Strona 28 z 53 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 528

Wątek: Widokówka z Gruzji

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Odp: Widokówka z Gruzji

297 podoba mi sie
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

pomysłowe łatki budowlane
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

No proszę
    I nadal jest coś ciekawego do obejrzenia i do poczytania.
    Świetna ta "ostatnia" wrzutka.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

no mam jeszcze ze trzy może cztery odcinki tej opowieści, a potem... mam nadzieję że będę mógł znowu tam polecieć i znowu Wam coś pokazać
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    no mam jeszcze ze trzy może cztery odcinki tej opowieści, a potem... mam nadzieję że będę mógł znowu tam polecieć i znowu Wam coś pokazać
    I życzę Ci tego z zazdrości mojej szczerej

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez witia Zobacz posta
    I życzę Ci tego z zazdrości mojej szczerej
    Nie ma co zazdrościć, trzeba lecieć, jeszcze tylko dziś można rezerwować promocyjne bilety LOTu do Tbilisi
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar Fatamorgana
    Mieszka w
    SILESIA
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S

I jeszcze jeden fakt sprawiający że szczególnie Polacy mogą czuć się w Gruzji bezpiecznie. Jesteśmy tam raczej lubiani. W Polsce prezydent Kaczyński nie cieszył się specjalnym poważaniem. Z jego pamiętnej wyprawy "na linię frontu" w 2008 roku urządzano sobie żarty w stylu "jaki prezydent taki zamach". Ale kto nie zaznał wojny nie doceni pokoju. Gruzini pamiętają jeszcze konflikt z 1992 roku i w większości są przekonani że sytuacja by się powtórzyła gdyby nie gest solidarności ze strony Polski a w konsekwencji Unii Europejskiej.
    Jako że dopiero teraz na spokojnie prześledzam wątek, więc dodam, że w Krakowie podczas pogrzebu prezydenta na własne oczy widziałem jak silne były wyrazy sympatii wielu Polaków wobec Saakaszvilego (mało kto pamięta, że jemu najbardziej zależało na przybyciu na tę uroczystość- pokonał rozliczne trudności ale jednak przyleciał czym dał pokaz konsekwencji i słowności podczas gdy o wiele znaczniejsze osobistości zrezygnowały z przyjazdu powołując się na ...wulkan islandzki... ale i voce versa.

Po zakończeniu uroczystości pogrzebowych i zejściu z Wawelu jako jedyna głowa państwa podszedł do tłumu stojącego przy ulicy i serdecznie witał się z ludźmi wymieniając uściski. Wywołało to ogólny aplauz i wiele ciepłych słów pod jego adresem (ludzie wiedzieli już, że przybył z trudnościami, ale jednak przybył). Nie było przy tym kamer telewizyjnych i tłumu reporterów, dlatego tym bardziej chcę podkreślić jego gest, bo nie musiał tego robić i mógł jak pozostali VIPowie przejść drugą stroną, z dala od tłumu widzów... Jest wiele racji w tym, że spontaniczne reakcje i odruchy bywają odbiciem tego co w człowieku siedzi.

Śledzę relację krok po kroku Janie.
    Tym bardziej, że w ciągu ostatniego roku kilkoro moich znajomych też nie wytrzymało i odwiedziło ten piękny kraj.
    3 bazy strzelnicze, kilka dział krótszego i dalszego zasięgu, amunicja, lasery, lodówa, van i...tzw. otrzaskanie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Wykute w skale

Ależ się porobiło... miałem intencję ładnie doprowadzić do końca ten wątek ale tyle zajęć różnych po drodze się wydarzyło że o Gruzji na chwilę zapomnieć musiałem. Bardzo przepraszam P.T. Czytelników, mam nadzieję że jeszcze będziecie tu zaglądać bo co nieco chciałbym jeszcze pokazać i opowiedzieć:

---
    W wielu miejscach na Ziemi, gdzie kraina trudna i skalista atrakcję stanowią skalne miasta - sieci labiryntów, schronów, jaskiń, czy wręcz całych kompleksów wykutych w skale. Wystarczy przywołać choćby jordańską Petrę.

Ale i Wardzia, skalny kompleks w południowej części Gruzji, cieszy się zasłużoną sławą i jest żelaznym punktem wycieczek. Jak wiele zabytków gruzińskich czasy jego świetności przypadają na rządy królowej Tamary.

Kompleks jest częściowo zniszczony - trzęsienie ziemi sprawiło że część zbocza osunęła się odsłaniając labirynt schodów, korytarzy i pomieszczeń. Przejścia owe są dosyć ciasne, więc warunki do robienia zdjęć nie są zachwycające. Zwłaszcza gdy wędruje się w grupie za przewodnikiem i gdy każdemu się spieszy... To jedno z tych miejsc które chciałbym odwiedzić ponownie

306.
    Nazwa:  P8231756+z_raw3.jpg
Wyświetleń: 527
Rozmiar:  749,6 KB

307.
    Nazwa:  P8231783+z_raw3.jpg
Wyświetleń: 513
Rozmiar:  558,4 KB

308.
    Nazwa:  P8231776+z_raw3.jpg
Wyświetleń: 512
Rozmiar:  774,9 KB

309.
    Nazwa:  P8231775+z_raw3.jpg
Wyświetleń: 517
Rozmiar:  836,0 KB

310. w dole rzeka Mtkwari...
    Nazwa:  P8231765+z_raw3.jpg
Wyświetleń: 523
Rozmiar:  912,8 KB

311.
    Nazwa:  P8231760+z_raw3.jpg
Rozmiar:  852,9 KB

Kolejny skalny kompleks - Uplisciche (pisane także Uplistyche) znajduje się niedaleko Gori - miasta które sławę zawdzięcza pewnemu bandycie i okrutnikowi. Nie jest on już tak popularny chociaż wydaje się być znacznie starszy. Miejsce to było zamieszkałe jeszcze w czasach prehistorycznych. W czasach Imperium Rzymskiego kompleks musiał być już dosyć pokaźny - świadczą o tym pozostałości zdobień na sufitach.

312.
    Nazwa:  P8241900+z_raw3.jpg
Wyświetleń: 520
Rozmiar:  819,8 KB

Niestety, miękkie skały w których osiedle zostało wykute okazały się słabym materiałem. Również i tu trzęsienie zniszczyło sporo obiektów w tym największe pomieszczenie cerkwi. Po tamtej katastrofie wybudowano małą cerkiew w tradycyjny sposób.

313.
    Nazwa:  P8241903+z_raw3.jpg
Wyświetleń: 501
Rozmiar:  586,8 KB

314.
    Nazwa:  P8241916+z_raw3.jpg
Rozmiar:  691,1 KB

315. pozostałości prawdopodobnie apteki
    Nazwa:  P8241910+z_raw3.jpg
Wyświetleń: 522
Rozmiar:  845,9 KB

Na terenie Gruzji znajduje się jeszcze jeden kompleks wykuty w skale - Dawid Goredża. Tam jednak nie dotarłem. Do tego podobno zwiedzanie tego miejsca jest utrudnione gdyż jest przedmiotem sporu pomiędzy Gruzją i Azerbejdżanem. Ot jedna z wielu nieuregulowanych spraw po rozpadzie ZSRR.

cdn
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Fajnie że jedziemy dalej
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Dobrze, że kontynuacja i to z mocnym przytupem. Właśnie na Wardzię czekałem. Jak już wiesz 9 maja sam się wybieram. Ze zwiedzeniem Wardzia będzie największy problem bo dostać się tam to niełatwa chyba sprawa (przynajmniej tak wnioskuję po informacjach z kaukaz.pl i przewodników. Ale takie zdjęcia zachęcają.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów