Piękne zdjęcia
Piękne zdjęcia
Rewelacyjne zdjęcia! Z niecierpliwością czekam na kolejne![]()
Lola vel Sharlotta>>Sekretarka Prezesa TWA<<
<3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
Nie jestem starą babciąZlotowiczka: 7
@farensbach bylem w tamtych stronach dwukrotnie, piekne foty wrzucasz.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Dziękuję Wam za wizyty i wpisy.
Henry fajna fotka
Opis wycieczki skończyłem na drodze na północ do Laponii. Zatem ciąg dalszy.
Po noclegu na kempingu w Puolance, skąd pochodzą ostatnie zdjęcia z poprzedniej serii, dalsza droga przez Ranuę, gdzie zwiedziliśmy bardzo ładne zoo polarne, w którym mieliśmy okazję obejrzeć dokarmianie wilków, niedźwiedzie brunatne, polarne, rysie, piżmowoły oraz całą masę innych zwierząt z tego regionu (zdjęcia postaram sie pokazać później omijając trochę chronologię wycieczki). W końcu dotarliśmy do obowiązkowego przystanku dla najmłodszego uczestnika wycieczki, czyli do Rovaniemi. Było oczywiście spotkanie ze Św. Mikołajem, dokarmianie reniferów za 10 euro, fotografie przy kole polarnym, czy też podbiegunowym, inaczej mówiąc, zwiedzanie dosyć ciekawego muzeum Arcticum. Ale w końcu trzeba było ruszyć do części Finlandii na zobaczeniu której najbardziej nam zależało, czyli do Laponii. Zatem z Rovaniemu udaliśmy sie na północ drogą nr 79 przez Sirkkę do Muonio, tuż nad granicą ze Szwecją. Kemping mieliśmy tuż nad graniczną rzeką Muonionjoki.
Skalisty krajobraz pojezierza zmienił się w leśno-bagienny. Jeziora często zarastające, lub są całkowicie zarośnięte tzw. płem/spleją, które trochę ugina się pod naciskiem. Takie zarośnięte jeziora w miejscach gdzie pło jest płytkie i mało związane mogłoby człowieka wciągnąć. Trochę jak na naszym polesiu, tylko że u nas to wszystko w skali mikro, a tam makro.
26.27.28.
Na drogach pojawiają się pierwsze renifery.
29.
Aż w końcu pojawia sie krajobraz Laponii.
30.31.32.
Pod Muonio znajduje sie wzgórze Olos o wys. 509 m.n.p.m., z którego rozciaga sie imponujący widok na tereny Parku Narodowego Pallas-Yllastunturi:
33.34.35.36.
Doskonale, cóż więcej pisać![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Cudowne zdjęcia. Poezja malowana światłem.
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
Wspaniałe zdjęcia.
Na zdjęciu nr.29 widzę ślady opon na drodze. Pewnie jakiś kierowca próbował ominąć właśnie renifera i dlatego tak wyraźne ślady .
Zdjęcia naprawdę ekstra.
Super. Pierwsze trzy szczególnieNieźle, spotkanie z reniferem na drodze
To samo chciałem napisać o śladach hamowania
![]()
The question is, who cares?