Strona 125 z 415 PierwszyPierwszy ... 2575115123124125126127135175225 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.241 do 1.250 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

To CLA-12 można kupić za ~75 zł B&H: http://www.bhphotovideo.com/c/produc...PTER_TUBE.html

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Co do winiety przy 52mm - z moją tulejką jej nie ma, a dodatkowo mogę stwierdzić, że jest spory zapas.
    Może to wynikać z tego, że jest ciut za krótka: 32,2 mm (po wkręceniu, czyli bez gwintu zewnętrznego). Obiektyw przy najdłuższej ogniskowej wystaje niecały milimetr (góra milimetr). Nie mam jeszcze filtra, ale musiałbym nie dokręcać go do końca, albo dokręcić jakąś redukcję np. do 55mm czy 58mm. Na razie tulejka "otwarta" służy mi jako uchwyt, bez którego ciężko korzystać z fl 600r.
    Kupiłem po lekturze wątku o xz-1, który wszystkim polecam https://forum.olympusclub.pl/threads...-8-2-5/page101
    bo to kopalnia wiedzy także dla nas. Polecano tam tuleję do minolty z3 (za 7zł nabyłem przy okazji zakupów baterii i kabla hdmi) http://allegro.pl/tulejka-do-minolta...158388784.html Gwint oczywiście pasuje. Wykonanie bardzo przyzwoite.

Wracając do winiety. Aby wystąpiła przy mocowaniu 52mm, tulejka musiałaby być znacznie, znacznie dłuższa niż moja. Z kolei bezpieczna minimalna długość tulei to 34mm (bez liczenia gwintu zewnętrznego).

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

thx trewq, z tą opcją to się można bawić bez wyrzutów sumienia Może i coś się da nakręcić nie bankrutując przy okazji

I jeszcze jedno - bo już żyję napięciem przeddostawowym :P (częściowo da się rozładować oglądając unboxingi na yt i przeglądając wątek o xz-1 ciesząc się że będzie jeszcze lepiej, ale jakiś procent pozostaje

Już dawno o tym było, ale teraz dopiero mam refleksje :P
    Cytat Zamieszczone przez jaclas Zobacz posta
    "W momencie dostawy bateria nie jest całkowicie naładowana. Przed użyciem należy naładować baterię, dopóki wskaźnik ładowania nie zgaśnie (maksymalnie 5 godzin)."
    Czy to jest tak, że zanim się będzie cokolwiek robić z aparatem to trzeba tą baterię naładować bo jak nie to nie będzie taka jak powinna i w związku z tym trzeba wytrzymać z bawieniem się jeszcze kilka godzin?
    Czy to po prostu jest info, że jak chce się mieć naładownaną w pełni baterię to trzeba naładować, ale jak się nie chce to się nie musi?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez zosia Zobacz posta
    Czy to jest tak, że zanim się będzie cokolwiek robić z aparatem to trzeba tą baterię naładować bo jak nie to nie będzie taka jak powinna i w związku z tym trzeba wytrzymać z bawieniem się jeszcze kilka godzin?
    Czy to po prostu jest info, że jak chce się mieć naładownaną w pełni baterię to trzeba naładować, ale jak się nie chce to się nie musi?
    Szczerze? Nie mam pojęcia. Jak wyjąłem aparat z pudełka, to włączyłem, pstryknąłem parę zdjęć, przegrzebałem menu i ustawienia pozmieniałem, a potem podpiąłem do ładowania. Żyję. Aparat też.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cieszę się że oboje macie się dobrze

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ravbog
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

To CLA-12 można kupić za ~75 zł B&H: http://www.bhphotovideo.com/c/produc...PTER_TUBE.html
    Tylko, że koszt wysyłki do Polski podany w B&H to (w zależności od opcji) minimum ponad 50 zielonych
    Zainteresowanym z przyjemnością udostępnię prezentowane w moim wątku "ravbog - próba sił" zdjęcia do samodzielnej edycji, ale mam prośbę aby ich w nim nie publikować. Będę je wówczas wstawiał do wątku "Co poprawić w tym zdjęciu?".

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ravbog Zobacz posta
    Tylko, że koszt wysyłki do Polski podany w B&H to (w zależności od opcji) minimum ponad 50 zielonych
    No tak, doliczają jeszcze tax. Pozostają więc tylko dobrzy znajomi

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

No tak, doliczają jeszcze tax. Pozostają więc tylko dobrzy znajomi
    A na koniec do wszystkiego, do kosztów przesyłki też, doliczą VAT w wysokości 23% - a wszystko z okazji naszego 10 lecia w UE "10 lat świetLnych" i kieszenie wypłukane do zera ...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria

niestety, ten TAX 23% jest niezłym złodziejstwem. Amerykańce nie zapłacą go naszemu fiskusowi. Tak oto stajemy się obywatelami 2 kategorii, płacąc powiększoną cenę za sprzęt w stanach, a oni na nas dodatkowo zarabiają. Z oprogramowaniem w wersji cyfrowej nie ma problemu, zawsze znajdzie się np. taki Lublin w stanie Wisconsin i już mamy TAX w 4literach. Niestety ze sprzętem fizycznym tak się już nie da.

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    A na koniec do wszystkiego, do kosztów przesyłki też, doliczą VAT w wysokości 23% - a wszystko z okazji naszego 10 lecia w UE "10 lat świetLnych" i kieszenie wypłukane do zera ...
    Jeżeli będziemy mieć wyjątkowego pecha

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów