-
13 załącznik(ów)
Panasonic 20mm 1.7 w moich rękach
Stało się. W końcu do mojej torby trafił chyba największy klasyk systemu m43-obiektyw Panasonic 20mm 1.7. Jest to chyba najczęściej polecany obiektyw jako następna inwestycja po zakupie aparatu z kitem tego systemu. Ile to się można o nim naczytać na forach:"nie ważne czy interesują Ciebie portrety,czy fotografia krajobrazowa,czy zwierząt bierz tego Panasa bo jest jasny,mały ostry i uniwersalny,wręcz do wszystkiego" tak brzmią zazwyczaj argumentacje w różnych wątkach typu "co kupić" :).
Pierwsze co mi się rzuciło w oczy po wyjęciu go z pudełka i założeniu na aparat ,to to,że rzeczywiście, taki zestaw jest kwintesencją systemu m43-mały i z wielkimi możliwościami,niestety do kieszeni spodni raczej go się nie schowa ;).
Obiektyw od razu ruszył do boju,na drugi dzień odbyło się przyjęcie z okazji 25lecia małżeństwa moich rodziców,więc miałem okazję sprawdzić jego uniwersalność i ponoć największą wadę wolny autofocus.
Co do ogniskowej i do ostrości to wszystko się zgadza z mądrościami forumowymi. Ogniskowa jest idealna do trochę szerszych kadrów par przy stołach,zdjęć grupowych czy ludzi tańczących.Niestety z AF jest również podobnie,cóż fotografując w dość trudnych warunkach musimy uzbroić się w cierpliwość,ustalić ostrość i czekać na ten jedyny moment,trochę to denerwujące ale da się przywyknąć,trochę winy zwalam też na siebie,myślę,że w przyszłości będzie już tylko lepiej ;).
.Załącznik 133403
Załącznik 133404
Załącznik 133406
Załącznik 133407
Załącznik 133405
Później zabrałem obiektyw do pracy by porobić trochę zdjęć drinków i dań które tam przygotowujemy.Obiektyw też zdał egzamin chociaż niestety wyszła kolejna bolączka dotycząca bandingu przy wysokim iso. Na szczęście na większości zdjęć da się to w miarę ukryć,w przyszłości pokażę jakieś zdjęcie bardziej obrazujące ten temat.Mimo wszystko szkoda,myślałem,że aparat z tym obiektywem stworzy mi noktowizor i będę mógł spokojnie pstrykać sobie na iso3200 z przysłoną 1.7 ;)
Załącznik 133413Załącznik 133411Załącznik 133410Załącznik 133409Załącznik 133408Załącznik 133415
W niedzielę wybrałem się z bratem trochę pobawić się w błyskanie na boisku,można po tych zdjęciach ocenić jak obiektyw pracuje pod światło i co można z niego osiągnąć(większa obróbka niż w przypadku poprzednich zdjęć).
Załącznik 133417Załącznik 133418
Ciąg dalszy z bardziej testowymi fotami i Rawami nastąpi :)
-
Odp: Panasonic 20mm 1.7 w moich rękach
Rzekł bym, że bardziej polecany jako kolejny obiektyw po kitach do mZD45. Ja tego Pasikonika jeszcze nigdy nie miałem i mieć nie zamierzam, nie leży mi ten AF, ani też ogniskowa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Rzekł bym, że bardziej polecany jako kolejny obiektyw po kitach do mZD45. Ja tego Pasikonika jeszcze nigdy nie miałem i mieć nie zamierzam, nie leży mi ten AF, ani też ogniskowa.
Ciekawe. Sugerujesz wtedy do kompletu 17mm?
-
Cytat:
Według mnie również 20mm 1.7 jest wszedzie polecana.
45 1.8 sprawdza się wyłącznie w konkretnych zastosowaniach. 20 1.7 to totalnie uniwersalne szkło. AF fakt...najlepszy nie jest.
-
a ja sprawdzałem w ciemnym pomieszczeniu (słabe oświetlenie żarowe) AF 20/1.7, 25/1.8, 45/1.8 i 14-42 - Olki ostrzyły podobnie szybko a 20/1.7 tylko nieznacznie wolniej, za to chyba z lepszym skutkiem (celność) ale też i wyraźnie głośniej.
-
17 to już lepsza ogniskowa do reportażu. Prawie klasyczna, pełnoklatkowa 35. Olkowa 17 to mój ulubiony obiektyw na miasto.
-
Nie jestem pewny czy taki subiektywna recenzja pomoże, a może się przyda: http://www.thephoblographer.com/2013...nic-20mm-f1-7/
-
ja bardzo żałuję, że już nie mam Panasa 20/1,7.
-
Dzięki temu obiektywowi wszedłem w micro 4/3, kupiłem go zresztą znacznie wcześniej niż pierwszy aparat w tym systemie. Urzekły mnie sample, nie potrafię powiedzieć czy to chodzi o szczegół, klarowność, "transmisję" - te foty bardzo mi się podobają o tyle. ZD 50/2, którego się pozbyłem, też miał to "coś". Niezmiennie bardzo lubię 20/1.7, co nie znaczy, że szkiełko nie ma wad, bo ma ich kilka. Z m.zd 14-150 doskonale się uzupełniają tworząc zestaw, którym mogę zrobić prawie wszystko, przy spektakularnym zredukowaniu wagi/rozmiarów względem zestawu z lustrzanką, dającego podobne możliwości. Bardzo lubię tę ogniskową, poza tym fajnie wpisuje się pomiędzy olympusowe 17/1.8 i 25/1.8 a więc nie kuszą mnie dodatkowe wydatki i nie nękają kolejne dylematy ;-). Dobrze pamiętać, że sporo bardzo entuzjastycznych opinii o Lumixie powstało kiedy jeszcze nie było wspomnianych szkiełek Olympusa. Obecnie miałbym dylemat Panas czy m.zd 25/1.8 - szkło Olka jest bardzo dobre, nawet pod niektórymi względami lepsze od 20/1.7, nie jest jednak naleśnikiem. Dla mnie takie szkiełka to kwintesencja małego systemu, 12-40/2.8 itp. natomiast - hmmm - nie widzę w takich szkłach tego co ludzie widzą ;-).
Czasem jak ktoś sprzedaje 20/1.7 można przeczytać o jego rzekomej kultowości i podobnych cechach - irytuje mnie i śmieszy takie mitologizowanie klamotów. Gdybym jednak pozbywał się kiedyś mikrusów, 20/1.7 sprzedam jako ostatni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Stało się. W końcu do mojej torby trafił chyba największy klasyk systemu m43-obiektyw Panasonic 20mm 1.7. Jest to chyba najczęściej polecany obiektyw jako następna inwestycja po zakupie aparatu z kitem tego systemu....
Gratuluje zakupu. Ładnie obrazuje to szkiełko nie powiem tylko czemu to maleństwo (bez stabilizacji i z wolniejszym AF od kita) jest takie drogie ? Poczekam jak stanieje do 500 góra 600zł:wink:
-
Ładne zdjęcia, dobra recenzja, leci punkcik, chociaż nie bardzo to dla mnie, trochę dziwny kąt widzenia. Gdybym miał wybierać to raczej 1.8/25mm lub szersza 17mm
-
cóż rzec? 20/1,7 to obiektyw który da się lubić, nawet bardzo da się lubić... Szkoda że Panasonic, prezentując drugą wersję, nie pokusił się o próbę rozwiązania problemów z bandingiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bart_1985
...trochę dziwny kąt widzenia. Gdybym miał wybierać to raczej 1.8/25mm lub szersza 17mm
No właśnie to taki złoty środek pomiędzy tymi dwoma ogniskowymi - da się ją polubić, wystarczy spróbować :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
...a 20/1.7 tylko nieznacznie wolniej, za to chyba z lepszym skutkiem (celność)...
Mam dokładnie takie samo wrażenie - powoli jest, ale celność autofokusa jest wzorcowa.
Nawet tam gdzie lustrzanki ostrości nie są w stanie ustawić, tam OMD z 20'ką radzi sobie doskonale :mrgreen:
A co co bandingu, to nigdy go nie widziałem...
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Gdybym jednak pozbywał się kiedyś mikrusów, 20/1.7 sprzedam jako ostatni.
Mimo że mam PL25/1,4 - to 20'ka w mojej torbie pozostaje - szkiełko malutkie, dyskretne, bardzo uniwersalne... i najlepsze do zdjęć nocą :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
cóż rzec? 20/1,7 to obiektyw który da się lubić, nawet bardzo da się lubić... Szkoda że Panasonic, prezentując drugą wersję, nie pokusił się o próbę rozwiązania problemów z bandingiem.
To też w kwestii zakupu trochę mnie zraża, zdaje się problem nie dotyczy tylko M5 a wszystkich nowszych Olympusów z matrycą 16mp od sony.?? chyba, że się mylę, wolniejszy af czy hałas mniej dla mnie znaczy, nie bardzo umiem filmować.
-
Fajny początek testu. 20/1.7 to pierwszy obiektyw jaki kupiłem. Pasuje mi zarówno ogniskowa jak i obrazek, o rozmiarze nie wspomnę, tak że nie mam zamiaru się go pozbywać. Bandingu nie udało mi się jeszcze zobaczyć ale też nie stosuję takich wysokich ISO.
-
Czyli podsumowując dotychczasowe głosy, albo się go lubi, albo nie :) Ile z Was miało do czynienia zarówno z 17 Olka, jak 20 Pasikonika? Może właśnie sympatia z tego wynika, że był to pierwszy jasny obiektyw w m4/3 za normalne pieniądze i kto wtedy kupił się zakochał? Ja poszedłem inną drogą i kupiłem jeden z pierwszych w Polsce 17 nie mając wcześniej kontaktu z 20. Miałem ją dużo później.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Dla mnie z tym bandingiem jest trochę jak z yeti, ludzie jednak używają sprzętu na różne sposoby. Masz jakieś foty, które Ci ów banding zepsuł?
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Czyli podsumowując dotychczasowe głosy, albo się go lubi, albo nie :) Ile z Was miało do czynienia zarówno z 17 Olka, jak 20 Pasikonika? Może właśnie sympatia z tego wynika, że był to pierwszy jasny obiektyw w m4/3 za normalne pieniądze i kto wtedy kupił się zakochał?
Mniej lub bardziej sporadycznie miałem do czynienia ze wszystkimi stałkami od Olka pod mikro. 17 mnie nie zachwyciła (inaczej - fajny obiektyw, niekoniecznie dla mnie), 25 już tak, nawet bardzo, gdyby nie to, że blisko do 20 i nie chce mieć worka obiektywów, to bym sobie kupił. Swoją drogą - cieszę się, że doczekałem na tym forum dyskusji o "problemie" nadmiaru stałek ;-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Gratuluje zakupu. Ładnie obrazuje to szkiełko nie powiem tylko czemu to maleństwo (bez stabilizacji i z wolniejszym AF od kita) jest takie drogie ? Poczekam jak stanieje do 500 góra 600zł:wink:
Obstawiam że sobie poczekasz... Przez rok kiedy śledziłem sytuację na rynku wtórnym ceny ani drgnęły i utrzymują się na poziomie 1000 zł.
-
Ja osobiście też poszedłem w zakup 17 1.8. Czasami się przydaje, gdy chce się mieć światełko lepsze niż z 12-40 2.8., no i rozmiarowo trochę mniejsze.
-
20/1.7 jest faktycznie ciekawą propozycją - lecz raczej kompromisem (nie jest to klasyczny odpowiednik 50, ani tak szeroka jak klasyczna 30/35), nie za szybka ale tania i mała. Ja jednak wolałbym zestaw Panaleica 15/1.7 + 25/1.4 ew. Oly 17/1,8 + 25/1,8 ;-) ale to inne pieniądze ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Ile z Was miało do czynienia zarówno z 17 Olka, jak 20 Pasikonika? Może właśnie sympatia z tego wynika, że był to pierwszy jasny obiektyw w m4/3 za normalne pieniądze i kto wtedy kupił się zakochał? Ja poszedłem inną drogą i kupiłem jeden z pierwszych w Polsce 17 nie mając wcześniej kontaktu z 20. Miałem ją dużo później.
Mam 20-stkę miałem 17-stkę, przegrała, poszła do ludzi....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Dla mnie z tym bandingiem jest trochę jak z yeti, ludzie jednak używają sprzętu na różne sposoby. Masz jakieś foty, które Ci ów banding zepsuł?
pisałem o tym w kilku sceptycznych słowach o OMD było tam nawet przykładowe zdjęcie...
---
co do porównania 20/1,7 vs 17/1,8 - miałem ten pierwszy, testowałem kilkukrotnie ten drugi. Ten drugi jest poprawny, ten pierwszy zachwyca choć potrafi zrobić takie siano...
mimo to, wiele pięknych zdjęć z niego otrzymałem.
Co do 17stki, to tak sobie myślę że Olympus umiałby ją zrobić tak, że Panasonic nie miałby nic do gadania. Ale za jakiś czas przyjdzie pora na 17/1,4. Gdyby obecna 17stka była tak dobra optycznie jak 20/1,7 to na 17/1,4 nie byłoby już miejsca. Stąd, moim zdaniem oczywiście, słabsze osiągi obecnego obiektywu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Mam 20-stkę miałem 17-stkę, przegrała, poszła do ludzi....
Nie jestes sam :)
I w przeciwienstwie do 17, to z zapieta 20 jestem w stanie "wsadzic" M5 do kieszeni, co niezmiernie bardzo mnie ucieszylo :)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Nie jestes sam :)
I w przeciwienstwie do 17, to z zapieta 20 jestem w stanie "wsadzic" M5 do kieszeni, co niezmiernie bardzo mnie ucieszylo :)
pozdro
Do mojej na boku nogawki z E-M5 też wchodzi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Ile z Was miało do czynienia zarówno z 17 Olka, jak 20 Pasikonika? .
Miałem; dla mnie 20mm we wszystkim wygrywała z 17mm poczynając od tego ,
-że mogłem ją spokojnie włożyć do kieszeni czy to z PM2 czy z GF1 ,
-af owszem w cyfrach bezwzględnych pewnie wygra 17-stka ale ani jednym ani drugim rzutki na strzelnicy nie trafisz a do biegającego dziecka oba w zupełności wystarczą;
- ostrość od f/1.7 a w olku to 1.8 dużo gorsze było,
to tak subiektywnie.
-
Sporawe macie te kieszenie. Ja do swojej nawet samego body nie zmieszczę :) Mi się obrazek 17 bardzo podoba i to, że nie jest taką żyletą też uważam za zaletę, ale de gustibus non est disputandum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Sporawe macie te kieszenie. Ja do swojej nawet samego body nie zmieszczę :) Mi się obrazek 17 bardzo podoba i to, że nie jest taką żyletą też uważam za zaletę, ale de gustibus non est disputandum.
To zacznij nosić turystyczne spodnie z licznymi kieszeniami zamiast dopasowanego garnituru....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
To zacznij nosić turystyczne spodnie z licznymi kieszeniami zamiast dopasowanego garnituru....
Myslisz,ze nie moze byc dalej jak Betmenn
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Myslisz,ze nie moze byc dalej jak Betmenn
W tamten strój wlożysz najwyzej zapalniczke i kartę kredytową i ew. prezerwatywę w razie potrzeby, w moją kieszeń włożę portfel, latarkę i EPL-1 IR lub E-M5 z Lumiksem 20-stką bez problemu w razie potrzeby lub przerwy w robieniu zdjęć. W dodatkowym wizjerem juz mi się nie zmieszczą , ale co tam...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
W tamten strój wlożysz najwyzej zapalniczke i kartę kredytową i ew. prezerwatywę w razie potrzeby, w moją kieszeń włożę portfel, latarkę i EPL-1 IR lub E-M5 z Lumiksem 20-stką bez problemu w razie potrzeby lub przerwy w robieniu zdjęć. W dodatkowym wizjerem juz mi się nie zmieszczą , ale co tam...
W garniaku jak nie muszę, nie chodzę. Najczęściej dżinsy, ale do nich też nie wejdzie. Spodnie turystycznie mam akurat bez kieszeni, nie lubię jak mi się coś majta na nogawce.
Tylko po co nosić w spodniach, jak można w plecaku, teczce, o fotograficznych torbach nie pisząc. Ostatnio się coraz bardziej boję zgubić gdzieś w trawie obiektyw, bo to takie małe. Stare Zuiko się przynajmniej czuło, że się ma. Ale chyba zbaczamy na inne tory i robimy autorowi w wątku OT. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Zamieniłeś torbę fotograficzną na ... spodnie? :) Ja niestety jak kolega luc4s nie mam pomysłu jak upchnąć E-M5 z jakimkolwiek obiektywem w jakichkolwiek spodniach jakie mam a używam różnych i bynajmniej z rurkami nie mają nic wspólnego.
Swoją drogą :) Czasami pojawiają się pytania na tym forum, jaki kupić obiektyw do świeżego body. Co Wy na to, żeby zawsze pytać najpierw jegomościa, jakimi spodniami dysponuje?:) Ot tak pół serio pół żartem dla rozluźnienia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
.... Co Wy na to, żeby zawsze pytać najpierw jegomościa, jakimi spodniami dysponuje?:) Ot tak pół serio pół żartem dla rozluźnienia.
rozluźnianie w spodniach to śmierdząca sprawa
-
Bo to sie gustowne dresiki tudziez bojowki nosi ;)
pozdro
-
Jesienią dresiki są nie do zastąpienia. Szelest, który dają pozwala idealnie kamuflować się wśród szelestów liści, opadłych na ziemię. Swoją drogą :) wyobraźcie sobie taki obrazek - fotograf niczym kowboj z bojówkami a w nich dwa peny niczym rewolwery i pytanko - komu pstryknąć ślubne zdjęcie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Zamieniłeś torbę fotograficzną na ... spodnie? :)
A co w tym dziwnego? Może niekoniecznie zamienić torbę foto na cokolwiek, ale mały aparat najwygodniej IMHO nosić właśnie w kieszeni kurtki, spodni itp. Ja często przewożę aparat w kieszonce na plecach koszulki/kurtki rowerowej. OMD ma ten nieszczęsny "pryzmat", Peny nosić wygodniej. E-PM2 z takim Lumixem 20/1.7, a jeszcze lepiej 14/2.5 to jest cudownie mobilny sprzęt.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Zamieniłeś torbę fotograficzną na ... spodnie? :) Ja niestety jak kolega luc4s nie mam pomysłu jak upchnąć E-M5 z jakimkolwiek obiektywem w jakichkolwiek spodniach jakie mam a używam różnych i bynajmniej z rurkami nie mają nic wspólnego.
Swoją drogą :) Czasami pojawiają się pytania na tym forum, jaki kupić obiektyw do świeżego body. Co Wy na to, żeby zawsze pytać najpierw jegomościa, jakimi spodniami dysponuje?:) Ot tak pół serio pół żartem dla rozluźnienia.
Chodzę w takich turystycznych z Decathlonu, maja dwie całkiem pojemne kieszenie, ale głównie na aparat i obiektywy użuwam taki płaski plecak od Olympusa. Byl kiedys na wysprzedaży.
-
3 załącznik(ów)
Kolejna część.Tym razem zapraszam na odcinek zatytułowany "OlyTalibowie : Na szlaku Bandingu naleśnikowego" .
Do tego testu zabrałem aparat z obiektywem do samych ciemnych czeluści, gdzie to ponoć się nigdy zdjęć nie robi(uderzając do wszelkich dyskusji na temat przydatnego wysokiego iso w mikrusach i argumentacji "ale po co komu takie duże iso,skoro tam i tak jest za ciemno,bo tylko płomień świecy daje światło" czy jakoś tak tam to brzmi.) Mam nadzieję,że nie zlinczujecie mnie za selfie(chociaż po reklamach epl7 pewnie tak się widzi większość użytkowników naszego systemu) i za delikatne niedoświetlenie,nie chciałem po prostu przepalić. Pierwsze zdjęcie jest na iso1600,drugie na 3200 czwarte na ostatnim nieprogramowalnym Iso czyli 5000.
Miłych poszukiwań!
Załącznik 133707Załącznik 133708Załącznik 133709
-
Oglądając filmy reklamowe nowego PENa, przedniego też pewnie to dotyczy to aparat dla szafiar i znawczyń mody...dziwnie się czuję nim fotografując. :-P
Szkoda, tego modelu też to dotyczy, obiektyw fajny, ale użyteczne ISO kończy się na 1600,...:|
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
powiem tyle - jak masz TAKI egzemplarz 20stki to go szanuj i tanio nie sprzedawaj.
-
Dobra robota!
Banding widać chyba bardziej niż w E-M10, piszę chyba bo bardzo rzadko fotografowałem w takich warunkach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
powiem tyle - jak masz TAKI egzemplarz 20stki to go szanuj i tanio nie sprzedawaj.
A co w nim takiego szczególnego?