Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: przesiadka na m4/3, gdzie sprzedać obiektywy e-systemu

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: przesiadka na m4/3, gdzie sprzedać obiektywy e-systemu

Zostawiłem sobie ZD 12-60 i ZD 50-200. W zestawie z E-M1 jak dla mnie nie ma czym zastąpić ZD 50-200 w m4/3. Natomiast co raz słabiej widzę sens trzymania ZD 12-60, szczególnie kiedy porównałem go sobie z MZD 12-40.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Sprzedaż 12-60 (nadal się zastanawiam) ma się nijak do zakupu 12-40 czy 12-35 (posiadam). Znaczy się dopłata jest spora. Chociaż nie bedę ukrywał, że prędkość ostrzenia też jest zupełnie inna. No i wielkość.
    Zestaw 50mm makro + przelotka do 60mm makro to spora różnica w wielkosci.

Jedynie 50-200 nie ma w tej chwili konkurencji i sam zastanawiam się nad zakupem takiego szkła. Nie jest ono dużo większe i cięższe od zapowiadanego 40-150.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    I po co te świetne szkła w ogóle sprzedawać? Mam niektóre podobne i świetnie się mi nimi z E-M5 fotografuje.... Dokupisz, jedną dwie staleczki i hulaj dusza, piekła nie ma...
    Z powodu ciężaru i AF (stare szkła podobno nie ostrzą szybko na m4/3). Jedno i drugie przy fotografii dzieci i turystycznej, którą się teraz głównie zajmuje jest ważne.
    A przyszło mi do głowy wymienić sprzęt bo ciężko było dźwigać stare słoiki i kupiłem na jakiejś wyprzedaży e-pm5 kilka miesięcy temu. Nowa matryca jest o wiele lepsza. Nie chodzi tylko o szumy. Przede wszystkim potencjał do poprawy foto w Ligtroomie (fotografuję głównie w RAW) jest dużo większy. O takich możliwościach wyciągania z cieni jakie daje nowa matryca na starym E-30 można tylko pomarzyć. I to też jest dla mnie teraz ważne.
    Zastanawiam się nad E-M1 ale jest na tyle drogi, że będę musiał sprzedać przynajmniej niektóre szkła. A jak ich sprzedam za dużo to nie będzie sensu kupować E-M1 bo potrzebuję body "top of the line" tylko ze względu na fazowy AF. Takie oto dylematy przede mną...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    296
    Moja galeria

Jeżeli zdecydujesz się na EM1- to niektóre szkła 4/3 warto zotawić.
    Przy fotografii dziecięcej i turystycznej - 50 /2 makro, która była wolna z każdym korpusem 4/3, jest ci zbędna. Ewentualnie zamienisz ją na mZD 45/1.8.
    To samo zrobiłbym z 35ką. Choć nie jest łatwo sprzedać te szkła.
    Bezwzględnie zostawiłbym 50-200, takiego zooma w m4/3 na razie nie widać a z EM1 pracuje co najmniej dobrze.
    12-60 jest świetny i dobrze ostrzy z E-M1. Dłuższy od 12-40 lub 12-35, ale też ciemniejszy- na 40 mm ma już 3.8.
    Do każdego z nich trzeba będzie dołożyć kasę.

Na temat 25/1.4 nie mam zdania.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Jeżeli zdecydujesz się na EM1- to niektóre szkła 4/3 warto zotawić.
    Przy fotografii dziecięcej i turystycznej - 50 /2 makro, która była wolna z każdym korpusem 4/3, jest ci zbędna. Ewentualnie zamienisz ją na mZD 45/1.8.
    To samo zrobiłbym z 35ką. Choć nie jest łatwo sprzedać te szkła.
    Bezwzględnie zostawiłbym 50-200, takiego zooma w m4/3 na razie nie widać a z EM1 pracuje co najmniej dobrze.
    12-60 jest świetny i dobrze ostrzy z E-M1. Dłuższy od 12-40 lub 12-35, ale też ciemniejszy- na 40 mm ma już 3.8.
    Do każdego z nich trzeba będzie dołożyć kasę.

Na temat 25/1.4 nie mam zdania.
    Cenne informacje, dzięki. Wiesz może też czy są jakieś dobre zamienniki oryginalnej przejściówki Olka (m4/3->4/3)?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    296
    Moja galeria

Są, koledzy używają jakichś chińskich, ale nazwy nie powtórzę.
    Do kupienia na ebayu.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Wobec braku zainteresowania starą szklarnią zdecydowałem się na E-M1.
    Mam go już w domu. Spędziłem pół nocy na sprawdzaniu ustawień. Pewnie wszyscy już czytali testy także nie będę się nad nimi rozwodził.
    Z testami szkieł od dużego systemu muszę się jeszcze wstrzymać bo rozglądam się za przejściówką w rozsądnej cenie.
    Tak czy inaczej, niedługo będę mógł napisać o sprawności tych szkieł (z pierwszego postu) w połączeniu z E-M1.
    Jeśli kogoś to interesuje, niech się odezwie.

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez JoteS Zobacz posta
    Wobec braku zainteresowania starą szklarnią zdecydowałem się na E-M1.
    Osobiście uważam to za najsłuszniejszą koncepcję. Co do przejściówek, to na Allegro czasem używane się zdarzają. Poluj. Co do Viltroxa mam mieszane uczucia. Może to i działa, ale ja zawsze wolę używaną firmówkę niż nowy zamiennik. Tak samo jak wolę używany zaawansowany, niż nowy amatorski korpus/obiektyw. Takie "zboczenie"

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez JoteS Zobacz posta
    Cześć,
    postanowiłem przesiąść się na m4/3.
    Nazbierało mi się trochę obiektywów z "dużego" systemu:
    - 12-60mm,
    - 50-200mm SWD,
    - 50mm f2.0,
    - 35mm macro,
    - Leica 25mm f1.4.
    Gdzie je najlepiej sprzedać? Macie jakieś doświadczenia?
    Ja na Twoim miejscu kupił bym OMD E-M1 i nic nie sprzedawał, tylko zaczął używać tych szkieł z nowym korpusem.

Dlaczego:
    Odpowiednik 12-60mm czyli 12-40 kosztuje około 4000zł i na razie w Polsce jest nie do kupienia.
    Odpowiednika 50-200mm jak na razie nie ma, a jak będzie to będzie też miał "nową lepszą cenę" lepszą dla sprzedawcy oczywiście,
    podobnie z pozostałym szkłami.

Nawet nie musisz kupować E-M1, oglądałem filmiki pokazujące AF Panasonic GX7 ze szkłami 4/3, jest chyba nawet lepiej niż AF z tymi szkłami w E-P5, a i tu AF spisuje się nieźle. Sam z E-P5 używam szkieł takich jak ZD7-14, 14-54, ZD35-100, ZD40-150, Sigma 30mm1.4 i nie przychodzi mi do głowy wymiana szkieł. Jedyne jakie mam mZD to 17mm1.8 i dekielek 15mm8.0, może zdecyduję się jeszcze na mZD45mm1.8

PS
    A czy przy zakupie E-M1 nie przysługuje czasami MMF-3 za darmo?

PPS
    Właśnie moje mZD17mm i dekielek 15mm (i rozważany mZD45mm) są opcjami na turystyczne wyjazdy.
    Do torby mieści mi się jeszcze jeden obiektyw, z reguły zabieram s30mm1.4 (super na złe warunki świetlne), Ty możesz użyć L 25mm/1.4
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 14.01.14 o 14:11

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Ja na Twoim miejscu kupił bym OMD E-M1 i nic nie sprzedawał, tylko zaczął używać tych szkieł z nowym korpusem.
    PS
    A czy przy zakupie E-M1 nie przysługuje czasami MMF-3 za darmo?
    E-M1 już mam. Nic nie wiem o przejściówce gratis. Ja nie dostałem. Ale aparat jest kupiony w Stanach, może w Polsce jest inaczej.