“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
OK, nie ma co wojować, ja już zapotrzebowanie innych zrozumiałem, choć spełnić w stanie niestety nie jestem na razie...
Biorę się za Ławrę, myślałem że można to porównać z naszą Częstochową, ale nie da się, ogrom kompleksu jest nieporównywalny... 16 cerkwi w sumie, z czego 3 całkowicie podziemne w jaskiniach. We wznętrzach atmosfera niesamowita (i zakaz fotografowania, trzeba samemu zobaczyć i przeżyć).
32. Nadbramna Cerkiew Troicka (od Trójcy świętej)
33. Cerkiew Uspieńska
34. Detal Uspieńskiej
35. Spojrzenie na "Dalsze Pieczary" (nazwa Peczerska od Pieczar/Jaskiń)
36. Pomnik pisanki
37. Pielgrzymujące panie łapią oddech przed Cyrylem i Metodym
to musiało być bardzo bogate miasto![]()
Było bogate, swoją drogą ten 17-wieczny styl w którym jest wiele cerkwi zbudowany nazywa się barok kozacki. To z czasów świetności Rzeczypospolitej.
No ale koniec Ławry może, na koniec spaceru jej przeciwieństwo...
38. Zbliżam się do socrealistycznego monumentu
W środku dużo sprzętu z tamtych czasów.
39. Takiego
40. I takiego
A nad wszystkim czuwa inna bogini, wytwór komunizmu, matka Rodina...
41. Jest się czego bać...
Trochę "sztuki" dla dodania nastroju
42.
43.
Ale można temu nadać trochę ludzkiego charakteru
44.
---------- Post dodany o 21:36 ---------- Poprzedni post był o 21:31 ----------
Przez głośniki słychać "Czerwoną Rutę", możemy spojrzeć jak stare łączy się z nowym i czas wracać...
45.
---------- Post dodany o 21:42 ---------- Poprzedni post był o 21:36 ----------
Karta się w aparacie skiepściła i więcej zdjęć nie będzie, a tak byłby jeszcze Lenin... A szansy sfotografowania go już nie będzie, bo jakoś przedwczoraj chyba go obalili wreszcie w ramach demonstracji z powodu traktatu z Unią Europejską![]()
Bardzo mi się podobają zdjęcia, mam sporo zdjęć z Kijowa zrobionych przez moją żonę jak tam była.. Te odnowione świątnie są piękne..
Ale mam i też coś co by diabełka usatyswakcjonowało , czyli zaułki, bloki mieszkalne z zabudowanymi balkonami każdy inaczej, chłupiny jakieś no i Łady wszędzie...
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
A Ziły?
Kijów to w porównaniu z resztą Kraju to i tak cywilizacja, metro, piękne parki, budynki rządowe, wygląda to całkiem na poziomie...
Zapodaj coś ciekawego, bo u mnie tylko ładne obrazki...
Ostatnio edytowane przez jekl ; 11.12.13 o 23:13
Ciekawie tu, a Ził ponadczasowy. Te które pamiętam miały mniejszą skrzynię ładunkową. Silnik wydawał interesujące i oryginalne odgłosy. To była klasa sama dla siebie![]()
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3