Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: pytanie o Canona i przepinanie obiektywu na długim czasie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: pytanie o Canona i przepinanie obiektywu na długim czasie

Jedna rzecz wydaje się ważna do sprawdzenia - jaki jest maksymalny sensowny czas naświetlania Księżyca. Z tego co pamiętam to on dosyć szybko po niebie zasuwa
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar GoBo
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Na myśl mi przychodzi zestaw 3 obiektywów m43 lomo. Mają niezależne migawki. Może jest gdzieś przejściówka (do Canona) z migawka. Wtedy aparat na Bulb,nie będzie wiedział że obiektyw został zamieniony. Oczywiście wyostrzyć trzeba wcześniej przynajmniej ten drugi.
    Polecam się

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piaseczno
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

To i ja spróbuję poteoretyzować...

biorę aparat i manualne tele. Przedmiot, który będzie na pierwszym planie mam w kompletnej ciemności. Na moment go oświetlam aby na krótkim końcu zogniskować obiektyw i zaznaczyć sobie położenie pierścienia. Po czym pozostawiam go w kompletnej ciemności.

Teraz księżyc. Celuję na niego, kadruję i ogniskuję. Zasłaniam obiektyw i rozpoczynam zdjęcie w trybie bulb. Odsłaniam obiektyw na np. 1/2 s i zasłaniam go ponownie. Przekadrowuję na przedmiot, który będzie na pierwszym planie, ustawiam zaznaczoną wcześniej pozycję na pierścieniu i błyskam lampą. Kończę tryb bulb.

Myślę że wykonanie kilku, kilkunastu prób powinno dać zamierzony efekt.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Jedna rzecz wydaje się ważna do sprawdzenia - jaki jest maksymalny sensowny czas naświetlania Księżyca. Z tego co pamiętam to on dosyć szybko po niebie zasuwa
    1 s da radę. Możesz dojść z rzucniem ręcznika do czasów rzędu 1/2 s spokojnie. Ale tak - trzeba pilnować aby księżyc nie został poruszony.

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Nie wiem jak zrobić takie zdjęcie ale mogę poteoretyzować?
    Wydaje mi się, że został użyty tylko jeden obiektyw. Sądząc po wielkości księżyca w kadrze coś koło 500mm, rozmycie na końcu gałązki jest wstrętne co może wskazywać na obiektyw lustrzany. Reszta to chyba tylko ustawienie na księżyc, rozpoczęcie długiej ekspozycji, zabawy ze szmatą, przekierowanie na modliszkę, ustawienie wcześniej sprawdzonej odległości, dopalenie lampa i zakończenie ekspozycji. Ale mogę się mylić bo co ja się tam znam.
    bezbagnetowiec z mianowania

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Taki księżyc przy pół sekundy? 1/25 to za długo. No ale sztuka nie na tym, żeby zrobić odgapione zdjęcie, tylko wymyślić coś nowego, czyż nie?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Czy modliszka musi byc zywa??A zreszta sie da nawet z zywa.Ona pierwsza w ostrym swietle z oslona a pozniej na "lysego" namiar.Nawet na analogowo sie da.Pamietam na kliszowcach 10x15 sie robilo studyjne,fakt,ze odleglosci inne i nie tak skrajne ale....

Krystyna1975
    Gość

W komentarzach pod wpisem http://www.ewaipiotr.pl/fotografowan...#comment-15404 jest historia o tym, że w którymś konkursie zdjęcie zostało zdyskwalifikowane, bo... wilk ze zdjęcia okazał się być tresowany, nie dziko żyjący. Jeśli tu jest takie samo obostrzenie, to wystarczy, że modliszka była hodowlana, nie dziko żyjąca i pozamiatane. Wielkie halo wziąć z terrarium modliszkę i posadzić ją na gałęzi
    Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 16.02.14 o 23:00

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Kurde.Czyli gałęzie tez musza byc dzikie.Jak tu zyc,coraz trudniej na tym swiecie.Moze tam bedzie latwiej.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krystyna1975 Zobacz posta
    W komentarzach pod wpisem http://www.ewaipiotr.pl/fotografowan...#comment-15404 jest historia o tym, że w którymś konkursie zdjęcie zostało zdyskwalifikowane, bo... wilk ze zdjęcia okazał się być tresowany, nie dziko żyjący. Jeśli tu jest takie samo obostrzenie, to wystarczy, że modliszka była hodowlana, nie dziko żyjąca i pozamiatane. Wielkie halo wziąć z terrarium modliszkę i posadzić ją na gałęzi
    Jakbys przez przypadek zobaczyla to zdjecie zdyskwalifikowanego wilka z konkursu, to zrozumiesz dlaczego mialo to znaczenie tam, a tutaj raczej nie ma
    Ostatnio edytowane przez k@czy ; 16.02.14 o 23:12
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++