Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 72 z 72

Wątek: O długich ekspozycjach

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar sikor
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria

Odp: O długich ekspozycjach

Cytat Zamieszczone przez GoBo Zobacz posta
    Może to bez sensu ale zastanawia mnie czy nie lepiej użyć funkcji LIVECOMP. W tym trybie EM10 ustawia ekspozycje na podstawie pierwszej klatki a potem dokłada tylko to co jaśniejsze. Można nawet chodzić przed obiektywem i nie jest się zarejestrowanym na finalnym zdjęciu.
    Może będzie okazja sprawdzić to w Wysowej .
    OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: O długich ekspozycjach

Cytat Zamieszczone przez sikor Zobacz posta
    Nie bardzo kumam. Jak mam podzielić wartość każdego piksela przez 4? Czy mogę prosić bardziej łopatologicznie.
    Ekspozycje jakie wykonywałem to np. 300 zdjęć po 25 sek. Potrzebuję całość tego materiału. Czarna klatka nie załatwia sprawy (zostają np. jaśniejsze obwódki). Do składania użwam StarStaX lub Startrails.
    Jeśli potrzebujesz 300x25sek na uzyskanie odpowiedniej ekspozycji, to na odszumienie musisz zrobić kolejne 300 kadrów i może jeszcze kolejne 300 ...

---------- Post dodany o 12:33 ---------- Poprzedni post był o 12:32 ----------

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Masz jakieś narzędzie do tego?
    Ja używam Image Stacker - niecałe 20 euro.

---------- Post dodany o 12:42 ---------- Poprzedni post był o 12:33 ----------

Jak ustawić - zależy co chcesz osiągnąć. Jeżeli chcesz mieć ślady gwiazd (np. 50 klatek po 25 sek.) to wyłącz redukcję szumów. Przy długich czasach aparat automatycznie odejmuje czarną klatkę - co wydłuża czas do następnego zdjęcia. Efektem będą przerwy w śladach. Czarną klatkę zrobisz sam na końcu serii. Niskie ISO.
    Zgadza się.
    Przy b. dużej ilości klatek myślę (ale nie sprawdzałem w praktyce) że należało by zastosować stackowanie "kaskadowe", np:
    25 klatek i dark frame, kolejne 25 klatek i dark frame itd. Bo matryca się nagrzewa i dark frame mogą wychodzić różne.
    Potem stackujemy "N" razy po 25 klatek ... i na koniec stackujemy te "N" wcześniej zestackowanych.

Dodatkowo można jeszcze dorzucić eliminację hot pikseli za pomocą filtra górnoprzepustowego.

Dla zdjęć pojedynczych (nieporuszone gwiazdy) - reguła 600. Dla systemu 4/3 korekta ogniskowej x2. Wysokie ISO
    Albo zakupić tracker i robić jak wyżej.

PS
    Jeśli chodzi o stackowanie wielu kadrów zrobionych za pomocą E-M1/5/10 i E-P5 to mam pewne podejrzenie do stabilizacji, ale muszę to poprzeć testami E-P5 vs. E-1/300 (koniecznie aparat z totalnym brakiem stabilizacji - matryca na 100% unieruchomiona). Być może już się domyślacie o co mi chodzi