-
Zakup OMD w FJ ciekawy przypadek
Kilkanaście dni temu, korzystając z chwilowej, może 3 dniowej obniżki ceny, zamówiłem on-line, a jak :) nowy egzemplarz E-M5 z kitem 12-50.
Cena poniżej 4k. Zadowolony byłem bardzo, ponieważ niemal natychmiast otrzymałem informację, że sprzęt jest "w magazynie". Byłem pewien, że za chwilę go wyślą, a za dzień lub dwa, będzie dostępny do odbioru w sklepie. Nic podobnego, okres oczekiwania trwał 7 dni. Ale ok, to do zaakceptowania.
Wczoraj otrzymałem w końcu telefon ze sklepu - sprzęt gotowy do odbioru, płacić i focić.
Ponieważ byłem na krótkim wypoczynku nad jeziorem, umówiłem się na odbiór w poniedziałek 2 września.
Jednak dziś o poranku, przy śpiewie ptactwa i mojej żony, postanowiłem "wyskoczyć" do miasta na zakupy przed weekendem i oczywiście odebrać "maleństwo" z FJ. Eeeee tam, to był pretekst, nie lubię jak w torbie jest pusto, nie ma sprzętu ;) Właśnie dzień wcześniej poprzednik znalazł nabywcę.
50 km jazdy trwało ok 45 min, przejście z parkingu do sklepu kolejne 2 minuty. Sympatyczny sprzedawca (bardzo go lubię, jest zawsze sympatyczny i kompetentny) podaje mi od razu pudełko, wow pudełko niezwykłe, niestandardowe, czarne jak by to była jakaś wersja limitowana.
Wyjmuję korpus z pudła, podpinam obiektyw i ..............., amba :(, sprzęt nosi ślady używania lub długotrwałego eksponowania, pokazywania klientom.
Folia na ekraniku w dolnej części zrolowana, "wymiętolona" typowy efekt jak ktoś nie zerwie jej na początku, tylko używa sprzętu. Na spodzie ryski drobne, na obudowie obiektywu mikro ryski również.
Generalnie sprzęt "wymacany". Ale to nie wszystko, sprzęt niesprawny !!!. Po uruchomieniu, ciemny obraz na ekranie i w wizjerze /prawdopodobnie niesprawny obiektyw/. Nie można sprawdzić "przebiegu" spust nie działa.
Może człowieka coś trafić, gdzie jest kontrola w FJ?
Jak coś takiego można wysłać i oferować klientowi?. Coś takiego, nie powinno być oferowane jako sprzęt nowy !!. Co najwyżej jako sprzęt podemonstracyjny w niższej cenie.
Kompletny brak szacunku.
Sprzedawca w sklepie "zzieleniał" ze wstydu, przepraszał za nie swoje winy.
A co by było, jak bym zamówił przez kuriera sprzęt do domu? Okazało by się, że nie mogę oddać zakupionego sprzętu - bo nosi ślady użytkowania tak???
I jak tu udowodnić, że otrzymujesz sprzęt niezgodny z zamówieniem?
Jutro będzie rozmowa telefoniczna z FJ w powyższej sprawie, to skandaliczna sytuacja. Ciekawe co zaproponują, straciłem pół dnia, nie wspomnę o kosztach dojazdu.
A może to znak, by nie kupować OMD, tylko Fuji'ka E-X1? Który to ostanio "chodził i chodzi" mi po głowie :)
To tak na szybko i w lekkich nerwach.
Zniesmaczony pozdrawiam
-
Odp: Zakup OMD w FJ ciekawy przypadek
Oj tam, OMD jest fajny :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotomaniac
A może to znak, by nie kupować OMD, tylko Fuji'ka E-X1? Który to ostanio "chodził i chodzi" mi po głowie :)
a może to znak, żeby nie kupować w FJ:-P co aparat winny, że go tak sprzedają...
-
A może to znak by poczekać do września - z okazji wejścia nowego modelu może pojawi się jakaś promocja na e-m5?
---------- Post dodany o 07:57 ---------- Poprzedni post był o 07:56 ----------
Swoja droga SA inne sklepy bardziej wiarygodne od FJ gdzie można go kupić poniżej 4000
-
Zawsze można było wyjąć z pudełka, jeszcze w sklepie i pomacać ;-).
-
można powiedzieć szczęście w nieszczęściu
-
Ja kiedyś kupowałem kefir i jak już byłem przy kasie, to okazało się, że w wieczku ma małą dziurkę i z niego cieknie! To skandal, jak można było do tego dopuścić.
-
epicure - nigdy więcej nie kupuj kefiru!
-
Może to był znak, żeby kupić maślankę? :D
-
Koledzy sobie jak zawsze robją jaja, a problem jest poważny, bo Fotomaniac mógł w duże g... wdepnąć i problem gotowy. Zawsze mnie dziwi taka beztroska sprzedawców. Kiedyś zaszalałem i kupiłem wysyłkowo z B&H Cammera New York obiektyw 35L. Oczywiście zapłaciłem słono za wysyłkę i cło ale i tak wyszedłem na swoje (kurs USD/PLN był na mocno innym poziomie niż obecnie), w każdym razie dostałem obiektyw po 5 dniach, oczywiście idealny. A tu proszę, rodzimy FJ i taki zong. Współczuje!
P.S. OM-D jest cool :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
thedoc
Koledzy sobie jak zawsze robją jaja, a problem jest poważny, bo Fotomaniac mógł w duże g... wdepnąć i problem gotowy. Zawsze mnie dziwi taka beztroska sprzedawców. Kiedyś zaszalałem i kupiłem wysyłkowo z B&H Cammera New York obiektyw 35L. Oczywiście zapłaciłem słono za wysyłkę i cło ale i tak wyszedłem na swoje (kurs USD/PLN był na mocno innym poziomie niż obecnie), w każdym razie dostałem obiektyw po 5 dniach, oczywiście idealny. A tu proszę, rodzimy FJ i taki zong. Współczuje!
P.S. OM-D jest cool :)
Koledzy zawsze robią sobie jaja jak nie mają o czym pisać a pospamować dla licznika warto...
Po prostu zarządałbym godziwego upustu lub wydania fabrycznie nowego aparatu, bo zapłaciłeś za nowy wg. opis oferty. Lub zwrotu kasy i poszukałbym innego kontrahenta. A tak swoją drogą to nie mogłeś zakupić w programie?
-
a może arcypoważni koledzy nie złapali, że Ci mniej poważni żartują nie z kłopotów Fotomaniaca, ale z ostatniego zdania:
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotomaniac
A może to znak, by nie kupować OMD, tylko Fuji'ka E-X1?
które to również było napisane w żartobliwym tonie (przynajmniej ja to tak odebrałem)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Koledzy zawsze robią sobie jaja jak nie mają o czym pisać a pospamować dla licznika warto...
Po prostu zarządałbym godziwego upustu lub wydania fabrycznie nowego aparatu, bo zapłaciłeś za nowy wg. opis oferty. Lub zwrotu kasy i poszukałbym innego kontrahenta. A tak swoją drogą to nie mogłeś zakupić w programie?
Też zastanawiało mnie dlaczego kolega wybrał FJ skoro ma dostęp do OJ. :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
Poczytaj dokładnie pierwszy post i masz odpowiedż.
-
P.S. OM-D jest cool :)[/QUOTE]
Wiem że jest cool, bo to będzie mój drugi OM-D :) poprzednik dzielnie służył mi ponad rok.
FJ zapewnił mnie dziś, że za 2-3 dni będzie do odbioru dziewiczy i będą przeprosiny. Że są zdumieni całą sprawą, winę zwalają na magazyn.
Czekamy.....
---------- Post dodany o 11:04 ---------- Poprzedni post był o 11:03 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
a może arcypoważni koledzy nie złapali, że Ci mniej poważni żartują nie z kłopotów Fotomaniaca, ale z ostatniego zdania:
które to również było napisane w żartobliwym tonie (przynajmniej ja to tak odebrałem)?
Ja się na nikogo ani na siebie się nie gniewam, ale jak trzeba to komuś dowalę ;)
---------- Post dodany o 11:05 ---------- Poprzedni post był o 11:04 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
W chwili złożenia zamówienia w FJ cena wynosiła 3988,- więc sporo mniej niż OJ, taką cenę mieli przez zaledwie 2-3 dni.
---------- Post dodany o 11:18 ---------- Poprzedni post był o 11:05 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
A może to znak by poczekać do września - z okazji wejścia nowego modelu może pojawi się jakaś promocja na e-m5?
---------- Post dodany o 07:57 ---------- Poprzedni post był o 07:56 ----------
Swoja droga SA inne sklepy bardziej wiarygodne od FJ gdzie można go kupić poniżej 4000
POLM jaki sklep masz na myśli?
-
Właśnie sprawdzałem - wersji za 3990 już brak ale jest :
http://notopstryk.pl/foto-bezlusterkowce-olympus-om-d-e-m5-+-12-50-mm-czarny-+-16gb-extreme-pro-o_l_89_3998.html
a karta warta 180zł ;-) Pewnie można się dogadać bez karty.
Gdzieś jeszcze widziałem ale nie pamiętam już gdzie - ten sklep znam bo robię tam czasem zakupy (jest we Wrocławiu)
---------- Post dodany o 13:30 ---------- Poprzedni post był o 13:25 ----------
Swoją drogą to w OJ zrobiło się drogo ;-(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
Dzięki, czekam na reakcję FJ, procedura wdrożona :)
-
Wlasnie siedze se u znajomego w sklepie.Powiedzial tak:Gdyby to bylo w moim sklepie z moim pracownikiem to klijent dostaje nowy produkt w cenie uzywanego i butelke dobrego koniaku na zapomnienie takiej sytuacji.
-
Nie wiemy jeszcze, jak sytuacja zostanie rozwiazana ze strony FJ, ale zachowania, jakie opisujesz, spodziewałałabym się raczej po małych sklepach, które walczą o klienta, a nie po sieciówce o ogólnopolskim zasięgu, jakim jest FJ. Niestety... Chociaż tam u Was, w cywilizowanym świecie, może być inaczej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Nie wiemy jeszcze, jak sytuacja zostanie rozwiazana ze strony FJ, ale zachowania, jakie opisujesz, spodziewałałabym się raczej po małych sklepach, które walczą o klienta, a nie po sieciówce o ogólnopolskim zasięgu, jakim jest FJ. Niestety... Chociaż tam u Was, w cywilizowanym świecie, może być inaczej.
Miejscowy sklep jest ok, chłopaki starają się jak mogą, nie mam do nich pretensji, fakt że mogli przed telefonem do klienta sprzęt sprawdzić ;).Ach ta rutyna ......
Zapewniali mnie, że do tej pory nie zdarzyła się u nich taka sytuacja.
Tu nie zadziałały procedury wewnętrzne FJ, w dzisiejszych czasach sprzęt rzadko jest od ręki w internetowych sklepach, są u importera , hurtownika, czy innego dostawcy. Sprzęt "gdzieś" był, więc mogli przyjąć zamówienie, a kontrahent podesłał im bubla :(
-
Ja rozumiem, ten konkretny sklep i jego pracownicy mogą być naprawdę gites :) Napisałam raczej o ogólnej regule panującej na dzisiejszym rynku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Ja rozumiem, ten konkretny sklep i jego pracownicy mogą być naprawdę gites :) Napisałam raczej o ogólnej regule panującej na dzisiejszym rynku.
Masz absolutną rację. Zdziczenie, złe obyczaje stają się normą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Wlasnie siedze se u znajomego w sklepie.Powiedzial tak:Gdyby to bylo w moim sklepie z moim pracownikiem to klijent dostaje nowy produkt w cenie uzywanego i butelke dobrego koniaku na zapomnienie takiej sytuacji.
Wiesz co, w tym naszym kraju dzikiego kapitalizmu i permanentnego schamienia powyższa sytuacja jest z gatunku baśni i mitów. Może nie w temacie foto (chociaż aparat miałem z sobą:)), ale jakiś czas temu, w pewniej szczecińskiej restauracji znanego lokalnego biznesmena, klientka przez nieuwagę podpaliła kurtkę. Problem polegał na tym, że to była moja kurtka . Ot, szkoda na kilkaset zł. Całości zdarzenia nie będę opisywał ale ciągnęło się miesiącami i obejmowało pisma do ubezpieczyciela, etc etc... Skończyło się telefonem do mnie, że wartość szkody niestety nie podlega ubezpieczeniu ale w ramach rekompensaty postawią mi obiad dla dwóch osób. Rozmowę z jakimś managerem zakończyłem opisaniem sytuacji co by było, gdyby to był cywilizowany kraj i ludzie i że nie zamierzam więcej chodzić do przybytków w których panuje siermiężny kapitalizm i prymitywna wizja prowadzenia biznesu. Po godzinie dostałem pełną kwotę odszkodowania i właśnie taki mamy biznes lokalny.
-
Z takich powodów, jak opisaliście, większość zakupów foto robię na ebay.de
Skończy się tak, że inni zachęceni jakością obsługi i lepszymi cenami (u nas VAT 23%) pójdą kupować na zachód. Tutaj zostanie siermiężny kapitalizm, który zje swoją własną głowę.
-
Już tak nie narzekajcie. Ja dużo kupuje i nigdy mnie nie spotkało takie coś. Raz tylko chcąc kupić netbooka na prezent pojechałem do MM na Szwajcarskiej w Poznaniu. Patrzę na stoisku - jest ten model i kolor jaki miał być. Ide do sprzedawcy z zamiarem zakupu. On mi mówi ,że ten wystawiony to ostatni egzemplarz. Porysowany, folia na wyswieltaczu ma ośle uszy a cena taka jak za nie macany. Wiec podziekowałem i zamówiłem w firmie gdzie przy odbiorze z Paczkomatu koszty dostawy wyniosły 0 zł. Sam towar tez miał niższą cene niż w MM i to o 100 zł. Sprawuje sie bardzo dobrze do dzis.
-
To nie chodzi o to, że takie sytuacje zdarzają się często, tylko jak zachowują się sprzedawcy, jeśli już coś pójdzie nie tak. Obsługa klienta i kultura handlu leży u nas i kwiczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
To nie chodzi o to, że takie sytuacje zdarzają się często, tylko jak zachowują się sprzedawcy, jeśli już coś pójdzie nie tak. Obsługa klienta i kultura handlu leży u nas i kwiczy.
Napiszę coś od siebie, może zabrzmieć dość kontrowersyjnie, ale... my również, za ten stan rzeczy, jesteśmy po części odpowiedzialni.
My, konsumenci, wiecznie mamy postawy roszczeniowe, chcemy kupować jak najtaniej... A jakość obsługi również ma związek z ceną.
Tak więc, wg mnie, wina leży po obu stronach.
-
Cenię sobie możliwość odbioru osobistego. Jeśli mogę kupić coś za 1050zł z przesyłką z drugiego końca polski i tą samą rzecz 50-70zł drożej z odbiorem osobistym to wybieram zazwyczaj to drugie. Po pierwsze zazwyczaj szybciej, po drugie łatwiej załatwia się takie sytuacje. Tak więc nie wszyscy lecą na co tańsze.
W trochę innej branży (komputery) spotkałem się z problemem przepływu informacji. Pracownicy boją się przyznać komukolwiek, że awaryjna sytuacja wystąpiła i że sobie z nią nie radzą. A w firmie nie ma procedur co w takich wypadkach robić. Wszyscy zakładają, że jakoś to będzie i problemów nie ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Napiszę coś od siebie, może zabrzmieć dość kontrowersyjnie, ale... my również, za ten stan rzeczy, jesteśmy po części odpowiedzialni.
My, konsumenci, wiecznie mamy postawy roszczeniowe, chcemy kupować jak najtaniej... A jakość obsługi również ma związek z ceną.
Tak więc, wg mnie, wina leży po obu stronach.
Nie do końca się zgodzę, że ma to związek z niskimi cenami. Konsumenci wszędzie chcą kupować jak najtaniej, a nie wszędzie są traktowani jak gorsza kategoria. Weźmy takie Chiny, Hongkong konkretnie - tam ceny są naprawdę niskie, a z doświadczenia wiem, że obsługa klienta stoi na najwyższym poziomie (sprawdzone na własnej skórze).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Cenię sobie możliwość odbioru osobistego. Jeśli mogę kupić coś za 1050zł z przesyłką z drugiego końca polski i tą samą rzecz 50-70zł drożej z odbiorem osobistym to wybieram zazwyczaj to drugie. Po pierwsze zazwyczaj szybciej, po drugie łatwiej załatwia się takie sytuacje. Tak więc nie wszyscy lecą na co tańsze.
W trochę innej branży (komputery) spotkałem się z problemem przepływu informacji. Pracownicy boją się przyznać komukolwiek, że awaryjna sytuacja wystąpiła i że sobie z nią nie radzą. A w firmie nie ma procedur co w takich wypadkach robić. Wszyscy zakładają, że jakoś to będzie i problemów nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Nie do końca się zgodzę, że ma to związek z niskimi cenami. Konsumenci wszędzie chcą kupować jak najtaniej, a nie wszędzie są traktowani jak gorsza kategoria. Weźmy takie Chiny, Hongkong konkretnie - tam ceny są naprawdę niskie, a z doświadczenia wiem, że obsługa klienta stoi na najwyższym poziomie (sprawdzone na własnej skórze).
Koledze chodzilo o to, ze im drozej, tym gorsza obsluga.....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ja kiedyś kupowałem kefir i jak już byłem przy kasie, to okazało się, że w wieczku ma małą dziurkę i z niego cieknie! To skandal, jak można było do tego dopuścić.
Ten kefir kosztował 4 tyś? Pewnie nie widzisz tu (jak się domyślam) żadnej różnicy.
-
ale że też w tym FJ Ci Sonego nie wkręcili? No no kto by pomyślał?
Ps FJ schodzi na psy. Wiem coś o tym. Prawdopodobnie skończą jak Karen Notebok lub Vobis. We Włocławku przy Cmentarnej się ewakuowali ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Byłbym daleki od porównywana kultury handlu dla krajów dalekowschodnich z naszymi. To zupełnie inna kultura i mentalność.
Z drugiej strony - gdzie ma być najtaniej jak nie właśnie tam? Pominę warunki pracy, płacy bo za daleko mogłaby nasza dyskusja zajść...
Daleki jestem od obrony handlu w naszym kraju. Ale przypisywać im tylko najgorszych cech, również nie będę.
Parafrazując: jacy Klienci tacy Handlowcy :wink: (nie bijcie, już nie będę :grin:).
Anegdotka z własnego podwórka: swego czasu w Egipcie, sprzedawca wyprosił mnie ze sklepu. Chyba za bardzo negocjowałem :mrgreen:.
Dowcip na zakończenie - jak tak, to przepraszam, ale tak mi się skojarzyło z handlem:
Przychodzi w Egipcie Niemiec do sklepiku i pyta ile kosztuje jakaś tam pamiątka. Sprzedawca odpowiada, że 7 funtów. Niemiec płaci i wychodzi. Przychodzi Polak. Pyta o tą samą pamiątkę. Sprzedawca odpowiada - 7 funtów. Na to Polak wybucha śmiechem i mówi - chyba za 7 sztuk! :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Na to Polak wybucha śmiechem i mówi - chyba za 7 sztuk! :mrgreen:
Bbardzo słusznie. Po wybuchu śmiechu podejrzewam cena spada o połowę i sprzedawca i klient jest zadowolony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Bbardzo słusznie. Po wybuchu śmiechu podejrzewam cena spada o połowę i sprzedawca i klient jest zadowolony.
Patrz trochę wyżej -> anegdotka z własnego podwórka. Nie wszystko kończy się happy endem. :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Patrz trochę wyżej -> anegdotka z własnego podwórka. Nie wszystko kończy się happy endem. :grin:
Kwestia umiejetnoci u wyczucia :) Przeginasz i nie znasz umiaru - nie ma dealu :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karampuk
...Wiem coś o tym. Prawdopodobnie skończą jak Karen Notebok lub Vobis. We Włocławku przy Cmentarnej się ewakuowali ...
Chciałbyś biznes pod takim adresem prowadzić ? ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Kwestia umiejetnoci u wyczucia :) Przeginasz i nie znasz umiaru - nie ma dealu :D
Bo to właśnie jest taka parabola... w odniesieniu do naszego rodzimego podwórka.
-
E tam Pany, prawda jest taka, ze jestesmy 100 lat za murzynami jesli chodzi o kulture sprzedazy.
Kupilem pare rzeczy tu i owdzie i czasem sie zdarzaly niemile niespodzianki, ot taki LX3 w dawnych czasach przyszedl ze sklepu wyrazie uzywany z przebiegiem 800 fot, zdarzalo sie, ze plomby na opakowaniu bywaly zerwane, a niby, ze ktos cos sprawdzal przede mna, a to cos porysowane (ostatnie nowe gopro3), a to tamto, a to siamto.
Sama kultura sprzedazy lezy i kwiczy, buractwo i tyle, zlo konieczne, idzie czlowiek do byle jakiego szopa ze sprzetem i testowanie wiedzy sprzedawcow mija sie z celem, do tego jeszcze obrazeni, ze sie przyszlo, bo plan sprzedazy sie posypie + opowiadaja bajki na temat sprzetu czy to MM czy Ojro czy inny Sony Center. Grupki sobie robia i ploty ale ludzie czekaja, zenua.
Rowniez kupuje na ebay.de lub wysylkowo ze zachodu. Przewaznie taniej i bezpieczniej, dla mnie to proste, ide tam gdzie taniej dbajac o swoj portfel.
Zupelnie na marginesie, kiedys w niemieckim MM kupilem SACD Soniaka, dobra oferta w czasach gdzie u nas kosztowal on kosmiczne pieniadze, przchodze do dom, podlaczam, nie ma sygnalu na wyjsciu, wale do sklepu i po ang (niemieckiego slabo) wale, ze nie dziala, przylecial chlopaczek, wyciagnal nowy, zapytal czy chcialbym na miejscu sprawdzic, zaproponowal dobra cene na inny towar i jeszcze przepraszal. Zupelnie inne podejscie.
To samo ebay, kupujesz od Bryta, Niemca czy Holendra, nie ma problemu, umowa jest swieta, cos nie pasuje, zwrot i jeszcze przeprosiny, ba nawet czasem telefoniczne u nas to niestety Meksyk.
pozdrowionka
-
Ale tak się zastanawiałem, sklepy takie jak MM czy Saturn wyprzedają egzemplarze powystawowe w niższej cenie, a co z takim FJ, który przecież też uruchamia aparaty i można sobie tam nimi pocykać fotki. Ktoś dostaje taki egzemplarz, czy robią taką wyprzedaż, a ja jakoś nigdy nie widziałem? Bo np. jak byłem w abfoto to zostałem poinformowany, że oni aparatów nie uruchamiają przed sprzedażą, żeby uniknąć właśnie takiej sytuacji.