Strona 15 z 19 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 181

Wątek: Olympus PEN E-PM2

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Odp: Olympus PEN E-PM2

Cytat Zamieszczone przez polon Zobacz posta
    ja dzisiaj testowałem sprzęt w macalni (waham się między canonem eos m, samsungiem nx300 i właśnie epm2). Nie mogłem w olku okiełznać pokrętła... nie wiem czy ktoś coś poprzestawiał czy to tak działa... zwykle działam na manualnych ustawieniach - przysłony i czasu migawki i chciałbym aby pokrętło zmieniało np. czas migawki a pokrętło z trzymanym innym przyciskiem zmieniało przysłonę. Czy coś takiego jest możliwe? (w ogóle po włączeniu aparatu i działaniu pokrętłem żaden parametr się nie zmieniał więc to pewnie jakieś krzywe ustawienie w wystawowym aparacie musiało być)
    Setup, "trybiki", funkcje cośtam. Wybierasz co i jak ma się zmieniać, w zależności od wybranego trybu: A czy M.
    Na szybko: u mnie kręcę kółkiem by zmienić czas, jak chcę zmienić przysłonę klikam na kółku górną ćwiartkę, nad OK i wtedy kręcąc kółkiem zmieniamy przysłonę.
    Trudno to na początku zrozumieć innowiercom, ale potem to już jest we krwi.
    Zdecydowanie bardziej polecam PM2, na forum masz 14/2.5 za 700, co chwil kilka pojawia się 45/1.8 za 800, potem zostaje ci więc kupno tylko 20/1.7, w tym przypadku promocji raczej nie ma bo to jest ikona m43. I masz system jak ta lala.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Awatar polon
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

dzięki za odpowiedź z tym kółkiem.. przynajmniej wiem, że można tak ustawić

Ten zestaw, który podałeś właściwie jest idealny gdyby nie jedna luka.... systemowy szeroki kąt w dziwnie wysokiej cenie, na którym zależy mi najbardziej (już nie mówiąc o tym 7-14 panasonica a właściwie dopiero to jest dla mnie szeroki kąt - kiedyś działałem na C 7D i sigmie 10-20).
    Olek jest fantastyczny, od razu mi się spodobał.. af genialny w porównaniu z canonem. Ale filmy już odwrotnie (jestem grafikiem - głównie webowym, zdarzają mi się sesje produktowe bardziej przy okazji realizacji strony niż docelowo, tak samo filmy "na stronę internetową" - do takich zadań by sprzęt służył). Czymś z dobrym video prawie takim jak canon i af delikatnie gorszym niż Oly jest Samsung nx300. Ma też dobrą szklarnię.. no nie łatwy wybór mam

Ale mam jeszcze jedno pytanie...
    z czasów gdy używałem canona 7d zostały mi lampy yongnuo Y560 i radiowy wyzwalacz też tej firmy (nakładany na gorącą stopkę - pewnie się orientujecie co to za zestaw). Działało to też z nikonem więc wydaje się być to niezależne od systemu - ale czy z Olym także by działało?
    A jaka jest Twoja tożsamość wizualna? Ja publiczniej http://www.braverya.pl lub prywatniej http://www.janmichalski.com

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Olek jest fantastyczny, od razu mi się spodobał.. af genialny w porównaniu z canonem. Ale filmy już odwrotnie (jestem grafikiem - głównie webowym, zdarzają mi się sesje produktowe bardziej przy okazji realizacji strony niż docelowo, tak samo filmy "na stronę internetową" - do takich zadań by sprzęt służył). Czymś z dobrym video prawie takim jak canon
    Mity, mity. Warto byłoby obalić kiedyś testem porównawczym
    Otóż siedzą sobie trzy Canony, a ja do filmu wolę Olka. Przyznaję, nie wiem jak z filmem z canonowego bezlusterkowca, acz jako urządzenie ogólnie, jest to wciąż wczesna wersja beta. Natomiast najniższy model lustrzanki Canona, który ładnie filmuje, to 5DIII. Nie ma żadnego sensownie filmującego cropa. Dynamika jest marna, a cienie tragiczne. Zapanować nad kolorem - nie sposób. Skalowanie - jak w Paincie w Windows 3.1. Ale mit się zrobił i ludzie kręcą tym filmy.
    Olek - następujące wady: tylko 30fps i kiepska implementacja kodeka (dynamiczne sceny=artefakty). No i brak wejścia audio, które ma wyłącznie AGC). Ale kolor - możliwość kształtowania krzywej - jak wszystko dobrze ustawisz, nie trzeba robić postprodukcji. To wielka zaleta, bo oszczędza czas. I właśnie ten zapas kontrastu jest zgubny, bo fabryczny set jest marny i zwykle po pierwszym teście aparat jest odkładany na półkę. Jeszcze włączony AF, jakiś tryb auto z mruganiem ekranu...
    Takie obrazki można mniej więcej wycisnąć z epm2:

I inne, które znajdziesz na kanale.
    Oczywiście najlepiej mieć blackmagicka
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 31.05.14 o 10:19

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

ja dzisiaj testowałem sprzęt w macalni (waham się między canonem eos m, samsungiem nx300 i właśnie epm2). Nie mogłem w olku okiełznać pokrętła... nie wiem czy ktoś coś poprzestawiał czy to tak działa... zwykle działam na manualnych ustawieniach - przysłony i czasu migawki i chciałbym aby pokrętło zmieniało np. czas migawki a pokrętło z trzymanym innym przyciskiem zmieniało przysłonę. Czy coś takiego jest możliwe? (w ogóle po włączeniu aparatu i działaniu pokrętłem żaden parametr się nie zmieniał więc to pewnie jakieś krzywe ustawienie w wystawowym aparacie musiało być)
    Dobra rada, jeżeli nie robisz w automacie macaj co najmniej E-PL5 lub E-M10, E-PM2 jest kierowany do innego targetu.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Dobra rada, jeżeli nie robisz w automacie macaj co najmniej E-PL5 lub E-M10, E-PM2 jest kierowany do innego targetu.
    Acz pamiętać należy, że obraz jest taki sam jak z całej reszty. Droższe modele to tylko lepsza stabilizacja, w nowych - więcej bitrate no i oczywiście ergonomia, która w epm2 jest zła, żeby nie powiedzieć - bardzo zła.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Acz pamiętać należy, że obraz jest taki sam jak z całej reszty. Droższe modele to tylko lepsza stabilizacja, w nowych - więcej bitrate no i oczywiście ergonomia, która w epm2 jest zła, żeby nie powiedzieć - bardzo zła.
    Ergonomię, a właściwie jej brak, miałem na myśli.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

urzyszkodnik
    Gość

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Ja epl5 bardzo często jadę na M włącznie z mf.
    Daje rade spokojnie choc d700 to to nie jest
    Nawet 180mm na adapterze foci całkiem niezle
    Tez polecam epl5. Tym bardziej ze staniał podobno...

Awatar polon
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

a czym się różnią epm2 od epl5 jeśli chodzi o działanie na manualnych ustawieniach?
    właśnie byłem jeszcze raz przemacać pm2 i znalazłem jak skonfigurować pokrętło... ustawiłem czas migawki na pokrętle (zmieniam najczęściej) a przysłonę można zmieniać też na pokrętle po wcześniejszym naciśnięciu na odpowiedni przycisk. Tak samo jest w canonie. Z tego co zauważyłem w epl5 inaczej nie będzie.

Olka wybrałbym ze względu na af ale chciałbym wiedzieć czy autofocus jest tak samo szybki z panasem 20 1.7 jak z kitowym obiektywem.. jeśli ktoś ma taki zestaw, to proszę o opinię (to moja wymarzona docelowa konfiguracja).
    A jaka jest Twoja tożsamość wizualna? Ja publiczniej http://www.braverya.pl lub prywatniej http://www.janmichalski.com

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

a czym się różnią epm2 od epl5 jeśli chodzi o działanie na manualnych ustawieniach?
    właśnie byłem jeszcze raz przemacać pm2 i znalazłem jak skonfigurować pokrętło... ustawiłem czas migawki na pokrętle (zmieniam najczęściej) a przysłonę można zmieniać też na pokrętle po wcześniejszym naciśnięciu na odpowiedni przycisk. Tak samo jest w canonie. Z tego co zauważyłem w epl5 inaczej nie będzie.

Olka wybrałbym ze względu na af ale chciałbym wiedzieć czy autofocus jest tak samo szybki z panasem 20 1.7 jak z kitowym obiektywem.. jeśli ktoś ma taki zestaw, to proszę o opinię (to moja wymarzona docelowa konfiguracja).
    Panas 20/1,7 ma af niezdecydowany Jest wolniejszy i zdarza mu się błądzić w słabszych warunkach.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Nie - AF nawet w PM2 i nawet z kitem wymiata, Lumix 20/1.7, niezależnie od aparatu, nie jest tak szybki, chociaż dla mnie i tak jest wystarczający praktycznie w każdej sytuacji. Jeżeli jednak priorytetem jest szybkość raczej celowałbym w m.zd 25/1.8.
    Nie wiem jak bardzo ogranicza Cię budżet ale wybrałbym OMD M-10 - dwie rolki, wizjer, BARDZO skuteczna stabilizacja, geotagi ze smartfona i jeszcze kilka innych bajerów.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Uprawnienia umieszczania postów