-
Sigma 18-35mm f/1,8 - można? można!
http://www.dpreview.com/news/2013/04...mpaign=generic
Na pewno będzie drogo, ale Sigma pokazuje, że się da. Teraz już nie ma wymówek :)
-
Odp: Sigma 18-35mm f/1,8 - można? można!
można! i wielkie brawa dla Sigmy za odwagę.
Ale z drugiej strony popatrzmy:
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...1=449&add2=372
No i wychodzi że taka Sigma będzie gabarytowo podobna do budżetowego obiektywu klasy 28-70/2,8....
Jeśli założyć, a wydaje się to prawdopodobne że cena będzie bardzo wysoka, to całość może stracić ekonomiczny sens - znaczy się - taniej wyjdzie kupić bieda FF + 28-70 czy niefirmową 24-70 niż ową Sigmę i wypasiony korpus APS-c
Bo raczej nikt takiego szkła do EOSa 700D czy D5200 kupować nie będzie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Eee tam.. Ludzie do Olków (niekoniecznie topowych E-1/3/5) kupowali 35-100 czy 14-35 ;-)
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Eee tam.. Ludzie do Olków (niekoniecznie topowych E-1/3/5) kupowali 35-100 czy 14-35 ;-)
T.
Kupowali z miłośći, a nie dla ekonomicznego sensu :)
-
Mniejsza o to, jak ciężki, wielki i drogi jest ten obiektyw. Ważniejsze jest to, że skoro Sigma mogła zrobić zooma ze stałym światłem f/1,8, to inni producenci bez łaski powinni mieć w swojej ofercie zoomy przynajmniej ze światłem f/2,8, i to w ludzkich cenach. Zastanawiam się, na co Olympus jeszcze czeka. Aż Sony będzie szybszy?
-
Czeka aż się obłowi na tych wszystkich stałkach ;) Ale ploty mówią, że coś się szykuje. A dla niecierpliwych można kupić jasno-zooma od panasa.
Właściwie, jak myślę o ich strategii, to bardziej się zastanawiam, czemu jeszcze nie zrobili 25/1.8 za pół ceny panaleici ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Mniejsza o to, jak ciężki, wielki i drogi jest ten obiektyw. Ważniejsze jest to, że skoro Sigma mogła zrobić zooma ze stałym światłem f/1,8, to inni producenci bez łaski powinni mieć w swojej ofercie zoomy przynajmniej ze światłem f/2,8, i to w ludzkich cenach. Zastanawiam się, na co Olympus jeszcze czeka. Aż Sony będzie szybszy?
Sony odgrzewa kotlety z Minolty, pomysly im sie skonczyly
pozdrowionka
-
Przy takich gabarytach i wadze to sądzę, że przymykanie przysłony powinno się odbywać jedynie w celu kontroli GO jak w przypadku ZD 14-35. Tylko ten zakres taki trochę zanadto zachowawczy ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Sony odgrzewa kotlety z Minolty, pomysly im sie skonczyly
W końcu po to przejął dział foto Minolty, żeby korzystać z jej pomysłów. Tu nie trzeba się wykazywać żadną wyjątkową pomysłowością. Trzeba po prostu produkować dobre i jasne szkła :) Czego Sony też nie robi, tak swoją drogą...
-
Zoom w Sigmie tylko 2x, prosciej zrobic szklo. Mnie tam taki zoom nie pasi w ogole, ale patrzac na niego tym bardziej szkoda ze Sigma swoje stalki do bezlusterkowcow zrobila jeno f2.8 i w obecnej wersji jakies takie dziwne z wygladu (choc niezle optycznie).
---------- Post dodany o 08:55 ---------- Poprzedni post był o 08:53 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Trzeba po prostu produkować dobre i jasne szkła :) Czego Sony też nie robi, tak swoją drogą...
A bo ja wiem? Pelnoklatkowe Zeissy 24-70/2.8, 16-35/2.8, 24/2, 85/1.4, 50/1.4 nie nazwalbym ciemnymi ani zlymi :-)
-
Myślałem raczej o APS-C, w szczególności o bezlusterkowcach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Kupowali z miłośći, a nie dla ekonomicznego sensu :)
Kochać to ja żonę kocham. Obiektyw mam dla jakości obrazu. :mrgreen:
-
Miłość czasem okłamuje wzrok ;) Ale tych olków ponoć nie trzeba kochać, żeby docenić.
-
A ja się dziwię i nie mogę pojąć waszego zachwytu.
Pod apsc jest 35/1.8DX, ta Sigma jest jego zaprzeczeniem, zaprzeczeniem wszystkiego co w nim fajne: rozmiar-waga, ostrość f/1.8 i cena.
Co więcej - imho - nie rozwiązuje największego problemu "moich" D5100 czy generalnie apsc:braku jasnego 16mm, ponieważ piszę o D5100 (obecnie chyba nie do pobicia stosunek cena/jakość) to światło f/2.8-3.5 by wystarczyło.
Dziwny wątek, dziwne szkło a na forum nie ma swojego wątku taki np. SLR Magic 25/.95, który...ZAMIATA! :)
-
gietrzy - 100% racji - brak dobrego ekwiwalentu ogniskowej 24mm na FF to duży mankament APS-C
-
Ten obiektyw to sztuka dla sztuki. Cena będzie pewnie z 10 kpln. Fakt, że w m 4/3 taki obiektyw np. 14-25 albo 12-25 mógłby mieć zauważalnie mniejszy wymiar a i takie światło miałoby większy sens - przy tak "streetowym" zakresie to mała GO nie jest wielką zaletą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Myślałem raczej o APS-C, w szczególności o bezlusterkowcach.
W bezlusterkowcach poza m4/3 to kazdy system ma maly wybor poki co :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
gietrzy - 100% racji - brak dobrego ekwiwalentu ogniskowej 24mm na FF to duży mankament APS-C
A po cholerę wam jasne 24 mm - przecież zdjęcia na szerokim robi się z dużą GO.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Pod apsc jest 35/1.8DX...
...który jest zaprzeczeniem wszystkiego, co jest fajne w tym zoomie: uniwersalność, szybkość obsługi i cena (kup parę jasnych stałek, którymi pokryjesz zakres 28-50 mm, a się okaże, co wyjdzie taniej).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
...który jest zaprzeczeniem wszystkiego, co jest fajne w tym zoomie: uniwersalność, szybkość obsługi i cena (kup parę jasnych stałek, którymi pokryjesz zakres 28-50 mm, a się okaże, co wyjdzie taniej).
Ale to jest fajne na papierze. Nawet nie wiadomo jaka będzie jakość na tej maksymalnej przesłonie. Sam przyznajesz, że masz większą frajdę z małego zestawu. A tu - wliczając body - musisz tachać minimum 1,5 kg. Pomijam, że to już wygląda jak tele. Biorąc pod uwagę, że wytrawny fotograf i tak uzyska zbliżony efekt stałką 23(35) mm to ja bym się aż tak nie podniecał.
-
Samo szkło mnie ani grzeje, ani ziębi. Ale Sigma pokazuje kierunek, że można zrobić jasnego zooma i się nie patyczkować. Cieszę się, że ktoś w końcu wymierzył policzek pozostałym producentom, którzy się boją takich obiektywów jak diabeł święconej wody. Może się ockną i z łaski swojej zaoferują chociaż te f/2,8.
-
To zestawienie chyba najlepiej pokazuje jak "dyskretny" to będzie sprzęt:
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...1118&add2=1081
---------- Post dodany o 10:00 ---------- Poprzedni post był o 09:58 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Samo szkło mnie ani grzeje, ani ziębi. Ale Sigma pokazuje kierunek, że można zrobić jasnego zooma i się nie patyczkować. Cieszę się, że ktoś w końcu wymierzył policzek pozostałym producentom, którzy się boją takich obiektywów jak diabeł święconej wody. Może się ockną i z łaski swojej zaoferują chociaż te f/2,8.
Ja już mam zooma 2.8, w dodatku małego - więc dylematy innych producentów też mnie "ani ziębią ani grzeją" :wink:
-
Nie każdy obiektyw musi być dyskretny. Są szkła, które mają też inne funkcje.
-
Fakt - goście od ślubów mają swojego Graala ... :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
A po cholerę wam jasne 24 mm - przecież zdjęcia na szerokim robi się z dużą GO.
nie napisałem "jasnego" ale "dobrego" :)
chodzi mi o to że większość jeśli nie wszystkie zoomy dedykowane pod APS-C zaczynają się od 17 - 18 mm czyli w ekw. 26-29 mm a to w porównaniu do 24 spora różnica. Była podobno jakaś Sigma zaczynająca się od 16 mm ale podobno aberacjami na szerokim kącie waliła jak pijany sołdat z katiuszy
Ze stałkami też lipa (albo o czymś nie wiem)
Można niby podejść od dołu - jakimiś ultraszerokimi zoomami które kończą się w okolicy 24 mm ale w "reporterce" to się nie sprawdza
-
Brawa dla Sigmy za pokazanie tuzom gdzie ich miejsce, Kazuto dynamicznie wkracza w swoja epoke rzadzenia firma, zdecydowanie przyspieszyli z wypuszczaniem nowosci.
Buuuu dla forumowiczow, ktorzy ciagle narzekaja, a to szklo nie takie, a to swiatlo nie takie, a to sr...
Oby sie wam aparaty popsuly jak w ogole posiadacie.
Obyscie nigdy nie wyszli z domu na zdjecia.
W d... sie poprzewracalo od siedzenia i zrzedzenia na wszystko
Do roboty k....!!!:)
pozdrowionka:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Rozumiem, że zamiast malutkiego 35DX założysz na korpus takiego "Teodora za Dyszkę" i będziesz się bujać po mieście cały dzień, tak?
Wyłączam ślubnych, bo dla nich to super sprawa - jak to szkło będzie trafiać w punkt - jednak pozostali (np. moi znajomi z D5100) woleliby raczej dwie stałki: 16 i 35; jedna na korpus, druga w kieszeń i heja.
F/1.8 pozwoli im na ekstremalną cenę imho, więc "u nas" nic się nie zmienia: lament o cenę, wagę, ac?, celność układu AF.
Ktoś pytam o szeroki, jasny kąt: albo się to lubi albo nie. Najtańszą opcją by to sprawdzić jest rewelacyjny LX3, jasny szeroki kąt, dodatkowo z **** funkcją makro, tak jak SLR Magic 12/T1.6 :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
chodzi mi o to że większość jeśli nie wszystkie zoomy dedykowane pod APS-C zaczynają się od 17 - 18 mm czyli w ekw. 26-29 mm a to w porównaniu do 24 spora różnica. Była podobno jakaś Sigma zaczynająca się od 16 mm ale podobno aberacjami na szerokim kącie waliła jak pijany sołdat z katiuszy
Nie Sigma, tylko Tokina.
Ponadto jest Sony 16-50 2.8 DT SSM, a także ciemniejsze 16-80 3.5-4.5, 16-105 3.5-5.6, Canon 15-85 3.5-5.6 IS USM i Nikon 16-85 3.5-5.6 VR AF-S.
-
wracając do narzekania :) :) :)
taaaa....
Niby ciekawa zapowiedź, coś nowego i zaskakującego. Ale czy praktycznego? Jeśli popatrzeć na cenę 17-50/2,8 sięgającą prawie 3 tysięcy to trudno mi sobie wyobrazić że ta nowalijka będzie kosztowała mniej niż 5 tysiaków.
I powstaje dylemat czy za ca. 9 koła kupić D7100 lub 7D z ową Sigmą, czy dołożyć jeszcze tysiaka i nabyć D600 lub 6D z chwalonym Tamronem 24-70/2,8
Różnica w wymiarach i wadze będzie niezauważalna.
Jak dla mnie wybór byłby prosty!
Oczywiście, jeśli ktoś już siedzi w jakimś APS-c'owym systemie to będzie to inaczej liczył ale i tak wielkiego powodzenia temu szkłu nie wróżę.
Inna rzecz, że jest to fantastyczna prezentacja możliwości inżynierów Sigmy!
poniżej zestawienia wymienionych powyżej aparatów i obiektywów
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...1729&add3=1637
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...1031&add1=1118
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Jeśli założyć, a wydaje się to prawdopodobne że cena będzie bardzo wysoka, to całość może stracić ekonomiczny sens - znaczy się - taniej wyjdzie kupić bieda FF + 28-70 czy niefirmową 24-70 niż ową Sigmę i wypasiony korpus APS-c
Nie sposób się nie zgodzić. Nie do końća rozumiem taki ruch Sigmy. Wypuszczanie szkła z zacięciem profi wyłącznie dla APSC w czasach, gdy ten segment jest z jednej strony podgryzany przez coraz powszechniejsze fulfrejmy a z drugiej podmywany przez bezlusterkowce anonsowane jako "dla profesjonalistów"*, w cenie dość zaporowej (trudno o inną przy tej konstrukcji) nie wróży popularności.
* Wystarczy spojrzeć na naszą forumową galerię, zdjęcia "nieolkowe" pewnie w 90% nie pochodzą z APSC. Kto poszedł w kierunku zawodowym lub więcej niż hobbystycznym poszedł w pełną klatkę, kto potrzebował dobrego obrazka w opakowaniu dyskretnym i wygodnym obserwuje uważnie rynek bezlusterkowców ze szczególnym uwzględnieniem Fuji, które gdzieś tam między wierszami nazywane są "profesjonalnymi".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Nie Sigma, tylko Tokina.
Ponadto jest Sony 16-50 2.8 DT SSM, a także ciemniejsze 16-80 3.5-4.5, 16-105 3.5-5.6, Canon 15-85 3.5-5.6 IS USM i Nikon 16-85 3.5-5.6 VR AF-S.
Dzięki za zwrócenie uwagi :)
Ale z powyższego widać wyraźnie że na dobre (czyt. ze stałym i dobrym światłem) 16-50 jest ciągle miejsce. Myślę że taki obiektyw miałby większe szanse powodzenia na rynku niż zaprezentowana dziś nowość.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
nie napisałem "jasnego" ale "dobrego" :)
bez przesady:
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=5&add0=877&add1=679&a dd2=620&add3=997&add4=492
Widzę, że MAF już to samo podał w międzyczasie. :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Brawa dla Sigmy za pokazanie tuzom gdzie ich miejsce,
W czasach D90 miałem D200 i dostęp do 30/1.4, kupiłem 35DX bo szlag mnie trafiał jak ten Sigmiok nie trafiał.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Buuuu dla forumowiczow, ktorzy ciagle narzekaja, a to szklo nie takie, a to swiatlo nie takie, a to sr...
Nie pasuje mi ten pomysł to o tym piszę, jak ty, epi czy inni. Chyba od tego jest forum. Z dobrych rzeczy o Sigmie mogę napisać, że w USA za $100 można kupić dwie ostre stałki f/2.8 do m43.
BTW. Ja na światło już nie narzekam, mam co mam, za rogiem Voitek, PL42/1.2 OIS, chyba, że jeszcze kupiłbym jasny teletemat w makro.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Oczywiście, jeśli ktoś już siedzi w jakimś APS-c'owym systemie to będzie to inaczej liczył ale i tak wielkiego powodzenia temu szkłu nie wróżę.
W APSC-owym systemie siedzą (w sensie więcej niż amatorskim - amatorom wystarczy kit) chyba już tylko fotografowie przyrody, dla których crop jest bonusem. No ale im potrzeba właśnie teleobiektywów, a nie szerokiego kąta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
W APSC-owym systemie siedzą (w sensie więcej niż amatorskim - amatorom wystarczy kit) chyba już tylko fotografowie przyrody, dla których crop jest bonusem. No ale im potrzeba właśnie teleobiektywów, a nie szerokiego kąta.
Noooo....
Fakt, chociaz jeden kropowy zawsze bedzie u mnie mial miejsce w torbie :)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
To ja się powtórzę - "bez przesady".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
fotografowie przyrody, dla których crop jest bonusem.
Chyba gęstość piksela? Im większa tym ten efekt telekonwertera większy.
Tak czy siak, będzie ciekawiej na rynku ślubnym. D5100 za grosze, taki Sigmiok, lampa i kolejny Maestro stoi w kolejce w Kurii po zaświadczenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Rozumiem, że zamiast malutkiego 35DX założysz na korpus takiego "Teodora za Dyszkę" i będziesz się bujać po mieście cały dzień, tak?
A kto powiedział, że to obiektyw na ulicę? Takich szkieł to się używa jak Ci za to płacą, a nie jak sobie idziesz na spacerek po mieście w wolnym czasie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
Nie skreślałbym tak jednoznacznie APS-c. Ostatnie premiery pokazują że segment ten ma jeszcze co nieco do zaproponowania. Tyle tylko że obarczony jest on pewnym defektem - brakiem wsparcia producentów (czyt. Canon, Nikon) w zakresie optyki. Sytuację ratuje dosyć mocno Sigma ale to wciąż nie jest taki sam duży wybór jak dla FF. I myślę że to jest powodem dla którego ludzie uciekają do FF...
Obiektywy o których pisze MAF czy dzarro to jednak troszkę niższa półka. Przede wszystkim ze względu na zmienne światło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A kto powiedział, że to obiektyw na ulicę? Takich szkieł to się używa jak Ci za to płacą, a nie jak sobie idziesz na spacerek po mieście w wolnym czasie.
Przecież napisałeś, że zamiast stałek w zakresie 28-50, więc jak mi się chce wyjść "na lekko" do pubu, parku to co biorę? Na przykład z nowym nano-Rebelkiem.