Wygląda na to, że po analizach wyszło mi, że powinienem kupić nowego Canona 60D ze sklepu internetowego, albo używanego 5d Mark I.
Brałem pod uwagę:
40D - najtańsza opcja, na Allegro już od 600 zł, ale chyba trochę za stary,
50D - nowych nie ma, a ich właściciele to jacyś maniacy. Fakt można znaleźć body za 1600 zł na Allegro, ale są też za 2300 zł, a z obiektywem 17-50 Tamrona nawet za 3500 zł. Za taką kwotę to kupię następcę, 60D z tym samym, lub podobnej klasy obiektywem i to nowego.
60D - w sklepie online, body kosztuje 2500 zł, + obiektywy nie kitowe, jeden uniwersalny i jeden jakiś 50/70-200/300. Ewentualnie stałka 50mm. Na allegro raczej nie warto szukać, bo cena podobna jak w sklepie online.
Po waszych opiniach wziąłem też pod uwagę 5d Mark I. Nowych nie ma, wiadomo. Używane wchodzą w grę, a przebiegi niemałe. Widać jak ktoś kupuje 5d Mark to już foci na całego. Najmniejszy przebieg jaki znalazłem to uwaga ... 3 tys zdjęć - malutko, ale niestety już sprzedane. Średnia to jednak grubo ponad 50 tys. Jak się nie mylę Canon twierdzi, że migawka działa na 150 tys., potem trzeba ją wymienić.
Z powyższego wygląda, że albo nowy 60D albo używany 5d Mark I. Znalazłem jeszcze jeden egzemplarz z przebiegiem 8 tys. zdjęć, więc może on? 2800 zł.
Waszym zdaniem jaki przebieg w używanym aparacie jest akceptowalny?
No i co byście wybrali - 60D (raczej nowy) czy 5d mk1 używany? Może jeszcze nie czas na pełną klatkę, choć trzeba równać do lepszego nie?
Ewentualnie mam jeszcze taką ofertę - używany 60D + Sigma 17-70 f/2.8 + Canon 70-200 f4L USM - 4000 zł. Pewnie coś udało by się jeszcze wytargować. Dobra oferta? Warto? Lepiej niż nowe body 60D za 2500 zł i dokupować jakieś obiektywy?
Za 2500 zł pewnie, że się nie da. Przeznaczyć miałem na to ok 5 tys. Za to już na mój metraż pokoju ok. 20mkw spokojnie wystarcza na całkiem niezły sprzęt. Z resztą te 2500 zł to też na samo body miałem zamiar przeznaczyć, ale oczywiście im mniej tym lepiejZamieszczone przez pers
Wyszło mi z porównania - sklep Saturn - Nikkor 50mm f/1.8 - 799 zł, Canon 50mm f/1.8 - 479 zł. Znaczna różnica w cenie, a przynajmniej parametry (nie wiem jak wygląda jakość zdjęć) takie same.Zamieszczone przez Krystyna1975
Sony jeszcze dałoby radę coś znaleźć. Ale Pentax i Olympus to fatalnie. Olympus to ma najfajniejszy klubZamieszczone przez Krystyna1975
, ale nie oszukujmy się - dostępność akcesoriów to leży i kwiczy. W ogóle to Olek przerzucił się na bezlusterkowce i odchodzi od lustrzanek przecież. A skoro ja się napaliłem na lustrzanki to Olympus odpada. Pentaxa jakś nie lubię. A Sony to ma tak wkurzający dźwięk migawki, że nie dałbym rady tym zdjęć robić
![]()