Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 72

Wątek: O długich ekspozycjach

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Odp: O długich ekspozycjach

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    No i właśnie o to chodzi aby nie naświetlać 30minut ciągiem tylko lepiej stackować x klatek z krótszym czasem naświetlania co pozwala uzyskać takie jak niżej efekty, w obu przypadkach mamy ekspozycję równą 30minut.
    Ciekawa koncepcja. Może spróbuje tego na czymś realnym, a nie na zamkniętym obiektywie.

Hmmm. Jeśli przedmiot nie porusza się, albo mogę zrobić max kilkadziesiąt sekund (ruch obrotowy ziemi i gwiazdy) to może 30 razy dodać tą samą klatkę z 60 sekundowym naświetlaniem i odjąć ten sam "dark"...

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Ciekawa koncepcja. Może spróbuje tego na czymś realnym, a nie na zamkniętym obiektywie.

Hmmm. Jeśli przedmiot nie porusza się, albo mogę zrobić max kilkadziesiąt sekund (ruch obrotowy ziemi i gwiazdy) to może 30 razy dodać tą samą klatkę z 60 sekundowym naświetlaniem i odjąć ten sam "dark"...
    A jeszcze lepiej zrobić 60, 90, 120 klatek - i 30 z nich poświęcić na ekspozycję, a resztę na redukcję szumu ...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar sikor
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria

A jeszcze lepiej zrobić 60, 90, 120 klatek - i 30 z nich poświęcić na ekspozycję, a resztę na redukcję szumu ...
    Możesz rozwinąć "a resztę na redukcję szumów"
    OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sikor Zobacz posta
    Możesz rozwinąć "a resztę na redukcję szumów"
    Jeśli dodajesz do siebie kadry to sumujesz ekspozycję, suma jest jaśniejsza niż pojedynczy kadr składowy. Jeśli zsumujesz 30 kadrów (każdy po 60sek) to dostaniesz ekspozycję 1800sekun=30minut.
    Jak zsumujesz 180 kadrów to dostaniesz 2godziny ekspozycji, ale ty chcesz tylko 30miut, więc możesz wartość każdego piksela podzielić przez 4, i dostaniesz swoje 30minut. Przy okazji wytępisz szum bo on jest losowy, ,czyli piksele niosące szum się nie sumują (bo szum - szum termiczny pojawia się losowo za każdym razem w innych pikselach) - jak podzielisz wartość takich pikseli przez cztery, to szum zredukujesz też mniej więcej 4 razy.

Mam nadzieję, że dość jasno wyjaśniłem. Działa to podobnie jak redukowanie szumu za pomocą skalowania w dół (redukujesz szum - tracisz rozdzielczość), tyle, ze tu nie tracisz na rozdzielczości fotki (bo masz potrzebny nadmiar informacji w ilości kadrów).

Możesz stackować tylko dla redukcji szumu, np robisz 10 fotek, sumujesz wartości pikseli, potem dzielisz (uśredniasz) przez 10 i masz ciemne obszary gładkie jak pupa niemowlęcia.

Niestety na tzw. hot piksele to nie działa

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria

Jeśli dodajesz do siebie kadry to sumujesz ekspozycję, suma jest jaśniejsza niż pojedynczy kadr składowy. Jeśli zsumujesz 30 kadrów (każdy po 60sek) to dostaniesz ekspozycję 1800sekun=30minut.
    Jak zsumujesz 180 kadrów to dostaniesz 2godziny ekspozycji, ale ty chcesz tylko 30miut, więc możesz wartość każdego piksela podzielić przez 4, i dostaniesz swoje 30minut. Przy okazji wytępisz szum bo on jest losowy, ,czyli piksele niosące szum się nie sumują (bo szum - szum termiczny pojawia się losowo za każdym razem w innych pikselach) - jak podzielisz wartość takich pikseli przez cztery, to szum zredukujesz też mniej więcej 4 razy.

Mam nadzieję, że dość jasno wyjaśniłem. Działa to podobnie jak redukowanie szumu za pomocą skalowania w dół (redukujesz szum - tracisz rozdzielczość), tyle, ze tu nie tracisz na rozdzielczości fotki (bo masz potrzebny nadmiar informacji w ilości kadrów).

Możesz stackować tylko dla redukcji szumu, np robisz 10 fotek, sumujesz wartości pikseli, potem dzielisz (uśredniasz) przez 10 i masz ciemne obszary gładkie jak pupa niemowlęcia.

Niestety na tzw. hot piksele to nie działa
    Nie bardzo kumam. Jak mam podzielić wartość każdego piksela przez 4? Czy mogę prosić bardziej łopatologicznie.
    Ekspozycje jakie wykonywałem to np. 300 zdjęć po 25 sek. Potrzebuję całość tego materiału. Czarna klatka nie załatwia sprawy (zostają np. jaśniejsze obwódki). Do składania użwam StarStaX lub Startrails.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Masz jakieś narzędzie do tego?
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    127
    Moja galeria

Ale ciekawie prawicie. A czy mógłby któryś podpowiedzieć jak ustawić E-30 na zdjęcia gwiazd??
    Mam z balkonu ciekawe widoki, nawet już próbowałem ale z 12-60. Chętnie bym jeszcze spróbował z 40-150.
    Chodzi mi o ustawienia czasu, ilości klatek, co wyłączyć itp

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    Ale ciekawie prawicie. A czy mógłby któryś podpowiedzieć jak ustawić E-30 na zdjęcia gwiazd??
    Mam z balkonu ciekawe widoki, nawet już próbowałem ale z 12-60. Chętnie bym jeszcze spróbował z 40-150.
    Chodzi mi o ustawienia czasu, ilości klatek, co wyłączyć itp
    Jak ustawić - zależy co chcesz osiągnąć. Jeżeli chcesz mieć ślady gwiazd (np. 50 klatek po 25 sek.) to wyłącz redukcję szumów. Przy długich czasach aparat automatycznie odejmuje czarną klatkę - co wydłuża czas do następnego zdjęcia. Efektem będą przerwy w śladach. Czarną klatkę zrobisz sam na końcu serii. Niskie ISO.
    Dla zdjęć pojedynczych (nieporuszone gwiazdy) - reguła 600. Dla systemu 4/3 korekta ogniskowej x2. Wysokie ISO

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Niektóre aparaty stackują zdjęcia "w puszce" w tzw. trybie nocnym. Jako przykład podam te, które posiadam, czyli stary Sony DSC WX-1 oraz Fuji X10. Apara stackuje około 4 fotki, a potem aplikuje jeszcze jakies dodatkowe przetwarzanie szumu, więc to nie to samo co stackowanie 30klatek ze 120, ale i tak wygląda to ciekawie.

No i chyba to nie przyda się do zdjęć nieba.
    Fujifilm X10

| OlyJedi Awatar GoBo
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Może to bez sensu ale zastanawia mnie czy nie lepiej użyć funkcji LIVECOMP. W tym trybie EM10 ustawia ekspozycje na podstawie pierwszej klatki a potem dokłada tylko to co jaśniejsze. Można nawet chodzić przed obiektywem i nie jest się zarejestrowanym na finalnym zdjęciu.
    Polecam się