Nie na starość - przeciesz piszesz o tym już sporo czasu..
Przecie takie bezlusterkowe bydle Jest równie wielkie co lustro - pełnoklatkowe
Nei wiem dlaczego mój plecak z kilkunastu kg zjechał z wagą do pięciu przy takich samych możliwościach. Chyba torba się starzeje i tkanina robi się coraz lżejsza,...
( pomijam masę innych zalet, ale już chcesz rozmawiać o wielkości ) proszę bardzo...
Jest grupa ludzi która nieustająco za jeden z celów systemu u4/3 ustanowiła włożenie aparatu do kieszeni. To często przewijający się argument.
Moim zdaniem jest to aparat - takie narzędzie do robienia zdjęć. Chcę małe jadę w góry - wezmę sobie małe, Jadę do czatowni i nie będę nic nosił wezmę sobie 90-250. Mam ten sam aparat w Himalaje na foki i do nurkowania. Nie musi mi wchodzić do kieszeni bo i tak jest maleńki i leciutki w porównaniu do tego wszystkiego za czym goni więszość czyli DSLR
EEE nie wejdzie mi do kieszeni tonie biore bo to żadna alternatywa do lustrzanki... Jak by weszło to rozumiem ideę systemu a tak to nieporozumienie...
a teraz obrazki - bo polemika będzie się ciągnąć miesiącami... Obrazki są lepsze bo łatwiej coś "zobrazować"
Po jednej stronie - marzenie większości - Dla sporej grupy jedyny wspaniały aparat robiący ładne zdjęcia Duży najlepiej FF
po drugiej OMD
Jeden aparat i jeden obiektyw - 1400gram mniej w plecaku. A to tylko jeden aparat i jeden obiektyw. Jak dobrany - a no po prostu aby w terenie mieć szkło o takim samym kącie widzenia. I podobnej jasności. Po lewej f2.8 po prawej jaśniejszy f1.8
Dwa jakieś zestawy - takie którymi można fotografować bez stresu. Pierwszy za pierwszym razem zabrałem w Himalaje Drugi - często się przewija w torbie. Pierwszy 1660 gram ZE STATYWEM, drugi 1400g DOdawać tego, że do dużej lustrzanki używałem duże manfrotto ( coś ze 3 kg) chyba nie muszę...
I wreszcie czwarty obrazek...
Znów dobierane na zasadzie możliwości pracy w terenie. Tak samo dobrane kąty widzenia obiektywów dobrana jasność i podobny zestaw dający taką samą możliwość zrobienia zdjęcia w terenie i swobodę pracy. 1,5 kg vs 4kg a nie liczymy jeszcze statywu do dużego kloca i różnicy w wadze ( u mnie 800g obecnie vs ok 4 kg wcześniej )
A i jeszcze jeden obrazek
(http://reefphoto.com/kb.php?id=60)
Na nurkowanie spakuję się w podręczny i jeszcze automaty se wrzucę w plecak innys sprzęt i laptop. Z dużym lustrem i lampami już troszkę tego nie widzę. Treaz zabieram dwie lampy, ramiona, obudowę port, sprzęt nawodny, komp i automaty - wszystko wkładam w podręczny bagaż...
Chcę małe w teren biorę małe w teren, mam widzimisie że będę gdzieś zabierał dużą 300tkę -to sobie ją wezmę.
Mogę używać 40-150, mogę 50-200 a że mam szkło z E systemu, znam jakość i lubię to ją zabieram Co więcej zabierając mam dobre pare kilo mniej w plecaku niż w czasach jak jeździłem z E3/E5 I tak z moim jednym wielkim 50-200 mam w terenie dużo lżej niż ktoś kto se będzie chciał to skonfigurować pod duże lustereczko

Odpowiedz z cytatem