Strona 89 z 415 PierwszyPierwszy ... 3979878889909199139189 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 881 do 890 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar dm82
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    dm82, ściągnij sobie to zdjęcie, zobacz właściwości, będziesz miał ogniskową i wszystkie inne dane.

XZ-2 jest takim sprzętem dla kombinących , bo za Chiny nie wyciągniesz maksmimum możliwości na auto.

Nie ukrywam, że zanim go kupiłem, największe wrażenie na mnie (i nie tylko na mnie) wywarła ta stronka http://robinwong.blogspot.com/2012/1...ew-street.html a właściwie zdjęcia.
    Nie od razu wyczaiłem jak ustawić aparacik aby takie robił, ale dałem radę, więc Ty też dasz

Słyszałem że bodajże droższe Pentaxy można tak ustawić aby w zależności od ISO dobierał poziom redukcji szumów. W sumie byłoby to może i fajne, ale Olek czegoś takiego nie ma. Za to można ustawić sobie tryby C1 i C2 i używać w zależności od tego co fotografujesz.
    pozdr
    OK, dzięki za rady. Pozdrowienia.

| OlyJedi Awatar dm82
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Zdradzę ci pewien sekret odnośnie robienia portretów tym aparatem.
    Ustaw filtr szumów wyłączony, pomiar światła centralnie ważony (nie punktowy, nie matrycowy). Zrób zdjęcie na max zoomie. Kompresja: Super LF.
    Możesz to zrobić spokojnie w trybie P, automatyka XZ-2 ustawi przesłonę, tak aby wyciągnąć maximum z obiektywu (zazwyczaj f/3,5 - f/4).
    Powinno Ci wyjść zdjęcie, które jakością nie ustąpi lustrzankom.

---------- Post dodany o 09:24 ---------- Poprzedni post był o 09:23 ----------

... jeszcze gradacja normalna (nie auto).
    Kompresja: Super LF to znaczy w ustawieniach zaraz po RAW czyli LF o to chodziło?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

SLF chyba taki skrót (Super Large Fine) - jak nie widzisz na dzień dobry w menu z trybikiem można sobie ustawić które stopnie kompresji mają być do wyboru.

| OlyJedi Awatar dm82
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Czyli SLF ma mniejszą czy większą jakość zdjęcia od LF ?

| OlyJedi Awatar jarek_gd
    Mieszka w
    lubuskie
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dm82 Zobacz posta
    Strona 65
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”

Ted Grant

| OlyJedi Awatar dm82
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Aha już łapię, mam ustawione ma LF i kompresję na Fine, czyli muszę zmienić na Super Fine, wtedy zdjęcia będą w najlepszej możliwej jakości, tak?

---------- Post dodany o 16:47 ---------- Poprzedni post był o 16:32 ----------

W instrukcji jest " Im wyższy stopień kompresji, tym mniejszy rozmiar pliku. Jednakże obraz będzie mniej wyraźny po odtworzeniu"

Jak ustawię na LSF to mogę na tym trybie zrobić najmniej zdjęć, czyli powinien być najlepszy???

Czy to tak nie działa? Chcę to raz ustawić i się nie bawić. Oczywiście TomkuH do portretów zalecasz używać kompresji Super Fine, ogolnie czy tylko do tego myku na portrety co przedstawiłeś
    Ostatnio edytowane przez dm82 ; 25.03.14 o 17:56

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Jeśli fotografujesz w JPG to zawsze najlepiej jest brać najlepszą możliwą jakość czyli SLF. Bo wtedy w razie gdyby zdjęcie wymagało jakichś korekt na komputerze - to JPG w najlepszej jakości ma duży zapas do tego żeby zmieniać / poprawiać.
    A jak samo w sobie zdjęcie jest już obarczone dużym stopniem kompresji, to każda kolejna korekta w programie graficznym ma trudniej, bo ma mniej informacji w pliku źródłowym z aparatu. Alternatywą jest używanie RAW.

| OlyJedi Awatar dm82
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

W instrukcji jest " Im wyższy stopień kompresji, tym mniejszy rozmiar pliku. Jednakże obraz będzie mniej wyraźny po odtworzeniu"

Czyli, mają na myśli kompresję Basic, czyli najwyższy stopień kompresji? Kompresja SLN jest najlżejszą kompresją i dzięki niej zdjęcie najwięcej waży, ma więcej informacji oraz lepiej je odrabiać? Tylko potwierdź. Sorki, że męczę, ale czasami lubię pozdrowionka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

tak

Cytat Zamieszczone przez dm82 Zobacz posta
    Sorki, że męczę, ale czasami lubię pozdrowionka
    nie m sprawy, piwko postawisz, będziemy kwita

| OlyJedi Awatar dm82