Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 73

Wątek: E-M10 czy Lumix G6

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Odp: E-M10 czy Lumix G6

A nie jest tak że zanim na stałe nie zagości M10 pod strzechy to tak trochę kota w worku? Pamiętam te szumne zapewnienia jako to micro zapewnia współpracę z 4/3. Później się okazało że prawie jak z mercedesami na Placu Czerwonym : nie rozdawali tylko kradli i nie mercedesy tylko wołgi.
    Dałem się w to wpuścić. I tak af z panasiem G1 działał tylko z kitami, te lepsiejsze szkła tylko manual.
    Może warto poczekać na odważnych i beztroskich co to przetrą szlaki ?!

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    Może warto poczekać na odważnych i beztroskich co to przetrą szlaki ?!
    Na pewno warto wziąć samemu do ręki i stwierdzić czy pasuje czy nie. Poza tym praktycznie wszystko wiadome - tam nie ma kosmicznych nowości, sensor znany, wcześniej były już 2 OM-D i sporo Penów. Te aparaty więcej łączy niż dzieli.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Niby tak, nie wiadomo jaka matryca Panasia czy Sony.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

gdzie? W E-M10? Wielokrotnie było już mówione, że ta sama co w E-M5, czyli Sony.

Jeżeli Panasonic G6 to praktycznie to samo co G5, to w takim razie to prawie to samo co G3 (tylko większe) Dla mnie wadą Panasonica są szumy i ciapki przy długich czasach naświetlania w ciemnych obszarach. To się chyba nazywa prąd ciemny matrycy czy jakiś tak. Silnik jpeg też do najlepszych nie należy, ale robiąc w formacie RAW to nie przeszkadza.
    W pełni uchylny ekran już mi się znudził, teraz wolałbym taki odchylany, jak w E-M10. Za to świetnym patentem jest obracanie wyświetlacza do aparatu. Nie ma ryzyka porysowania wyświetlacza, do tego aparat automatycznie przełącza LCD na EVF. Kolejny fajny patent wprowadzony w G5 to działanie wyświetlacza jak touchpada przy ustawianiu punktu AF. Można kadrować przez wizjer a warstwa dotykowa ekranu LCD pozostaje aktywna i można dotykiem przesuwać punkt AF.

Brak stabilizacji z pewnością będzie przeszkodą przy 12-50 na długim końcu. Z tele są fajne szkła stabilizowane Panasa, zamiast 45-200 proponowałbym 14-150, który jest o ponad połowę lżejszy, i znacznie mniejszy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

A co za różnica? Sample testowe do porównań już są, np. na dpreview.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar oly2020
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Czy panasonic pozwala na bezprzewodowe sterowanie olympusowymi lampami serii R ? na ile wiem to nie, wiec dla mnie osobiście to argument przeważający za e-m10, kolejny to wspomniana stabilizacja, innym ale już zupełnie subiektywnym jest wygląd. tu panasonic niema u mnie szans

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Ten mZD 12-50mm nie jest dla mnie argumentem, widziałem zdjęcia i jakością nie powalają. Podobało mi się tylko makro z tego obiektywu i zakres ogniskowych.
    Ja sam bym go odsprzedał a za uzyskane pieniądze kupił Panasonica 14-42mm II (wersja nowsza z filtrem 46mm) ew. mZD ED 14-42mm.

Ciekawe podsumowanie szkieł:
    http://www.dxomark.com/Reviews/Best-...mpus-OM-D-E-M1
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    222
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Popatrz jeszcze na Panasonic G5 to w zasadzie dwa prawie identyczne aparaty i wg mnie nie warto dopłacać do G6.
    Jestem tego samego zdania. G5 jest znacznie tańszy od G6, różnica może wynosić nawet 1000zł w zależności od sklepu (mowa oczywiście o tych samych zestawach body/obiektyw). Osobiście poleciłbym Ci zestaw DMC-G5X z obiektywem 14-42 PZ, który jest w pozycji spoczynkowej prawie identycznych rozmiarów co 20 1.7, a przy tym bardzo lekki (lżejszy od pierwszej wersji rzeczonej stałki). Wbrew niektórym opiniom nie jest też wcale taki zły optycznie. Porównywałem go na własny użytek z 14-45 i mogę powiedzieć, że jest tylko trochę mniej ostry. Jeśli nie masz w planach robić dużych wydruków, to różnica w jakości będzie pomijalna, a wygoda użytkowania dużo większa. Jedyną rzeczą do jakiej trzeba się przyzwyczaić jest zmiana ogniskowej odbywająca się za pośrednictwem silnika. Taki zestaw możesz mieć w cenie poniżej 2000zł - link. Jeżeli jednak wolisz ostrzyć manualnie, to możesz rozejrzeć się za używanym 14-45, lub kupić zestaw z 14-42 nowszej wersji, który będzie jeszcze tańszy. G5 ma oprócz obrotowego wyświetlacza kilka innych przydatnych ficzerów jak choćby : elektroniczną migawkę, poziomicę (często jest bardzo przydatna), czy też tryby i jakość video jakich nie uświadczysz w E-M10. Wszystko to co napisałem opiera się na moich doświadczeniach, zrobiłem tym aparatem tysiące zdjęć z różnymi obiektywami w najróżniejszych warunkach.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

A używane E-M5?? Pojawiają się w obiegu, np Moominek sprzedaje.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Rysiek_O Zobacz posta
    Witajcie!
    Pora na przesiadkę z 4/3 na m4/3. Podoba mi się z opisu i zdjęć E-M10, ale moje rozterki wzbudził oglądany już Lumix G6. Interesuje mnie fotografowanie, nie przewiduję filmowania.
    W takim razie odpowiedź wydaje mi się prosta - em10. Stabilizacja (lepszej) matrycy to zbyt fajna rzecz w foto, by z niej od tak rezygnować.
    Jedyny przewaga G6 nad poprzednikami to focus peaking który przydaje się gdy korzystamy z manuali.
    Wideo jest także poprawione.
    Ten mZD 12-50mm nie jest dla mnie argumentem, widziałem zdjęcia i jakością nie powalają. Podobało mi się tylko makro z tego obiektywu i zakres ogniskowych.
    Ja sam bym go odsprzedał a za uzyskane pieniądze kupił Panasonica 14-42mm II (wersja nowsza z filtrem 46mm) ew. mZD ED 14-42mm.
    12-50mm jest OK, jeśli zależy nam na 12mm i makro. Choć odkąd wyszedł naleśnikowy 14-42mm sam się zastanawiam nad wymianą.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm