-
Odp: Olympus XZ-2
Dokładnie musi to robić automatycznie, co widać na Twoich zdjęciach - bo nie wierzę żeby obiektyw o takim zakresie ogniskowych i jasności, przy takim małym rozmiarze i cenie był konstrukcją tak wybitną.
-
Być może tak właśnie jest bo ja też po pierwszych "zabawach" aparatem byłem w szoku. Nie spodziewałem się, że takie małe cuś może generować tak dobry obraz. Całe życie praktycznie siedziałem na lustrach z małym "incydentem" w postaci Konica-Minolta Z3 w 2005 roku. Już opinie i testy czytane przed zakupem dobrze mu wróżyły a rzeczywistość pokazała, że jest nawet lepiej
. Dlatego zaraz potem zakupiłem już dla siebie XZ-2.
-
Wcale bym się nie obraził jakby Olek wypuścił firmware z możliwością takiej korekty dla XZ-2.
AC nie jest jakaś monstrualna, ale na szerokim kącie czasem potrafi być widoczna.
Pewnie takiej aktualizacji nie będzie, żeby nie podkopać przyszłych modeli, wyposażonych w nowszy procesor, ale pomarzyć zasze można.
-
Zapraszam więc do analizy:
https://app.box.com/s/1ulxjs7xzek1w04vej7n - XZ10 na szerokim kącie z przymkniętą przysłoną 1.8->2.0->2.8->4.0->5.6, RAW i JPG. Paczka samorozpakowująca się ZIP, 114MB.
Wcale bym się nie obraził jakby Olek wypuścił firmware z możliwością takiej korekty dla XZ-2.
Ja to bym bardzo chciał, żeby poprawili tego babola co zrobili przy czasie BULB bo niby jest ale bezużyteczny całkowicie. Nie wyobrażam sobie trzymać spust migawki przez nawet 1 minutę a co dopiero dłużej. No i drugiego babola z panoramami też powinni poprawić. Reszty na pewno nie poprawią w sofcie bo i tak przesłodzili nieźle w XZ-2
.
-
Przez ostatni tydzień "męczyłem" XZ-2 na wyjeździe. Jest kilka rzeczy, które bym poprawił ale generalnie aparat bardzo na plus. W każdym razie tam gdzie byłem sprawdził się super bo lustrzanki bym ze sobą nie dźwigał.
Dobrze, że wcześniej poczytałem forum bo sprzęt trochę mnie zaskoczył - przy f8.0 i ISO 100 czasy były krótsze niż 1/2000 więc zdjęcia zaczęły wychodzić prześwietlone. Dopiero włączenie filtra szarego pomogło zjechać z czasami do rozsądniejszego poziomu.
Przykładowa fotka w trybie A z automatycznym balansem bieli:
-
Fajne fajne, gdzie to dokładnie?
pozdrawiam
-
Widok z Kronplatz/Plan de Corones
-
a już myślałem że nasze Taterki
-
Zdjęcie piękne. Też myślałem, że to nasze Tatry
. Niestety czas 1/2000 sekundy to troszkę za mało i całe szczęście, że Oly postanowił zastosować filtr ND bo robienie zdjęć w słoneczne dni byłoby bez niego raczej problematyczne. Mnie też możliwości tak małego aparatu a zwłaszcza matrycy zaskoczyły bardzo pozytywnie.
-
Jak ustawic ten aparat żeby trzymał się czasów 60-80 i stałej przysłony 4.0 z auto ISO i odbieraniem filtra nd? W żaden sposób nie mogę tego osiągnąć...
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów