Strona 16 z 16 PierwszyPierwszy ... 6141516
Pokaż wyniki od 151 do 156 z 156

Wątek: Kurs i lustrzanka do nauki

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Kurs i lustrzanka do nauki

Czego nie kupisz, będzie dobre. Złych aparatów nie ma.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar figiel
    Mieszka w
    jawor
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Najrozsadniejszym wyborem jesli o kanuna chodzi bedzie jednak 50D.
    40D sporo gorszy w obrazowaniu i AF.
    60D gorszy AF, obrazek na podobnym poziomie.
    Pomijam rupiecia o moim zdaniem niezbyt szerokim zastosowaniu jakim jest 5d pierwszego wypustu.
    Rozumiem że miałeś te trzy aparaty w niedługim odstępie czasu, że dzielisz się z kolegą swoim doświadczeniem?

dla jasności: TAK, miałem w jednym czasie 40D i 50D, 50D i 5D, 5D i pożyczony na jeden dzień 60D, (40D i Oly E-3,..) i kompletnie się z tym co napisałeś nie zgadzam 50D nie jest warty 1500zł, które trzeba za niego zapłacić w stosunku do 40D za kwotę 800zł ,chyba że chcesz poeksperymentować z RAW video. Widoczna różnica w jakości zdjęć jest dopiero na 5D classic.

Iwo do architektury i przyrody FF z 14mm samyangiem przy f8 nie ma ma nudnej małej GO
    5Dmk1,17-35/2.8-4, 35/1.4, 85/1.8 + GH2+G6 20/1.7 + 45/1.8
    www.barwyslubu.pl

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez figiel Zobacz posta
    Rozumiem że miałeś te trzy aparaty w niedługim odstępie czasu, że dzielisz się z kolegą swoim doświadczeniem?
    Bardzo dobrze rozumiesz

Cytat Zamieszczone przez figiel Zobacz posta
    .... przyrody FF z 14mm samyangiem przy f8 nie ma ma nudnej małej GO
    Tym ciamciangiem i FF kanuna to jaka ty chcesz przyrode robic?
    Rozumiem, ze masz na mysli ta mocno nieozywiona.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 24.12.13 o 22:51
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Awatar Brooklyn
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54][COLOR=#333333][I]Popatrz na ten watek.prawie 150 postow o kupnie puszki do nauki.Co by bylo jak temat by byl o sprzecie do pracowania i zarobkowania.[/I][/COLOR][/QUOTE]
    Przeciwnie, gdyby to chodziło o aparat dla zawodowca to byłoby mniej dyskusji. Każdy poleciłby albo pełno klatkowego Nikona d800/d700 albo Canona EOS 5d Mark III. Dla fotoamatorów aparatów jest w bród, producenci wprowadzają nowe modele często podnosząc tylko liczbę megapikseli :), licząc że klient nabierze się, że ten myk.

[QUOTE="Iwo
    a do czego tak Ci potrzebna pełna klatka, zwłaszcza archaiczna? Tylko nie mów mi o GO, bo to nudne.
    Nie jest w zasadzie mi potrzebna, nawet nie brałem go pod uwagę na początku. To po namowach na tym forum zacząłem się nim interesować.

Cytat Zamieszczone przez Iwo
    Skoro chcesz pakować się w przestarzałą technologię jaką są lustrzanki to spoko, szukaj.
    Skoro tak, to w czym są wg Ciebie lepsze bezlusterkowce od lustrzanek?

Cytat Zamieszczone przez Iwo
    Co Ci konkretnie na obecnym poziomie brakuje w Pentaksie konkretnie? Polecam K-5 - nowy za <3000 PLN
    Głównie to samo co w Olympusach. Spójrz na ilość aukcji (allegro) lub akcesoriów (głównie obiektywy) na ceneo do Pentaxa i porównaj do Canona czy Nikona.

No dobra, a teraz pytanie dla tych wszystkich, którzy twierdzą, że nie warto zmieniać sprzętu bo E-510 jest wystarczający. Czym robicie foty i dlaczego nie E-510? Z wyjątkiem Mirka, bo wiem, że nadal nim działa

Zgadzam się z Wami, że aparat nie robi zdjęć za nas. Ale też nie przeginajcie, w drugą stronę, że niby nie ma różnicy miedzy zdjęciem z E-510, a Canonem 50D czy 5d. E-510 w pomieszczeniach (nie mówię nawet o ciemnych) sobie nie radzi wcale. ISO działa do 400, potem już tylko szum. AF też mocno niecelny. Pozostaje ręczne ostrzenie.
    Robiłem Nikonem D3X, Canonem 60D, a nawet 700D i żaden nie robił szumu przy ISO 800. Umiejętności te same, bo ja to trzymałem w łapach. Z ostrością też było znacznie lepiej. Żeby nie odróżnić zdjęć pomiędzy tymi aparatami trzeba kompletnego partacza, który robił dane zdjęcie, albo jak ktoś pisał wcześniej, trzeba być po kliku głębszych.
    Owszem, E-5xx do nauki świetny. Prosty w obsłudze, ciekawe funkcje jak na tamte czasy, nawet obiektywy kitowe niezłe były, jak na kitowe.

No dobra, dziękuję za wszystkie rady. Przemyślę sprawę, jak coś kupię to dam znać. Uznałem, że po 4 latach użytkowania e-510 nastąpił czas na zmianę. Są pewne bariery, których tym sprzętem już raczej nie przeskoczę. I tyle.

PS: Analoga mam. Szacownego Zenita, z obiektywem Helios 50mm. Co prawda nie używany do dawna, ale na półce jest

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Przyjrzyj się dokładnie:
    Cytat Zamieszczone przez Brooklyn Zobacz posta
    Owszem, E-5xx do nauki świetny.
    A teraz spójrz na tytuł własnego wątku: "... i lustrzanka do nauki"
    Myślę, że wątek można zamknąć
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Banned | OlyJedi
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Brooklyn Zobacz posta
    Głównie to samo co w Olympusach. Spójrz na ilość aukcji (allegro) lub akcesoriów (głównie obiektywy) na ceneo do Pentaxa i porównaj do Canona czy Nikona.
    Jakie ta ilość aukcji ma znaczenie i w czym to przeszkadza?
    Chcesz kupić, czy prowadzić statystyki?

Jeśli jakiegoś Olka, czy Pentaxa nie ma w pobliskim sklepie, to wystarczy wejść na forum,
    jest wiele życzliwych osób zarówno tutaj, jak i na forum Pentaxa,
    bez problemu znajdziesz kogoś kto da pomacać i przestrzelić,
    później zamówisz gdzie chcesz,
    na żaden z obiektywów nie czekałem dłużej, niż czas potrzebny na transport kurierem..