036-gdzie woda czysta i trawa zielona.
036-gdzie woda czysta i trawa zielona.
Rezerwat przyrody Jezioro Kociołek to obszar ochrony ścisłej znajdujący się na terenie Wielkopolskiego Parku Narodowego.
Jest to niewielki, kolisty akwen o powierzchni 4,3 ha i maksymalnej głębokości 7,77 m, leżący 0,7 km na południe od Jeziora Góreckiego. Przedmiotem ochrony jest jezioro polodowcowe typu kociołek oraz przylegający liściasty zespół leśny (grąd). Brzegi i ławica przybrzeżna piaszczyste, a dno wysłane mułem znacząco zmineralizowanym o miąższości 1,5 m. Akwen pozbawiony jest jakiegokolwiek przepływu.
Ze względu na strome brzegi i dużą głębokość, występuje tzw. meromiksja, tj. ograniczona cyrkulacja wody w ciągu roku. Bogata flora wodna, w otoczeniu 200-letnie sosny i dęby. Z roślin rosnących na terenie rezerwatu wymienić można: turzycę błotną, sit rozpierzchły, zanokcicę skalną (rzadkość w Wielkopolsce) i miętę nadwodną.
042
043
044 Jezioro Góreckie
045 Ruiny zamku na Wyspie Zamkowej
046
![]()
Piekne widoczki prezentujesz.
Fajny pomysl na kadr z drzewem (043)
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
To koniec pierwszej części fotorelacji , kolejna będzie już bardziej yamadowa i dotyczyła tego po co w szczególności wybrałem się w tamte strony.
036 bardzo yamadowe (mimo płaskości)![]()
Piękna seria. Nauczony Twoim przykładem, też muszę takie drzewne rarytasy wrzucać do wątków
O, 053 z tymi chmurami jest bardzo dobre
Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 21.08.14 o 07:28
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||