Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Relacja na tyle ciekawa, że zdecydowałem się na zakup biletów do Gruzji. Lecę 9-16 majai to dzięki właśnie Tobie JanieNa miejscu będę tydzień, więc muszę bardzo przemyśleć, gdzie się zatrzymać, którą część lepiej zwiedzić, itp..
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
Wciąż ciekawie
Kto wie, może też się kiedyś na Gruzję skuszę![]()
The question is, who cares?
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Hehe po Twojej fotorelacji już nic nie pozostaje do dodaniaPoza tym w tym przypadku uczeń nie przerośnie mistrza
. Właśnie siedzę sobie i kombinuję jak zaplanować taką wyprawę na tydzień aby zobaczyć dużo fajnych miejsc i zrobić kilka ciekawych zdjęć a przy okazji nie zamęczyć mojego taty, który zdecydował się ze mną pojechać ale sił na wspinaczki górskie już mu chyba brak nieco.
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
weź poprawkę na to że w Gruzji odległości nie mierzy się w kilometrach ale w czasie który potrzebny jest by je pokonać. Z Kutaisi do Batumi jest jakieś (nie pamiętam dokładnie) 2 godziny jazdy marszrutką, ale busik potrafi wyjazd o godzinę opóźnić jeśli kompletu pasażerów nie ma. Do Mestii zaś jeździ tylko jeden bus dziennie, w godzinach porannych, trzeba miejscowych zapytać. W busach się targuj albo zapytaj postronne osoby o ceny, bo kierowca w trosce o Twoje poczucie wartości skasuje Cię podwójnie... dużo by można pisać...
Obowiązki testerskie i gorące dyskusje w wątkach sprzętowych zajęły mi trochę czasu ale pora wracać do Gruzji. A skoro już został ruszony temat rewitalizacji pokażę chyba najsłynniejszą gruzińską "odbudowę".
Być może P.T. Czytelnicy zauważyli na zdjęciu 279. podświetloną, górującą nad miastem świątynię.
293.
To XI wieczna katedra Bagrati.
294.
Katedra została w XVII wieku wysadzona w powietrze przez Turków. Z kompleksu świątynnego pozostały fragmenty murów, jakaś baszta.
295.
296.
297.
Ruiny jakiegoś budynku (klasztoru? akademii?)
298.
Zaintrygowało mnie wejście do tego budynku bo za futrynę drzwi zatknięte były pęki kwiatów
299.
Może dla św. Jerzego którego obrazek wisiał ponad wejściem?
300.
Jako się rzekło świątynia została zniszczona. W internecie z łatwością można znaleźć jej zdjęcia jako ruiny. Ale kilka lat temu, Saakaszvili, ubiegając się o reelekcję obiecał że ją odbuduje. Słowa dotrzymał ale zrobił to na sposób wielce oryginalny bo wspaniałe ornamenty kamieniarskie...
301.
uzupełnił wstawkami ze szkła i stali
302.
303.
A całość nakrył malowaną na zieloną blachą...
304.
Urzędnicy z UNESCO mieli widać inne ulubione kolory bo po renowacji katedra została skreślona z listy światowego dziedzictwa kultury na którą była wpisana razem z klasztorem Gelati.
Ocena sposobu odbudowy dzieli i Gruzinów i turystów... ale miejscowym służy... udało mi się nawet podpatrzeć parę młodą opuszczającą świątynie po uroczystości zaślubin
305.
![]()
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|