ja mam wrażenie, że siedzicie, towarzyszu, gdzieś tam głęboko na prowincji i nie wiecie, co się na świecie dzieje Ludzie robią wspaniałe rzeczy filmującymi aparatami i mogą to robić tylko dlatego, że te aparaty kosztują jedną pensję, a nie trzydzieści. A to, że film robić jest trudno, znaczy tyle, że mało komu się to udaje. Większość chciałaby, ale generuje tylko koszmarki wypełniające youtuba, bo tu nie jest jak w foto - tydzień i już umiem. Ale na szczęście choćby z samej ilości, jednemu na tysiąc wychodzi i to już jest dużo.

Mam wrażenie pewnego deja vu: naście lat temu pojawiły się cyfrówki i liderzy tych technologii obrywali od tradycjonalistów, a tak naprawdę w ruch poszły kompleksy, bo trzeba było ogarnąć szopa i generalnie przestawić się z myśleniem ''slajdem'' na myślenie ''rawem'', a jak wiadomo, nie każdemu uczenie się nowego wychodzi łatwo i przyjemnie. Film to coś innego, ale trochę jakby krewny fotografii. Dziś podobne zjawisko mamy na tym polu: co niektórzy fotografowie zaczynają bawić się filmem, a ci, którym to nie pasuje bądź nie wychodzi czują się... odrzuceni. Rynek foto zrobił się wielki jak ocean i naprawdę dziś trudno zachwycić. Już nawet na cycki mało kto chce patrzyć, lajki dajemy z czystej sympatii do fotografa. A film to jednak coś tam więcej, przynajmniej takie jest odczucie. Oczywiście zjawisko dotyczy to tylko części osób parających się fotografią, głównie tych, którzy zawsze robili to tylko po to, żeby zaistnieć.

Dla mnie film jest kolejną przygodą, a ponieważ tak wyszło, że zająłem się komercyjnie edukacją w tej dziedzinie, będę chciał popularyzować owo medium właśnie wśród fotografów przede wszystkim: tych, którzy szukają czegoś jeszcze oprócz foto i niezależnie, tych, którzy żyli z foto, ale teraz im kiepsko z powodu finansowej korozji rynku fotografii.
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 27.08.14 o 21:50

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Nyny, z radością ogłaszam, że w pełni się z Tobą zgadzam. To co jest w E-M5 do uwiecznienia dzieciaka w przedszkolu czy innej tam imprezki wystarczy. A pędu do 4K nie rozumiem. Już FHD daje tak duży objętościowo materiał, że nie wiadomo co z tym robić a i kompy coraz mocniejsze zadyszki przy 4K dostawać będą. Rozumiem osoby którym zależy na super jakości ale idąc tym tropem to za 3 lata bedziemy o 8 albo i 16K rozmawiać. Po co?

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odniose sie w skroocie do tego elaboratu @Janka....

Jak bede chcial sobie pofilmowac cos wiecej niz dokazywanie moich dzieciakow, to kupie sobie odpowiednie do tego urzadzenie. Na pewno nie bede wylewal zali do producentow moich nikonow, olka czy sonego ze nie filmuja w najnowszych technologiach. Pomijam juz fakt ilu z tych lamusow bedzie jak slusznie zauwazyles umialo wykorzystac ta technologie i zrobic cos naprawde fajnego. Nie wspomne tez o fakcie calej dalszej technologicznej infrastruktury, by te 4K w naprawde wykorzystac, i cieszyc sie w pelni z tej technologii...

Ja nie mam nic do entuzjastow video, tylko do lamusow co marudza byle marudzic.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 27.08.14 o 21:59

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

I o to mi glownie chodzi, bo widze ze niektorym to sie niezle swiatopoglad sfiksowal, dyskredytuja aparat, wiedza lepiej niz ksiegowi producenta bo kuzwa nie kreci w 4k, normalnie zal.pl
    Ano, nie filmujesz, to nie wiesz w czym rzecz. 4k nikomu nie jest potrzebne dla tej rozdzielczości wprost, a wyłącznie do otrzymania gładkiego, czystego HD. Większość aparatów interpoluje w zawiły sposób HD z jakiejś dziwnej rozdzielczości pośredniej, wynikającej z całkowitych ułamków rozdzielczości rzeczywistej matrycy (np. w Nexach było chyba 1440px oryginału w poziomie). W pionie jest jeszcze gorzej, bo odrzuca się dwa z trzech wierszy i obraz wygląda jakby był nagrywany przez żaluzje. To się zmienia, każdy kolejny model interpoluje lepiej, ale wciąż film z 5DIII może czyścić buty temu z BM, gdzie mamy natywną rozdzielczość. 4k będzie problem rozwiązywał jak typowy downsampling zdjęć, robiących cuda z przeciętnej aparatury.

Uprawnienia umieszczania postów