W tej cenie na dzień dzisiejszy są chyba tylko trzy sensowne pod względem jakości zdjęć propozycje z wizjerem:
- ciemno krajobrazowo: E-PL5 w kicie + wizjer jakiśtam + m.ZD 9-18 = 5.700 zł
- jasno standardowo: X-E1 w kicie + 35 f/1,4 w promocji za 1 zł = 5.000 zł
- mydło i powidło: NEX-6 w podwójnym kicie + 50 f/1,8 = 5.300 zł
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Nie że źle, tylko do wszystkiego i do niczego. Niby i szeroko, i długo, i jasno, ale do krajobrazów i tak z wąsko, a standardu nie ma.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Idź pomacać, jeśli tego jeszcze nie robiłeś, x-e1. W opcji proponowanej przez Epicura to jest naprawdę świetny sprzęt z zastrzeżeniem, że nie zależy Tobie na szybkim af.
Trochę naciągając budżet: OM-D + 12-50mm + 45mm 1,8; lub nie naciągając: OM-D + 12-50mm + 30mm 2,8
Potem dozbierasz w zależności od potrzeb do np. 17mm 1,8, 20mm 1,7, lub 9-18mm.
Ostatnio edytowane przez luc4s ; 27.08.13 o 23:11
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Pół roku przymierzałem się do X-E1 kupiłem OM-D. Interesował mnie tez NEX6 ale tak jak wspomniał epicure jeszcze troche nijak z systemowymi obiektywami, chociaż same body wydawało się najbardziej niepozorne i naturalne w ręku. Wybór trudny, ja jestem bardzo zadowolony z olego. Niedługo kolejne obiektywy![]()
X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,
Te 5000zł to można potraktować tylko na start. Niestety żaden fajny system bezlustrowy nie jest tani.
W sumie obie wersje X-E1 w promocji, albo OM-D + 12-50 + 30mm (jeśli standard) są bardzo ciekawe. OM-D ma dodatkowy atut, jest uszczelniany.
O różnicach w AF czy w jakości wizjera to można poczytać w różnych testach.
A czy OM-D radykalnie spadnie cenowo to mam wątpliwości. E-M1 ma kosztować powyżej 6000zł, więc nie ma powodu, żeby OM-D miał spaść do powiedzmy 3000zł.
Ja również poleceń zestaw od którego zaczynalem, OM-D E-M5 + 12-50+45/1.8. Jest dość uniwersalny zakres kita 24-100 dla FF + gratis Macro 1:2, i świetna optycznie a tania portretowka. Powinno wystarczyc 5000 zł - widziałem om-d z kitem za 3990 a 45 to ok 1000 zł. Potem warto 40-150 za 500zl na allegro kupić i świetny zestaw na początek.
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek