Strona 150 z 415 PierwszyPierwszy ... 50100140148149150151152160200250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.491 do 1.500 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

i się namotało... czyli podsumujmy: im krótszy czas tym mniejszy ruch... i po sprawie
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

Awatar Boa
    Mieszka w
    Luboń/k.Poznania
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Moze chodzi o to ,ze przy czasie naswietlania okolo 1/25 sek woda zyje.Przy czasach krotszych wode mrozisz.To taki jezyk warsztatowo fotograficzny.
    Tak coś mi się właśnie wydawało, że Jaskierowi chodziło jednak o "kisiel", bo o typowym mrożeniu, to nie ma mowy przy czasach rzędu 1/30s o których wspominał.
    Wtedy minimum to musiało by być ~1/500s i krótsze.

| OlyJedi Awatar dm82
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Udało się Wam zrobić zdjęcie panoramiczne? Ja próbuję i kicha, nie łączy mi serii zdjęć. Co robię źle? Zauważyłem jak się korzysta z trybu panoramy to gdy się przechodzi do kolejnego zdjęcia, to napis "wyjdź" zmienia się na "idź", gdzieś zjada literki "wy" , ktoś zauważył taki bug?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Jak to o Olka, tryb panoramy służy do wykonania zdjęć, które mają dodatkowo informację o kolejnych klatkach panoramy. Łączysz w całość dopiero w Olympus Viewerze, a nie w aparacie. Przynajmniej ja nigdy nie znalazłem okcji, która pozwala na połączenie wykonanych klatek w jedną.
    Z tym zjadaniem "wy" masz rację, gdy wciśniesz migawkę do połowy, to napis pojawia się cały, jak zwolnisz, znowu jest "jdź". Którą masz wersję FW, bo u mnie jest nadal 1.1, a może w 1.3 jest już poprawione.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Ten tryb jest delikatnie mówiąc "mocno niedopracowany" i jak na razie nikt go nie naprawił tak samo jak i tego, że korzystając z czasu BULB musisz trzymać przez cały czas wciśnięty przycisk migawki bo nie ma blokady żadnej. Panoram i Bulb to dwa największe błędy konstruktorów w tym aparacie.

W 1.3 też nie zostało to poprawione niestety. U konkurencji tryb panoramy w aparacie działa o niebo lepiej, nawet w moim Sony Xperia T . Jak dla mnie ten tryb u Olka niestety nie działa
    Ostatnio edytowane przez jaskier1969 ; 10.05.14 o 17:58
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

| OlyJedi Awatar dm82
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Szkoda, że nie zrobili funkcji łączenia zdjęć w aparacie. Więc to taki pseudo tryb, zwykły tryb z miarką. Nie wiem po co to dali, żeby pewnie w specyfikacji lepiej wyglądało. W zasadzie ten tryb mi nie jest potrzebny do szczęścia. Po prostu chciałem sprawdzić jak to działa, ale nie działa. Ten niedopracowany napis potwierdza tylko, że tryb panoramy olali po całości.

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

ja z panoramami się jeszcze nie bawiłam. za to wątku faziego75 była piękna panoramka - to nie było z xz-2 wyciągnięte?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ravbog
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Wstawiam panoramę testową z mojego balkonu. Wprawdzie nie z XZ-2, a ze STYLUSA 1, ale to najprawdopodobniej ta sama matryca. Zdjęcia sklejane bardzo sprawnie działającym i do tego darmowym programem Microsoft ICE. Otwierać w nowym oknie w pełnej rozdzielczości.

Nazwa:  P5030557-8_stitch.jpg
Wyświetleń: 494
Rozmiar:  793,9 KB
    Zainteresowanym z przyjemnością udostępnię prezentowane w moim wątku "ravbog - próba sił" zdjęcia do samodzielnej edycji, ale mam prośbę aby ich w nim nie publikować. Będę je wówczas wstawiał do wątku "Co poprawić w tym zdjęciu?".

| OlyJedi Awatar markus74
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Nie dość, że aparaty Olympusa nie potrafią łączyć zdjęć z trybu panoramy to jeszcze załączony program łączy je w taki sposób, że ordynarnie widać miejsca sklejenia kadrów. Dlatego też do łączenia używam ICE od MS.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Panoramy najlepiej złożyć w całość korzystając z Hugin'a lub Microsoft ICE. Ten drugi jest prosty w obsłudze jak budowa cepa. Hugin ma o niebo więcej ustawień i możliwości, ale MS ICE naprawdę dobrze działa. Plusem korzystania z tych programów jest to, że zdjęcia robimy tak jak chcemy, nie musimy korzystać ze zdefiniowanego w aparacie programu, a przy łączeniu sami decydujemy co i jak ma być połączone.
    Z Olympusowej panoramy skorzystałem raz i to jeszcze na E-520, gdzie dodatkowym haczykiem jest fakt, że tryb panoramy działa tylko z kartą xD.
    The question is, who cares?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów