Strona 89 z 164 PierwszyPierwszy ... 3979878889909199139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 881 do 890 z 1634

Wątek: Olympus OMD E-M1

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Olympus OMD E-M1

Witam. Jestem świeżakiem na forum, ale E-systemu używam chyba z 8 lat. Przyszedł czas na zmianę sprzętu. Po przebrnięciu 88 stron forum w zasadzie mam tylko pytanie, czy kupię gdzieś w pl taniej niż 6499, które znalazłem? Jeśli tak to poproszę o wskazówkę, tak czy inaczej w tym tygodniu nabędę to cudo. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez stef ; 12.11.13 o 09:26

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Efekt ten występuje już na zdjęciach w 100% prosto z aparatu
    czy już PopSutych?
    Miałem na myśli zdjęcia (RAWy) zaimportowane do LR.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    A możesz to pokazać?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Wydaje mnie się, ze to normalne zjawisko w Lightroom z tą dystorsją beczkową czy winietą w RAW-ach. Gdyby LR miał w sekcji Lenss Corrections wsparcie dla obiektywów Olympusa wystarczyłoby wybrać dany obiektyw z listy i korekcja zaszłaby automatycznie. Tak pozostaje zrobić to ręcznie.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Wiem, że LR wczytując zdjęcie dokonuje jakiejś korekty - słynny przykład z panasem 14/2,5, który w rzeczywistości ma ogniskową 12-13 mm i ogromną dystorsję (na podstawie plików wywołanych w dcraw) a po wczytaniu do LR tego nie widać, jednak dystorsja nie jest idealnie skorygowana, winietowanie również.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

[ciach] Co do tematu czy LR koryguje czy nie, to wg mnie LR koryguje na 100% dystorsję (i może inne kwestie) tak jak to robi silnik jpega w body.

Oddzielny profil szkła wg. mnie gwarantuje korekcję AC, winiety i może innych kwestii. Wydaje mi się, że wszystko zależy od podejścia producenta, np. Sony dla NEX profiluje chyba wszystkie swoje szkła i po aktywacji korekty w cudowny sposób naprawianych jest wiele rzeczy od razu ... a jak ktoś chce zostawić sobie oryginalną szklaną winietkę to ma problem, bo ona znika i trzeba dodawać sztuczną

PS
    Wie ktoś gdzie w Poznaniu można popróbować E-M1?
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 13.11.13 o 21:25 Powód: o OJ nie na forum ogólnym

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Na pw zostałem poinformowany co to jest OJ i jakie są zasady. Dziękuje ale nie mam ani tyle cierpliwości ani takiej wiedzy , żeby się udzielać na forum. Po prostu pstrykam zdjęcia, mega amatorsko. Chętnie za to czytam forum i dużo wiedzy z niego wynoszę, za co dziekuję. Oczywiście postaram się zdać relację jak juz nabędę Em-1.

| OlyJedi Awatar bartmika
    Mieszka w
    Skierniewice
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Ogólnie to chyba samo body E-M1 w polskich sklepach potaniało... Cena początkowa była 6990zł, a teraz jest po 6490zł. W zestawie z nowym obiektywem 12-40/2.8 cena była w okolicach 10.590zł. Obecnie widzę, że można nabyć za 9.590zł ale jest chyba niedostępny.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bartmika Zobacz posta
    Ogólnie to chyba samo body E-M1 w polskich sklepach potaniało... Cena początkowa była 6990zł, a teraz jest po 6490zł. W zestawie z nowym obiektywem 12-40/2.8 cena była w okolicach 10.590zł. Obecnie widzę, że można nabyć za 9.590zł ale jest chyba niedostępny.
    I będzie chyba dalej taniał, i to w szybszym tempie niż np. E-P5 czy E-M5. Powód? To body, o funkcjonalności potrafiącej w akceptowalny sposób obsługiwać szkła 4/3 powinno pojawić się na rynku rok, dwa lata wcześniej, np. jako pierwsze body z nową 16Mpix matrycą, wtedy to byłby ruch w interesie. Teraz wielu ludzi decyduje się na całkowite przejście na m43, puszek w bród, obiektywów w bród (różnych, różnistych) ... tym bardziej, że nowe szkła to tylko i wyłącznie m43. Myślę, że Olympus to zauważy i matryca z E-M1 szybko trafi do PENów, bo wielkiego biznesu na M1 nie zrobi, ze względu na zaporową jednak cenę. Ktoś kto "jedzie" wyłącznie na szkłach m43 wybierze raczej E-M5 (tańsze 2x). A patrząc z perspektywy "upgrade" z E-M5 do E-M1 to tych poprawek aż tak wiele nie ma, aby wytłumaczyć 2x większą cenę nowej puszki.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

Po pojawieniu się mZD 12-40, największym argumentem jest ZD 50-200 Za rok pojawi się 40-150 /2.8, co dla wielu rozwiąże i tę kwestię.
    Ale np dla mnie ergonomia EM5 była i jest nie do zaakceptowania w puszce za tak konkretne pieniądze.
    Ostatnio edytowane przez Koriolan ; 13.11.13 o 15:20
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Uprawnienia umieszczania postów