W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
@Fret tego się obawiałem
.. bo zależy mi bardziej niż bardzo!
powód jest banalny. od dłuższego czasu jestem wyposzczony z tejże zabawy.
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Albo nawet lepiej, 5D i do tego Samyanga 85/1.4
Choć osobiście nie lubię kupować używanych aparatów.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Ja też nie, ale w 4/3 taki efekt GO można uzyskać Voitkiem 42,5/0,95 bez AF. Różnica w cenie jest taka, że kupując 85/1,8 AF w C zostaje mi kasa na używane 5D (ok. 2k), w pewnym sensie mam wiec AF i korpus gratis, można zaryzykowaćDla fanatyków małej GO najlepsza opcja moim zdaniem. Samyang ma wiele zalet, można zaoszczędzić jeszcze trochę i zyskać nieco światła, ale kosztem AF.
Pewnie mi się dostanie, ale do fotografii ptaków to jednak polecałbym inny system, chyba że to ma być raczej zabawa niż coś poważniejszego.
Sugeruję Canona APS-C + 100-400 L IS USM.
Jeśli natomiast pozostajemy w kręgu Olympusa to ciekawym pomysłem może być E-M1 + 50-200 2.8-3.5 SWD + przejściówka na duże 4/3.
Z m43 to albo M.ZUIKO DIGITAL ED 75-300mm F4.8-6.7 II, albo Panasonic LUMIX G VARIO 100-300mm F4.0-5.6 MEGA O.I.S.
Sam mam z dłuższych zoomów M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm F4.0-5.6 R i raczej jest za krótki, choć z czatowni może by się coś dało sensownego zrobić.
BTW. Dlaczego piszemy w tym wątku?![]()
wracając do porad, to wolę AF.
więc proszę o sugestię w tym kierunku.
p.s.
dzieki za dotychczasowe uwagi.
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
W sumie nie ma za bardzo wyjścia. m43 to nie jest system dla miłośników minimalnej głębi ostrości. Tutaj zawsze FF będzie miało przewagę, fizyki nie oszukasz.
5D + 85 1.8 to chyba najtańsza opcja, jak Ci będzie ciągle za mało płytkości to są jeszcze szkła 1.4 i ekstremalnie 1.2 (czy nawet 50 1.0).
Co prawda często ostrość tych obiektywów na pełnej dziurze jest taka sobie, ale z drugiej strony nikt nie używa 1.4 do reprodukcji obrazów, a przy takiej głębi ostrości większość kadru i tak zazwyczaj jest poza nią.
Nikon D700 ewentualnie + 85 1.8D, ale Nikonowska 85 1.8D zbiera gorsze opinie niż Canon, poza tym to już znacznie droższa opcja.
Miałem 5D + 85 1.8 i to jest zupełnie fajny zestaw, daje dużo frajdy.
Na początku musiałem się kilka kroków odsuwać. Teraz się przyzwyczaiłem i lepiej mi się foci niż 20tkąa kąt?
nie jest teraz za wąska? w stosunku do 20ki?
PEN-F, PL 15/1.7, mZD 45/1.8
Też się zastanawiam nad zakupem 25mm 1.4, ale boje się trochę AF na E-M5. Z tego co czytałem nie wiele ustępuje Olkowi 45mm tyle, że sam tego nie widziałem. Ogniskowa tego obiektywy wydaję mi się bardzo uniwersalna. Kwestia tylko czy wziąć najpierw 25mm 1.4 czy 100-300mm, który też mnie interesuje![]()
Olympus OM-D E-M5 | Olympus 12-50| Olympus 45mm f/1.8 | Panasonic Leica 25mm f/1.4