Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 85

Wątek: Tamron 14-150

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Tamron 14-150

To jest porównanie bo nikt wehikułu czasu jeszcze nie wynalazł. Gdyby Tamron zdecydował się na ten obiektyw 4 lata temu sytuacja byłaby inna! Ale przyspał i teraz nowymi produktami musi konkurować z tymi których koszty opracowania i wdrożenia już się zwróciły.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Jd
    Gość

Nie będę wdawał się w przepychanki słowne , niech każdy pozostanie przy swoich racjach. Podam tylko pod rozwagę jeden przykład : 9-18 ( jego premiera to ten sam czas co mZD 14-150) nie ma konkurencji więc nadal trzyma cenę

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

to z debiutu Tamrona wypada cieszyć się podwójnie - raz bo jest jeszcze jeden ciekawy obiektyw w systemie a dwa bo wymusił spadek cen na szkło firmowe. Ale z tym wymuszaniem to chyba na wyrost, bo dobrą cenę na 14-150 widziałem jeszcze przed debiutem Tamrona
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar WoRaS
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    To nie jest zadne porównanie. Tamron to nowość a Olek to 4,5 letnia obecność na rynku. Jak już porównywać to cenę Tamrona w stosunku do ceny Olka ale z maja 2010 roku.
    Jeśli celem jest zbadanie stosunku cena/jakość i porównanie tych współczynników dla Olka i Tamrona to masz rację. Ale jeśli ktoś po prostu na podstawie ceny chce zdecydować co kupić, to interesują go aktualne dane.

Zobaczymy o ile stanieje Tamron... strzelam (szklana kula w serwisie), że max 200PLN w dół.
    Pozdrawiam, Tomasz
    http://www.tomaszworek.com/

Jd
    Gość

Aktualnie jestem nad morzem. Zabrałem ze sobą XZ-2 ze względów praktycznych tak , że pierwsze
    poważne boje z 14-150 będą dopiero w sierpniu,
    Ostatnio edytowane przez Jd ; 27.07.14 o 10:03

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Aktualnie jestem nad morzem. Zabrałem ze sobą XZ-2 ze względów praktycznych tak , że pierwsze
    poważne boje z 14-150 będą dopiero w sierpniu,
    A miałem napisać, że prędko nie liczcie na fotki

I tak po prawdzie to na tzw. normalnych fotkach różnica będzie żadna Może będzie coś innego na 100% crop'ach ... jak ktoś lubi w taki sposób oglądać zdjęcia.

Jd
    Gość

Czy ja się do czegoś deklarowałem ?? Napisałem , że może...A to znaczy , że nie muszę i przy tym pozostanę.Też wiele razy zamieszczałem prośby i zapytania na tym forum na które nikt nie raczył odpowiedzieć.

Awatar Benek
    Mieszka w
    Legnica
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Na niemieckim ebayu, bardzo dużo ofert tego Tamrona z ceną 1500-1550 zł. Nawt biorąc pod uwagę koszty wysyłki do Polski (60-70 zł) jest to IMHO bardzo dobra oferta. Konkurencja Panas 14-140 i Olek 14-150 są o parę stówek droższe.
    Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"

| OlyJedi Awatar ayu
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    No i jak z tym Tamronem. Wypowie się o nim jakiś użytkownik?
    Lubię sobie popstrykać.

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ayu Zobacz posta
    No i jak z tym Tamronem. Wypowie się o nim jakiś użytkownik?
    A co masz dokładnie na myśli? Mam od dawna. Niestety nie jestem ekspertem. Jest to jedyny mój obiektyw do mojego E-M10 więc nie mam porównania. Na małych wartościach przysłony jest lepsza ostrość niż na dużych. Czy to normalne w takich obiektywach? Widzę aberrację chromatyczną. Ale ta uniwersalność wynagradza mi minusy.