http://www.optyczne.pl/6236-nowo%C5%...DG_OS_HSM.html
Patrząc po ostatnich premierach szykuje się niezłe szkiełko, aż łezka się w oku kręci, że się odeszło od szkieł Sigmy na rzecz m43 ; )
Wersja do druku
http://www.optyczne.pl/6236-nowo%C5%...DG_OS_HSM.html
Patrząc po ostatnich premierach szykuje się niezłe szkiełko, aż łezka się w oku kręci, że się odeszło od szkieł Sigmy na rzecz m43 ; )
Średnica filtra 82mm. Spory kloc.
Optycznie może pozamiatać eLkę.
Też dobrze wspominam 10-20mm i 50mm, wspaniałe szkła :) mnie bardziej smuci, że Sigma nie chce stać się konkurencyjna właśnie w m43, gdzie owszem zrobili 3 ciekawe szkła ale nie konkurują ani wymiarami, ani światłem z obiektywami firmowymi. Choć to fakt, jak tak dalej w świecie lustrzanek będą wojować, to może być ciekawie :)
Robią pod mocowania, gdzie jest największy udział w rynku. Np. 18-35/1.8 ciągle nie ma pod bagnet sony A i Pentax K.
Tańsze od C raczej nie będzię, więc musi być sporo lepsze.
Pewnie nie idą jeszcze m43, bo więcej zarobią na użytkownikach lustrzanek niż na nas, ale kiedyś się jeszcze coś w naszym systemie od nich pojawi : )
Akurat to specjalnie trudne nie będzie, Canon 24-105 to żadna rewelacja, owszem szkiełko jest solidne i optycznie przyzwoite ale szału nie ma.
Mimo wszystko jak patrzę na te nowe szkła to cieszę się że poszedłem w kierunku m43, co nowe szkło to większe, 82mm niedługo będzie standardem.
Też na to zwróciłem uwagę :D I kup teraz dobrego polara 82mm... B+W 560zł Marumi 420zł...
Jak dobrze, że my nie musimy się przejmować takimi średnicami :D (do czasu...)
"Draństwo" !!!
Jedni i drudzy - wywinęli numer niekiepski.
Jedni porzucili mocowanie 4/3 a "inni" porzucili 4/3.
Pozdrawiam.
Szef działu projektowania optyki EOS już ćwiczy gest zwany double face palm.
C 24-105 to jest zwykły koń roboczy, dobra jakość i solidność za rozsądne pieniądze (2700). Ciekawe w jaki segment celuje S. Wiadomo, że będzie wieksz i cięższa. No i mozna przyjac, że optycznie lepsza. Za 2000? raczej nie. Za 3500? Będzie trudno.
Powiedzmy, że do większości zastosowań jest wystarczająco dobra, szczególnie po uwzględnieniu ceny. Zaczynam podejrzewać, że ta Sigma będzie świetna optycznie, droga i będzie miała zupełnie inny target. Bardziej studyjny niż reporterski. Tylko po co wtedy stabilizacja?
Zapowiada się ciekawy obiektyw pod FF.
Oby z działającym AF :)
AF pytanie będzie działał, tylko nie z Canonem ;-)
Zatem konkurencją dla L-ki nie będzie.
Dla jednego utrzymanie z ręki 1/50 na ogniskowej 100mm jest bezproblemowe, inny potrzebuje 1/200 do ostrego zdjęcia. Czasami OS się przydaje.
Sigma ostatnio wypuszcza same kilery jeśli chodzi o jakość obrazka, więc tutaj bym się nie martwił. Nie należy również zapominać o możliwości zmiany bagnetu przy przesiadce.
Sigma dała jasny przekaz, z kim chce rywalizować - wystarczy spojrzeć na parametry i pierwsze w ofercie mocowanie na Canona.
EF 24-105 L to solidny obiektyw. Wątpię, czy Sigmie łatwo będzie pobić optycznie Canona o tyle, żeby warto było w nią zainwestować pamiętając o potencjalnych problemach z AF (bo w L-ce AF jest bardzo skuteczny). Ale poczekajmy na testy i opinie pierwszych użytkowników.
Myślę, że bardzo wiele zmienia pod co podpina się 24-105L. APS-C czy FF.
L-ka jest konstrukcją z 2005 roku. Jeśli Sigma lepiej sobie poradzi na brzegach FF, o co wcale nie jest trudno, to wygra.
Pytanie, czy brzegi mają znaczenie decydujące. Dla mnie nie.
Większym problemem może być chimeryczny AF (BF/FF), który potrafi położyć całe zdjęcie.
Wielu canonierów "uciekło" od EF 50 f1.4 na rzecz 50 mm f1.4 Sigmy, niestety wielu wróciło z powodu problemów z AF akceptując wady
EF 50mm f1.4 (a ma ich zdecydowanie więcej niż EF 24-105 L - mam oba).
Ja życzę Sigmie powodzenia i czekam na testy.
Mariusz M,napisał jak te nowe Sigmy konkurują ze starymi szkłami Canona.
L 24-105...jak jej dorówna nowa Sigma,to będzie przełom na miarę XXI wieku.
Osiem lat roboty,słabo tej firmie idzie ściąganie od innych.
Coś mi się wydaje, że niektórzy zbudowali swoją opinię w oparciu o krążące mity i legendy :P
epicure,jedyne porównanie jakie będzie można zrobić,to aberracje,które L24-105 ma bardzo "sigmowe".
Jak napisałem,poprawić ośmioletni patent,albo go dogonić,to nie technologiczny wyczyn.
Sigmowe obiektywy,nawet z firmowym body,jeżeli chodzi o af,działają raczej losowo:???:.
http://www.optyczne.pl/6275-news-Zna...DG_OS_HSM.html
Cena tej sigmy na dzień dzisiejszy to 3490 zł brutto, a pojawić się ma w grudniu.
"działają raczej losowo":shock:
Mam "wszystkie cztery" i pojęcia nie mam (jeszcze raz) o czym mówisz.
Jedyny kłopot do tej pory sprawia mi 50-200 :), ale to nie SIGMA przecie.
Pozdrawiam.
Jedyny problem jaki mialem z Sigma to ta ktora ktos mi z uszkodzonym HSM sprzedal.
Zadna inna nie sprawiala jakichkolwiek klopotow zwiazanych z AF, ze o jakosci generujacego obrazka nie wspomne.
pozdro
W sensie z jakiej bajki?
O wyższości N nad C ;-p
W Canonie w obrębie jednego mocowania tak na prawdę istnieją dwa systemy obiektywów ef i efs oraz kilka generacji układów af w aparatach i kompatybilnych z nimi w obiektywach z danej ery. Niestety nie działają najlepiej między sobą nie wspominając już o producentach niezależnych.