Strona 15 z 16 PierwszyPierwszy ... 513141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 156

Wątek: Kurs i lustrzanka do nauki

Awatar Brooklyn
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: Kurs i lustrzanka do nauki

Wygląda na to, że po analizach wyszło mi, że powinienem kupić nowego Canona 60D ze sklepu internetowego, albo używanego 5d Mark I.
    Brałem pod uwagę:
    40D - najtańsza opcja, na Allegro już od 600 zł, ale chyba trochę za stary,
    50D - nowych nie ma, a ich właściciele to jacyś maniacy. Fakt można znaleźć body za 1600 zł na Allegro, ale są też za 2300 zł, a z obiektywem 17-50 Tamrona nawet za 3500 zł. Za taką kwotę to kupię następcę, 60D z tym samym, lub podobnej klasy obiektywem i to nowego.
    60D - w sklepie online, body kosztuje 2500 zł, + obiektywy nie kitowe, jeden uniwersalny i jeden jakiś 50/70-200/300. Ewentualnie stałka 50mm. Na allegro raczej nie warto szukać, bo cena podobna jak w sklepie online.
    Po waszych opiniach wziąłem też pod uwagę 5d Mark I. Nowych nie ma, wiadomo. Używane wchodzą w grę, a przebiegi niemałe. Widać jak ktoś kupuje 5d Mark to już foci na całego. Najmniejszy przebieg jaki znalazłem to uwaga ... 3 tys zdjęć - malutko, ale niestety już sprzedane. Średnia to jednak grubo ponad 50 tys. Jak się nie mylę Canon twierdzi, że migawka działa na 150 tys., potem trzeba ją wymienić.

Z powyższego wygląda, że albo nowy 60D albo używany 5d Mark I. Znalazłem jeszcze jeden egzemplarz z przebiegiem 8 tys. zdjęć, więc może on? 2800 zł.
    Waszym zdaniem jaki przebieg w używanym aparacie jest akceptowalny?
    No i co byście wybrali - 60D (raczej nowy) czy 5d mk1 używany? Może jeszcze nie czas na pełną klatkę, choć trzeba równać do lepszego nie?

Ewentualnie mam jeszcze taką ofertę - używany 60D + Sigma 17-70 f/2.8 + Canon 70-200 f4L USM - 4000 zł. Pewnie coś udało by się jeszcze wytargować. Dobra oferta? Warto? Lepiej niż nowe body 60D za 2500 zł i dokupować jakieś obiektywy?

Cytat Zamieszczone przez pers
    Za podaną cenę nie da się kupić wypasionego kina domowego, nawet wypasionych głośników się nie kupi.
    Za 2500 zł pewnie, że się nie da. Przeznaczyć miałem na to ok 5 tys. Za to już na mój metraż pokoju ok. 20mkw spokojnie wystarcza na całkiem niezły sprzęt. Z resztą te 2500 zł to też na samo body miałem zamiar przeznaczyć, ale oczywiście im mniej tym lepiej

Cytat Zamieszczone przez Krystyna1975
    Cytat Zamieszczone przez Brooklyn
    Canon, ze względu na koszt systemu.
    Czemu tak uważasz?
    Wyszło mi z porównania - sklep Saturn - Nikkor 50mm f/1.8 - 799 zł, Canon 50mm f/1.8 - 479 zł. Znaczna różnica w cenie, a przynajmniej parametry (nie wiem jak wygląda jakość zdjęć) takie same.

Cytat Zamieszczone przez Krystyna1975
    Pentax, Sony i Olympus są pod tym względem systemami raczej niszowymi.
    Sony jeszcze dałoby radę coś znaleźć. Ale Pentax i Olympus to fatalnie. Olympus to ma najfajniejszy klub , ale nie oszukujmy się - dostępność akcesoriów to leży i kwiczy. W ogóle to Olek przerzucił się na bezlusterkowce i odchodzi od lustrzanek przecież. A skoro ja się napaliłem na lustrzanki to Olympus odpada. Pentaxa jakś nie lubię. A Sony to ma tak wkurzający dźwięk migawki, że nie dałbym rady tym zdjęć robić

| OlyJedi Awatar figiel
    Mieszka w
    jawor
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Brooklyn Zobacz posta
    40D - najtańsza opcja, na Allegro już od 600 zł, ale chyba trochę za stary,
    to nadal dobry aparat, 60D ma dodatkowo filmy, nic po za tym.. odradzam

Ewentualnie mam jeszcze taką ofertę - używany 60D + Sigma 17-70 f/2.8 + Canon 70-200 f4L USM - 4000 zł. Pewnie coś udało by się jeszcze wytargować. Dobra oferta? Warto? Lepiej niż nowe body 60D za 2500 zł i dokupować jakieś obiektywy?
    Jeżeli to 17-50mm f2.8 to dobra oferta, z 17-70 f2.8-4,5 gorsza o wartość ok 800zł

poczekaj na egzemplarz z licznikiem 40K w cenie 2000zł. ZAZWYCZAJ jeżeli ma niewytartą stopkę to ma przebieg do 30tys.
    5Dmk1,17-35/2.8-4, 35/1.4, 85/1.8 + GH2+G6 20/1.7 + 45/1.8
    www.barwyslubu.pl

Banned | OlyJedi
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zależy od ceny i własnego podejścia..
    Za używaną puszkę, która jest jeszcze na gwarancji i ma nie więcej niż 20 tyś zdjęć,
    ja byłbym w stanie dać 70% ceny nowej z najtańszego sklepu.
    Jeśli ma więcej niż 20 tyś, albo jest już po gwarancji, to może z 50% ceny,
    inaczej patrzę jak znam właściciela i wiem, że dba,a inaczej od obcego,
    jest wiele czynników..

---------- Post dodany o 06:03 ---------- Poprzedni post był o 05:58 ----------

Pentaxa jakś nie lubię.
    Domyślam się, że nawet nie miałeś w ręku

Awatar Brooklyn
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Conchitta
    Domyślam się, że nawet nie miałeś w ręku
    Miałem, w sklepie. Ale fakt jest takie, że rzeczywiście nie miałem okazji zrobić nawet jednego pstryka, w odróżnienia do pozostałych

Odnośnie ceny i przebiegu, to podobnie kombinuję jak Ty. Ale ze świecą szukać takich ofert. Ludzie za używane z przebiegiem 10-20 tys. zdjęć spuszczają góra 10% ceny w porównaniu z najtańszą ofertą sklepów online. Niestety.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Odnośnie ceny i przebiegu, to podobnie kombinuję jak Ty. Ale ze świecą szukać takich ofert. Ludzie za używane z przebiegiem 10-20 tys. zdjęć spuszczają góra 10% ceny w porównaniu z najtańszą ofertą sklepów online. Niestety.
    Bo kazdy chce kupowac uzywany.Uzywany z wyzszej polki niz nowy z nizszej.Pogon za kroliczkiem.95% takich kupujacych robi to dlatego,bo mysli,ze uzywanym drozszym zrobi lepsze zdjecia.Latwiej nie znaczy wcale lepiej.
    Popatrz na ten watek.prawie 150 postow o kupnie puszki do nauki.Co by bylo jak temat by byl o sprzecie do pracowania i zarobkowania.
    Nie kupuj nic.Rob tym co masz i ucz sie fotografowac dostrzegajac temat,swiatlo i kompozycje obrazu w wizjerze.Czytaj ksiazki,praktykuj.Sprzet ten co masz jest wystarczajacy.A jesli jestes nie zadowolony z jakiego kadru to nie dlatego ze sprzet tylko dlatego,ze sam spitoliles fote.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 24.12.13 o 12:17

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Bo kazdy chce kupowac uzywany.Uzywany z wyzszej polki niz nowy z nizszej.Pogon za kroliczkiem.95% takich kupujacych robi to dlatego,bo mysli,ze uzywanym drozszym zrobi lepsze zdjecia.Latwiej nie znaczy wcale lepiej.
    Popatrz na ten watek.prawie 150 postow o kupnie puszki do nauki.Co by bylo jak temat by byl o sprzecie do pracowania i zarobkowania.
    Nie kupuj nic.Rob tym co masz i ucz sie fotografowac dostrzegajac temat,swiatlo i kompozycje obrazu w wizjerze.Czytaj ksiazki,praktykuj.Sprzet ten co masz jest wystarczajacy.A jesli jestes nie zadowolony z jakiego kadru to nie dlatego ze sprzet tylko dlatego,ze sam spitoliles fote.
    Obiema rencami siem podpisujem ........
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

No i co byście wybrali - 60D (raczej nowy) czy 5d mk1 używany? Może jeszcze nie czas na pełną klatkę, choć trzeba równać do lepszego nie?
    a do czego tak Ci potrzebna pełna klatka, zwłaszcza archaiczna? Tylko nie mów mi o GO, bo to nudne.
    Nie więcej jak 25% zapewnianego przez producenta - zwłaszcza, że aparat może być już po wymianie migawki i być jeszcze starszym.
    Nie znam Sigmy 17-70 2,8, ale wolałbym pójść w standardowe i znane powszechnie S 17-50 2,8 OIS i do tego jakąś 85 1,8,
    a najlepiej samo 18-35mm 1,8 i potem tele - nawet kosztem wybrania gorszego body
    Wyszło mi z porównania - sklep Saturn - Nikkor 50mm f/1.8 - 799 zł, Canon 50mm f/1.8 - 479 zł. Znaczna różnica w cenie, a przynajmniej parametry (nie wiem jak wygląda jakość zdjęć) takie same.
    Kiepsko szukasz - stara wersja na śrubokręt 50 1,8 D już za ponad 500zł, a nowa "G" za ok 700 PLN. Tylko nie myśl że Cię namawiam do Nikona - oj nie :P

Sony jeszcze dałoby radę coś znaleźć. Ale Pentax i Olympus to fatalnie.
    Co Ci konkretnie na obecnym poziomie brakuje w Pentaksie konkretnie? Polecam K-5 - nowy za <3000 PLN
    Olympus to ma najfajniejszy klub , ale nie oszukujmy się - dostępność akcesoriów to leży i kwiczy. W ogóle to Olek przerzucił się na bezlusterkowce i odchodzi od lustrzanek przecież. A skoro ja się napaliłem na lustrzanki to Olympus odpada.
    Skoro chcesz pakować się w przestarzałą technologię jaką są lustrzanki to spoko, szukaj.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 24.12.13 o 13:22
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Też się pod tym podpisuję rencoma i nogoma obydwoma. A jak już masz wielkie parcie na zakupy, to moim zdaniem jesli chodzi o naukę, kup analoga. Koszt niewielki (200-300 zł porzadne body i obiektyw), a sam zobaczysz jaka frajda z robienia zdjeć a nie siedzenia i dumania co by tu kupić wspaniałego za niewielkie pieniądze, co zastapi braki wiedzy i doświadczenia . Nie odbierz tego co napisałem jak jakies złośliwości czy wymądrzanie, piszę z chęci pomocy i własnego doświadczenia w bezsensownym wydawaniu kasy.
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

5D z małym przebiegiem na pierwszej migawce to raczej utopia, chyba że od znajomej osoby
    50D się ceni za to co oferuje i dochodzi możliwość filmowania po wgraniu alternatywnego oprogramowania, ładniej o wiele to robi niż np E-M5
    40D ma bardzo fajny obrazek, i cenę.
    Jak coś wybierzesz to pamiętaj że wchodzisz w system i niech to będzie jednym z wyznaczników.
    40D z dobrym szkłem da Ci więcej niż 60D ze słabym.
    pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Najrozsadniejszym wyborem jesli o kanuna chodzi bedzie jednak 50D.
    40D sporo gorszy w obrazowaniu i AF.
    60D gorszy AF, obrazek na podobnym poziomie.
    Pomijam rupiecia o moim zdaniem niezbyt szerokim zastosowaniu jakim jest 5d pierwszego wypustu. Bo kupowanie tego zabytku to juz naprawde loteria, pomijam juz kwestie AF, ktory znacznie ustepuje temu z 50D, obrazkiem nieco nadrabia, chociaz jak na obecne czasy to raczej tez tylka nie urwie.

Reasumujac wywody, jesli konieczna zamiana, i koniecznie kanun to jednak 50D.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów