Strona 5 z 19 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 181

Wątek: Olympus PEN E-PM2

| OlyJedi Awatar anmael
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Odp: Olympus PEN E-PM2

Pierwszy update firmware dla modeli E-PM2 i E-PL5:
    Unstable exposure, while using lenses that cannot communicate with cameras (such as OM or body cap lenses), has been improved.
    http://www.olympus.co.jp/en/support/...tware/firm/e1/
    E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1

Awatar wieloryb
    Mieszka w
    Wrocek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Witam serdecznie !
    Jako świeżo upieczony posiadacz E-PM2 mam pytanko do bardziej doświadczonych użytkowników różnych PENów o bezprzewodową współpracę z lampami. Konkretnie chodzi mi o Metza 48-AF-1. Udało mi się zgodnie z instrukcjami wprowadzić lampę w tryb Slave, aparat, z tego, co wynika z menu wykrył lampę (wyświetliło się menu do sterowania grupami lamp), ale do wyzwolenia błysku z metza, z tego co zauważyłem - konieczny jest błysk lampki doczepianej.
    Oczywiście ten model Metza nie posiada foto-celi, ale gdy tylko małą lampkę zdejmuje z sanek aparatu, Metz nie odpala. I dzieje się tak na każdym z trybów Metza.

Wiem, że na forum sporo ludzi posiada, lub posiadało ten model lampy, dlatego liczę na Waszą pomoc.
    Ponieważ planuję zakup jeszcze co najmniej 2 "stałek" ani mi się śni zakup nowej lampy 600R, natomiast ta 300R wygląda - przynajmniej ze zdjęć dość "zabawkowo", nie wiem, czy nie będę zawiedziony po przesiadce z Metza 48 AF-1.

Pozdrawiam!
    e-pm2+czarne 2 ko(i)ty+lumix 20+m.zuiko 45mm+2 lampki (mała i duża).

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wieloryb Zobacz posta
    Udało mi się zgodnie z instrukcjami wprowadzić lampę w tryb Slave, aparat, z tego, co wynika z menu wykrył lampę (wyświetliło się menu do sterowania grupami lamp), ale do wyzwolenia błysku z metza, z tego co zauważyłem - konieczny jest błysk lampki doczepianej.
    Oczywiście ten model Metza nie posiada foto-celi, ale gdy tylko małą lampkę zdejmuje z sanek aparatu, Metz nie odpala. I dzieje się tak na każdym z trybów Metza
    Czyli wszystko jest OK, zgodnie z instrukcją Lampa SLAVE kontrolowana i wyzwalana jest błyskiem lampy wbudowanej lub wsuniętej w sanki body. Skoro zdejmujesz lampę z body nie ma co błyskać.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Jeśli kupisz 300R lub 600R to będziesz miał to samo. Do zdalnego wyzwolenia dużej lampy będzie potrzebny mały kurdupel na sankach.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Awatar wieloryb
    Mieszka w
    Wrocek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Dzięki za pomoc ! Coś sobie ubzdurałem, że RC pozwala na komunikację z lampą dla dobrania mocy błysku w celu uzyskania ekspozycji wskazanej przez aparat, ale i również na samo wyzwolenie lampy.
    Nie robiłem jeszcze zbyt wielu zdjęć porównawczych, ale chciałem uniknąć w niektórych sytuacjach bezpośredniego błysku w stronę fotografowanej sceny bez wpinania dużej lampy w sanki.

Ze względu na rozmiar - 300 R wydaję się być stworzona do PENów - ale bardzo mało jest użytecznych testów i opinii użytkowników w sieci na temat tej lampki...
    Wybrałem kiedyś Metza zamiast Fl-36 głównie ze względu na czas ładowania, choć pewnie i ta 36-stka by mi wystarczyła. 300R ma 2x AAA, czy zatem tutaj jest jeszcze wolniej ??

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wieloryb Zobacz posta
    300R ma 2x AAA, czy zatem tutaj jest jeszcze wolniej ??
    Wręcz przeciwnie - FL300 to jednak nowsza konstrukcja i ładować się będzie szybciej (max. 5 sekund po błysku pełnej mocy)...
    Tylko bateryjki na mniej błysków wystarczają

Awatar wieloryb
    Mieszka w
    Wrocek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

A konkretniej - czy ktoś używał tej lampki intensywniej?
    Nie chodzi mi o reportaż ślubny w dużym kościele, ale zwykłe domowe zdjęcia. Ile w takich warunków fot można by ustrzelić?

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Odświeżę nieco wątek
    Mam pytanie odnośnie kolorów z E-PM2 (ewentualnie E-PL5) i OMD E-M5. Czy matryce są identycznie oprofilowane w sofcie i na identycznych ustawieniach zdjęcia (jpg) wyglądają dokładnie tak samo pod względem barw? Może ktoś gdzieś widział takie bezpośrednie porównanie, ewentualnie sam ma możliwość sprawdzenia.
    Po co mi to: bawię się czasem w zdjęcia stereoskopowe dwoma aparatami. Do niedawna były to dwie puszki D200, ale z poręcznością takiego zestawu było kiepsko, więc wymyśliłem coś lżejszego i mniejszego. Drugie body Olka czasem i tak się przyda, a równocześnie da się je umieścić na szynie obok OM-D i zrobić coś w stereo. Drugi OM-D to byłaby jednak przesada, wolałbym coś tańszego. Powinno się udać, ale pod warunkiem, że zdjęcia kolorystycznie będą identyczne, stąd pytanie

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Nie mógłbyś zrobić zdjęć w RAWie i wywołać z identycznymi ustawieniami? Wtedy powinny wyglądać tak samo.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Wolałbym się upewnić przed zakupem
    No i jakby nawet jotpegi z puszek wyglądały identycznie, byłoby łatwiej. Poza tym ewentualnie filmy też wchodzą w grę (raczej z wyłączoną stabilizacją, chociaż przy włączonej i różnie działającej w obu puszkach, wrażenia w stereo mogą być ciekawe
    Ostatnio edytowane przez ajt ; 7.03.13 o 23:33

Uprawnienia umieszczania postów