-
OM-D E-M5 a stabilizacja
Witajcie,
mam takie małe pytanie dot. stabilizacji w tytułowym korpusie. Jestem posiadaczem OM-D E-M5 od około pół roku i generalnie korpus bardzo mi się podoba niemniej ostatnio zacząłem zastanawiać się nad jakością stabilizacji. W testach i artykułach ich autorzy bardzo chwalą stabilizację w tym korpusie. Niestety ja niespecjalnie odczuwam różnicę gdy mam ją włączoną na auto lub gdy całkowicie ją wyłączę. Przy włączonej niespecjalnie daje się odczuć jej obecność a zdjęcia wychodzą tak samo poruszone lub nieporuszone jak przy jej braku. Testowałem na czasach od około 1/4 sek do ok 1/30 sek. Generalnie sam mechanizm chyba działa ponieważ przy wciśniętej do połowy migawce daje się słyszeć cichy szum a obraz w wizjerze przy szybkim przesuwaniu jest na ułamki sekund zamrażany. Macie może jakąś radę jak można przetestować tę puszkę, aby rzeczywiście się upewnić, że ona działa lub chociaż w nieznacznie stopniu zauważyć różnicę?
-
Odp: OM-D E-M5 a stabilizacja
Ja ogólnie przy dużych ogniskowych(150-300mm) mam na ekranie LCD główny punkt i jak tylko ruszę delikatnie ręką to widać jak mechanizm stabilizacji walczy pozostawiając tak jakby cienie punktu głównego. Przy wyłączonej stabilizacji tego nie mam. Miałem tak z EPL-2 i mam tak w EPM-2. W sumie jest to zauważalne przy każdych ogniskowych zależy ino od czasu migawki - wówczas widać już na wyświetlaczu jak obraz próbuje być stabilizowany o ile mamy włączoną stabilizację. Takie moje spostrzeżenie..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Weasly
Ja ogólnie przy dużych ogniskowych(150-300mm) mam na ekranie LCD główny punkt i jak tylko ruszę delikatnie ręką to widać jak mechanizm stabilizacji walczy pozostawiając tak jakby cienie punktu głównego. Przy wyłączonej stabilizacji tego nie mam. Miałem tak z EPL-2 i mam tak w EPM-2. W sumie jest to zauważalne przy każdych ogniskowych zależy ino od czasu migawki - wówczas widać już na wyświetlaczu jak obraz próbuje być stabilizowany o ile mamy włączoną stabilizację. Takie moje spostrzeżenie..
Ja wiem kiedy stabilizacja działa, bo ją słyszę i na ekranie tak jak już napisałem widzę, ale nie widzę w ogóle tego w produkcie końcowym czyli w zdjęciach. Czy robię je ze stabilizacją czy bez to mam taki sam efekt.
Może rozwinę. Kiedy robiłem zdjęcia testowe to potwierdzenia szukałem w następującej sytuacji. W kiepskich warunkach oświetleniowych robię zdjęcie bez stabilizacji jest potem widocznie ruszone. Włączam stabilizację i po zrobieniu zdjęcia jestem mile zaskoczony, że coś ona dała bo zdjęcie nawet jeśli nie idealne to widocznie lepsze. Wtedy byłoby to odczuwalne. Ja jednak za każdym razem otrzymuję prawie to samo (prwaie, bo pozostawiam margines na to, czego moje oko nie potrafi zauważyć).
-
oczywiście stabilizacja jest skuteczna i pokazuje co potrafi wówczas gdy fotografujemy przedmioty które się nie poruszają - są w bezruchu, a my, nasze dłonie lekko drżą, bujają się i wówczas możemy sobie zejść z czasem działkę czy dwie - na ile pozwala nam korpus i my sami :D
-
-
Przez parę lat miałem Nikona z 18-105 VR i stabilizacja była bardzo skuteczna i przydatna w wielu sytuacjach. Po przesiadce na EM-5 stwierdziłem, że jest nawet lepiej. Dla mnie różnica ze stabilizacją i bez jest bardzo widoczna, zwłaszcza na czasach w okolicach 1/4-1/10s. W zakresie ogniskowych 12-50 pozwala na uzyskanie zdjęcia bez widocznego poruszenia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
Przez parę lat miałem Nikona z 18-105 VR i stabilizacja była bardzo skuteczna i przydatna w wielu sytuacjach. Po przesiadce na EM-5 stwierdziłem, że jest nawet lepiej. Dla mnie różnica ze stabilizacją i bez jest bardzo widoczna, zwłaszcza na czasach w okolicach 1/4-1/10s. W zakresie ogniskowych 12-50 pozwala na uzyskanie zdjęcia bez widocznego poruszenia.
To albo u mnie ta stabilizacja nie działa w ogóle (a tylko wygląda jakby działała), albo jestem tak genialny, że robię zdjęcia bez stabilizacji równie nieruszone co ze stabilizacją.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
To albo u mnie ta stabilizacja nie działa w ogóle (a tylko wygląda jakby działała), albo jestem tak genialny, że robię zdjęcia bez stabilizacji równie nieruszone co ze stabilizacją.
Ustaw czas 1/8 sek i z dwoch metrow pstryknij stojaca kredke na stole w zastanym swietle.Raz ze stabilizacja i raz bez.Porownaj obrazki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ustaw czas 1/8 sek i z dwoch metrow pstryknij stojaca kredke na stole w zastanym swietle.Raz ze stabilizacja i raz bez.Porownaj obrazki
Mirku, właśnie cholera podobne testy wykonywałem wczorajszego wieczora z tym, że ze świeczką (z ozdobna fakturą) i właśnie po tych krótkich testach zaczęło mnie nurtować, czemu ja nie widzę różnicy podczas gdy wszyscy w testach "ach ochują" na temat znakomitej stabilizacji.
-
Spróbuj panningu z włączoną stabilizacją a potem bez... Ta pierwsza opcja rzadko kiedy kończy się sukcesem...
-
A masz włączoną stabilizację przy wciśniętym do połowy spustem migawki? Jeśli tak to wyłącz tą opcję, wydaje mi się, że stabilizacja skuteczniej działa jeśli aktywuje się tylko podczas naświetlania klatki, ponieważ jeśli przy wciśniętym do połowy spuście migawki odjedzie do skrajnej wartości to nie ma siły by odjechała jeszcze bardziej, ale to takie moje skromne zdanie ;)
Tą opcje masz w menu własne -> wyzwalanie -> w połowie spust z IS
-
Ja miałem podobny problem. Niestety łapa mi się trzęsie, i to nie ma znaczenia czy trzymałem duży korpus czy małe Om-d. Rozwiązanie znalazłem jedno. Zdjęcia seryjne. Skrajne są poruszone, a w środku takie jak zamawiałem ;)
-
1) Stabilizacja działa, na poziomie Nikkorów VR a czasem lepiej, choć do Tamrona 70-300VC trochę jej brakuje (tyle że tam panoramowanie to porażka bo jest ... za dobra, a trybu aktywnego niet). Lepiej jest bez "podglądu" (start dopiero po wciśnięciu spustu całkiem) ale nie jest to jakaś kolosalna różnica.
2) Masz raczej problem jak lookee (i ja, na D5100 miałem spory) - ruszasz aparatem wciskając/puszczając spust, pewnie nawet tego nie czując.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
1) Stabilizacja działa, na poziomie Nikkorów VR a czasem lepiej, choć do Tamrona 70-300VC trochę jej brakuje (tyle że tam panoramowanie to porażka bo jest ... za dobra, a trybu aktywnego niet). Lepiej jest bez "podglądu" (start dopiero po wciśnięciu spustu całkiem) ale nie jest to jakaś kolosalna różnica.
2) Masz raczej problem jak lookee (i ja, na D5100 miałem spory) - ruszasz aparatem wciskając/puszczając spust, pewnie nawet tego nie czując.
A stabilizacja nie powinna mi wtedy pomóc (nawet jeśli lekko ruszam wciskając)?
-
Za dużo gdybania i samotestów ;) Umów się na piwo z kimś, kto ma innego olka i porównacie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
A stabilizacja nie powinna mi wtedy pomóc (nawet jeśli lekko ruszam wciskając)?
Pomaga, ale jak przesuniesz za dużo to kicha. Ma ograniczony zakres ruchu. Przerobiłem to z Nikonem i VR. Tutaj stabilizacja zachowuje się podobnie (nawet podobnie szumi).
-
Zrobiłem szybki test - po 5 zdjęć ze stabilizacją i bez niej na 75mm, 1/10s. Różnice są dramatyczne.
---------- Post dodany o 12:51 ---------- Poprzedni post był o 12:32 ----------
na 20mm, 1/3s - ze stabilizacją ponad połowa zdjęć nieporuszonych, bez stabilizacji wszystkie poruszone. Mam też wrażenie, później jeszcze potestuję, że z wyłączoną stabilizacją w trakcie podglądu (do połowy spust) jest lepiej.
-
też o wiele lepiej mam z włączoną stabilizacją niż bez, ale mam wyłączone działanie w połowie wciśniętego spustu migawki.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Witajcie,
mam takie małe pytanie dot. stabilizacji w tytułowym korpusie. Jestem posiadaczem OM-D E-M5 od około pół roku i generalnie korpus bardzo mi się podoba niemniej ostatnio zacząłem zastanawiać się nad jakością stabilizacji. W testach i artykułach ich autorzy bardzo chwalą stabilizację w tym korpusie. Niestety ja niespecjalnie odczuwam różnicę gdy mam ją włączoną na auto lub gdy całkowicie ją wyłączę. Przy włączonej niespecjalnie daje się odczuć jej obecność a zdjęcia wychodzą tak samo poruszone lub nieporuszone jak przy jej braku. Testowałem na czasach od około 1/4 sek do ok 1/30 sek. Generalnie sam mechanizm chyba działa ponieważ przy wciśniętej do połowy migawce daje się słyszeć cichy szum a obraz w wizjerze przy szybkim przesuwaniu jest na ułamki sekund zamrażany. Macie może jakąś radę jak można przetestować tę puszkę, aby rzeczywiście się upewnić, że ona działa lub chociaż w nieznacznie stopniu zauważyć różnicę?
Że tak głupio zapytam, testowałeś na różnych ogniskowych i bez lampy oczywiście. Też zrobiłem sobie taki szybki test dla ogniskowej 45mm (ekwiwalent dla pełnej klatki 90mm) z czasem 1/8s. Jeśli uda Ci się zrobić nie poruszone zdjęcie bez stabilizacji (przy tej ogniskowej i czasie) to jestem pełen podziwu. Masz wtedy ręce chirurga zapewne. Mnie wyszło tak:
z stabilizacją Załącznik 105535 bez stabilizacji Załącznik 105536
aparat panas G1 z kitem, który ma jednak gorszą stabilizację i to zdaje się o 1EV, a może i więcej
(1/8s to dla tej ogniskowej to ponad 3EV czyli ponad możliwości z danych technicznych dla G1 dlatego też może nieco poruszone)
OMD powinien dla tej ogniskowej wyrobic się (zrobic nie poruszone zdjęcie) dla czasu nawet 1/4s
-
2 załącznik(ów)
Kolejny test. Wykonałem dokładnie z takim samym czasie co Ty (obiektywem 12-40na prawie max ogniskowej) z czasem 1/8 sek.
Bez stabilizacji: Załącznik 105552
Ze stabilizacją: Załącznik 105553
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Kolejny test. Wykonałem dokładnie z takim samym czasie co Ty (obiektywem 12-40na prawie max ogniskowej) z czasem 1/8 sek.
Nie muszę chyba Ci pisać, że duże znaczenie ma właśnie ogniskowa i im dłuższa tym trudniej utrzymać aparat bez poruszenia (przy tym samym czasie). Aby Twój test był adekwatny do mojego powinieneś użyć max. ogniskowej i tak będzie to w ekwiwalencie 80mm (teraz masz 68mm) więc trochę mniej niż u mnie. Powtórz test przy 40mm (80mm ekwiwalent) i czasie 1/4s powinieneś wtedy zobaczyć różnicę.
Swoją drogą masz stabilne ręce:) zdjęcia wyszły prawie tak samo.
-
2 załącznik(ów)
Wykonałem test przy 2.5 sek. Obiektyw ten sam 12-40 na ogniskowej 40. Jest różnica.
Ze stabilizacją: Załącznik 105560
Bez stabilizacji: Załącznik 105561
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Za dużo gdybania i samotestów ;) Umów się na piwo z kimś, kto ma innego olka i porównacie.
A myślisz, że właśnie nie szukam pretekstu ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Wykonałem test przy 2.5 sek. Obiektyw ten sam 12-40 na ogniskowej 40. Jest różnica.
Ze stabilizacją: Bez stabilizacji:
A dokładnie to 1/2.5 czyli 0.4s. A już nie mogłem wyjść z podziwu, że 2.5s tak utrzymałeś :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
A dokładnie to 1/2.5 czyli 0.4s. A już nie mogłem wyjść z podziwu, że 2.5s tak utrzymałeś :grin:
Tak, tak oczywiście 1/2.5 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
A myślisz, że właśnie
Ze wlasnie masz takie rece jak ja do focenia.Dawniej w analogu ze 135mm na 1/8 z reki ostre robilem bez statywu.Nie to co teraz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Jest różnica.
Jest widoczna choć przyznam, że spodziewałem się bardziej poruszonego bez stabilizacji.:)
Większą różnice czy wpływ stabilizacji byś zaobserwował gdyby test przeprowadzić teleobiektywem na ogniskowej np. 150 lub dłuższej. Czasy musiałyby być oczywiście krótsze bo z 1/8s to i stabilizacja pewnie by nie dała rady.
-
Na długim końcu 75-300 dam radę utrzymać 1/50 ze stabilizacją spokojnie, przy mocnych staraniach 1/10 ale to już loteria lub kamienne łapy.
-
2 załącznik(ów)
Moominek, zainspirowałeś mnie do testów z 75-300 i długim końcu. Na ogniskowej 300 przy czasie 1/8 udało mi się takie zdjęcia ustrzelić. Rzeczywiście przy dłuższych ogniskowych bardziej można odczuć zbawienne działanie stabilizacji. Mimo wszystko cieszę się, że nie odnotowałem u siebie jeszcze symptomu drżącej ręki. Testowałem wykonując 3 zdjęcia. 1 ze stabilizacją i 2 bez. Z dwóch bez wybrałem lepsze moim zdaniem.
Ze stabilizacją: Załącznik 105587
Bez stabilizacji: Załącznik 105588
P.S.
Mirku to dla mnie komplement.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Testowałem wykonując 3 zdjęcia. 1 ze stabilizacją i 2 bez. Z dwóch bez wybrałem lepsze moim zdaniem.
Aż trudno uwierzyć. Dobrze, że zostawiłeś EXIF. Tobie stabilizacja nie jest potrzebna:wink: może dlatego tak nie zauważasz jej działania.
-
Osiem1984, a te testy to bez statywu robisz :grin: ? Wprost niesamowite ze z łapy na 600mm (FF) przy 1/8 wyszla Ci tak ostra fota.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
frost
Osiem1984, a te testy to bez statywu robisz :grin: ? Wprost niesamowite ze z łapy na 600mm (FF) przy 1/8 wyszla Ci tak ostra fota.
Był na dopingu. Faszerował się czymś co widać w poście #28 :-). Więc nie wiem, czy wynik można uznać :-)
-
Sugerujesz Rysiek że te nieporuszone foty to wynik alkoholowego bezruchu ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
frost
Sugerujesz Rysiek że te nieporuszone foty to wynik alkoholowego bezruchu ?
Ja tylko patrzę.... a Żywiec mógł być bezalkoholowy :-). Wyniki są mistrzowskie, to i uwierzyć trudno :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
frost
No oczywiście, że bez statywu, inaczej moje pytanie a co za tym idzie cały ten wątek nie miałby sensu :|
---------- Post dodany o 01:04 ---------- Poprzedni post był o 01:00 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Ja tylko patrzę.... a Żywiec mógł być bezalkoholowy :-). Wyniki są mistrzowskie, to i uwierzyć trudno :-)
Muszę Was rozczarować. Fotografowane puszki to wynik odwiedzin, jakie mi zafundował przyjaciel. Ponieważ od prawie 2 miesięcy męczę się dietą toteż nawet jedną kroplą się nie dopingowałem. Co do fotek, spust zawsze przyciskam na lekki wydechu lub po krótkim wydechu z wstrzymanym powietrzem, prawy łokiec na klatce, lewy na brzuchu ale bez mocnego nacisku, spust puszczam dopiero po zrobienieu zdjęcia i wtedy też zmieniam rytm oddechu lub wypuszczam powietrze (w zależności od przyjętej techniki). Myślałem, że to żaden fenomen.
---------- Post dodany o 01:07 ---------- Poprzedni post był o 01:04 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
frost
Osiem1984, a te testy to bez statywu robisz :grin: ? Wprost niesamowite ze z łapy na 600mm (FF) przy 1/8 wyszła Ci tak ostra fota.
Aaa własnie, to są jpg, więc pewnie puszka też lekko wyostrzyła, przez co ruch jest mniej widoczny. Tak czy owak finalnie jestem zadowolony, bo udało mi się w końcu wyłapać wyraźne różnice między zdjęciami ze stabilizacją i bez niej. Widzę to przy 75-300 przy 12-40 przy niskim ogniskowych różnice nie są tak duże. Aaa i jeszcze jeden bardzo duży plus - zmieniłem w ustawieniach opcję stabilizacji, tak by nie aktywowała się po wciśnięciu spustu migawki do połowy, a dopiero przy robieniu zdjęcia - dużo pomogło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
[...]
Muszę Was rozczarować. Fotografowane puszki to wynik odwiedzin, jakie mi zafundował przyjaciel. Ponieważ od prawie 2 miesięcy męczę się dietą toteż nawet jedną kroplą się nie dopingowałem. Co do fotek, spust zawsze przyciskam na lekki wydechu lub po krótkim wydechu z wstrzymanym powietrzem, prawy łokiec na klatce, lewy na brzuchu ale bez mocnego nacisku, spust puszczam dopiero po zrobienieu zdjęcia i wtedy też zmieniam rytm oddechu lub wypuszczam powietrze (w zależności od przyjętej techniki). Myślałem, że to żaden fenomen.
[...]
Snajperzy jeszcze czekają aby strzelić pomiędzy uderzeniami serca. I podobnie człowiek który graweruje krawędzie żyletek, siedzi ze stetoskopem aby wyraźniej słyszec swoje serce i wykonuje ruchy pomiędzy uderzeniami serca na wydechu.
Podobno kawa calkowicie psuje stabilizację rąk.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kateb
Snajperzy jeszcze czekają aby strzelić pomiędzy uderzeniami serca.
Snajperskie sztuczki nadają sie do fotograficznych zastosowań (tak mówią wiedzący) http://petapixel.com/2012/02/22/shoo...ip-techniques/
-
Potwierdzam. Stabilizacja w tej puszce (E-M5) działa niepewnie, jednym słowem, szwankuje. Stabilizację przy tak sporym EV, powinno być widać i powinno się ją słyszeć. Stabilizacja przy wciśnięciu spustu do połowy (odpowiednio w opcjach) działa tylko na celownik, z kolei na wyświetlaczu tego nie widać. Na automacie (1) działa w bardzo małym zakresie, i można ją zauważyć tylko w niekorzystnych warunkach oświetleniowych. Mam ten sam problem ze zdjęciami robionymi tym aparatem. Moim zdaniem niczym się nie różnią bez stabilizacji i ze stabilizacją.
-
Spróbuj w takim razie zrobić zdjęcie z ręki ze stabilizacją i bez przy czasie 1/8. A przy dłuższych jak chcesz posłuchać, że stabilizacja działa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sabcio
...Stabilizację przy tak sporym EV, powinno być widać i powinno się ją słyszeć...
Że powinno być widać to się zgodzę ale czy powinno się ją słyszeć to mam wątpliwości:) Najlepiej jakby działała bezgłośnie. U mnie (aparat panasonic) w obiektywie, mając oko aparatu przy wizjerze nie słychać kompletnie działania stabilizacji. Przykładając ucho do obiektywu jest rzeczywiście różnica przy włączonej i wyłączonej IS. Taki ledwo słyszalny "szumek" jest przy włączonej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sabcio
Stabilizacja przy wciśnięciu spustu do połowy (odpowiednio w opcjach) działa tylko na celownik, z kolei na wyświetlaczu tego nie widać.
Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Jeśli się nie mylę to na wyświetlaczu i wizjerze obraz jest z sobą ściśle powiązany.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sabcio
Na automacie (1) działa w bardzo małym zakresie, i można ją zauważyć tylko w niekorzystnych warunkach oświetleniowych. Mam ten sam problem ze zdjęciami robionymi tym aparatem. Moim zdaniem niczym się nie różnią bez stabilizacji i ze stabilizacją.
Jeśli są dobre warunki oświetleniowe i nie używasz teleobiektywu to nic dziwnego, że zdjęcia nie będą się różniły z użyciem i bez użycia stabilizacji.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matick7
Spróbuj w takim razie zrobić zdjęcie z ręki ze stabilizacją i bez przy czasie 1/8.
Dodałbym jeszcze aby przy takiej próbie ustawić ogniskową obiektywu tak na 40mm, czy 50mm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sabcio
Stabilizacja przy wciśnięciu spustu do połowy (odpowiednio w opcjach) działa tylko na celownik, z kolei na wyświetlaczu tego nie widać.
Ciekawe jakim cudem? Przecież zarówno w wizjerze jak i na wyświetlaczu widzisz obraz z tej samej matrycy. Nie ma możliwości by stabilizacja wpływała tylko na jeden z tych obrazów.