-
Wybór filtra neutralnego szarego
Witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum.
Chciałbym kupić filtr neutralny szary w celu fotografowania scen nocnych (takie fajne pociągłe światła na stałym tle) + ewentualne fajne rozmycia wody a'la mgła.
Jaki stopień filtra polecacie? Jaki konkretnie model w sensownej cenie? Może być używany. Rozmiar 56 mm
Chciałbym zamontowac to na EM-5 + Panasonic 20mm 1.8f + reduktor filtra.
-
Odp: Wybór filtra neutralnego szarego
Witaj, na początek małe sprostowanie: nie 56 mm, a 46 mm, bo taką średnicę filtra ma 20 mm f/1.7 (nie f/1.8). A teraz pytanie - dlaczego chcesz montować filtr poprzez redukcję filtrową? Ten sposób ma sens, głównie finansowy, gdy już masz filtr o innej średnicy i nie chcesz kupować następnego. Przy mniejszym filtrze będziesz miał winietę, a przy większym nie założysz osłony przeciwodblaskowej.
W temacie filtra - najlepiej jest brać jak najgęstszy, chyba że względy finansowe nie pozwalają. Można łączyć filtry o różnej mocy (mnoży się /nie dodaje!/ wartości poszczególnych filtrów w celu obliczenia ich mocy), ale ryzykujemy spadek ostrości (wiadomo, każdy dodany przed przednią soczewkę obiektywu element optyczny wprowadza swoje zakłócenia do otrzymywanego obrazu). Dobre są filtry Marumi, B+W, Hoya może się źle czyścić ("polary" tej firmy mają tę przypadłość, dlatego nie zaryzykowałam i kupiłam Marumi - B+W są dość drogie, nawet używane). Jaki tak w ogóle masz budżet na ten filtr?
Edit: jest tak jak mówiłam - tanio nie będzie. Do tego 46 mm to nietypowa średnica. Jednak coś znalazłam http://www.afgmarket.pl/pro-110-filt...y-p-16330.html To najgęstszy filtr z tą średnicą. Jego moc wynosi aż 10EV! (1/125 bez filtra, 8s z podlinkowanym filtrem). Co do regulowanych filtrów nie wypowiem się, bo nie miałam z nimi styczności. Są drogie, zwłaszcza te o rozpiętości ND2-ND400 i więcej - kosztują od ponad 100 do nawet ponad 300. Możesz mieć trudności ze znalezieniem używanego filtra o średnicy 46 mm i chyba zostaniesz zmuszony do skorzystania z tej redukcji filtrowej :( 218 PLN za filtr to spora kwota, ale tańsze będą słabsze, sporo słabsze (ND2-ND8, czasem ND 16 i rzadziej ND32).
-
Cytat:
Witaj, na początek małe sprostowanie: nie 56 mm, a 46 mm, bo taką średnicę filtra ma 20 mm f/1.7 (nie f/1.. A teraz pytanie -
dlaczego chcesz montować filtr poprzez redukcję filtrową?
Dlatego że mam poza tym jeszcze Oly 75mm 1.8 , Pana 45-200 , Oly 60mm 2.8 i 2 stałki 50mm w m42. Największy otwór ma 75 mm właśnie 56mm. Choć nie ukrywam że najbardziej będe używał filtra na 20mm przynajmniej tak mi się wydaje.
Cytat:
W temacie filtra - najlepiej jest brać jak najgęstszy, chyba że względy finansowe nie pozwalają. Można łączyć filtry o różnej mocy (mnoży się /nie dodaje!/ wartości poszczególnych filtrów w celu obliczenia ich mocy), ale ryzykujemy spadek ostrości (wiadomo, każdy dodany przed przednią soczewkę obiektywu element optyczny wprowadza swoje zakłócenia do otrzymywanego obrazu). Dobre są filtry Marumi, B+W, Hoya może się źle czyścić ("polary" tej firmy mają tę przypadłość, dlatego nie zaryzykowałam i kupiłam Marumi - B+W są dość drogie, nawet używane). Jaki tak w ogóle masz budżet na ten filtr?
No właśnie o to pytałem czyli rozumiem ND1000 będzie najlepszym wyborem?
Budżet to w okolicach 200 zł ,ale jak logika podpowiada inaczej to wezme droższy a sensowniejszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zimoch
Dlatego że mam poza tym jeszcze Oly 75mm 1.8 , Pana 45-200 , Oly 60mm 2.8 i 2 stałki 50mm w m42. Największy otwór ma 75 mm właśnie 56mm. Choć nie ukrywam że najbardziej będe używał filtra na 20mm przynajmniej tak mi się wydaje.
Co Ty z tymi 56 mm? Oly 75 mm ma 58 mm, Oly 60 mm ma 46 mm i Panasonic 45-200 mm ma 52 mm. Jeśli chcesz używać 1 filtra, to faktycznie zostaje Ci szukać 58 mm + redukcje 46>58 i 52>58. Tu masz http://www.morele.net/filtr-b-w-szar...066181-468287/ Już tu kiedyś coś zamawiałam. Można brać śmiało z tego źródła. Szykuj 283 PLN+koszty wysyłki.
O filtrach regulowanych, czyli tzw. faderach tu trochę napisano http://www.ewaipiotr.pl/?s=fader
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zimoch
No właśnie o to pytałem czyli rozumiem ND1000 będzie najlepszym wyborem?
Budżet to w okolicach 200 zł ,ale jak logika podpowiada inaczej to wezme droższy a sensowniejszy.
Czy mógłbyś pokazać przykłady efektów, które chciałbyś osiągnąć. To by ułatwiło ustalenie co ci polecić.
Może się okazać, że wystarczy dorzucić zwykły polaryzacyjny + niskie ISO + wyższa przysłona i masz kilka sekund naświetlania.
-
Nie ma sensu produkować się na temat średnicy filtrów. W fotografii nocnej prawdopodobnie nie będzie on w ogóle potrzebny. Niskie iso i duża przysłona i już mamy czasy naświetlania co najmniej na kilkadziesiąt sekund.
-
Witam !
Do fot nocnych faktycznie taki filtr jest zbedny ale przy 20mm/1.7 i silnym sloncu gdy sie chce rozmyc wode taki filtr mozna zastosowac.
Szklo panasa, jest wybitnie ostrym szklem wiec szkoda kupowac byle jaki filtr szary.
Poszukaj taki filtr w B+W, HOYA.
Pozdrawiam
-
Ja na gwiazdkę dostałem m.in. Hoya HMC Filter ND8. Jeszcze nie sprawdzałem go w praniu. Co do filtrów Hoya nie mam zastrzeżeń co do jakości, mam natomiast do czyszczenia, które jest niezwykle upierdliwe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Czy mógłbyś pokazać przykłady efektów, które chciałbyś osiągnąć. To by ułatwiło ustalenie co ci polecić.
Może się okazać, że wystarczy dorzucić zwykły polaryzacyjny + niskie ISO + wyższa przysłona i masz kilka sekund naświetlania.
O, i to jest najrozsądniejszy głos w tej dyskusji. Że też sama na to nie wpadłam. Chyba muszę się jeszcze sporo nauczyć. A kolega epicure to miał kilka godzin, żeby napisać odpowiedź, ale nie, lepiej poczekać aż ktoś coś napisze, bo wtedy można się pośmiać i pokrytykować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
A kolega epicure to miał kilka godzin, żeby napisać odpowiedź, ale nie, lepiej poczekać aż ktoś coś napisze, bo wtedy można się pośmiać i pokrytykować.
Przejrzałaś mnie, siedziałem przez kilka godzin, całą noc nie spałem, tylko wciskałem F5 i czekałem, aż ktoś w końcu coś napisze :D Tu się nawet nie ma z czego śmiać ani czego krytykować.
-
!! Do 20/1.7 nie można używać redukcji filtrowych "w górę" - o czym już pisałem swego czasu na forum. Ten obiektyw ma poruszający się układ z soczewkami, który "wchodzi" do środka obiektywu w trakcie ostrzenia i blokując ten ruch można bardzo szybko uszkodzić obiektyw.
Jeśli chodzi o marki filtrów to Marumi, Hoya z tych bardziej budżetowych (taniej nie ma co próbować w ogóle szukać).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
(..) duża przysłona i już mamy czasy naświetlania co najmniej na kilkadziesiąt sekund.
Nie do końca się z tym zgodzę. Nie można przymykać w nieskończoność przysłony, bo:
1. dyfrakcja "zje" nam ostrość w którymś momencie,
2. obiektyw, którym fotografujemy może nie wydolić - dobrze jest znać możliwości optyczne obiektywu, którym fotografujemy, a konkretnie w jakim zakresie przysłon jego ostrość jest najlepsza, i w tym zakresie się poruszać. http://www.m43.eu/nasze-testy/test-p...-20-mm-f1-7/6/ tu masz charakterystykę ostrości Panasonica 20 mm f/1.7. Na moje oko to do f/13 jeszcze można przymknąć. I na tym przymykanie bym zakończyła w przypadku tego "szkła".
http://dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html?id=111 - "garść" porad jak fotografować płynącą wodę (może do czegoś się przyda).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
Nie do końca się z tym zgodzę. Nie można przymykać w nieskończoność przysłony, bo:
1. dyfrakcja "zje" nam ostrość w którymś momencie,
2. obiektyw, którym fotografujemy może nie wydolić - dobrze jest znać możliwości optyczne obiektywu, którym fotografujemy, a konkretnie w jakim zakresie przysłon jego ostrość jest najlepsza, i w tym zakresie się poruszać.
http://www.m43.eu/nasze-testy/test-p...-20-mm-f1-7/6/ tu masz charakterystykę ostrości Panasonica 20 mm f/1.7. Na moje oko to do f/13 jeszcze można przymknąć. I na tym przymykanie bym zakończyła w przypadku tego "szkła".
Alez gnieciesz...
Duza przyslona nie oznacza takiej, gdzie wlazimy w dyfrakcje.
W nocy wystarczy cos powyzej f8 i iso100, by miec kilka sekund naswietlania, a to chyba kazde szklo ogarnie.
Sama sobie mozesz wyjsc i sprawdzic, nie potrzeba tutaj czarow marow.
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
W nocy wystarczy cos powyzej f8 i iso100, by miec kilka sekund naswietlania, a to chyba kazde szklo ogarnie.
"Szkło" ogarnie, ale odkopałam artykuł o limitach dyfrakcyjnych i okazało się, że dla matrycy 4/3, czyli takiej jaką ma E-M5 Pytającego, przy f/9 osiągniemy rozdzielczość na poziomie 10 mpx. E-M5 ma 16 mpx, czyli tracimy 6 mpx. Myślę jednak, że te 10 mpx w przypadku Autora wątku w zupełności wystarczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
"Szkło" ogarnie, ale odkopałam artykuł o limitach dyfrakcyjnych i okazało się, że dla matrycy 4/3, czyli takiej jaką ma E-M5 Pytającego, przy f/9 osiągniemy rozdzielczość na poziomie 10 mpx. E-M5 ma 16 mpx, czyli tracimy 6 mpx. Myślę jednak, że te 10 mpx w przypadku Autora wątku w zupełności wystarczy.
Dobrze, ze czytasz, ale jeszcze jakbys to poparla praktyka...
Pisalem przeca, zaden to problem dla praktycznie kazdego kowalskiego wylesc na balkon i ciepnac w nocy fote.
A to czy starczy 36mpx czy 6mpx matrycy to juz indywidualna sprawa, smiem twierdzic, ze foty przygotowane do netu to gro ogladajacych roznicy nie zauwazy.
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
Nie można przymykać w nieskończoność przysłony...
Nawet by się nie dało.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
1. dyfrakcja "zje" nam ostrość w którymś momencie
Niczego nie zje, tak jak trochę szumu nie zje Ci od razu zdjęcia. Obecność dyfrakcji będzie niezauważalna, jeśli tylko nie będziesz znęcać się nad cropami 1:1, w dodatku na marnej rozdzielczości monitorze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Póki co przejrzałam ja dwa albumy ze zdjęciami krajobrazowymi, które posiadam i zdałam sobie sprawę, że przecież czas naświetlania zależy od zastanych warunków świetlnych, a te w plenerze niezwykle trudno jota w jotę odtworzyć. Znalazłam kilka zdjęć z rozmytą wodą. Czasy były różne - od kilku sekund, nawet do kilku minut. Przysłona też różnie: f/13, f/16, f/18. W użyciu były filtry szare od 3-5 EV, czyli od ND8 do ND32. "Polar" ma ND 1,5-2EV. Jego i tak warto mieć, więc może na początek zamiast szarego nakręć polaryzacyjny (polecam Marumi DHG jeśli jeszcze nie kupiłeś) , tak jak radzi banc, a jak będzie mało wtedy pomyśl o szarym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
!! Do 20/1.7 nie można używać redukcji filtrowych "w górę" - o czym już pisałem swego czasu na forum. Ten obiektyw ma poruszający się układ z soczewkami, który "wchodzi" do środka obiektywu w trakcie ostrzenia i blokując ten ruch można bardzo szybko uszkodzić obiektyw.
Ja sobie radzę w ten sposób, że nie wkręcam redukcji do końca, zostawiając trochę luzu tak aby nie zablokować wsuwającej się do środka części obiektywu. Nie jest to wygodne i trzeba zachować ostrożność bo przy zbyt małym luzie może się to źle skończyć, jednak na tyle rzadko używam filtrów na tym obiektywie, że też nie widzę w tym wielkiego problemu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Ja sobie radzę w ten sposób, że nie wkręcam redukcji do końca, zostawiając trochę luzu tak aby nie zablokować wsuwającej się do środka części obiektywu. Nie jest to wygodne i trzeba zachować ostrożność bo przy zbyt małym luzie może się to źle skończyć, jednak na tyle rzadko używam filtrów na tym obiektywie, że też nie widzę w tym wielkiego problemu.
Gorzej jak dasz do ręki komuś aparat i on uzna, że jednak "coś mu lata" i dokręci. Taka zabawa to są jednak półśrodki, a nie normalne korzystanie..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Gorzej jak dasz do ręki komuś aparat i on uzna, że jednak "coś mu lata" i dokręci. Taka zabawa to są jednak półśrodki, a nie normalne korzystanie..
Nie dam nikomu :grin: Trzeba być świadomym zagrożeń. Używam parę razy w roku więc nie ma problemu a co najmniej kilkaset zł zostało w kieszeni. Gdybym używał często czy też miałbym komuś dawać kupiłbym filtry.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Po analizie exifów zdjęć, które mogłyby Pytającego interesować i zważywszy, że E-M5 ma ISO bazowe 200, a nie 100, uważam że ten byłby najlepszy. Można kombinować z "polarem" łączonym z ND32, ale łącząc dwa filtry narażamy się na spadek ostrości.
-
Bardzo wam dziękuje za zaangażowanie w mój temat. Nie sądziłem że będzie on tak burzliwy.
Może powiem nieco więcej co chcę uzyskać to pomożecie mi dalej.
Posłużę się paroma ujęciami z flictra (mam nadzieje że nie jest to na forum jakoś zakazane)
Profil tego pana pokazuje jakie efekty chciałbym uzyskać : http://www.flickr.com/photos/46423414@N03/
Chodzi o rozmycie wody lub nieba aby uzyskać efekt takiej mistycznej mgły.
Drugi efekt, który chcę uzyskać : http://www.flickr.com/photos/69769501@N08/7087462735/ . Rozmyte światła samochodów na tle jakiegoś statycznego widoczku.
Co do filtra polaryzacyjnego i rozmiarów - zakupiłem już filtr MARUMI DHG Circular P.L.D 58mm ale jeszcze nie mam go u siebie bo nie przyjechał (nie wiem co mnie naszło z tym 56mm :) )
Dziękuje za uwagę co do reduktora ale chyba faktycznie będę zmuszony na razie nie dokręcać go do końca jako że 58mm jest nawiększym wspólnym mianownikiem dla moich obiektywów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
Po analizie exifów zdjęć, które mogłyby Pytającego interesować i zważywszy, że E-M5 ma ISO bazowe 200, a nie 100, uważam że ten byłby najlepszy. Można kombinować z "polarem" łączonym z ND32, ale łącząc dwa filtry narażamy się na spadek ostrości.
Mam filtry szare płaski i okrągłe mam polaryzacyjne, ale jeśli moge się obejść bez nich to nie używam , nie rozumiem w ogóle pomysłu składana kilku filtrów, więcej płaszczyzn do załamania światła, więcej szans na flary.
W związku z powyższym najczęściej te moje filtry tylko noszę chociaz są niezłe jakościowo, na filtry szklane Lee czy Hitech-a mnie po prostu, do mojej fotografii nie stać.
-
Do rozmycia wody w słoneczny dzień (ISO 100, t=1/500-1/2000) potrzebujesz filtra ND400. Da wydłużenie czasu naświetlania do kilku sekund (o około 9EV), przymykając mocniej przysłonę zawsze możesz uzyskać ekspozycję ponad 10 s. Mam taki Hoya HMC i żadnych zafarbów nie stwierdziłem. Jedyny problem, to ustawienie ostrości. Ciemność widzę, ciemność:wink:
Smugi po światłach samochodów zapewni niskie ISO i przymknięta przysłona do 8-11 i już nocą masz co najmniej kilka sekund ekspozycji.
A jeżeli chodzi o składanie filtrów, to poniższe zdjęcie było zrobione przy użyciu dwóch filtrów polaryzacyjnych (Marumi i Hama) i na dodatek przy przysłonie f=22. Zapewniam, że odbitka 60x40 cm wygląda całkiem dobrze choć w skali 1:1 na monitorze widać spadek ostrości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Smugi po światłach samochodów zapewni niskie ISO i przymknięta przysłona do 8-11 i już nocą masz co najmniej kilka sekund ekspozycji.
Dokładnie, popełniłem w życiu kilka i takich kadrów tylko smugi, zero samochodów, co ciekawe żaden polisofiser mnie nie zaczepił za używanie drabiny zamiast statywu ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
A jeżeli chodzi o składanie filtrów, to przy przysłonie f=22. Zapewniam, że odbitka 60x40 cm wygląda całkiem dobrze
I mnie nie przeszkadza nakładanie ND BW na polar Helio.
-
Też łączę "polar" z "szarakiem" (Marumi DHG + Marumi ND4 - nie robię zdjęć w pełnym słońcu), ale raczej zakładam je w odwrotnej kolejności - najpierw szary, a na niego polaryzacyjny. I niestety równiez mam do dyspozycji tylko ISO 200, a nie ISO 100 (E-PL2) :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
... ale łącząc dwa filtry narażamy się na spadek ostrości.
No bez przesady z tym spadkiem ostrości - już bardziej obawiam się potencjalnych blików...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zimoch
Posłużę się paroma ujęciami z flictra (mam nadzieje że nie jest to na forum jakoś zakazane)
Profil tego pana pokazuje jakie efekty chciałbym uzyskać :
http://www.flickr.com/photos/46423414@N03/
Chodzi o rozmycie wody lub nieba aby uzyskać efekt takiej mistycznej mgły.
Obok zdjęć jest odpowiedź : B&W ND110 :grin:, Lee 0.6 soft grad :grin: itd.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Obok zdjęć jest odpowiedź : B&W ND110 :grin:, Lee 0.6 soft grad :grin: itd.
Czyli wynika z tego że 2 filtry założył? Połówkowy z łagodnym przejściem + ND 110 . Heh
Pomoże ktoś w wyborze odpowiedników ?
Nie mam zbyt wielkiej wiedzy o cenach i sklepach/allegro jeśli chodzi o sprzęt fotograficzny. Może ktoś poleci inne sprzęty - tańsze, bardziej ekono, lub zna inny "lepszy" sklep.
Znalazłem coś takiego
Połówkowy NDx4 : Heliopan 58mm :
http://www.stopfoto.pl/heliopan-grad...mm,4,8975,9171
ND: ND 1,2
http://www.stopfoto.pl/heliopan-nd-1-2-58mm,4,8973,5032
PS. Troche nie czaje tych oznaczeń - raz jest NDx400 raz ND 1,2 - jest jakiś sensowny przelicznik?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zimoch
Czyli wynika z tego że 2 filtry założył? Połówkowy z łagodnym przejściem + ND 110 . Heh
Pomoże ktoś w wyborze odpowiedników ?
Nie mam zbyt wielkiej wiedzy o cenach i sklepach/allegro jeśli chodzi o sprzęt fotograficzny. Może ktoś poleci inne sprzęty - tańsze, bardziej ekono, lub zna inny "lepszy" sklep.
Znalazłem coś takiego
Połówkowy NDx4 : Heliopan 58mm :
http://www.stopfoto.pl/heliopan-grad...mm,4,8975,9171
ND: ND 1,2
http://www.stopfoto.pl/heliopan-nd-1-2-58mm,4,8973,5032
PS. Troche nie czaje tych oznaczeń - raz jest NDx400 raz ND 1,2 - jest jakiś sensowny przelicznik?
Jeśli chodzi o pierwsze pytanie to niekoniecznie. Tam gdzie "rozmywał" wodę wspomina o filtrze B&W ND110 i głównie taki będziesz potrzebował. Połówkowy pojawił się przy którymś zdjęciu gdzie chciał przyciemnić niebo (chyba).
B+W 77mm 3.0 ND 110 to przepuszczalność 0.1% ekspozycja x 1000 czyli +10 działki przysłony.
Heliopan ND 1.2, który tu wymieniasz redukuje ilość światła o 4 przysłony czyli znacznie mniej.
Jeśli ma to być Heliopan to taki (ND 3.0)
http://www.stopfoto.pl/heliopan-nd-3-0-58mm,4,8973,5034 ND 3.0
Z Hoyi może być PROND1000, ewentualnie o mniejszym tłumieniu NDx400 (ekspozycja x400), w ofercie Marumi nie widziałem.
---------- Post dodany o 20:55 ---------- Poprzedni post był o 20:54 ----------
A co do przeliczników to tu możesz poczytać
http://www.alf.home.pl/ALF/fotografi...ii_barwnej.htm
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zimoch
Jeśli w oznaczeniu jest x2, x4, x400 to wiadomo od razu, że to krotność, czyli filtr przepuszcza 1/2, 1/4 bądź 1/400 światła.
Przyjęło się, że jeśli w oznaczeniu jest liczba z przecinkiem lub kropką dziesiętną, to należy tę liczbę traktować jako wykładnik 10. Przykład:
ND1,2 to filtr o krotności 10 do potęgi 1,2 czyli w zaokrągleniu 16. Można to zapisać jako ND x16. ND2,6 to będzie filtr o krotności 10 do potęgi 2,6 czyli 400.
ND3,0 bądź 3.0, to krotność 10 do trzeciej, czyli 1000 itd.
Czasami jednak ktoś napisze np. ND2 no i wtedy trudno powiedzieć, czy chodzi o NDx2, czy może pominął (chociaż nie powinien) zerową część ułamkową i chodzi mu o ND2.0, czyli x100 :)
-
Dziękuje za zwrócenie uwagi na filtr ND. Zamówiłem już 2 Heliopany - czekamy na przesyłkę:)
-
2 załącznik(ów)
Filtry doszły ,
Zacząłem bawić się połówkowym ale powiem szczerze że bardzo małe różnice są pomiędzy zdjęciem z i bez połówki - albo coś źle robie albo ten filtr jest taki słaby.
Załącznik 107976Załącznik 107977
Zgadnijcie, który jest z filtrem ,a który bez
-
Po lewo jest z polowka. Jakie dokladnie to GND kupiles?
-
Zimoch, o jakich Ty połówkach piszesz? Przecież pytałeś o filtr neutralny szary do wydłużania ekspozycji. To skąd nagle się wzięła szara połówka? Szara połówka służy do wyrównywania jasności w kadrze, nie do wygładzania wody. I może jeszcze okrągłe (nakręcane, nie prostokątne typu Cokin) kupiłeś? Akurat szarą połówkę to da się zasymulowac w komputerze. Lightroom ma funkcje filtra połówkowego. Nie wiem po co kupowałeś.
-
Teoretycznie Heliopan robi nakrecane GND, wiec moze takie kupil? Malo praktyczne, ale jednak sa produkowane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Teoretycznie Heliopan robi nakrecane GND, wiec moze takie kupil? Malo praktyczne, ale jednak sa produkowane.
Te nakręcane okrągłe są całkiem niepraktyczne, bo narzucają położenie horyzontu dokładnie w środku kadru :P
-
Chyba, ze kupisz po 2 takie, co maja przejscie w 1/3 od gory i od dolu :mrgreen: