-
Jaki bezlusterkowiec do 5 000 zł
Witam (po raz pierwszy na forum),
wyprzedaje system lustrzany (FF) i chce wejść w bezlusterkowce :)
W związku z tym zapytam tych co lepiej wiedzą:
jak byście mieli 5 000 zł na wydanie (wiem, wiem ... niewiele) to co byście kupili - body + szkiełko/szkiełka?
spokojnie już pisze jakie mam wymagania:
- nie mam awersji do zoomów,
- ale 3 stałki też mogą być byle mieć coś szerokiego do lanszaftów (dobrze pracujące pod słońce), standard (jak najjaśniejszy), i tele (rzadko, bo rzadko ale się przyda)
- fajnie gdyby był wizjer
- robię głównie krajobrazy
- oczywiście super-hiper jakość obrazka
Z góry dzięki za pomoc ;)
Pozdrawiam!
-
Odp: Jaki bezlusterkowiec do 5 000 zł
Pokaz Swoje zdjecia a powiem Ci wiecej.
-
Dołóż drugie 5.000 zł, to będzie można coś doradzić.
-
Mirek54 - proszę bardzo:
www.foto.4best.pl
epicure - wiem, wiem nawet taki był plan po sprzedarzy lustrzanki (do czego z resztą się przyczyniłeś), ale .... póki co trza przeczekać z tym budżetem, który jest.
-
5 tys. po przesiadce to cos przymalo by zrobic z tego system...
Jak wyzej , zrob z tego kwote z czterema zerami po przecinku i mozna myslec :)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
5 tys. po przesiadce to cos przymalo by zrobic z tego system...
Jak wyzej , zrob z tego kwote z czterema zerami po przecinku i mozna myslec :)
pozdro
czyli 1,0000 zł :P
Za 5 tys. to kupiłbym e-pl5 +17 + 45.
-
wiem, że najlepiej dołożyć,
ale pytam co można zrobić z 5 000 a nie 50 000 - bo gdybym miał 50 000 na sprzęt to pewnie bym nie pytał :)
Natomiast słabo znam Olympusa :(
Jedynie co to naczytałem się wielu pochwał o OMD-EM5, a ponieważ idzie nowe to pewnie jeszcze stanieje - ale i tak chyba się 5 000 nie zmieszczę z jakimś fajnym szkłem ;(
Więc co innego?
A za rady o dołożeniu - bardzo dziękuję i dajcie sobie z nimi spokój (zbędne nabijanie sobie postów).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
czyli 1,0000 zł :P
Ja raczej myslalem o 50,0000 :p
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Za 5 tys. to kupiłbym e-pl5 +17 + 45.
A gdzie tu masz szeroki, tele i wizjer?
pozdro
-
spokojnie, póki co bez tele też dobrze, najwyżej jakiegoś manuala dokupi się za jakiś czas ;)
-
Witam !
Powiadasz, ze krajobrazy focisz...
EPL-5 + m.Zuiko ED 9-18 f/4-5.6
Moze na wizjer jeszcze starczy ;)
Pozdrawiam
-
@Hom_er: z g... bicza nie ukrecisz, z takimi wymaganiami, wiec sie nie drap. Sam zarzuciles wymagania, ktore nie nijak nie wpasowuja sie w dysponowany budzet.
Wiec albo zmienisz nieco arsenal, albo dorzuc grosiwa :)
pozdro
-
Musisz z czegoś zrezygnować. O trzech stałkach nie ma mowy, co najwyżej może Ci się uda dorwać jakiegoś kita i stałkę. Z wizjerem też daj sobie spokój, chyba że wyglądasz jakiś starszy model, który jednak będzie się kłócił z ideą jak najlepszej jakości obrazu.
-
dzięki nyny - a licznik bije ;)
epicure - czyli np. chwalony przez Ciebie na forach Fuji x-e1 (w promocji) zamiast olympusa, bo tam niezły kit i dobra stałka ;)
A myslałem, że ktoś z tym bardziej powalczy ;) - choć muszę jeszcze poczytać o tym e-pl5 ;)
-
A E-PM2? Matryca ta sama co w E-PL5 i OM-D. Do niego wizjer (VF-2?) m.Zuiko 9-18 (szeroko) + 40-150 (tele) + coś do wyboru: 12/2.0, 17/1.8, 20/1.7, 25/1.4, 45/1.8, 60/2.8, 75/1.8 - która ogniskowa najczęściej używana - taką dokupić jasną stałkę. Wiem, że 40-150 to obiektyw kitowy, ale zbiera dobre opinie a w tele nie za bardzo jest w czym wybierać (z tym budżetem).
Jak wyjdzie EM-1 (i jeszcze GX7, który pewnie pomiesza w m43) OM-D stanieje i będzie można zmienić E-PM2 + VF-2 na OM-D. Szkła zostaną.
-
PM2*+VF-2
12/2
25/1.4
45/1.8
Wszystko - mbsz - doskonale wpisuje się w filozofię mikro43, wszystko ostrzy błyskawicznie.
Wszystko można dostać używane w niezłej cenie.
Krajobrazy z PM2 masz na stronie Janko Muzykanta i Bodzipa (ten baardzo lubi 12/2 ;))
Jeżeli nie zależy ci na światłosile to rozważ obiektywy f/2.8 Sigmy.
Napisałem choć i tak uważam, że już kupiłeś "epicure'a".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hom_er
dzięki nyny - a licznik bije ;)
To jeszcze pobije...
Cytat:
Zamieszczone przez
Hom_er
epicure - czyli np. chwalony przez Ciebie na forach Fuji x-e1 (w promocji) zamiast olympusa, bo tam niezły kit i dobra stałka ;)
x-e1 kit i stalka za 5 tys. - naprawde raczysz nas bardzo dobrymi zartami :)
pozdro
-
gietrzy
trochę optymistycznie, bo używane:
E-PM2 to ok. 1500 zł
VF-2 - 500 zł
12/2.0 - 2000 zł
25/1.4 - 2000 zł
45/1.8 - 800 zł
poniżej 6500 będzie ciężko zejść z takim zestawem.
-
dzięki szafir51 - to byłaby dobra opcja "na przeczekanie" do OM-D ;)
Tylko, że ta promocja Fuji X-E1 kusi (a juz się prawie skończyła)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
gietrzy
poniżej 6500 będzie ciężko zejść z takim zestawem.
No tak, to co będzie warte uwagi bliżej 5000?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
pozdro
A dlaczego nie :?:
Pozdr.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
czyżbym przeoczył koniec promocji?
dzięki szafir51 - to byłaby dobra opcja "na przeczekanie" do OM-D :wink: tylko wyliczona kwota, hmmm.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
...
Napisałem choć i tak uważam, że już kupiłeś "epicure'a".
to nie do końca tak ;) tylko promo ucieka ;(
-
W tej cenie na dzień dzisiejszy są chyba tylko trzy sensowne pod względem jakości zdjęć propozycje z wizjerem:
- ciemno krajobrazowo: E-PL5 w kicie + wizjer jakiśtam + m.ZD 9-18 = 5.700 zł
- jasno standardowo: X-E1 w kicie + 35 f/1,4 w promocji za 1 zł = 5.000 zł
- mydło i powidło: NEX-6 w podwójnym kicie + 50 f/1,8 = 5.300 zł
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
...- mydło i powidło: NEX-6 w podwójnym kicie + 50 f/1,8 = 5.300 zł
aż tak źle?
bo macałem w MM i jak dla mnie fajny jest ;)
-
Nie że źle, tylko do wszystkiego i do niczego. Niby i szeroko, i długo, i jasno, ale do krajobrazów i tak z wąsko, a standardu nie ma.
-
Idź pomacać, jeśli tego jeszcze nie robiłeś, x-e1. W opcji proponowanej przez Epicura to jest naprawdę świetny sprzęt z zastrzeżeniem, że nie zależy Tobie na szybkim af.
-
Trochę naciągając budżet: OM-D + 12-50mm + 45mm 1,8; lub nie naciągając: OM-D + 12-50mm + 30mm 2,8
Potem dozbierasz w zależności od potrzeb do np. 17mm 1,8, 20mm 1,7, lub 9-18mm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Ja raczej myslalem o 50,0000 :p
No za 50 zł też wiele nie kupisz ;)
Nie liczyłbym na spadek cen E-M5 po wejściu E-M1. E-M1 jest wyżej pozycjonowany.
-
Pół roku przymierzałem się do X-E1 kupiłem OM-D. Interesował mnie tez NEX6 ale tak jak wspomniał epicure jeszcze troche nijak z systemowymi obiektywami, chociaż same body wydawało się najbardziej niepozorne i naturalne w ręku. Wybór trudny, ja jestem bardzo zadowolony z olego. Niedługo kolejne obiektywy ;)
-
Te 5000zł to można potraktować tylko na start. Niestety żaden fajny system bezlustrowy nie jest tani.
W sumie obie wersje X-E1 w promocji, albo OM-D + 12-50 + 30mm (jeśli standard) są bardzo ciekawe. OM-D ma dodatkowy atut, jest uszczelniany.
O różnicach w AF czy w jakości wizjera to można poczytać w różnych testach.
A czy OM-D radykalnie spadnie cenowo to mam wątpliwości. E-M1 ma kosztować powyżej 6000zł, więc nie ma powodu, żeby OM-D miał spaść do powiedzmy 3000zł.
-
Ja również poleceń zestaw od którego zaczynalem, OM-D E-M5 + 12-50+45/1.8. Jest dość uniwersalny zakres kita 24-100 dla FF + gratis Macro 1:2, i świetna optycznie a tania portretowka. Powinno wystarczyc 5000 zł - widziałem om-d z kitem za 3990 a 45 to ok 1000 zł. Potem warto 40-150 za 500zl na allegro kupić i świetny zestaw na początek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nie że źle, tylko do wszystkiego i do niczego. Niby i szeroko, i długo, i jasno, ale do krajobrazów i tak z wąsko, a standardu nie ma.
Etam.. ;) Ja mam podobny zestaw bo 18-55,55-200 a zamiast uwa, zanim wyjdzie 10-24, póki co używam fisha samyanga. I do wypadów widoczkowych uważam, że jest to bardzo fajny, wygodny i uniwersalny układ. Oczywiście porównując z krowiastym zestawem lustrzankowym.. ;) Pewnie skuszę się za jakiś czas na 35mm 1.4, ale jako iż mam same jasne stałki w drugim systemie to nie mam wielkiego ciśnienia, żeby mieć na już. Kwestia tylko tego co ma się zamiar pstrykać, a myślę że można obejść się i bez jasnego standardu..
-
Chyba można celować w Samsunga. NX20 z kitem wyjdzie poniżej 3 kpln. Zostanie trochę na 1-2 stałki, które u tego producenta nie są bardzo drogie.
-
dzięki wszystkim za podpowiedzi,
a powiedzcie, jak wiecie, jak to jest z promocjami u Olka?
Myślę o OMD EM5 w jakiejś promocji.
Jak często się pojawiają, w jakim okresie najczęściej, i co tam ciekawego oferują?
Bo ta promocja Fuji - X-E1 lub X-Pro z kitem + obiektyw za 1 zł - tak mniej więcej co pół roku się pojawiła.
-
W zeszłym roku była tak październik-listopad ? OMD + 12-50 + 45/1.8 za 4999zł Może teraz wraz z wejściem E-M1 we wrześniu też coś będzie ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
@Hom_er: z g... bicza nie ukrecisz, z takimi wymaganiami, wiec sie nie drap. Sam zarzuciles wymagania, ktore nie nijak nie wpasowuja sie w dysponowany budzet.
Sorry, że znowu Ci zrobię wysypkę z powodu mojego pojawienia się i zaprzeczenia głupotom. W wymienionej kwocie na pewno da się znaleźć epm2/epl5 i mało chodzonego 12-60, który to zestaw jest najlepszym zestawem z zoomem do widoczków, jaki znam. A znam tego wiele, mam dostęp do kilkudziesięciu szkieł i chyba wszystkich systemów. Jak mam coś zabrać w teren i może to być cokolwiek (także do filmowania), biorę właśnie to. Ażeby nie być gołosłownym, proszę mi pokazać podobny zestaw z zoomem, który da taką jakość: :)
http://as.elte-s.com/temp/olek.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Sorry, że znowu Ci zrobię wysypkę z powodu mojego pojawienia się i zaprzeczenia głupotom. W wymienionej kwocie na pewno da się znaleźć epm2/epl5 i mało chodzonego 12-60, który to zestaw jest najlepszym zestawem z zoomem do widoczków, jaki znam. A znam tego wiele, mam dostęp do kilkudziesięciu szkieł i chyba wszystkich systemów. Jak mam coś zabrać w teren i może to być cokolwiek (także do filmowania), biorę właśnie to. Ażeby nie być gołosłownym, proszę mi pokazać podobny zestaw z zoomem, który da taką jakość: :)
http://as.elte-s.com/temp/olek.jpg
W zblizonej cenie powinno sie tez dac znalezc EPM2 + 12-35 - ten zestaw bedzie sie nadawal nie tylko do widokow
-
[QUOTE=Janko Muzykant;990247]Sorry, że znowu Ci zrobię wysypkę z powodu mojego pojawienia się ..../QUOTE]
nie no spoko ;)
O 12-60 już poczytałem - fajowa propozycja - ale cena, hu hu ;(
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
..... EPM2 + 12-35 - ten zestaw...
też fajnie - ale cena też niezła ;(
-
[QUOTE=Hom_er;990258]
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Sorry, że znowu Ci zrobię wysypkę z powodu mojego pojawienia się ..../QUOTE]
nie no spoko ;)
też fajnie - ale cena też niezła ;(
Mowa raczej o używanym zestawie ( a przynajmniej używanym szkle) ale to nie zmienia jego funkcjonalności. Jak dla mnie ten Panasonic jest najlepszym szkłem w całym m43
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hom_er
Nowy aparat za 2200, obiektywy używane, ale właściciele zwykle dość się z nimi pieścili, bo ślubów się tym nie robiło, a z racji wagi często zostawał w domach na rzecz kitów - 2300, widzę na A. dwie sztuki. Zresztą to dość pancerny obiektyw, trudno popsuć. Plus przejściówka i można jeszcze dozbierać na wizjer, albo od razu celować w epl5.
Panas lepszy, ale krótszy no i za tę cenę się raczej nie znajdzie.
-
Już bym już sprzedał ZD 12-60 ale czekam na E-M1 bo chcę zobaczyć jak to razem działa to w końcu najszybsze szkło. Jak na razie dla mnie jest to za duży kloc z body m4/3 i nie chce mi się go tachać w góry.