PENy i OMD to dwie linie jednego systemu które tylko przeznaczeniem się trochę różnią... OMD-FF to będzie musiało być coś całkiem innego... nie wydaje mi się żeby możliwe było wrzucenie matrycy 24x36 w bagnet m4/3 albo nawet 4/3... myślę że w przypadku nowej konstrukcji pojawi się bagnet o innej średnicy i innej odległości mocowania... i to będzie coś zupełnie innego... być może w jakimś stopniu kompatybilnego z dużym 4/3 ale na pewno nie z mikro...
Ale to gdybanie - na razie m4/3 się dobrze (podobno) sprzedaje, także (a może zwłaszcza) w segmencie bardziej zaawansowanych technicznie wyrobów... więc nawet jeśli Olympus coś kombinuje w kierunku FF to raczej nie prędko nam to pokaże
Skąd to przypuszczenie?
Czyżby 4/3 miało większy obraz projektowany na matrycę?
Czy też zakładasz, że hipotetyczne FF miałoby jednak lustro?
Mocno wątpliwe jest wprowadzenie FF, zwłaszcza jeśli firma nie ma dużej ilości pieniędzy na rozwój i projektowanie.
Środki wydane na tworzenie nowego bagnetu musiałyby zostać przesunięte z działu zajmującego się m4/3.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
4/3 miało być w stosunku do FF mniejsze, lżejsze i tańsze. Różnice się zatarły. Nowy O z kitem nie różni się zbytnio od nowego S z kitem ani pod względem wielkości, ani pod względem masy, a i cenowo też jakby podobnie. Wydaje mi się, że możliwości są dwie. O urealni ceny, albo wejdzie w FF.
Akurat m4/3 jest mniejsze i lżejsze niż FF ale może być też równie duże - w zależności kto co potrzebuje. Co do cen się zgadzam, pewnie zostaną urealnione i to nie tylko w obozie Olego, bo inni też się cenią zbyt mocno. Natomiast w wejście w FF wątpię.