Strona 7 z 54 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 539

Wątek: Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Odp: Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?

Cytat Zamieszczone przez Namor1 Zobacz posta
    Wiele elementów, które próbuję zmieniać, bardzo długo jest przetwarzanych - czy to uroda tego programu, czy tak jest wszędzie?
    Niestety ma on taką urodę i to był główny powód, że dałem sobie z nim spokój.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Dzisiaj porobiłem sobie trochę RAWów. Dzień był ciemny i pochmurny, więc materiał do ćwiczeń dobry. Zaimportowałem te zdjęcia w Olympus Viewer i od razu je widzę - to jest to wywołanie?
    Czy one są wywołane przy takich samych parametrach jak towarzyszący im ipg?
    Wiele elementów, które próbuję zmieniać, bardzo długo jest przetwarzanych - czy to uroda tego programu, czy tak jest wszędzie?
    I to jest to ... najpierw wydajemy z 10 000zł na sprzętowe zabawki, potem narzekamy na fabryczne kiepskie oprogramowanie, zamiast za 0,5% ceny sprzętu kupić sobie licencję LR.

PS
    Swoją drogą, przy cenach jakie oferuje Olympus, powinien on do najlepszego PENa i OMD dorzucać np. LR'a za darmo, jak to robi Leica w przypadku swoich LXów

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Zaimportowałem te zdjęcia w Olympus Viewer i od razu je widzę - to jest to wywołanie?
    Można tak powiedzieć, wywołanie na ustawieniach domyślnych. Żeby można to było do czegoś użyć, trzeba to jeszcze "utrwalić" czyli zapisać jako (tiff, jpg).
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Zaimportowałem te zdjęcia w Olympus Viewer i od razu je widzę - to jest to wywołanie?
    I tak i nie Na "dzień dobry" OV wyświetla RAW-a dokładnie z takimi ustawieniami jak został zarejestrowany przez aparat. Jeśli to Ci pasuje i zapiszesz sobie ten plik jako np. JPG, to można powiedzieć, że "tak" to jest to wywoływanie. Jednak często będziesz chciał poprawić pierwotny efekt lub pokazać zarejestrowany obraz nieco inaczej lub też wydobyć ze zdjęcia więcej niż to co widać na "dzień dobry" i wtedy to nie jest to wywoływanie, gdyż od tego momentu musisz dostosować ustawienia tak by uzyskać oczekiwany efekt. Czasem trzeba wywołać zdjęcie kilkukrotnie, żeby uzyskać właściwy efekt dla poszczególnych partii obrazu i w ten sposób wywołane zdjęcia połączyć w jedno w jakimś programie od obróbki grafiki, np. wspomnianym wcześniej GIMP-ie.

Teoretycznie tak.

To jest uroda OV i w zasadzie jego największa wada - nie jest demonem szybkości.
    The question is, who cares?

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Dzisiaj porobiłem sobie trochę RAWów. Dzień był ciemny i pochmurny, więc materiał do ćwiczeń dobry. Zaimportowałem te zdjęcia w Olympus Viewer i od razu je widzę - to jest to wywołanie?
    Po pierwsze, RAW-y będą standardowo przetworzone z tymi samymi parametrami i dadzą taki sam efekt jaki zobaczysz w JPG. Różnica polega na tym, że możesz nimi manipulować w dużo większym zakresie niż zapisanym JPG-iem.

Po drugie, OV trochę "muli" przy przetwarzaniu RAW. Ale to zależy od komputera. Ogólnie przetwarzanie RAW potrzebuje trochę więcej mocy.

| OlyJedi Awatar Roby
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Zacznij więc od czegoś prostego, darmowego ale mającego wszystko co na początek będzie Ci potrzebne. Ja zaczynałem od OV + PhotoFiltre. Potem, Photofiltre zastąpiłem Photoscape'm. Dopiero, kiedy zaczęło mi to nie wystarczać, zacząłem używać Gimpa.
    MZ, zanim zaczniesz myśleć o kupnie czegoś dla siebie, najpierw zorientuj się na czym polega edycja zdjęcia, co i jak można poprawić za pomocą darmowych programów. Potem, będziesz sam wiedział czego Ci trzeba
    Tu masz linki do w/w programów: http://photofiltre.softonic.pl/ albo http://photoscape.softonic.pl/

Święta racja

| OlyJedi Awatar zulka
    Mieszka w
    koniec świata - ostatni dom po lewej :)
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Tak na marginesie, podczas tych dyskusji podglądałam sobie, na ile to możliwe, proponowane przez Was programy.
    I tym sposobem wczoraj przed północą dogrzebałam się do darmowej licencji dxo optics pro 6 - wersja już starawa
    ale moje e-30 też młode nie jest więc przypasowało, bo program ściągnął mi moduły do body i obiektywów.

Jestem zauroczona, zwłaszcza seryjnym przetwarzaniem zdjęć. Na minus to tylko moje przyzwyczajenie do suwaczków - w dxo wygląda to inaczej
    i trochę ciężko się połapać komuś kto się przyzwyczaił do LR. Może moją świnkę skarbonkę zostawię na razie w spokoju i potrenuję zestaw dxo + geosetter + PSE

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Myślałem, że my tu tak sobie, bezproduktywnie pianę bijemy a tu - proszę
    Cytat Zamieszczone przez zulka Zobacz posta
    Tak na marginesie, podczas tych dyskusji podglądałam sobie, na ile to możliwe, proponowane przez Was programy.
    I tym sposobem wczoraj przed północą dogrzebałam się do darmowej licencji dxo optics pro 6 - wersja już starawa
    ale moje e-30 też młode nie jest więc przypasowało, bo program ściągnął mi moduły do body i obiektywów.

Jestem zauroczona ...
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Myślałem, że my tu tak sobie, bezproduktywnie pianę bijemy a tu - proszę
    Dla chcącego nie ma nic trudnego mówi staropolskie powiedzenie. Bicie pany dla bijących, a dla zulki praktyczna lektura. Z DXO mialem krótki romans na miesięcznym trialu przed laty, podobał sie mi, ale potem zafundowalem sobie "niepotrzebnego " zdaniem wielu PS-a i tak już u mnie zostało.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

...
    Wszyscy piszą o RAW i pewnie nie ma od tego ucieczki, choć znam osobę, z czołówki fotografujących ptaki, dysponującą najlepszym możliwym sprzętem na rynki, która robi tylko .... jpg.
    To może być zawodowiec starej daty. W czasach analogu było tak, że na RAW-ach (negatywach) pracowali amatorzy i artyści, a zawodowcy na jpg-ach (materiałach odwracalnych, tzw. slajdach) . Nie ma sensu uciekać od raw-ów, ale też nie warto się z nimi przesadnie kumplować w myśl zasady, że można fotkę pstryknąć byle jak, a później wszystko się poprawi. Jako cel powinieneś sobie jednak wyznaczyć uzyskiwanie jak najlepszych jpg-ów.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.