Strona 90 z 415 PierwszyPierwszy ... 40808889909192100140190 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 891 do 900 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Zakupiłam ten aparat do zdjęć podwodnych. Postaram się przeczytać wszystkie strony, ale trochę mi to zajmie, a szukam pilnej informacji. Czy w trybie podwodnym mogę sama wybrać przysłonę czy ustawia się ona tylko automatycznie ? Testowałam go na razie raz pod wodą i cały czas miał parametry 2,5 podczas gdy na lądzie na tych samych ustawieniach zmienia mi się również na 1.8. Czy sama mogę zmienić te ustawienia w trybie podwodnym ? Czy mogę też zmieniać ISO w tym trybie ?

| OlyJedi Awatar dm82
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Zauważyłem coś ciekawego, nie wiem czy też to zauważyliście w swoich aparatach. Pytanie czemu się tak dzieje?

Nie wiem czy dobrze wytłumaczę, postaram się. Otóż raz na jakiś czas , przeważnie jak dużo używam aparatu to gdy wyłączam aparat to obiektyw trochę głupieje i czasem jakby coś ustawiał, żeby normalnie się schować, tzn większa tuba chowa się do połowy, póżniej wysuwa się i obiektyw normalnie się chowa. Występuje to rzadko, ale czasem się to dzieje. Nie przeszkadza mi to, ale jestem ciekawy czy też tak macie?

Kuźwa, tak to jest jak się najpierw nie sprawdzi Dzieje się to wtedy jak aparat jest na zoomie i wtedy po wyłączeniu ustawia obiektyw do normalnej pozycji i się chowa
    Ostatnio edytowane przez dm82 ; 26.03.14 o 21:19

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Może. Nigdy nie zwróciłem uwagi. Skoro się wysuwa i chowa i zdjęcia robi jak trzeba, to nawet jeśli rzeczywiście tak robi to mi to nie przeszkadza

PS.
    Aż strach pomysleć co będzie jak dziewczynę znajdziesz
    The question is, who cares?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Czy możecie sprawdzić u siebie jak to jest z tym podwodnym trybem i przysłoną ?
    Doczytałam na razie do 40 strony, ale na razie nie znalazłam odpowiedzi.
    Z tego co zauważyłam, ktoś z forum pisał,że robił tym aparatem dużo zdjęć podwodnych. Bardzo proszę o wskazówki i rady, na jakich ustawieniach robione były te zdjęcia. Na razie nie mam jeszcze lampy i zdjęcia będą przeważnie robione w nasyzch wodach.
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

W trybach tematycznych, aparat sam dobiera większość parametrów, więc tu będzie tak samo.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Shibuya Zobacz posta
    Z tego co zauważyłam, ktoś z forum pisał,że robił tym aparatem dużo zdjęć podwodnych. Bardzo proszę o wskazówki i rady, na jakich ustawieniach robione były te zdjęcia. Na razie nie mam jeszcze lampy i zdjęcia będą przeważnie robione w nasyzch wodach.
    Pozdrawiam
    Cholera, nie mam przy sobie XZ-2.

Spróbuj w trybie A wejść w ustawienia "barw" zdjęć (wciskasz [OK] i szukasz wyboru kolorów: "Normalne", "Wzmocnione", itd) - tam można ustawiać filtry artystyczne i nadal sterować ISO/przysłoną. Powinno dać się ustawić "tryb podwodny".

Albo powinien być w ten sam sposób tryb balansu bieli do ustawienia na "Underwater".

Trochę chaotycznie, ale XZ-2 nie mam w rękach. Dotrę jutro do XZ-2 to poprawię ew. błędy.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Trochę chaotycznie, ale XZ-2 nie mam w rękach. Dotrę jutro do XZ-2 to poprawię ew. błędy.
    Masz rację. W trybach A i M możesz przysłonę ustawić jak chcesz i balans bieli ustawić na "Podwodne" (ikona rybki z bąbelkami).

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Masz rację. W trybach A i M możesz przysłonę ustawić jak chcesz i balans bieli ustawić na "Podwodne" (ikona rybki z bąbelkami).
    A, czyli dobrze kojarzyłem. Ustawiałem tylko na normalne "efektowe", a podwodnego nie miałem jeszcze okazji używać.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dm82 Zobacz posta
    Zauważyłem coś ciekawego, nie wiem czy też to zauważyliście w swoich aparatach. Pytanie czemu się tak dzieje?

Nie wiem czy dobrze wytłumaczę, postaram się. Otóż raz na jakiś czas , przeważnie jak dużo używam aparatu to gdy wyłączam aparat to obiektyw trochę głupieje i czasem jakby coś ustawiał, żeby normalnie się schować, tzn większa tuba chowa się do połowy, póżniej wysuwa się i obiektyw normalnie się chowa. Występuje to rzadko, ale czasem się to dzieje. Nie przeszkadza mi to, ale jestem ciekawy czy też tak macie?

Kuźwa, tak to jest jak się najpierw nie sprawdzi Dzieje się to wtedy jak aparat jest na zoomie i wtedy po wyłączeniu ustawia obiektyw do normalnej pozycji i się chowa
    Pochwal się lepiej jak tam Ci zdjęcia wychodzą.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Shibuya Zobacz posta
    Pozdrawiam
    Zakazuje Ci robic zdjecia podwodne w trybie podwodnym Strzelasz sobie w kolanko, sliczne? mniemam, ze tak....
    A zalatwia sprawe, mozesz tez M, wszystko zalezy od warunkow w jakich nurkujesz.
    W przejrzystych wodach mozesz uzywac WB podwodnego z malymi odchylkami kolorystycznymi w kanalach, w innym przypadku nieodzwony staje sie wyswietlacz, ktory na szczescie pokazuje Ci to co powstanie na karcie, roznice w barwie sa znikome.

Kazdy parametr mozesz pod woda zmieniac, to nie prymitywny kompakt, mowimy nadal oczywiscie o rozsadnych trybach.

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów