Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 83

Wątek: trudne początki

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Odp: trudne początki

Wszystkie rady przyjmuję z pokorą i staram się wprowadzać je w życie

Tak jak pisałem wcześniej, szkieł narazie nie kupuję. Po co wydawać pieniądze jeśli nie potrafię fotografować. Do rodzinnych albumów wystarczy jeden kit
    Jeśli uda mi sie nauczyć, wtedy pomyślimy o czymś nowym...
    G5 | S19/2,8 | S30/2,8 | S60/2,8 | MZD 25/1,8 | MZD 45/1,8 dwa kity | nissin i40

| OlyJedi Awatar grisza34
    Mieszka w
    tarnobrzeg
    Siła reputacji
    95
    Moja galeria

Polecam zakupić książke Łukasza Gawła " Praktyczny kurs fotografii" . dużo sie z niej dowiedziałem. i oczywiście z forum masę potrzebnych i przydatnych rzeczy.pozdr

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Rozpocząłem poszukiwania tej książki i niestety w księgarni, w której była wg googla, juz jej nie ma. Nie jest też już dostępna w hurtowni. Spróbuję jeszcze w sieci. Póki co zakupiłem "Poranik fotograficzny" Ross Hoddinott.
    Niestety nie mam teraz zbytnio okazji do poćwiczenia. Pogoda kiepska, a nie będę już męczył córci w domu... Wiosno przybywaj...
    G5 | S19/2,8 | S30/2,8 | S60/2,8 | MZD 25/1,8 | MZD 45/1,8 dwa kity | nissin i40

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lisu84 Zobacz posta
    Rozpocząłem poszukiwania tej książki i niestety w księgarni, w której była wg googla, juz jej nie ma. Nie jest też już dostępna w hurtowni.
    A TUTAJ szukałeś?
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

właśnie ceneo mnie odesłało do Matrasa. Będąc przejazdem zajrzałem do nich i właśnie u nich nie było i zamówić też się nie dało. Ze względu na charakter pracy mam trochę ograniczony czas. Dodatkowo dzisiaj pracuję w domu bo babcia się rozchorowała i muszę córcią się zajmować.... Myślę, że jest do zdobycia ta książka. Gdzieś nawet pdf'y widziałem....

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Ostatnio brak czasu i pogoda nie sprzyjają nauce praktycznej więc oglądam tutoriale, szkolenia itp związane z LR.
    Poniżej zdjęcie, które może być zakwalifikowane jako nadające się tylko do rodzinnego albumu ale na nim sobie ćwiczę zabawę w programie. Zostało ono wykadrowane i podostrzone. Tej ręki z prawej strony w tle już bardziej nie mogłem przyciąć. Tej Pani w tle też mogłoby nie być ale to plaża więc ludzi mnóstwo. Chodzi mi o samą zabawę LR.
    Podstawowym problemem jaki napotkałem przy operowaniu suwaczkami jest powstające ziarno przy krawędziach zwłaszcza włosów. Jak sobie z tym radzić?
    Co można jeszcze zrobić z kolorem?

[5]
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	tn_P7276666.jpg
Wyświetleń:	117
Rozmiar:	75,2 KB
ID:	109236

E-pl1 ze słoikiem od dużego 4/3
    Ostatnio edytowane przez lisu84 ; 28.01.14 o 01:33

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Te pszczoły na początek całkiem niezłe. Znalezienie tła i kontekstu na którym pokazujesz owada przyjdzie z czasem, raczej samo. Niestety Helios nie daje zbyt ostrych zdjęć i brak detalu zwraca moją uwagę. Do portretów lubię używać Heliosa, bo to świetny obiektyw w tym zastosowaniu. Ale do makro już nie bardzo, chyba, że jakieś większe kadry albo kwiaty.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 28.01.14 o 11:00

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lisu84 Zobacz posta
    Podstawowym problemem jaki napotkałem przy operowaniu suwaczkami jest powstające ziarno przy krawędziach zwłaszcza włosów. Jak sobie z tym radzić?
    Nie wiem, w którym momencie zauważyłeś to ziarno ale spójrz na fragment zdjęcia w powiększeniu:

Nazwa:	frag.jpg
Wyświetleń:	104
Rozmiar:	174,4 KB
ID:	109247
    Widzisz co dzieje się wokół krawędzi?
    Może to sprawa kompresji? Zdjęcie o tych wymiarach powinno mieć ok. 350KB a nie 75KB.
    Co do samego zdjęcia: chociaż "do albumu rodzinnego", to jednak twarz mógłbyś nieco doświetlić/rozjaśnić
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Nie wiem, w którym momencie zauważyłeś to ziarno ale spójrz na fragment zdjęcia w powiększeniu:

Nazwa:	frag.jpg
Wyświetleń:	104
Rozmiar:	174,4 KB
ID:	109247
    Widzisz co dzieje się wokół krawędzi?
    Może to sprawa kompresji? Zdjęcie o tych wymiarach powinno mieć ok. 350KB a nie 75KB.
    Co do samego zdjęcia: chociaż "do albumu rodzinnego", to jednak twarz mógłbyś nieco doświetlić/rozjaśnić
    To na pewno spowodowane zbytnią kompresją. Sadzę, że już 250KB wystarczy dla b.dobrej jakości przy tym rozmiarze.
    W LR masz taki suwak Shadows do rozjaśnienia cieni i można spróbować bardziej go zastosować.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

To byla wina kompresji. Zmniejszałem zdjęcie jakimś głupkowatym programem. LR mam od wczoraj i nie zauważyłem, że tam przy eksporcie jest opcja zmniejszenia.
    Troszkę rozjaśniłem suwaczkiem shadows ale wydaje mi się że takie mydło wyszło.

Przy powiększeniu widać przy oczach to "ziarno" o którym pisałem. Zwiększyć maskę przy ostrzeniu?

Nazwa:	P72766663.jpg
Wyświetleń:	194
Rozmiar:	278,1 KB
ID:	109256

Teraz dopiero zauważyłem, że te szumy widać na oryginalnej wielkości zdjęcia. Przy zmniejszonym do dłuższego boku 800 nie są widoczne.
    Ostatnio edytowane przez lisu84 ; 28.01.14 o 14:28