Strona 39 z 164 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 1634

Wątek: Olympus OMD E-M1

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Odp: Olympus OMD E-M1

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Jest tylko jeden maly zgrzyt.
    Jak to sie ma do tej teorii o wadze, gabarytach, targaniu szpeja, i innych czarychmarach z tym zwiazanych.
    Bo ja juz na starosc chyba glupieje...

pozdro
    Nie na starość - przeciesz piszesz o tym już sporo czasu..

Przecie takie bezlusterkowe bydle Jest równie wielkie co lustro - pełnoklatkowe
    Nei wiem dlaczego mój plecak z kilkunastu kg zjechał z wagą do pięciu przy takich samych możliwościach. Chyba torba się starzeje i tkanina robi się coraz lżejsza,...

( pomijam masę innych zalet, ale już chcesz rozmawiać o wielkości ) proszę bardzo...

Jest grupa ludzi która nieustająco za jeden z celów systemu u4/3 ustanowiła włożenie aparatu do kieszeni. To często przewijający się argument.
    Moim zdaniem jest to aparat - takie narzędzie do robienia zdjęć. Chcę małe jadę w góry - wezmę sobie małe, Jadę do czatowni i nie będę nic nosił wezmę sobie 90-250. Mam ten sam aparat w Himalaje na foki i do nurkowania. Nie musi mi wchodzić do kieszeni bo i tak jest maleńki i leciutki w porównaniu do tego wszystkiego za czym goni więszość czyli DSLR

EEE nie wejdzie mi do kieszeni tonie biore bo to żadna alternatywa do lustrzanki... Jak by weszło to rozumiem ideę systemu a tak to nieporozumienie...

a teraz obrazki - bo polemika będzie się ciągnąć miesiącami... Obrazki są lepsze bo łatwiej coś "zobrazować"

Po jednej stronie - marzenie większości - Dla sporej grupy jedyny wspaniały aparat robiący ładne zdjęcia Duży najlepiej FF
    po drugiej OMD

Jeden aparat i jeden obiektyw - 1400gram mniej w plecaku. A to tylko jeden aparat i jeden obiektyw. Jak dobrany - a no po prostu aby w terenie mieć szkło o takim samym kącie widzenia. I podobnej jasności. Po lewej f2.8 po prawej jaśniejszy f1.8

Dwa jakieś zestawy - takie którymi można fotografować bez stresu. Pierwszy za pierwszym razem zabrałem w Himalaje Drugi - często się przewija w torbie. Pierwszy 1660 gram ZE STATYWEM, drugi 1400g DOdawać tego, że do dużej lustrzanki używałem duże manfrotto ( coś ze 3 kg) chyba nie muszę...

I wreszcie czwarty obrazek...

Znów dobierane na zasadzie możliwości pracy w terenie. Tak samo dobrane kąty widzenia obiektywów dobrana jasność i podobny zestaw dający taką samą możliwość zrobienia zdjęcia w terenie i swobodę pracy. 1,5 kg vs 4kg a nie liczymy jeszcze statywu do dużego kloca i różnicy w wadze ( u mnie 800g obecnie vs ok 4 kg wcześniej )

A i jeszcze jeden obrazek

(http://reefphoto.com/kb.php?id=60)

Na nurkowanie spakuję się w podręczny i jeszcze automaty se wrzucę w plecak innys sprzęt i laptop. Z dużym lustrem i lampami już troszkę tego nie widzę. Treaz zabieram dwie lampy, ramiona, obudowę port, sprzęt nawodny, komp i automaty - wszystko wkładam w podręczny bagaż...

Chcę małe w teren biorę małe w teren, mam widzimisie że będę gdzieś zabierał dużą 300tkę -to sobie ją wezmę.
    Mogę używać 40-150, mogę 50-200 a że mam szkło z E systemu, znam jakość i lubię to ją zabieram Co więcej zabierając mam dobre pare kilo mniej w plecaku niż w czasach jak jeździłem z E3/E5 I tak z moim jednym wielkim 50-200 mam w terenie dużo lżej niż ktoś kto se będzie chciał to skonfigurować pod duże lustereczko
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	I_sprzet_13.jpg
Wyświetleń:	297
Rozmiar:	116,2 KB
ID:	100450   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	I_sprzet_14.jpg
Wyświetleń:	342
Rozmiar:	175,1 KB
ID:	100451   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	I_sprzet_15.jpg
Wyświetleń:	350
Rozmiar:	190,8 KB
ID:	100452  

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

@Thomasso: i ja doskonale rozumiem tych z 4/3, dla nich kazde nowe to coby to nie bylo jest jak zbawienie.

@dobas:
    Alez my nie rozmawiamy o omd i innych pomniejszych starociach, tylko o zaprezentowanym przez Ciebie zestawie M1 z zapietym przez przejscie 50-200, i tak sie zastanawialem jakiz to koronny argument teraz padnie....
    Tak wiem, nie musze zabrac 50-200, ani 12-60 ani nic z duzego, wtedy tez nie musze zabrac m1, bo to kloc w porownaniu do takiego pm2, jak zbijac wage to na calego, nie?
    Bo jak mam jednak zabrac M1 plus szpej z 4/3, to rownie dobrze moge taszczyc to nieszczesne fufu z jakimis szklami.

O to mi tak mniej wiecej w skroocie chodzilo.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 19.09.13 o 01:34
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

@dobas:
    Alez my nie rozmawiamy o omd i innych pomniejszych starociach, tylko o zaprezentowanym przez Ciebie zestawie M1 z zapietym przez przejscie 50-200, i tak sie zastanawialem jakiz to koronny argument teraz padnie....
    Tak wiem, nie musze zabrac 50-200, ani 12-60 ani nic z duzego, wtedy tez nie musze zabrac m1, bo to kloc w porownaniu do takiego pm2, jak zbijac wage to na calego. nie?
    Bo jak mam jednak zabrac M1 plus szpej z 4/3, to rownie dobrze moge taszczyc to nieszczesne fufu z jakimis szklami.

O to mi tak mniej wiecej w skroocie chodzilo.

pozdro
    różnica gabarytów między em-1 a em5 jakoś mnie nie powala a ani nie przeraża...
    Ale argument na co?? że jest mniejsze i lżejsze wszystko poczynając od statywu poprzez baterie, wszystkie obiektywy a na korpusie kończąc. 50-200 zabieram za sobą w zasadzie na wszystkie wyjazdy odkąd mam u4/3 a plecak mam łagodnie szacując 5 kilo lżejszy. Co powtórzyć po raz trzeci aby było bardziej jasno ?

A jak jadę wyżej w Alpy to se 50-200 nie wezmę tylko zastąpię jakimś lekkim szkłem gorszej jakości i ciemniejszym...

Jest mzd 9-19, jest mzd 12, jest mzd45, jest mzd60 macro, jest leica 25 1.4 jest mzd 75mm jest jeszcze kilka zajebistych małych i lekkich szkieł jest stajnia panasa gdzie też można coś dobrać. Jest Samyang 7,5, który przy odrobinie samozaparcia mozna se wepchnąć wkieszeń w jeansach w odróżnieniu od fisza do lustrzanki

Zajebistość tych szkieł ( jeśli mowa o wysokim poziomie i dużych wymaganiach ) póki co kończy się na 75mm więc biorąc coś dłuższego wybieram pomiędzy wygodą a jakością. Że zależy mi na jakości zabieram 50-200
    a jak wyjdzie 40-150 czy jak tam sie ma zwać ten ich obiektyw, który może okaże się mniejszy i podobnie dobry co 50-200 to będę se zabierał ten obiektyw, albo 150tkę panasa albo coś jeszcze innego...

ech... nie ważne.. są obrazki - jest waga statywu, przeczytaj to na spokojnie raz jeszcze obejrzyj obrazki. Kupuj co chcesz, noś co chcesz. Z mojego punktu widzenia to mi się ma pracować wygodnie a nie Tobie więc nie rozumiem w czym problem
    Ja wiem ile ważył mój plecak jak miałem dużą puszkę i duże obiektywy wiem ile waży teraz a zabieram o niebo więcej...

Albo, że kumple biorą mój plecak i swój i mówią ( "JA PIER.... ile ten mój waży aż niewiarygodne że to ze sobą noszę"...) To są argumenty, że tak powiem z 'reala' a nie z comparecamerasize dot cośtam...

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Nie rozmawiam o calej reszcie, tylko o konkretnym sprzecie m1 i duze zuiko, zreszta caly osprzet typu statywy to raczej jest uniwersalne.
    Ale do rzeczy bo lubisz cyferki to prosze bardzo:
    M1. - 497gr, mmf3 - 42gr, zd50-200 - 995 gr co daje nam lacznie 1534gr
    D7100 - 765gr, n70-200 - 850 gr co daje nam 1615 gr

Reasumujac, mniej niz 100gr roznicy, to faktycznie sporo...
    Takze raczej osobiste preferencje wezma gore, a nie troska o kregoslup.
    A jak bede chcial powspinac sie to jak pisalem, zawsze jest pm2 z nalesnikiem czy inny xz2 co mi do kieszeni wlezie bez mydla

Pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 19.09.13 o 02:18

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Nie rozmawiam o calej reszcie, tylko o konkretnym sprzecie m1 i duze zuiko, zreszta caly osprzet typu statywy to raczej jest uniwersalne.
    Ale do rzeczy bo lubisz cyferki to prosze bardzo:
    M1. - 497gr, mmf3 - 42gr, zd50-200 - 995 gr co daje nam lacznie 1534gr
    D7100 - 765gr, n70-200 - 850 gr co daje nam 1615 gr

Reasumujac, mniej niz 100gr roznicy, to faktycznie sporo...
    Takze raczej osobiste preferencje wezma gore, a nie troska o kregoslup.

Pozdro
    jeszcze raz napiszę, bo znów nie wyszło zrozumienie przekazu.
    Nie chodzi o jeden element i to z systemu innego niż u4/3 chodzi o to co zabieram na wyjazd..

W zasadzie mógłbyś porównać samą wagę 50-200 z 70-200 i zadowolony pójść spać.
    Tylko ma to mały sens - przeczytaj na spokojnie ze zrozumieniem całą moją wypowiedź o obiektywach z systemu mikro, o statywie do EM-1 z 25tką i o statywie do E3 z 14-54. O tym, że do 75mm jeśli zależy Ci na zajebistej jakości masz wszystkie obiektywy z mikro, a jesli Ci nie zależy na jakiś super hiper wynikach to masz w systemie szkła aż do 300 mm

Jak chcesz porónywać wagi dwóch obiektywów od lustrzanek - możesz. Pewnie wyjdzie Ci, że ważą podobnie.
    O Niesamowite - tak wyszło ! WOW !!!

Niestety życie jakoś tak jest poukładane, że na ogół jak jadę robić zdjęcia zabieram nie tylko zam obiektyw 50-200
    Sam obiektyw to trochę mało..

Zabieram zestaw którym sobie robię zdjęcia. dwa korpusy, szerokie kąty, standardy, makra, tele, statyw, wyzwalacze, filtry, baterie, ładowarki, czasem obudowę podwodną itp itd..

Zgodzę się z Tobą i jestem pod wrażeniem odkrycia, że 50-200 waży podobnie co 70-200.. Jeśli takie porównanie CIę cieszy i jesteś z niego zadowolony to fajnie.

Kiedyś porównywałem wagę koła Mini Coopera i Pasata - wyobraż sobie że ważyły podobnie. Można by - idąc Twym tropem wysnuć nawet wniosek, że różnica w wadze jest żadna więc po co się jarać że Mini taki mały.... A jednak patrz błąd w założeniu koło to nie wszystko....

Samochód to nie tylko koło, ma jeszcze wiele rzeczy składających się na całość. Podobnie jak w fotografii to nie tylko obiektyw to cały system. Ba to nawet nie tylko obiektyw z systemu 4/3 zapięty do aparaty u4/3

korpus, zapasowy korpus, jakaś lista obiektywów, może obudowa podwodna, baterie, itp itd.. Statyw na którym to sobie postawisz ( uniwersale taaaaaaak dlatego frotka z E3 którą woziłem ważyła 4kg a Sirui , który wożę teraz waży 800g )

Jest takie słowo "SYSTEM" i to nie chodzi tylko o te grupy, przekonujące się wzajemnie czy żółte logo jest lepsze od czerwonego ale to właśnie ten zestaw aparatu obiektywów i wszelakich akcesoriów które zabierasz...

Pominąłeś milczeniem - małe obiektywy składające sie na ten system, który zabiera się na wyjazd
    mzd 9-18 mzd 45 mzd 60 macro, mzd 75 czy może leica 25... Tylko w ramach udowadniania swych tez w zasadzie porównałeś wagę 50-200 i 70-200

Wybrałeś jakąś skrajność a ja Ci pokazuję codzienność. To co masz w torbie i to na czym zyskuję wagę.

Ale generalnie czuję się przekonany. Masz rację żadna różnica te 100 gram.. I zaskoczyłeś mnie że 50-200 z systemu Olympusa waży podobnie co podobne szkło z innego systemu...

Specjalnie dla Ciebie inny obrazek. Wiem, że obalający Twoją tezę... Przepraszam, tak to już jest...
    Weźmy więc oprócz 50-200 jeszcze manualnego fisza. Niech będzie Samyang..

em1 - 497g + 197g = 694g
    D7100 - 765g + 435g = 1129g

prawie pół kilo mniej w torbie... A wyobraź sobie, że oprócz fisheye będę chciał zabrać UWA, portretówkę, standard, i może jakieś 60 makro... Skoro już na pierwszym porównaniu zyskałem prawie pół kilo, a na Twoim zyskałem jeszcze 100gram postawię przebiegłe pytanie - czy moja torba będzie lżejsza czy cięższa...

Czy już rozumiesz o co chodzi z tą wagą ?? Staramm się wyjaśnić najlepiej jak mogę

Nie mam ochoty na dalsze przepychanki bo nic nikomu za bardzo nie trzeba udowadniać. Sprawa jest oczywista bez względu na to jak dlugo bedziemy o tym pisać. Przyznaję Ci rację że obiektywy od lustrzanek ważą podobnie. Tylko niestety nic z tego nie wynika bo jak by nie patrzeć mam dużo mniej i lżej w torbie gdziekolwiek bym nie jechał

dlaczego ? - bo każda składowa tego systemu jest lżejsza i mniejsza. czasem mniej czasem więcej. Ale w zasadzie na każdej zyskuję... A niestety fotografia systemowa ma to do siebie, że chce się ze sobą zabrać czasem na wyjazd jakieś obiektywy
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DBS87836.jpg
Wyświetleń:	275
Rozmiar:	267,3 KB
ID:	100454  

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    jeszcze raz napiszę
    Dobas dyskutować możecie do woli, ale fotek wrzucaj więcej
    proszę.

1:18

Pierwszy wywiad z Toshiyuki Terada w sieci
    http://www.bestmirrorlesscamerarevie...lympus-europe/

Oly nie nie, dwa razy nie!

1. nie będzie srebrnego M1
    2. zapytany nt. video: tłumaczenie na nasz język: FOTKI: Oly, VIDEO: Panas.

Szkoda. Janko, ja nie mam już złudzeń.
    Następny korpus: entry level OMD.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 19.09.13 o 08:44
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

@dobas: odnioslem sie do konkretnej pokazanej przez Ciebie konfiguracji, nie potrzebowalem elaboratu na temat szklarni systemowej, tak trudno zrozumiec?
    Pokazales zdjecie z pokazna lufa i niemalym korpusem, wiec sobie pozwolilem pozartowac.
    Ja rowniez pasuje, bo nie moja sprawa co kto sobie w torbie nosi i czym to sobie motywuje.

p.s. Konczac uwagi o rozmiarach i wadze:
    http://www.sony.pl/hub/smartlens?cpint=homeA

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 19.09.13 o 09:20

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Nawet największe bezlusterkowce, takie jak X-Pro1, GH3 czy E-M1, są o jakieś 40% mniejsze i lżejsze od lustrzanek z tego samego segmentu. Choćby nie wiem ile łez uronił nyny z powodu tego, że nie wciśnie tych aparatów do kieszeni swoich portek, to torba i tak pozostaje o dwa rozmiary mniejsza i lżejsza, a koszulka mniej przepocona
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Wracajac do M1, tego chyba nikt nie linkowal, a warto posluchac:

http://bankier.tv/fpbn-jesienna-wysypka-13812.html

pozdro

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Na stronie sklepu Oly przeczytałem, ze aby używać z E-M1 szkieł 4/3 potrzebuję MMF-3. Ze zdjęć dobasa wnioskuje, że wystarczy MMF-1. Jedyna praktyczna różnica to kolor i brak uszczelnienia w MMF-1?

Uprawnienia umieszczania postów