Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: zamiana E-P1 na ... ???

Mieszka w
    bydg
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

zamiana E-P1 na ... ???

no właśnie na co no ale od początku.. noszę się ostatnio z zamiarem odesłania mojego e-p1 na emeryturę początkowo byłem zdecydowany na e-p3 (jest teraz w całkiem niezłej cenie) ale gdy przemyśleć sprawę to w zasadzie taki e-p1 na sterydach (jakość obrazu pomijając nieco mniejszy szum w jpg chyba identyczna).. e-p5 chętnie.. no ale może jak wyjdzie e-p6 i cena osiągnie bardziej przyzwoity pułap może więc hmmm z pewną taką nieśmiałością e-pl5? niestety nie znalazłem żadnego w okolicy żeby sprawdzić "jak leży" był za to e-pl3 no i cóż.. konstrukcja wygląda nawet na dość solidną.. ergonomia cholera wie.. nie lepi się do ręki tak jak mój e-p1 kciuk włazi mi na ten wystający odchylany ekran, a przecież dłoni nie mam wcale dużych.. no ale może kwesta przyzwyczajenia.. zastanawiałem się jeszcze nad fuji x100 ale ostatecznie zarzuciłem tą koncepcję.. boje się, że będzie za bardzo mułowaty.. tak czy inaczej może ktoś z Was był/jest w podobnej sytuacji i miałby ochotę podzielić się swoimi spostrzeżeniami/przemyśleniami??
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Odp: zamiana E-P1 na ... ???

Ale to TY wiesz czego chcesz. A jak nie wiesz, to może jeszcze sezon poczekać...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Jak dokupisz do epl3 skorzane etui to ergonomia zyskuje

Epl5 ma mikro "grip" i tez lepiej sie trzyma niz goly epl3.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    bydg
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Ale to TY wiesz czego chcesz. A jak nie wiesz, to może jeszcze sezon poczekać...
    w zasadzie wiem tj potrzebuje szybszy aparat i byłoby by miło gdyby iso powyżej 800 nie było zanadto zaszumione..
    czekanie nigdy nie było moją mocną stroną.. no chyba, że jakieś szkło na pociesznie sobie sprawię obecnie mam tylko IIke kita 14-42

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Jak dokupisz do epl3 skorzane etui to ergonomia zyskuje

Epl5 ma mikro "grip" i tez lepiej sie trzyma niz goly epl3.

pozdro
    epl3-ki raczej nie biorę pod uwagę przymierzałem się do niej ze względu na podobną konstrukcję do epl5, która jest chyba optymalnym wyborem w tym przedziale cenowym no ale jak wyżej nie jestem do końca przekonany co do ergonomii no i hmmm seria epl kojarzyła mi się raczej dotąd z takimi trochę.. budżetowymi aparatami

w każdym bądź razie jestem ciągle na etapie analizowania/poszukiwania więc pomyślałem zapytam wiadomo, że przez dyskusje łatwiej uporać się z dylematami zwłaszcza, gdy ktoś miał może i podobne

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Też miałem E-P1 i zamieniłem go kiedyś na E-P3, ale mi najbardziej zależało na możliwości podpięcia wizjera i szybszym AF.
    W tej chwili albo bym wybrał E-PM2, E-PL5. W przypadku E-PL5 denerwuje kółko sterujące, które zbyt lekko chodzi.
    Chyba, że trochę więcej funduszy uzbierać, wtedy jest E-P5 i E-M5 który choć większy, jest bardzo fajnym aparatem.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Mieszka w
    bydg
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Też miałem E-P1 i zamieniłem go kiedyś na E-P3, ale mi najbardziej zależało na możliwości podpięcia wizjera i szybszym AF.
    W tej chwili albo bym wybrał E-PM2, E-PL5. W przypadku E-PL5 denerwuje kółko sterujące, które zbyt lekko chodzi.
    Chyba, że trochę więcej funduszy uzbierać, wtedy jest E-P5 i E-M5 który choć większy, jest bardzo fajnym aparatem.
    e-m5 jest fajny i wcale nie taki "wielkogabarytowy" ale jednak to rozmiar wyżej.. boje się, że jak pójdę w tym kierunku to - podobnie jak kiedyś e-410 - będzie zwiedzać szafę częściej zamiast inne ciekawe miejsca.. e-p5 jest w tej chwili stanowczo za drogi.. ewentualnie mógłbym wziąć e-p3 na przeczekanie + jakiś jasny obiektyw ale czy to ma sens?

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Taki średni.
    Na przeczekanie lepiej E-PM2 lub E-PL5 bo mają nowszą, lepszą matrycę.
    Z niewielkim etui E-M5 spokojnie możesz zawsze zabrać z sobą.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Też mam cały czas EP1 i tak prawdę mówiąc to najbardziej ze wszystkich olympusów podoba mi się panasonic GX7 - poczekam jeszcze troszkę sobie.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Taki średni.
    Na przeczekanie lepiej E-PM2 lub E-PL5 bo mają nowszą, lepszą matrycę.
    Z niewielkim etui E-M5 spokojnie możesz zawsze zabrać z sobą.
    Witam !

I szybszy AF.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Według mnie mając E-P1 i planując zmianę należy sobie odpuścić wszystko starsze od E-M5.

Matryca z E-M5/E-PL5/E-PM2/E-P5 jest dużo lepsza od tej ze starych penów. Ja jako model tymczasowy kupiłem E-PL5 i wygląda że jednak zostanie ze mną na dłużej, obrazek jest fajny, myślałem o zmianie na E-P5, ale ostatecznie najpierw skompletuję szklarnię, a potem będę się zastanawiał nad korpusami.
    Zapraszam do albumu i galerii