Strona 53 z 164 PierwszyPierwszy ... 343515253545563103153 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 1634

Wątek: Olympus OMD E-M1

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Odp: Olympus OMD E-M1

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Ten stabilizator jest jakoś wyraźnie lepszy od tego z E-M5?

Czy tylko w porównaniu do kulawego z E-PL5 i i podobnych tak dobrze wypada?
    wydaje mi się że jest ciut sprawniejszy od tego co w EM5 choć to ciężko porównać bo za każdym razem inaczej drżą łapy przy czasie rzędu 1s...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Aha, zapomnialem dodac.
    Jesli chodzi o kastraty to juz mozna mowic o tym, iz w koncu AF-C jest nie tylko jako wpis w folderze reklamowym i przelacznikiem w body

p.s. Zeby dodac lyzki dziegdziu...
    ...kur.... czemu to takie duze musieli akurat zrobic

pozdro
    Duże? Chyba za małe.. nieco. Mniejsze już masz.. E-M5, i inne takie GX7 chyba tez.

T.

---------- Post dodany o 18:24 ---------- Poprzedni post był o 18:22 ----------

Dla tych, ktorzy jeszcze z jakis powodow trzymali e3/e5 teraz nie ma juz zmiluj, bo ta pucha pozwoli im przeniesc w inny wymiar.
    Aaa to świetnie! Wreszcie!

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Duże? Chyba za małe.. nieco. Mniejsze już masz.. E-M5, i inne takie GX7 chyba tez.
    No dla mnie za duze.
    I fakt, mniejszego juz mam i uzywam z powodzeniem

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Aaa to świetnie! Wreszcie!
    Zbieraj diengi, zbieraj bo nietanie toto bedzie

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Eeee, M5 to juz wnet dwa lata na rynku, to ja dziekuje za takie tempo taniecia

pozdro
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 6.10.13 o 20:01 Powód: niepotrzebne cytowanie postu wyżej
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Awatar Krakusik
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Kupiłem body w B&H, 1400 plus tax 120 razem na złote 4700 plus przejściówka z 4/3 na micro gratis, czekam na realizacje zamówienia. Duża kolejka, nie wiem kiedy zrealizują zamówienie.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Ten stabilizator jest jakoś wyraźnie lepszy od tego z E-M5?
    Teoria: poprawili skuteczność przy dłuższych czasach.
    Praktyka: wystarczy, że ma tryb auto (i nie musisz się bujać po menu przy zmianie z pion na poziom)

Fotki z PL czy PM dużo cierpią na ostrości z powodu drgań spowodowanych migawką i tu jawi się mi drugi (po wideo) duży minus tego korpusu: brak migawki elektronicznej.
    Tu masz test pokazujący co i jak potrafi być nie/ostre.

---------- Post dodany o 19:08 ---------- Poprzedni post był o 19:06 ----------

Cytat Zamieszczone przez Krakusik Zobacz posta
    Kupiłem body w B&H, 1400 plus tax
    OMFG! Jaki ^%$^& tax, który stan? Kupowałeś osobiście w NYC? Nie osłabiaj mnie bo szykuję się na styczeń/luty.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Eeee, M5 to juz wnet dwa lata na rynku, to ja dziekuje za takie tempo taniecia

pozdro
    no ale tanieeeje. Najpierw musi być cena dla zamożnych i niecierpliwych potem jak Ci kupią to będzie jakaś promocja albo coś
    i tak będzie tanieć i tanieć.. a za dwa lata to ho ho ho.. Zobacz jakie E-1 teraz tanie

Awatar Krakusik
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Wysyłka do Nowego Yorku, kupiłem przez strone interetową, do Doliny Krzemowej jest bez tax-u

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

To jeszcze jeden, bardzo przypadkowy test stabilizacji. Pstryknięte tak sobie w przestrzeń, w trakcie prezentacji wideo. Ostrość złapana na człowieka, ale ten akurat się poruszył, więc w polu ostrości zostały same butelki. Czas 3,2 sekundy (EXIF). Światło to niestety nie światło portretowe, ale odbity od ekranu obraz z projektora plus wpadające przez okno światło latarni na zewnątrz budynku. Ekspozycja podbita o 1 EV przy wywołaniu by było widać cokolwiek.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_9270375.jpg
Wyświetleń:	169
Rozmiar:	210,9 KB
ID:	101029   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_9270375-2.jpg
Wyświetleń:	167
Rozmiar:	278,9 KB
ID:	101030  

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Trochę go męczę.
    Nie chce mi się bawić w testy zestawienia i porówniania. Według mnie za bardzo nie ma czego z czym porównnywać jeśli chodzi o jakość obrazu.
    Skoro OMD EM5 mi styka - a OMD EM1 oferuje więcej bawienie się w robienie tych samcyh kadrów jednym i drugim OMDkiem w moim przypadku jest chyba bez sensu. Może to będzie miało sens dla kogoś kto się będzie wahał czy dopłacić czy brać starszego OMDka ale niestety nie mam czasu póki co na takie testy.

Natomiast stwierdziłem, że rozpoznanie ogniem będzie najlepsze. Trochgę boli mnie, że LR4 jkeszcze nie widzi RAWa. Pewnie kwestia czasu albo dopłacenia do LR5 ( Mam nadzieję, że jednak Adobe nie pogra tak chamsko ) Tak więc rozpoznanie ogniem miało polegać na zrobieniu nim jakiś zdjęć. Nie martwej natury, nie banknotów, nie plansz tylko zdjęc w terenie.

W zasadzie to co jest straszliwą przewaga nad OMD EM-5 opisałem już tutaj

http://dobas.blogspot.com/2013/09/om-d-e-m1-wrazenia-om-d-e-m1-review-and.html

współpraca z 4/3 pewny chwyt, super rolki, wywleczenie ustawień na wierzch, gałka 1/2 i zmiana funkcji guzików i fajniutki EVF. ( Teraz jak zerkam w OMD EM5 to tam takie małe się wydaje

Jeśli chodzi o zdjęcia to wybrałem trochę trudnych kadrów.
    Typu krowa pod światło, wodorost pod światło. Ustawienia też częśto nie były zbyt fortunne - np autko wieczorem robiłem na f1.4 więc wiadomo że to nie jest mistrzostwo jeśli chodzi o jakość obiektywu.

Generalnie w moim odczuciu nie ma co rozkładać na czynniki pierwsze. Zdjęcia są. Nie ma się czego wstydzić. Jakość jak ta lalala i w zupełności wystarczająca mi na każdym polu eksploatacji...

Zdjęć nie proszę traktować np jako przykładu możliwości matrycy. Nie są surowe, są wywołane. Wywołane po mojemu.
    Można pewnie wywołać lepiej, mozna innaczej. ale wychodzę z założenia że tak jak nikt nie wywołuje moich zdjęć z OMD EM5 i ogląda efekty całej pracy od naciśnięcia spustu do wyeksportowania pliku na dysk nie ma sensu nagle z nowego aparatu pokazywać surowych niewyostrzonych nie wywołanych RAWów Taki sam aparat, takie samo narzędzie...

Czasem jest założony ND GRAD bo grzechem było by go nie zakładać Wszystkie dane na temat sprzętu i parametrów ekspozycji są w EXIFIE. Wszystkie zdjęcia są z JPGów - więc na pewno z RAWa będzie można wyciągnąć więcej w trudnych scenach. Jednak te JPGi są całkiem całkiem

ND GRAD 0.9

ND GRAD 0.6 ( strasznie niewygodnie sie śpi w tym aucie )

ND GRAD 0.9

ND GRAD 0.6

To zdjęcie jest mocno wołane suwakami shadows i highlights ale wyszło całkiem zacnie

W wolnej chwili wrzucę jakieś CROPy - choć w sumie nie ma po co Zwłaszcza jeśli do tego korpusu zapnie się dobre szkło jak 25tka, czy 45tka to aparat jest naprawdę potężnym narzędziem. Szukam do czego się doczepić i na siłe narazie znalazłem jedną rzecz - choć ta też potrafi występować w OMD EM5

Czyli przy takim słabym filtrze AA potrafi wyskoczyć mora przy niektórych zdjęciach. Ale z drugiej strony to dwa trzy machnięcia w Lightroomie i śladu po niej nie ma. Natomiast wolę mieć ostrzejsze zdjęcie i jakiś cień szansy na morę niż mieć zdjęcie rozmemłane przez AA

A tak aparat "umi" zrobić ładne zdjęcie nawet w jakiś trudniejszych warunkach...
    Da się nim zrobić dobre zdjęcie zaś to zdjęcie ma potencjał jeśli chodzi o jego wywołanie. Można używac bez strachu suwaków Shadow Highlights i wyłażą szczegóły zarówno z jasnych jak i ciemnych fragmentow... Ja tam naprawdę jestem zadowolony z tego aparatu i tak jakoś niechętnie już zerkam na pocziwe EM5 zwłaszcza EVF jakis taki nieduży co mocno widać gdy jednym okiem człowiek patrzy w OMD EM5 a drugim w OMD EM1
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DBS60026.jpg
Wyświetleń:	683
Rozmiar:	349,5 KB
ID:	101065   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DBS60103.jpg
Wyświetleń:	676
Rozmiar:	508,3 KB
ID:	101066   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DBS60135.jpg
Wyświetleń:	708
Rozmiar:	303,2 KB
ID:	101067   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję