Noo, z 50-ką macro raczej budowy oka nie będę robił
Maksymalne powiększenie to 1:2 i wystarczy.
Chodzi mi tylko o wygodne, własne źrodlo światla.
Noo, z 50-ką macro raczej budowy oka nie będę robił
Maksymalne powiększenie to 1:2 i wystarczy.
Chodzi mi tylko o wygodne, własne źrodlo światla.
Mam tego luminequesta przypomnij się jutro wieczorkiem, to strzelę ci jakies makro testowe.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Chyba najlepszą metodą za najmniejsze pieniądze jest zmontowanie sobie softboxa zakładanego na lampę samemu...koszty minimalne a efekty bardzo zadowalające. Choć ja osobiście myślę teraz o kabelku synchro + kostka na FL-36..nie ma ograniczeń w kącie padania światła.
.
Lampka z boku owszem, ale i tak trzeba ją zmiękczyć.
Poza tym takie rozwiązanie spaecjalnie mobilne nie jest.
Softobx "self made" jest najtańszym rozwiązaniem, to fakt, zresztą w sieci jest sporo przykładow.
Chodzi też o to, żeby to jakoś wyglądało...
Wybraź sobie 47-mioletniego faceta ganiającego po łące z pudelkiem od butow na aparacie ,)
Ja sobie tego nie wyobrażam.Zamieszczone przez Woytec60
![]()
Oczami wyobraźni widzę 47-mioletniego faceta podjeżdżającego Hammerem obok łąki i wydającego przez krótkofalówkę polecenia 3 młodym, wysportowanym asystentom z pudełkami po butach na aparatach.![]()
Za to widziałem (sorry - inni widzieli) 56 - letniego faceta który robiąc fotki niewielkiego wodospadu bez statywu kładł się na brudnych kamieniach, wdrapywał na śliskie drzewo - aby zrobić płynącą wodę z długim czasem.![]()
OK, może przesadzam.
Ale ja próżny jestem a na asystentów mnie nie stać![]()
A ja robiąc zdjęcia z pewnym "poświęceniem"dorobiłem się wtedy 2 młodych asystentek które nosiły mi sprzęt do samochodu
![]()
Pełne uznanie zyskałem kiedy na szybko "wywołałem" w PS na laptopie kilka zdjęć (RAW) i dziewczyny zobaczyły różnicę między "surówką .jpg" z aparatu a lekko skorygowanym w LAB i krzywymi - zdjęciem wynikowym.
Potem w jaskini sztucznie wstrzymywały ruch kiedy robiłem zdjęcia z monopodu.![]()
Up
Właśnie sobie przypomnialem ale chyba trochę za późnoZamieszczone przez grizz
![]()
A ja coś takiego uczyniłem i sprawdza się z 50 - tką. Ne jest to pudełko od butów![]()
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
A to fotka wykonana przy użyciu tego, powyższego dyfuzora przed chwilą. Użyłem 50 - tki i ok. 50 gram koniaku, który po zrobieniu fotki natychmiast na zdrowie olymaniaków wychyliłem!
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R