Strona 10 z 32 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 317

Wątek: FrustArt - otwarty wątek eksperymentalny

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria

Odp: FrustArt - otwarty wątek eksperymentalny

Jesli chodzi o zdjęcie dzarro z tym cieniem rury, to uważam je za ciekawą próbę. Są w nim rytmy, jest główny akcent, kompozycja trzyma się i coś wyraża jako abstrakcja, ale odbiór abstrakcji, to bardzo indywidualna sprawa.
    Odnośnie plażowego zdjęcia, to by się nie powtarzać powiem, że podzielam zdanie dzarro - m.in. o tym, że stanowiska zajmowane przez plażujących tworzą figurę kompozycyjną, co przyciąga oko.
    Pzdr, TJ

diabolique
    Gość

Ciekaw jestem jak autorka uzasadni zmarnowanie 1/3 kadru - tej części, gdzie jest morze i nic się na nim nie dzieje. Tak duży obszar wody nie wnosi nic ciekawego do zdjęcia, o niczym nie mówi, jest zupełnie nieuzasadniony kompozycyjnie i narracyjnie. Może gdyby pluskał się tam jakiś człowieczek, nabrałoby to sensu? A tak to ma się wrażenie przypadkowości kadru. Nikt z komentujących nie zwrócił uwagi na "cztery razy po dwa razy" - czyli tak naprawdę nikt w tym kadrze nie jest samotny. Może większe zbliżenie wskazałoby nam ciekawy przekrój społeczny - starszą parę, młodą parę, kogoś z wózkiem (chyba dziecięcym?)... Być może...
    Z drugiej strony bardzo ładne szarości. miłe dla oka, trącą peerelowskim sentymentem.
    Był potencjał w tej scenie, ale autorce zabrakło cierpliwości, by wszystkie elementy układanki wskoczyły na swoje miejsce.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Ciekaw jestem jak autorka uzasadni zmarnowanie 1/3 kadru - tej części, gdzie jest morze i nic się na nim nie dzieje. Tak duży obszar wody nie wnosi nic ciekawego do zdjęcia, o niczym nie mówi, jest zupełnie nieuzasadniony kompozycyjnie i narracyjnie.
    Ach Tomek.Nie badz taki zasadniczy.Czy to wina autora,ze woda wszystko zalala.Tak jest z kazdym zdjeciem plazy i morza.Jest wiele ciekawostek,ale woda przykrywa wszystko.Trza ujrzec nie widzac.trzeba uwierzyc nie slyszac,nie czujac.Toz to na tym polega.To sztuka.Tu nie ma kawa na lawe.Co innego Pieniny i inne jakies Alpy.

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

Nie uzasadnię.
    Nawet nie będę udawać, że próbuję.
    Naciskając spust, koncentrowałam się na tym co dzieje się na lądzie, owe izolacje 4x2, ów układ elementów w kadrze, to o czym wspomniałam wcześniej.
    Potem oglądając to zdjęcie na monitorze też nie zobaczyłam, że 1/3 kadru została "zmarnowana", ba - do teraz nie jestem przekonana, że tak jest w istocie. Bez tej linii woda-piasek zdjęcie byłoby jak makieta, tak mi się nadal wydaje.

Dobrze jednak, że ktoś zauważa marnotrawstwo przestrzeni w kadrze, teraz tego nie widzę, ale może kiedyś? Nie każdemu takie rzeczy przychodzą ot tak, jak pstryknięcie z palców.

Fajnie też, że ktoś widzi te PRLowskie szarości - to było zamierzone. Mimo, że kilku osobistych "recenzentów" wołało o kolor.

edit:
    Gdyby ktoś chciał, to może wrzucać kolejne foto.
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 21.11.13 o 19:21

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wuzet Zobacz posta
    Ja się generalnie nie znam, więc tym bardziej chętnie sie wypowiem, tak ogólnie w kwestii wątku.
    Czy tu nie jest troche jak w tej reklamie ?

A i o to chodzi przecie
    Ciekaw jestem - którzy to ci FRUSTRACI, a którzy - znawcy sztuk wszelakich?
    Pozdrawiam.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    351
    Moja galeria

Chyba wykrakałem:
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Pozbiera do kupy odczucia oglądaczy, dowie się co chciał powiedzieć/pokazać i już będzie mógł sobie wybrać najodpowiedniejszy zamysł/przesłanie tego zdjęcia.
    Na początku było:
    Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Próba uchwycenia ogranych motywów z innej perspektywy, taki niecodzienny, choć tak naprawdę powszedni widok nadbałtyckiej plaży.
    Potem:
    Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Się podoba:
    ten trapez, niemal trójkąt, który tworzą postaci ...
    oraz:
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Nikt z komentujących nie zwrócił uwagi na "cztery razy po dwa razy" ...
    Z drugiej strony bardzo ładne szarości. miłe dla oka, trącą peerelowskim sentymentem.
    I już Tokinka wie, co chciała pokazać:
    Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Naciskając spust, koncentrowałam się na tym co dzieje się na lądzie, owe izolacje 4x2, ów układ elementów w kadrze ...
    Fajnie też, że ktoś widzi te PRLowskie szarości - to było zamierzone.
    Takie mam wątpliwości ja- osobisty "recenzent".
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

Strasznie się narobiłeś helmuth,
    a obiecywałeś...
    facetom nie można wierzyć - zawsze to wiedziałam;/

Osobistym recenzentem nie zostaje się samozwańczo.
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 21.11.13 o 19:25

| OlyJedi Awatar ehosonda
    Mieszka w
    WRO
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

fot 5.

mialem okazje fotografowac zespol raz dwa trzy i spitfire na probie przed ich wspolna trasa koncertowa. mialy z tego powstac zdjecia na ich fejsbukowy profil. mialem absolutna dowolnosc. po 15 minutach sluchania muzyki przyjalem, ze zrobie im proste pojedyncze portrety, plus jedno ogolne ujecie zrobione przy zastosowaniu wielokrotnej ekspozycji. zalezalo mi, zeby uzyskac jednolitosc formalna i kolorystyczna.
    wrzucam jedno, ale jesli ktos chce zobaczyc jak wyszla calosc to zapraszam tu: http://www.pracownia2f.pl/portfolio/09/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ehosonda Zobacz posta
    fot 5.
    zalezalo mi, zeby uzyskac jednolitosc formalna i kolorystyczna.
    wrzucam jedno, ale jesli ktos chce zobaczyc jak wyszla calosc to zapraszam tu:
    Jednolitość widzę formalną - "mały ludzik na czarnym tle". Kolorystycznie już niekoniecznie, światło też różne.
    Nie podoba mi się taki sposób pokazania koncertu. Nie czuję klimatu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    210
    Moja galeria

Kilka razy robiłem zdjęcia na koncertach lub występach, więc wydaje mi się, że jakoś tam mogę się wypowiedzieć.
    Zerknąłem na całą serię i jeśli Twój pomysł wydaje mi się ciekawy, to już wykonanie mniej. Owszem są umieszczone poszczególne postaci na zdjęciach, jednak wykadrowane w taki sposób, że na dzień dobry ma się wrażenie, że stałeś, gdzieś w tłumie i zdjęcia są robione nad głowami widzów, więc kadry są mało trafione. W przypadku Twojej propozycji zdjęć raczej próbowałbym robić zdjęcia, tak by muzycy zajmowali większą cześć kadru, a skoro mają być portretowe, to w tym przypadku skupiłbym się, żeby byli rozpoznawalni. Ideałem byłoby już pokazanie emocji na twarzach muzyków w trakcie gry na instrumencie.
    The question is, who cares?