Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: softbox do macro (ZD 35mm + FL50)

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

softbox do macro (ZD 35mm + FL50)

czy ktos moze widzial w necie jakis instrukcje tego typu jak tu jest http://www.dforum.de/Technik/softbox/softbox.htm z tym ze na lampe do zdjec makro? (czyli blyk musi byc skierowany bardziej do dolu).

Wiekszosc tego typu "tuleji" jakie widzialem byly chalupniczo zrobione i caly ten uklad z tektury lezal na mieszku. Ja chcialbym zrobic cos do FL-50 ktora w sumie jest wysoko ponad body i malego obiektywu ZD 35mm macro...
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Marek Wyszomirski ma skręconą z drutu 8. Jedno oko zaczepia o obiektyw, na drugim (większym) ma rozpięty materiał rozpraszający. Lampą pali w ten "softbox". Koszt realizacji pewnie w okolicach 1 PLN.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar GieKa
    Mieszka w
    Małopolska
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Na CF ktoś pokazał takie coś

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam.
    A gdzie te zdjęcia macro będą robione?
    Bo jesli w domu/studiu to moim zdaniem łatwiej i korzystniej zapanować nad oświetleniem stałym, a nie fleszowym. do tego celu można wykorzystać jeden z namiotów bezcieniwoych chociażby z allegro oraż skonstruować samemu, ze dwa-trzy soft boxy za parę groszy, włożyć w nie odpowiednie świetlówki o temperaturze światła 6400K + ewentualnie doświetlić dodatkową jakąś lampką na stelażu z analogiczną świetlówką na gwint E27.
    Zależy jeszcze co będzie fotografowane, bo jeśli jakaś biżutera można pokusić się o mini stelaż/rame za pare groszy, położyć na to mleczne plexi i jednym własnoręcznie zrobionym "soft boxem" podświeltić nasz blat z plexi od spodu.

Pozdrawiam

Awatar maryo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    a z czego jest dyfuzo-materiał? jaki najlepiej rozprasza swiatło?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Do rozpraszania światła bardzo dobra jest biała porowata folia do paneli podłogowych o grubości 2-3mm (ok.5zł za metr-- sprzedawana w supermarketach).

Awatar maryo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    zastanawiam sie ile traci sie swiatła przez taki dyfuzor. załóżmy ze lampa bez dyfuzora oswietli ok 8metrów, a z dyfuzorem? z jakiej odleglości optymalnie robic zdjecia np portretowe?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Jeśli 8m normalnie to z tym dyfuzorem 3-4m przy tej samej przysłonie. Oświetla się w ten sposób aby dobrze wyszło w/g Twoich zamiarów...

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    dobra dobra.. ale przy 35mm (70mm) nie bede robil z 8metrow zdjecia... mi raczej chodzi o obiekty w bliskiej odleglosci od obiektywu (w skali 1:1).
    Mam lampe to musze ja jakos porzadnie wykorzystac
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Ja dawałem odpowiedź ile straty światła powoduje dyfuzor--A z bliskich odległości należy samodzielnie ustalić parametry--nikt nikogo nie nauczy fofografii przez internet--można jedynie doradzać metodę prób