W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Ciągle poszukuję...
Cena RX10 bardzo fajna ale dla... Stylus 1![]()
Dla wygody brałbym spacerzooma 14-140.
Brak stabilizacji nie jest aż takim problemem, żeby dopłacić sporo do Panasa.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Obejrzałem sobie tego Stylusa, wygląda nieźle, fotki tylko jakby troszkę nie za ciekawe, przynajmniej te na stronach optycznych i Fotopolis. No i cena jaką proponują, 2700 to troszkę sporo - gdyby była w nim matryca 4/3 - to by było marzenie, a tak, jakby nie było, to tylko kompakt.
---------- Post dodany o 14:24 ---------- Poprzedni post był o 14:21 ----------
Pasikonikowe ma stabilizację, Olego nie, ale w cenach są zbliżone, widzę, że masz 45-200, jaki jest jakościowo (światło, praca autofokusa itp.)
Ciągle poszukuję...
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Jak skreśliłem dobre numerki zafunduję sobie 12-35 2,8 i 35-100 2,8, a co...
A swoją drogą gdyby Panas wypuścił 12-50 (taki jak Olka) tylko ze stabilizacją i dał za niego fajną cenę... schodziłby na pniu.
Ostatnio edytowane przez dargry ; 24.12.13 o 23:42
Ciągle poszukuję...
Na temat 14-140 nie wypowiem się gdyż nie miałem z nim nigdy do czynienia. Jeśli chodzi o 45-200 to używam go od 2009 roku. Przede wszystkim różnica 60mm w stosunku do 14-140 jest jednak istotna, jak dla mnie nawet te 200mm to często zbyt mało. Co do stabilizacji jest bardzo wydajna można spokojnie robić foty z ręki (o ile ręce się komuś zbytnio nie trzęsą).Jeżeli masz statyw to oczywiście lepiej będzie go użyć, szczególnie na długich ogniskowych (obiektyw posiada przełącznik do wyłączania stabilizacji). AF z G1 i G5 działa bardzo dobrze - obiektyw ostrzy szybko i pewnie, porównywalnie do 14-45 i znacznie szybciej niż 20 1,7. Jakość zdjęć jak dla mnie również dobra 45-200 jest trochę mniej ostry od 14-45 ale na pewno porównywalny z 14-42 PZ i z pewnością nie taki zły jak go opisywano na różnych portalach. Ważna uwaga : chcąc go używać w trudniejszych warunkach (np. zapylenie) trzeba bardzo uważać ponieważ można łatwo go zabrudzić od wewnątrz, o czym przekonałem się na własnej skórze. Ważnym argumentem przemawiającym za 45-200 jest też cena dwukrotnie niższa od 14-140.
Ostatnio edytowane przez Operator ; 25.12.13 o 08:27
Dzięki OPERATOR, mam do Ciebie prośbę, jesteś w stanie powiedzieć jak ciemnieje ten obiektyw wraz ze wzrostem ogniskowej? Byłbym niezmiernie wdzięczny.
ZDROWYCH, BARDZO POGODNYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA LA WSZYSTKICH CZYTAJĄCYCH.
Ostatnio edytowane przez dargry ; 25.12.13 o 09:33
Ciągle poszukuję...
45-200 używam sporadycznie w zasadzie tylko do zdjęć na lotniskach. Foty robiłem nim zawsze za dnia i w takich warunkach oświetleniowych różnica jest pomijalna. Jeśli planujesz fotografować np. w nocy różnica przy zmianie ogniskowej będzie pewnie większa, jednak nie napiszę w jakim stopniu bo tego nie sprawdzałem.