-
Używana lustrzanka do 1000PLN
Znowu chciałbym wydać trochę zarobionych pieniędzy. Tym razem moje oczy zwrócone są w strone lustrzanek. Jestem zachwycony moim PENem jednak nigdy nie miałem lustrzanki. Postanowiłem sprawdzić co znaczy wizjer, lustro, większa matryca i duże, funckjonalne body (może są jeszcze inne zalety lustrzanek?). Nie chcę zbytnio rozwijać systemu. Myślę o jednym obiektywie, uniewrsalnym zoomie lub czymś portretowym. Podstawowym sprzetem zostanie PEN z racji na jego mobilność.
Myślę o kupnie używanego Canona 450D (body chodzą po około 600zł). Do tego kit lub coś portretowego. Czy to dobry wybór? Jaki inny sprzęt możeci mi polecić?
Dodam, że zdaję sobie sprawę, iż pewnie lepiej byłoby wydać tą kasę na VF-2 i mZD 45mm. :)
-
Odp: Używana lustrzanka do 1000PLN
Sprawdź sobie czy lepiej leży Canon, czy może Nikon D5000/D3100, albo Pentax K-10/K-20.
Do tego 50/1.8 czy też uniwersalny 17-55 lub podobny.
-
Żeby na własnej skórze przekonać się, co to znaczy lustrzanka, to trzeba kupić coś lepszego... Dwa kółka, górny wyświetlacz, wizjer na pryzmacie, od cholera przycisków na obudowie. Bo te entry-levele to są mają filozofię obsługi kompaktów, tylko są napompowane do absurdalnych rozmiarów. Za te 1000 zł jakości obrazu lepszej od PENa mieć nie będziesz, więc może lepiej skupić się na ergonomii i wziąć jakiegoś używanego D90 czy 40D.
-
D90 odpada bo cena podchodzi pod 2kpln. Porozglądam się za 40D.
-
to ma być cena z obiektywem ?
- ja bym szukał D200 nikona (przerobiłem ten temat) :) - oj pOOOOOOlecam, wtedy poczujesz co to lustrzanka :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
Myślę o kupnie używanego Canona 450D (body chodzą po około 600zł). Do tego kit lub coś portretowego.
Mam ten aparat i to mój bardzo niepozorny wół roboczy. Zarobił na... no, dużo zarobił - jest to jedno z moich źródeł utrzymania od pięciu lat, a ponieważ działa, to go nie zmieniam. Działa zresztą najczęściej z Tamronem 28-75, głównie w studio, ale nie tylko; robię tym komercyjne sesje plenerowe, co śmieszy postronnych obserwatorów, bo przecież bez ff takich sesji się nie robi, nie mówiąc już, że to staroć i trzycyfrowy - najbardziej amatorski :) W wad - niska dynamika, niecelny światłomierz (jak to w lustrzankach), filmów nie kręci. Z zalet - świetny, ostry i gładki obrazek, lv z możliwością precyzyjnego ręcznego ostrzenia m42.
Kit (ten z zestawu, stabilizowany) jest całkiem przyzwoity wbrew powszechnym opiniom. Przymknąć trzeba nieco, wiadomo. Ale ten aparacik to raczej kupowałbym dla dziwnych obiektywów, bo dla kita to nie będzie różnicy względem pena. Acz 600zł... warto się pobawić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
to ma być cena z obiektywem ?
- ja bym szukał D200 nikona (przerobiłem ten temat) :) - oj pOOOOOOlecam, wtedy poczujesz co to lustrzanka :)
Nadal mam tego Nikosia i nieustannie jestem z niego zadowolony, ale to chyba droższa sprawa niż 1000 zł.
Poza tym w amatorskim d3100 będzie miał tą samą jakość obrazka (a nawet lepszą). Tutaj recenzja Kena Rockwella http://www.kenrockwell.com/nikon/d3100.htm
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Nadal mam tego Nikosia i nieustannie jestem z niego zadowolony, ale to chyba droższa sprawa niż 1000 zł.
Poza tym w amatorskim d3100 będzie miał tą samą jakość obrazka (a nawet lepszą). Tutaj recenzja Kena Rockwella
http://www.kenrockwell.com/nikon/d3100.htm
co do ceny - był na forum nikona z gripem za 900 zł !!! - ja swojego nie sprzedaję :), a ma on ok 250 tyś klatek przerobionych
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
co do ceny - był na forum nikona z gripem za 900 zł !!! - ja swojego nie sprzedaję :), a ma on ok 250 tyś klatek przerobionych
Też nie zamierzam swojej sprzedawać, zbyt bardzo ją lubię :wink:
-
D200 to dobry korpus, ale ze zdecydowanie przestarzałą matrycą. D3XXX/5XXX nie mają wiertarki, co odcina je od wielu niedrogich szkieł (m in. starszych 50/1,8 i 85/1,8). Sensowne Nikosie zaczynają się od D90/300, ale niestety widać to także po cenach używek.
-
@bobdylan, w jednym z założonych tu tematów napisałeś że jesteś świeżym posiadaczem e-pl3 + kit. W tym samym topicu napisałeś, że świeżo kupiłeś panasa 20mm a jakiś czas później w topicu obok, że olka 40-150. Wszystkie teraz dumnie widnieją w twojej sygnaturze. To w sumie nie moja sprawa, koniec końców to Ty decydujesz co robić ze swoimi pieniędzmi, ale tak sobie pomyślałem, że skoro pytasz o radę to może Ci jakąś napiszę.
Jesteś świeżo po dużych zakupach i to co w tej chwili posiadasz daje Ci ogromne możliwości. Lustro to fajna sprawa, ale na Twoim miejscu przemyślałbym dokładniej swoje potrzeby. A przede wszystkim wypróbowałbym w akcji tego pena wraz ze szklarnią... Innymi słowy czas wyjść ze sklepu i zacząć robić zdjęcia. Ale jeśli Ty znasz już swoje potrzeby i wiesz że do swojego Pena potrzebujesz jeszcze lustra, bo tylko w ten sposób sfotografujesz X ...to powiedz i od razu obiecuję się zamknąć. Ewentualnie polecę e-500, mój sprawdził się w bojach ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
Znowu chciałbym wydać trochę zarobionych pieniędzy. Tym razem moje oczy zwrócone są w strone lustrzanek. Jestem zachwycony moim PENem jednak nigdy nie miałem lustrzanki. Postanowiłem sprawdzić co znaczy wizjer, lustro, większa matryca i duże, funckjonalne body (może są jeszcze inne zalety lustrzanek?). Nie chcę zbytnio rozwijać systemu. Myślę o jednym obiektywie, uniewrsalnym zoomie lub czymś portretowym. Podstawowym sprzetem zostanie PEN z racji na jego mobilność.
Myślę o kupnie używanego Canona 450D (body chodzą po około 600zł). Do tego kit lub coś portretowego. Czy to dobry wybór? Jaki inny sprzęt możeci mi polecić?
Przy takich założeniach to najlepiej nie kupować żadnego lustra. Oczywiście ergonomia pracy z przyzwoitym korpusem jest zupełnie inna niż z Penem (szczególnie E-PL), ale do tego trzeba kupić co najmniej Nikona D80, Canona 40D, Sony A700 lub Olympusa E-30. Niższe modele nie mają w tej sytuacji sensu.
Jeśli chodzi o obrazowanie to konkretną różnicę zapewni dopiero sprzęt z matrycą FF. Przy czym wcale nie znaczy to że będzie lepiej, ale na pewno powinno być zauważalnie inaczej - tyle że to raczej nie zmieścisz w 1000zł (najtańszy sensowny aparat FF to pierwszy Canon 5D za co najmniej 2500zł).
Podsumowując to moim zdaniem absolutne minimum (przy Twoich założeniach) to Nikon D80 + Nikkor 18-70 3.5-4.5 lub Nikkor 35 1.8 jeśli wolisz stałki, albo 50 1.8 jeśli bardziej portretowo. Raczej nie uda się tego zamknąć w 1000zł.
Oczywiście bez problemu da się kupić coś tańszego - choćby Minolta Dynax 5D za ~500zł z obiektywem 18-70 3.5-5.6 - ale jeśli chcesz sprawdzić "co znaczy wizjer, lustro, większa matryca i duże, funckjonalne body" to nie ma sensu kupować małych korpusów z małymi wizjerami.
-
Albo E1 za 300 zł + 14-54 za 800 :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
E-1 jest super. Nie wspominałem nim z dwu powodów. Z wymienionych: "wizjer, lustro, większa matryca i duże, funckjonalne body" nie ma za dobrego wizjera, a i matryca tej samej wielkości co w Penie.
-
Posiadając E-PL3 masz zapewne problemy z ergonomią. Małe to , śmieszne kółeczko, brak wizjera...
Kup za 400 zł Panasa G1 lub G2. Ma dobry wizjer, świetnie leży w łapce, kręcony wyświetlacz i rozbudowane opcje sterowania na korpusie. Bardzo dobry aparat, szczególnie do dłuższych szkiełek. Obrazek podobny do penów od 1 do 3 generacji a realne ISO wyższe o 1EV. Miałem, polecam.
Oczywiście nie jest to lustrzanka ale mająć kilka szkiełek do m4/3 niczego nie zyskasz kupując tanie lustro z kitowym obiektywem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Posiadając E-PL3 masz zapewne problemy z ergonomią. Małe to , śmieszne kółeczko, brak wizjera...
Kup za 400 zł Panasa G1 lub G2. Ma dobry wizjer, świetnie leży w łapce, kręcony wyświetlacz i rozbudowane opcje sterowania na korpusie. Bardzo dobry aparat, szczególnie do dłuższych szkiełek. Obrazek podobny do penów od 1 do 3 generacji a realne ISO wyższe o 1EV. Miałem, polecam.
Oczywiście nie jest to lustrzanka ale mająć kilka szkiełek do m4/3 niczego nie zyskasz kupując tanie lustro z kitowym obiektywem.
Podpisuję sie jedną ręką (drugą trzymam kciuki za moją szóstoklasistkę). Ostatrnie zdanie Twojej wypowiedzi jest podsumowaniem wątku. G1 spełni oczekiwania co do "lustrzankowej filozofii" fotografowania. Świetny aparat ten Panas. Wiem co mówię, bo go mam.
Kupowanie taniego lustra z jakimś marnym kitem jest bez sensu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Raczej G2, jedynka nie ma już wsparcia Panasonica.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Raczej G2, jedynka nie ma już wsparcia Panasonica.
Czym się to przejawia? Pytam serio.
-
A jak ktoś chce się naprawdę poczuć "lustrzankowo" to do G1 zrobili takiego gripa:
http://www.43rumors.com/ft3-panasoni...-battery-grip/
Tfu... Zły link. Ten link jest do właściwego gripa
http://cheesycam.com/panasonic-g1-g2...battery-grips/
-
G1 od Pasikonika jest boskie, mecze od 2008r! nic wiecej nie trzeba!
pozdrowionka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Gdzie w realu takie sympatyczne liczby ? Pytam głównie w kontekście E-1.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Maciek_WM
@bobdylan, w jednym z założonych tu tematów napisałeś że jesteś świeżym posiadaczem e-pl3 + kit. W tym samym topicu napisałeś, że świeżo kupiłeś panasa 20mm a jakiś czas później w topicu obok, że olka 40-150. Wszystkie teraz dumnie widnieją w twojej sygnaturze. To w sumie nie moja sprawa, koniec końców to Ty decydujesz co robić ze swoimi pieniędzmi, ale tak sobie pomyślałem, że skoro pytasz o radę to może Ci jakąś napiszę.
Czuję się szpiegowany. :shock:
Cytat:
Zamieszczone przez
Maciek_WM
Jesteś świeżo po dużych zakupach i to co w tej chwili posiadasz daje Ci ogromne możliwości. Lustro to fajna sprawa, ale na Twoim miejscu przemyślałbym dokładniej swoje potrzeby. A przede wszystkim wypróbowałbym w akcji tego pena wraz ze szklarnią... Innymi słowy czas wyjść ze sklepu i zacząć robić zdjęcia. Ale jeśli Ty znasz już swoje potrzeby i wiesz że do swojego Pena potrzebujesz jeszcze lustra, bo tylko w ten sposób sfotografujesz X ...to powiedz i od razu obiecuję się zamknąć. Ewentualnie polecę e-500, mój sprawdził się w bojach ;)
No właśnie. Piszesz, że lustro to fajna sprawa. Przemyślałem swoje potrzeby i największą z nich jest zaspokojenie ciekawości. Jestem totalnym początkującym więc nie potrzebuje lustrzanki, zeby osiągnąć jakieś tam efekty. Chcę tylko zobaczyć jak to jest. Jestem zafascynowany fotografią ale czuję, że wszedłem do niej tylnymi drzwiami. Chcę po prostu uzupełnić swoje doświadczenia. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Nie mam problemów z ergonomią. Jestem zachwycony PENem i jego funkcjonalnością. Kupiłem go własnie z powodów jego rozmiarów. Zostanie u mnie na długo.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Przy takich założeniach to najlepiej nie kupować żadnego lustra. Oczywiście ergonomia pracy z przyzwoitym korpusem jest zupełnie inna niż z Penem (szczególnie E-PL), ale do tego trzeba kupić co najmniej Nikona D80, Canona 40D, Sony A700 lub Olympusa E-30. Niższe modele nie mają w tej sytuacji sensu.
Dzięki za dobre rady. Musicie zrozumieć, że moim głównym motywem jest zaspokojenie ciekawości (no dobra jestem też trochę gadżeciarzem). Nie chcę lepszego obrazka bo i tak nie umiem jeszcze wykorzystać możliwości PENa.
Chcę kupić używkę, zobaczyć co to jest i po jakimś czasie jak stwierdzę, że mi nie potrzebna to sprzedam. Jak stracę na tym 200-300zł to nic się nie stanie. Doświadczenia będą dla mnie bezcenne. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
...
Chcę kupić używkę, zobaczyć co to jest i po jakimś czasie jak stwierdzę, że mi nie potrzebna to sprzedam. Jak stracę na tym 200-300zł to nic się nie stanie. Doświadczenia będą dla mnie bezcenne. :)
W takiej sytuacji ja bym brał C 40D, to już "prawdziwy" aparat, jest się czym pobawić i mieści się w cenie, jak poszukasz, to pewnie trafisz taniej niż w linku.
http://www.interfoto.eu/?page=subpro...cat=1649&id=20
-
Wydaje mi się, że w tej całej zabawie najmniejszą uwagę poświęcasz robieniu zdjęć. Lepiej kup rower za ten 1tys i pojeździj po okolicy z penem. A lustro z ciekawości pożycz od kumpla. Temat bez sensu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
goldiesr
Wydaje mi się, że w tej całej zabawie najmniejszą uwagę poświęcasz robieniu zdjęć. Lepiej kup rower za ten 1tys i pojeździj po okolicy z penem. A lustro z ciekawości pożycz od kumpla. Temat bez sensu.
I co znowu dasz mi minusa? Potrafisz napisać coś na forum bez marudzenia? Człowieku weź się odczep ode mnie.
Skąd wiesz, że nie jeżdżę rowerem i nie robię zdjęć? Czekam tylko na wiosnę żeby wybrać się gdzieś dalej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tobik
Gdzie w realu takie sympatyczne liczby ? Pytam głównie w kontekście E-1.
Na Allegro. Obserwowałem jakis czas kilka aukcji i byly podobne ceny, a chętnych brak. Jest też zestaw z gripem i dwoma kitami za 650 zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Na Allegro. Obserwowałem jakis czas kilka aukcji i byly podobne ceny, a chętnych brak. Jest też zestaw z gripem i dwoma kitami za 650 zł.
Dzięki, ogarnę w takim razie ten temat konkretniej.
Btw, wręcz grzechem byłoby takiej okazji nie wykorzystać ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
I co znowu dasz mi minusa? Potrafisz napisać coś na forum bez marudzenia? Człowieku weź się odczep ode mnie.
Skąd wiesz, że nie jeżdżę rowerem i nie robię zdjęć? Czekam tylko na wiosnę żeby wybrać się gdzieś dalej.
tak sie sklada, ze to ty znowu marudzisz. Poprzednio też wybierałeś i co to dało? Nic. Zostaw komputer i wyjdź trochę do ludzi, zobacz świat na żywo, pstrykaj zdjęcia i nie ględź i nie płacz jak ktoś napisze nie po twojej myśli. Ps. Ty nie będziesz mi mówił gdzie mogę sie wypowiadać, jak nie pasuje to zmień forum.
-
Szczerze jeżeli jesteś zadowolony z PEN'a i masz coś tam jeszcze plus jakieś tam szkła to szkoda kasy na lustrzankę cyfrową. Kup sobie lepiej lustrzankę analogową bo wydasz na coś w miarę użytecznego co dobrze działa do 200 zł, będzie lustro i będziesz bardziej się zastanawiał nad tym co cykasz bo masz na to jedynie 36 klatek plus zapasowe klisze no i nie ma cyknij/wykasuj :). A na efekt zawsze miło się czeka :)
No chyba, że masz ogromne parcie na lustrzankę cyfrową to wtedy wolna droga :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Szczerze jeżeli jesteś zadowolony z PEN'a i masz coś tam jeszcze plus jakieś tam szkła to szkoda kasy na lustrzankę cyfrową. Kup sobie lepiej lustrzankę analogową bo wydasz na coś w miarę użytecznego co dobrze działa do 200 zł, będzie lustro i będziesz bardziej się zastanawiał nad tym co cykasz bo masz na to jedynie 36 klatek plus zapasowe klisze no i nie ma cyknij/wykasuj :). A na efekt zawsze miło się czeka :)
No chyba, że masz ogromne parcie na lustrzankę cyfrową to wtedy wolna droga :)
Na lustrzankę analogową też przyjdzie czas. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
Na lustrzankę analogową też przyjdzie czas. ;)
To tym bardziej najpierw zacznij od lustrzanki analogowej i najlepiej zacznij od jakiejś ciężkiej plus jakiś ciężki obiektyw abyś wiedział co dźwigasz :)
-
Trochę zniechęciłeś mnie tym czekaniem. Ze mnie człowiek bardzo niecierpliwy. :)
A ile kosztowałby mnie sprzęt i wywołanie zdjęć z analoga?
-
Aparat spokojnie kupisz do 200 zł a jak będziesz chciał polecieć po kosztach to Zenity i Praktiki od 40 zł chodzą. Klisze zależy jakie czy po terminie czy w terminie ale to są kwoty od kilku złotych w górę. A wywołanie tego nie pamiętam ale też jakieś powiedzmy 10 do 15 zł. Potem możesz sobie zeskanować albo mogą zgrać Ci na płytę albo możesz zrobić sobie odbitki. Musisz się dowiedzieć.
-
Poczytam trochę o tym najpierw, temat wydaje się ciekawy.
-
Mówię Ci zacznij od analoga. Lustro cyka to je czujesz, nie walisz czego popadnie bo masz ograniczoną "kartę pamięci" a czekanie na wynik też ma swoje plusy :)
-
Te tanie lustra będą bez AF weź to pod uwagę.
-
Z AF też się znajdą do 200 zł ale ja wiem czy to takie potrzebne. Skoro jesteśmy na Olku to bodajże Olka 707 czy jakoś tak z AF do 200 zł można kupić.
-
No to wbiliście mi ćwieka tymi analogami. :grin: Przeglądam wątek ze zdjęciami z tych aparatów i jest na prawdę fajnie. Może to jest dobry sposób żeby 'poczuć lustro' i nie wydać za dużo kasy przy tym. W sumie Heliosa już mam. :) Na AF nie zależy mi bardzo, lubię sobie pokręcić pierścieniem. Możecie polecić jakiegoś Canona (jak byłem mały to chciałem mieć Canona :) )?
Pytałem też o koszt sprzętu do wywoływania zdjęć w domu ale nie zostałem chyba zrozumiany. Ile to kosztuje?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Z AF też się znajdą do 200 zł ale ja wiem czy to takie potrzebne. Skoro jesteśmy na Olku to bodajże Olka 707 czy jakoś tak z AF do 200 zł można kupić.
To ja polecę ze swojej strony Minoltę 800si. Bez problemu do 200zł się znajdzie, a to jest kompletny korpus. Używałem go przez długie lata i pewnie kiedyś sobie z sentymentu kupię.
-
Jak masz Heliosa to tylko body na M42. Ale ja bym się nie przejmował tym Heliosem i wziął coś od razu w komplecie :)