SLF chyba taki skrót (Super Large Fine) - jak nie widzisz na dzień dobry w menu z trybikiem można sobie ustawić które stopnie kompresji mają być do wyboru.
Czyli SLF ma mniejszą czy większą jakość zdjęcia od LF ?
Czyli SLF ma mniejszą czy większą jakość zdjęcia od LF ?
Aha już łapię, mam ustawione ma LF i kompresję na Fine, czyli muszę zmienić na Super Fine, wtedy zdjęcia będą w najlepszej możliwej jakości, tak?
---------- Post dodany o 16:47 ---------- Poprzedni post był o 16:32 ----------
W instrukcji jest " Im wyższy stopień kompresji, tym mniejszy rozmiar pliku. Jednakże obraz będzie mniej wyraźny po odtworzeniu"
Jak ustawię na LSF to mogę na tym trybie zrobić najmniej zdjęć, czyli powinien być najlepszy???
Czy to tak nie działa? Chcę to raz ustawić i się nie bawić. Oczywiście TomkuH do portretów zalecasz używać kompresji Super Fine, ogolnie czy tylko do tego myku na portrety co przedstawiłeś![]()
Ostatnio edytowane przez dm82 ; 25.03.14 o 17:56
Jeśli fotografujesz w JPG to zawsze najlepiej jest brać najlepszą możliwą jakość czyli SLF. Bo wtedy w razie gdyby zdjęcie wymagało jakichś korekt na komputerze - to JPG w najlepszej jakości ma duży zapas do tego żeby zmieniać / poprawiać.
A jak samo w sobie zdjęcie jest już obarczone dużym stopniem kompresji, to każda kolejna korekta w programie graficznym ma trudniej, bo ma mniej informacji w pliku źródłowym z aparatu. Alternatywą jest używanie RAW.
W instrukcji jest " Im wyższy stopień kompresji, tym mniejszy rozmiar pliku. Jednakże obraz będzie mniej wyraźny po odtworzeniu"
Czyli, mają na myśli kompresję Basic, czyli najwyższy stopień kompresji? Kompresja SLN jest najlżejszą kompresją i dzięki niej zdjęcie najwięcej waży, ma więcej informacji oraz lepiej je odrabiać? Tylko potwierdź. Sorki, że męczę, ale czasami lubiępozdrowionka
No problem![]()