Może podobny numer jak w kompaktach Fuji - matryca EXR z nietypowym (ukośnym) ułożeniem pikseli?
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Dokładnie, w tym przypadku chodzi o nietypowy układ filtrów RGGB.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Dzień 9.
Tym razem mniej pisania, a więcej zdjęć. Na początek porównanie kitowego obiektywu na pełnej dziurze pod kątem tego, jaką GO można osiągnąć na krótkim i długim końcu:
14 mm
42 mm
Jakieś tam rozmycie tła jest, na największej ogniskowej portret w plenerze da się zrobić, ale rezultaty nie są spektakularne, mówiąc eufemistycznie. Tego jednak należało się spodziewać, nie powinno to być dla nikogo niespodzianką. Zestawienie zrobiłem właściwie tylko z kronikarskiego obowiązku, niż faktycznej ciekawości, bo raczej nie jest to obiektyw, którego chciałbym używać tam, gdzie potrzebna jest mała GO. Ale jeśli ktoś go ma i używa, to przynajmniej będzie wiedział, jakie są jego możliwości, o ile sam się o nich do tej pory jeszcze nie przekonał.
Poniżej kilka przypadkowych kadrów, zrobionych bez ciśnienia, że coś trzeba przetestować. Chyba trochę zbyt ambitnie podszedłem do tematu, bo za dużo robiłem zdjęć testowych, a za mało używałem aparatu do robienia zdjęć, jakie sam robiłbym dla przyjemności. Żałuję, bo okazało się, że czasu na takie zdjęcia zostało niewiele, a szukanie pod presją jakichś ciekawych tematów okazało się trudne. Wyszło więc, co wyszłoNiestety nie miałem do dyspozycji swoich presetów w LR ani filtrów Google Nik, z których korzystam na co dzień - nie mogłem zainstalować LR5 na swoim komputerze, bo już kiedyś korzystałem na nim z triala, więc w ruch poszedł komputer służbowy, a już nie chciało mi się kombinować z przenoszeniem plików z jednego komputera na drugi. Cały proces obróbki ograniczał się jedynie do pracy na wyczucie suwakami w LR.
I tak dla zabawy porównanie, dlaczego warto grzebać w rawach
jpeg
raw
jpeg
raw
jpeg
raw
Przykłady może są nieco przejaskrawione, ale pokazują, że się da i rawy z E-M10 na takie rzeczy pozwalają.
Środkowa seria z ostatniego postu taka "Twoja". Fajnych kilka motywów.
Uffff... Już się bałem, że do końca testu same cropy i szumy będą. Całe szczęście robiłeś też zdjęcia
Farby i okna spodobały się najbardziej.
Pozdr
Tu znowu potwierdziło się, że Lightroom "nie lubi" .orf z E-M10 (drugi przykład - purpurowa "plama" nad dachem kościoła). Ciekawe, że toleruje w takich przypadkach .orf z E-M5. No, ale to trochę nie na temat.
Za test i włożoną pracę plus się należy co niniejszym uczyniłem.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
E-m10 jest nowszy, pewnie dopiero nowa wersja LR go lepiej "łyknie". CS5 w ogóle nie wczytuje orfów z EM-10.
Ta plama to akurat blik od latarni, która znajdowała się poza kadrem.
Lightroom 5.4 "łyka" .orf z E-M10. Nowa wersja to może być 6.0, a to już trzeba będzie doplacic za aktualizację. Tak nawiasem mówiąc .orf z E-M1 też jest OK w LR przy wyciąganiu cieni.
Dlatego dałem w cudzysłów słowo plama. Podejrzewam, ze rozjaśniając tego RAW-a w OV3 nie przybierze ona (ten blik) purpurowego koloru.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 19.06.14 o 21:02
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg