Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Wątek: Planistigmat - zapraszam serdecznie do mojego albumu ze zdjeciami.

| OlyJedi Awatar Planistigmat
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Odp: Planistigmat - zapraszam serdecznie do mojego albumu ze zdjeciami.

Dzieki za wizyte i wpis sepi19, kon i grisza34. Ciesze sie, ze niektorzy zagladaja tu czesciej niz raz.
    Chcialbym aby cos sie dzialo w watku, wiec pozwole sobie na skopiowanie wczesniejszego mojego posta.
    Ponizszy artykulik napisalem kilka miesiecy temu i zamiescilem w watku o starych aparatach, ale moze nie wszyscy tam zagladali, wiec zamieszcze go raz jeszcze. Zdjec nie bede numerowal, bo chyba nie one sa tu najwazniejsze.

Chcialem zaprezentowac aparat wyprodukowany przez firme Ernst Leitz w miejscowosci Wetzlar. No, a jak sie moze nazywac aparat firmy o nazwie Leitz ? Poprzez polaczenie slow LEItz oraz CAmera powstala handlowa nazwa - LEICA. O historii firmy nie bede pisal, bo jest to najlepiej opisana historia wsrod wszystkich firm fotograficznych.
    Skupie sie na tym co widzimy na obrazkach ponizej.
    Patrzymy na Leice, na poczatku fajnie by bylo wiedziec z jakich lat pochodzi. Wyszukujemy wiec w tabelkach, ze aparat o numerze seryjnym 232431 zostal wyprodukowany w roku 1936/37 jako Leica III. Obiektyw Summar nr 319762 pochodzi z roku 1936.
    Zagladamy wiec do internetu jak powinna wygladac Leica III. Widzimy ja w linku ponizej.
    http://collectiblend.com/Cameras/Lei...29-chrome.html
    No i tu od razu pojawia sie problem, poniewaz Leica III to aparat o najkrotszym czasie migawki 1/500 s (czas 1/1000 dodano w nastepnym modelu IIIa) oraz nie posiadajacy synchronizacji z lampa blyskowa. Taki dokladnie widzimy w linku.
    Widzimy jak byk, ze nasz aparat ma czas 1/1000 s oraz synchronizacje z tylu aparatu na prawo od okienka celownika. Leica III z linku wyglada troszeczke inaczej i ma inny grawerunek na gorze. Ponadto w naszym aparacie galka czasow jest jakas za duza.
    Czy mamy wiec do czynienia z jakas podrobka ?
    Nie w tym przypadku. Aparat jest w pelni oryginalny. Leitz wykonywal usluge polegajaca na upgradzie starych aparatow tej firmy do modeli nowoczesniejszych. Mozna wiec bylo wyslac Leice bez dalmierza do fabryki i ta odsylala nam nasz aparat z firmowo zamontowanym dalmierzem. Mozna tez bylo zazyczyc sobie dodania dlugich czasow obslugiwanych galka z przodu korpusu albo dodania synchronizacji z lampa blyskowa. Przy okazji wymieniano zuzyte elementy, np galke naciagu migawki z ktorej zeszla chromowana powloka. Co ciekawe mozna bylo tez zamowic sobie dodanie powlok przeciwdblaskowych do niepowlekanego obiektywu. Wszystko to oczywiscie za "drobna" oplata.
    W wypadku naszego aparatu wymieniono pokrywe dalmierza (element z nr seryjnym i napisem Leica), hebelek powrotnego zwijania filmu, tarczke z czasami, dodano kolko opoznienia blysku pod tarczka czasow, wymieniono tez okienka dalmierza i celownika na nowe. Wymieniono/dodano rowniez koronke okalajaca spust. Tlumaczy to dlaczego grawerunek na gorze wyglada, juz tak jak w Leicach, wyprodukowanych 20 lat po wyprodukowaniu naszej Leici. Oczywiscie wygrawerowany zostal oryginalny nr seryjny naszego aparatu, bo to ciagle nasza Leica z 1936/7 r.
    Taka konwersja nie powoduje wzrostu wartosci aparatu, ani tez jej spadku.

Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
    Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria

Fotografujesz nią?
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Tym egzemplarzem nie fotografuje, chociaz jest w pelni sprawny.
    Fotografowalem sporo innym egzemplarzem z obiektywem Elmar 3.5/50, poniewaz jest on lepszy optycznie. Nie jest jasny, natomiast jest bardzo plastyczny o konstrukcji Tessara (ale troszeczke jednak innej) oraz ostry. Tu prezentowany Summar 2/50 jest jasny, ale dosc kiepski optycznie dlatego tez byl produkowany jedynie w latach 1932 (albo 33 nie pamietam) do 1939. Potem zastapil go Summitar 2/50. Co ciekawe obiektywy przedwojenne nie mialy wogole powlok przeciwodblaskowych. Tak wiec Summar 2/50 oraz przedwojenne Elmary 3.5/50 byly tzw. bialą optyką tzn bez powlok. Zdjecia biala optyka maja cos w sobie, no i zapewniam, ze zdjecia wychodza mimo zupelnego braku powlok.
    Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria

"no i zapewniam, ze zdjecia wychodza mimo zupelnego braku powlok" , o tym to mnie akurat nie musisz przekonywać , mało z tego, zauważyłem, że większość teraz nie bardzo potrafi zrobić zdjęcia, jeśli aparat nie ma WIFI
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Witaj Plani, wreszcie jakieś twoje foty zobaczyłem, na KKM były głównie coroczne życzenia imieninowe....powinniśmy tu przenieść nasze pogaduszki o OM i zuiko, dziwnie mało tu zuikoholików, patrząc na dział analogowy

z fotek najfajniejsza wiewiórka na postumencie z napisem-kojarzy mi się z numerem eksponatu muzealnego.
    Sokół w locie tez OK

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Wiesz sepi19, jak zaczynalem zabawe z fotografia to z aspektow technicznych mozna sie bylo skupic tylko na czasie i przyslonie. Innych aspektow technicznych nie bylo, no chyba, ze Zenit mi podarł film.

Makromaniak, dzieki ze wpadles do mojego watku. Tak tu mozemy sobie spokojnie pogadac. Lubie obiektywy Zuiko, te prawdziwe do Olkow OM. Kiedys o OM4Ti to tylko marzylem. Kilka lat temu w koncu udalo mi sie go kupic w swietnej cenie i udalo mi sie tez skopletowac szkla. A Ty co masz z manuali ?

Awatar kon
    Siła reputacji
    184
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    Witaj dziwnie mało tu zuikoholików, patrząc na dział analogowy
    Sa,sa..
    OM2n 1.8/50mm

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria

Widzę, że zaczynaliśmy mniej więcej w tym samym czasie , a co do aspektów technicznych z tamtych czasów, to dodał bym jeszcze czułość kliszy

ps. a propos twojej Leici, warto wspomnieć, że jest ona protoplastą Zenita, w lwiej części praktycznie do końca jego produkcji.

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Olympusami przerobiłem setki slajdów i negatywów ....

2xOM4T (srebrny i czarny, mam je prawie 20lat i nie sprzedaję, mimo że już tylko leżą na półce, ot sentymentalny jestem)
    1xOM40
    1xOM1
    1xXA

Zuiko
    24/2,8
    28/3,5
    38/2,8 macro
    50/1,8
    50/1,4
    50/3,5 macro
    85/2,0
    100/2,8
    135/2,8
    135/3,5
    135/4,5 macro (z tubusem 65-116)
    200/5,0
    200/4,0
    TC 2x
    35-70/3,5-4,5
    28-48/4 (zakup z ub miesiąca, bardzo rzadki obiektyw, kiedyś był moim podstawowym zoomem)

z ciekawszych nie-zuikowych: Tokina ATX 90/2,5, Cosina 20/3,8, Tamron 17/3,5, Tamron 350/5,6, Tamron 500/8, Sigma Apo 400/5,6

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

No, naprawde niezla kolekcja. Ja tez nie sprzedalem swoich manuali i jeszcze sobie dokupilem nastepne. Przeciez szkoda nie kupic za ulamek niegdysiejszej wartosci tego o czym sie kiedys marzylo.
    A pamietasz moze jak rozpoznac Zuiko 1.8/50 stara konstrukcje od tej planarowej ?

Tak sepi19, pierwszy Zenit wygladal jak piewrsza Zorka, tylko mial dodony mechanizm lustra. Zreszta Leice kopiowli prawie wszyscy, Canon, Nikon, Minolta, tylko Pentax skopiowal Praktiflexa, jesli dobrze pamietam.