Cześć,
postanowiłem przesiąść się na m4/3.
Nazbierało mi się trochę obiektywów z "dużego" systemu:
- 12-60mm,
- 50-200mm SWD,
- 50mm f2.0,
- 35mm macro,
- Leica 25mm f1.4.
Gdzie je najlepiej sprzedać? Macie jakieś doświadczenia?
Cześć,
postanowiłem przesiąść się na m4/3.
Nazbierało mi się trochę obiektywów z "dużego" systemu:
- 12-60mm,
- 50-200mm SWD,
- 50mm f2.0,
- 35mm macro,
- Leica 25mm f1.4.
Gdzie je najlepiej sprzedać? Macie jakieś doświadczenia?
Na poczatek zamieść ofertę na forum w dziale "giełda". Z tego co wymieniłeś sam łyknął bym połowę, gdyby nie braki budżetowe.
E-5+HLD-4, E-520,ZD 12-60, ZD-14-54, , ZD-35 macro,Sigma 50-500 f/4-6,3 EX DG HSM, FL-35R
A musisz je sprzedawać? Nie wiem co fotografujesz i jaki korpus m 4/3 zamierzasz kupić, ale jeśli finanse Cię nie cisną, to nie sprzedawałabym tej "szklarni" tylko kupiła adapter Olympus MMF-1/2/3 i używała. Masz kawał świetnej optyki.
Dzięki. Jestem tu nowy, nie zauważyłem tego działu. Już się przenoszę.
---------- Post dodany o 15:07 ---------- Poprzedni post był o 15:03 ----------
Faktycznie świetne szkła. Jestem z nich bardzo zadowolony.
Chciałbym jednak coś mniejszego w końcu. Czas wolny od paru lat spędzam z dzieckiem i dźwiganie sprzętu mi obrzydło.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Ja też nie mam kasy a chcę pofotografować. Tyle, że już nie tym sprzętem...
To zostaw sobie chociaż 50 mm f/2.0 (jeśli planujesz makro, jeśli nie, to sprzedaj) lub Leicę 25 f/1.4 (jeśli nie planujesz makro, jeśli tak, sprzedaj - 50 mm załatwisz i makro, i portret), a resztę uzupełnij z m 4/3. 12-60 i 50-200 są faktycznie duże, zwłaszcza w połączeniu z PENem, nie wspominając o "maluchach" Panasonika. Tę 35 mm do makro też bym sprzedała mając 50 mm f/2.0.
Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 7.01.14 o 17:42
Ta leica jest niewiele mniejsza od 12-60, i podobnie ciężka, kawał obiektywu. Poza tym oly szykuje 25mm 1.8.
Jeśli będzie ostre od pełnej dziury to wystarczy - mniej niż 1.8 nie potrzebuję. Głębia ostrości na 1.4 w 99% przypadków za mała dla moich potrzeb. Trudno dobrze trafić.
Podobna sytuacja jest z 50mm makro. Można ją zastąpić 60mm 2.8. Większe powiększenie...
Ale tak czy inaczej sprawa sprowadza się do finansów. Zobaczymy czy mnie stać na mniejszy system![]()
Zawsze możesz kupić Stylusa 1 albo XZ-2 - odciążysz się i finansowo, i wagowo tylko czy dasz radę sfotografować tym to, co chcesz. Oto jest pytanie. Ze sprzedażą jest ten problem, że można sporo stracić i nie zdobyć finansów na mniejszy sprzęt. Dlatego dobrze się zastanów zanim sprzedasz. Ja niedawno chciałam sprzedać mojego kita 14-42 II, ale jak zrobiłam rozpoznanie, to się okazało, że: 12-40 drogi, 12-50 za słaby optycznie by dopłacać do niego drugie tyle (za używany), ile bym wzięła za 14-42 II, kit Canona 18-55 tandetnie wykonany, do tego nie bardzo chcę już cokolwiek kupować do Canona (poza portretówką 50 mm i kablem do lampy błyskowej żeby móc ją zdejmować z aparatu) i... zostałam przy 14-42 II (na szczęście nikt go nie kupił).
Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 7.01.14 o 18:37
Wprawdzie XZ-2 chyba nie szumi bardziej niż mój stary E-30 ale dlaczego nie skorzystać z nowych matryc m4/3? Do tego obiektywy, z tego co widzę, znacznie odstają od 4/3 czy m4/3. Jeśli nie da rady inaczej trzeba będzie się napiąć i ściągnąć EM-1 z Ameryki, podobno AF daje radę nie gorzej niż w E-30. Chcę jednak sprawdzić na co można liczyć ze względu na ciężar starych szkieł i/lub wyważenie z EM-1.