Jedna rzecz wydaje się ważna do sprawdzenia - jaki jest maksymalny sensowny czas naświetlania Księżyca. Z tego co pamiętam to on dosyć szybko po niebie zasuwa
Jedna rzecz wydaje się ważna do sprawdzenia - jaki jest maksymalny sensowny czas naświetlania Księżyca. Z tego co pamiętam to on dosyć szybko po niebie zasuwa
Na myśl mi przychodzi zestaw 3 obiektywów m43 lomo. Mają niezależne migawki. Może jest gdzieś przejściówka (do Canona) z migawka. Wtedy aparat na Bulb,nie będzie wiedział że obiektyw został zamieniony. Oczywiście wyostrzyć trzeba wcześniej przynajmniej ten drugi.
Polecam się
To i ja spróbuję poteoretyzować...
biorę aparat i manualne tele. Przedmiot, który będzie na pierwszym planie mam w kompletnej ciemności. Na moment go oświetlam aby na krótkim końcu zogniskować obiektyw i zaznaczyć sobie położenie pierścienia. Po czym pozostawiam go w kompletnej ciemności.
Teraz księżyc. Celuję na niego, kadruję i ogniskuję. Zasłaniam obiektyw i rozpoczynam zdjęcie w trybie bulb. Odsłaniam obiektyw na np. 1/2 s i zasłaniam go ponownie. Przekadrowuję na przedmiot, który będzie na pierwszym planie, ustawiam zaznaczoną wcześniej pozycję na pierścieniu i błyskam lampą. Kończę tryb bulb.
Myślę że wykonanie kilku, kilkunastu prób powinno dać zamierzony efekt.
Nie wiem jak zrobić takie zdjęcie ale mogę poteoretyzować?
Wydaje mi się, że został użyty tylko jeden obiektyw. Sądząc po wielkości księżyca w kadrze coś koło 500mm, rozmycie na końcu gałązki jest wstrętne co może wskazywać na obiektyw lustrzany. Reszta to chyba tylko ustawienie na księżyc, rozpoczęcie długiej ekspozycji, zabawy ze szmatą, przekierowanie na modliszkę, ustawienie wcześniej sprawdzonej odległości, dopalenie lampa i zakończenie ekspozycji. Ale mogę się mylić bo co ja się tam znam.
bezbagnetowiec z mianowania
Taki księżyc przy pół sekundy? 1/25 to za długo. No ale sztuka nie na tym, żeby zrobić odgapione zdjęcie, tylko wymyślić coś nowego, czyż nie?
Czy modliszka musi byc zywa??A zreszta sie da nawet z zywa.Ona pierwsza w ostrym swietle z oslona a pozniej na "lysego" namiar.Nawet na analogowo sie da.Pamietam na kliszowcach 10x15 sie robilo studyjne,fakt,ze odleglosci inne i nie tak skrajne ale....
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
W komentarzach pod wpisem http://www.ewaipiotr.pl/fotografowan...#comment-15404 jest historia o tym, że w którymś konkursie zdjęcie zostało zdyskwalifikowane, bo... wilk ze zdjęcia okazał się być tresowany, nie dziko żyjący. Jeśli tu jest takie samo obostrzenie, to wystarczy, że modliszka była hodowlana, nie dziko żyjąca i pozamiatane. Wielkie halo wziąć z terrarium modliszkę i posadzić ją na gałęzi![]()
Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 16.02.14 o 23:00
Kurde.Czyli gałęzie tez musza byc dzikie.Jak tu zyc,coraz trudniej na tym swiecie.Moze tam bedzie latwiej.
![]()
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Ostatnio edytowane przez k@czy ; 16.02.14 o 23:12
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++