Pierwszy update firmware dla modeli E-PM2 i E-PL5:
http://www.olympus.co.jp/en/support/...tware/firm/e1/Unstable exposure, while using lenses that cannot communicate with cameras (such as OM or body cap lenses), has been improved.
Pierwszy update firmware dla modeli E-PM2 i E-PL5:
http://www.olympus.co.jp/en/support/...tware/firm/e1/Unstable exposure, while using lenses that cannot communicate with cameras (such as OM or body cap lenses), has been improved.
E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1
Witam serdecznie !
Jako świeżo upieczony posiadacz E-PM2 mam pytanko do bardziej doświadczonych użytkowników różnych PENów o bezprzewodową współpracę z lampami. Konkretnie chodzi mi o Metza 48-AF-1. Udało mi się zgodnie z instrukcjami wprowadzić lampę w tryb Slave, aparat, z tego, co wynika z menu wykrył lampę (wyświetliło się menu do sterowania grupami lamp), ale do wyzwolenia błysku z metza, z tego co zauważyłem - konieczny jest błysk lampki doczepianej.
Oczywiście ten model Metza nie posiada foto-celi, ale gdy tylko małą lampkę zdejmuje z sanek aparatu, Metz nie odpala. I dzieje się tak na każdym z trybów Metza.
Wiem, że na forum sporo ludzi posiada, lub posiadało ten model lampy, dlatego liczę na Waszą pomoc.
Ponieważ planuję zakup jeszcze co najmniej 2 "stałek" ani mi się śni zakup nowej lampy 600R, natomiast ta 300R wygląda - przynajmniej ze zdjęć dość "zabawkowo", nie wiem, czy nie będę zawiedziony po przesiadce z Metza 48 AF-1.
Pozdrawiam!
e-pm2+czarne 2 ko(i)ty+lumix 20+m.zuiko 45mm+2 lampki (mała i duża).
Jeśli kupisz 300R lub 600R to będziesz miał to samo. Do zdalnego wyzwolenia dużej lampy będzie potrzebny mały kurdupel na sankach.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Dzięki za pomoc ! Coś sobie ubzdurałem, że RC pozwala na komunikację z lampą dla dobrania mocy błysku w celu uzyskania ekspozycji wskazanej przez aparat, ale i również na samo wyzwolenie lampy.
Nie robiłem jeszcze zbyt wielu zdjęć porównawczych, ale chciałem uniknąć w niektórych sytuacjach bezpośredniego błysku w stronę fotografowanej sceny bez wpinania dużej lampy w sanki.
Ze względu na rozmiar - 300 R wydaję się być stworzona do PENów - ale bardzo mało jest użytecznych testów i opinii użytkowników w sieci na temat tej lampki...
Wybrałem kiedyś Metza zamiast Fl-36 głównie ze względu na czas ładowania, choć pewnie i ta 36-stka by mi wystarczyła. 300R ma 2x AAA, czy zatem tutaj jest jeszcze wolniej ??
A konkretniej - czy ktoś używał tej lampki intensywniej?
Nie chodzi mi o reportaż ślubny w dużym kościele, ale zwykłe domowe zdjęcia. Ile w takich warunków fot można by ustrzelić?
Odświeżę nieco wątek
Mam pytanie odnośnie kolorów z E-PM2 (ewentualnie E-PL5) i OMD E-M5. Czy matryce są identycznie oprofilowane w sofcie i na identycznych ustawieniach zdjęcia (jpg) wyglądają dokładnie tak samo pod względem barw? Może ktoś gdzieś widział takie bezpośrednie porównanie, ewentualnie sam ma możliwość sprawdzenia.
Po co mi to: bawię się czasem w zdjęcia stereoskopowe dwoma aparatami. Do niedawna były to dwie puszki D200, ale z poręcznością takiego zestawu było kiepsko, więc wymyśliłem coś lżejszego i mniejszego. Drugie body Olka czasem i tak się przyda, a równocześnie da się je umieścić na szynie obok OM-D i zrobić coś w stereo. Drugi OM-D to byłaby jednak przesada, wolałbym coś tańszego. Powinno się udać, ale pod warunkiem, że zdjęcia kolorystycznie będą identyczne, stąd pytanie![]()
Nie mógłbyś zrobić zdjęć w RAWie i wywołać z identycznymi ustawieniami? Wtedy powinny wyglądać tak samo.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Wolałbym się upewnić przed zakupem
No i jakby nawet jotpegi z puszek wyglądały identycznie, byłoby łatwiej. Poza tym ewentualnie filmy też wchodzą w grę (raczej z wyłączoną stabilizacją, chociaż przy włączonej i różnie działającej w obu puszkach, wrażenia w stereo mogą być ciekawe![]()
Ostatnio edytowane przez ajt ; 7.03.13 o 23:33