Z instrukcji: "Pliki JPEG zostaną przycięte do wybranych proporcji. W przypadku plików RAW nie
są one kadrowane, ale zapisywana jest informacja o wybranych proporcjach obrazu."
I nie ma to żadnego wpływu na samo zdjęcie? Tzn. jakiegoś sztucznego przeskalowania, które nie wykorzystuje w pełni matrycy itp.?
Jasna sprawa, dlatego pytam, jak to wygląda. Bo o ile górę i dół zdjęcia z 4:3 na 16:9 można przyciąć, to co z bokami zdjęcia? Rozciągają się jak w TV?Czyli najlepiej zostać na 4:3?
to są proporcje przecież i kadr w takich proporcjach wytnie ci z tego co zarejestrowała matryca
A czy mógłbym prosić o fotkę tego samego w tych dwóch proporcjach?
w przypadku zmiany proporcji z 4:3 do 16:9 odcina ci po prostu górę i dół kadru tak żeby była zachowana proporcja którą chcesz. Zdjęcie nie traci na jakości tylko jest go... mniej![]()
SpokoNie ma co kombinować - będzie 4:3 i już. Teraz tylko muszę trafić na dobrą cenę. W weekend był za 1150 w "Nie dla idiotów", a dziś już 1199. Ale nic i tak muszę wpierw opchnąć 50d.
Kurde Ty wiesz, że ja zrobiłem dokładnie to samo? Sprzedałem 50D i kupiłem XZ-2 i XZ-10Ale nic i tak muszę wpierw opchnąć 50d.
Toż to chyba jakaś XZ-mania jest![]()
Pozdrawiam - jaskier1969
http://flickr.com/photos/jaskierek