Właściwie to myślałem, ze wybierzesz sam 2 osoby do pojedynkubo to chyba na tej zasadzie powinno się odbyć? (Patrząc na pierwszy post w tym wątku.)
Teraz jak zmienisz .dng na .orf to nie wiem czy wezmę udział. Najprawdopodobniej od czwartku mnie nie będzie na 4,5 dni.
Musiał albo nie musiał![]()
Darmowy RawTherapee4.1.1 otwiera plik .dng i ma całkiem duże możliwości. ZPS 15 (ma moduł do wywoływania RAW) też daje rade z .dng
Z drugiej strony posiadacze LR i ACR (PS) sa na uprzywilejowanej nieco pozycji bo .dng to format stworzony przez firmę Adobe.
Z tego co wiem to nie, tylko .orf
Ostatnio edytowane przez And.N ; 15.07.14 o 16:28
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Rzecz w tym, że nie mam pojęcia, kto ma rozeznanie w takich narzędziach. Zakładam, że rzuconą rękawice podnoszą przygotowani i nikt nie dyskutuje na warunkami wejściowymi, tylko kombinuje jak sobie poradzić z zadaniem.
ORF czy DNG, będąc pod ścianą wszystko można sprowadzić do TIFF-a 16-bit.
---------- Post dodany o 16:39 ---------- Poprzedni post był o 16:38 ----------
Paint.
---------- Post dodany o 16:44 ---------- Poprzedni post był o 16:39 ----------
Dobra wrzućmy na luz. Wszystkie programy dozwolone. Wyciągnijcie najwięcej jak się da. Ma być ładnie. Czekam na zgłoszenia pierwszych dwóch osób, ale jeśli nie zamierzacie wrzucać opisu procesu nawet nie podejmujcie wyzwania.
Może i masz racje. Kto pierwszy ten lepszy w takim razie, a nie więcej niż 2 osoby z tego co pisałeś wcześniej
To już będzie się nieco kłóciło z Twoim założeniem, że zabawa ma polegać na jak najlepszym wywołaniu RAW-a (dng można powiedzieć, że to taki uniwersalny RAW) i w programie do tego przeznaczonym.
Edytowałeś widzę![]()
Ostatnio edytowane przez And.N ; 15.07.14 o 16:52
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Tez wchodzęGotowca gdzie zamieszczać? W tym wątku czy powstanie jakiś drugi z ankietą do głosowania? Rozmiar 900pix w pionie wystarczy?
Jeszcze tylko: gdzie, jak i do kiedy![]()