-
Panasonic 20mm f/1.7 czy 14mm f/2.5
Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem świeżym posiadaczem Olympusa E-PL3 i tym samym pierwszego aparatu z wymienną optyką. Chcę obok kitowego obiektywu kupić sobie naleśnika, tak abym mógł wsadzić aparat do kieszeni od kąpielówek i zabrać go na spacer. Czytałem sporo testów jednak nie mogę się zdecydować, który obiektyw wybrać:
1. Panasonic 20mm f/1.7
2. Panasonic 14mm f/2.5
3. ewentualnie M.Zuiko Digital 17mm f/2.8
Chciałbym aby obiektyw sprawdzał się w pstrykaniu podczas wycieczek w góry. Tutaj mój największy dylemat. Czy 20mm sprawdzi się równie dobrze jak 14mm w pstrykaniu krajobrazów? Czy będę czuł niedosyt przez te 18 stopni różnicy?
Będę wdzięczny za każdą opinię.
PS.
Czytałem wątki nt. naleśników w tym dziale jednak nie znalazłem tam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
-
Odp: Panasonic 20mm f/1.7 czy 14mm f/2.5
Do krajobrazów zostaw sobie kita, a jako stałkę weź 20-tkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Do krajobrazów zostaw sobie kita, a jako stałkę weź 20-tkę.
Jak Ci będzie za mało zawsze jest możliwość zakupu 7,5 Samyanga i poszerzysz obie horyzont. Ja mam oba kity - 14-42 T generacji i 12-50, pierwszego wcale nie używam, drugiego rzadko, raczej noszę. 20 daje świetny, równy obrazek
Wpadnij do TG, na spotkanie to przestrzelisz sobie te wszystkie szkiełka bez problemu i sam ocenisz przed wydaniem kasy.
-
poznaj najpierw aparat, popstrykaj obiektywem z zestawu, daj sobie czas na zakupy. kupisz 20mm i będziesz zadowolony z ostrości i jakości fotki ale braknie ci szerokości do krajobrazów. 40mm to stanowczo za wąsko do tego.
-
Dzięki za sugestie ale chyba idea zakupu któregoś z tych obiektywów nie jest jasna. Kupiłem bezlusterkowca od razu z zamiarem dokupienia do niego naleśnika. Chcę przez to aby całkiem zastąpił dotychczasowego kompakta. Obiektyw musi więc być naleśnikiem. Najważniejsze: musi sprawdzić się jako jedyny obiektyw zabrany na wycieczkę. Czy biorąc pod uwagę te kryteria jesteście w stanie coś doradzić?
Zakup kolejnych szkieł zostawię sobie tak jak radzicie na później, gdy poznam aparat, popstrykam tym co mam i będę wiedział czego potrzebuję.
Dzięki też za zaproszenie do TG. Pewnie skorzystam jak pogodę będziemy mieć w końcu ładną . :)
-
20f1.7 za światło i gabaryt,
14f2.5 za gabaryt, szeroki kąt i cenę,
17f2.8 za gabaryt, cenę i szybkość AF
zdecyduj co się dla Ciebie liczy najbardziej - j
a wybrałem 20f1.7 za gabaryt, bo chcę aparat nosić w kieszeni.
Jeżeli idziesz w góry to 17 może być świetniejsza, a do krajobrazów światła ci raczej nie zabraknie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
Dzięki za sugestie ale chyba idea zakupu któregoś z tych obiektywów nie jest jasna. Kupiłem bezlusterkowca od razu z zamiarem dokupienia do niego naleśnika. Chcę przez to aby całkiem zastąpił dotychczasowego kompakta. Obiektyw musi więc być naleśnikiem. Najważniejsze: musi sprawdzić się jako jedyny obiektyw zabrany na wycieczkę. Czy biorąc pod uwagę te kryteria jesteście w stanie coś doradzić?
Z naleśników z zoomem możesz kupić 14-42 X Panasonica. Tyle że za jego cenę wolałbym już kupić np. LX5.
Najbardziej uniwersalnymi szkiełkami z naleśników są 20mm 1,7 Panasonica oraz szybszy i gorszy optycznie 17mm 1,8 Olka.
Jeśli brakuje Ci $$, to jest jeszcze Sigma 19mm 2,8. Nie taka zła a dużo tańsza od ww.
-
zostaw sobie zooma, i na próbę kup dekielek 15/f8, zobacz czy ci stałka będzie pasowała, przy odrobinie szczęścia, dekielek kupisz za ok 200zł, jeśli się "nie sprawdzi", za podobną cenę go odsprzedaż, jeśli będzie ci pasował sam zdecydujesz, czy szerzej, a może bardziej wąsko będzie to czego poszukujesz
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
zostaw sobie zooma, i na próbę kup dekielek 15/f8, zobacz czy ci stałka będzie pasowała, przy odrobinie szczęścia, dekielek kupisz za ok 200zł, jeśli się "nie sprawdzi", za podobną cenę go odsprzedaż, jeśli będzie ci pasował sam zdecydujesz, czy szerzej, a może bardziej wąsko będzie to czego poszukujesz
Za 600zł kupi jasny obiektyw Sigma 19mm 2,8, a Ty mu wciskasz dekielek F/8 za dwie stówy? Nie żartuj.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Za 600zł kupi jasny obiektyw Sigma 19mm 2,8, a Ty mu wciskasz dekielek F/8 za dwie stówy? Nie żartuj.
dlaczego mam żartować ? - ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
Lepiej ustawić przysłonę na 8 a ogniskową w zoomie zablokować przy pomocy taśmy klejącej, niż kupować ten wynalazek.
Zamiast dekielka polecam 14/2,5 za jakieś 600 zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Tak jak pisałem szukam obiektywu małego aby aparat przypominał kompakt więc w grę wchodzą tylko naleśniki. Sigma chociaż fajna i tania to za odpada bo za duża.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
Tak jak pisałem szukam obiektywu małego aby aparat przypominał kompakt więc w grę wchodzą tylko naleśniki. Sigma chociaż fajna i tania to za odpada bo za duża.
oj nie wiem, czy będziesz zadowolony z wyboru aparatu. wg mnie lepiej było by kupić zaawansowany kompakt. no ale jak już kupiłeś, to spróbuj popstrykać tym co masz. uwierz, nie ma co się spieszyć z zakupami naleśnikowymi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Z naleśników z zoomem możesz kupić 14-42 X Panasonica. Tyle że za jego cenę wolałbym już kupić np. LX5.
Najbardziej uniwersalnymi szkiełkami z naleśników są
20mm 1,7 Panasonica oraz szybszy i gorszy optycznie
17mm 1,8 Olka.
Jeśli brakuje Ci $$, to jest jeszcze
Sigma 19mm 2,8. Nie taka zła a dużo tańsza od ww.
Bzzzzt! 17 mm 1.8 to NIE NALEŚNIK. Naleśnikowy jest 2.8.
-
Witam ,tak jak Adambieg polecam panasonica 14mm 2,5 , na ebayu do dostania za 500-600 zl , nawet na alledrogo teraz chyba taki stoi w tych pieniadzach , 28mm to bardzo uniwersalna ogniskowa , ma naprawde fajne rozmiary , w przedziale przyslon 4-8 calkiem niezle , zasadnicza wada jak dla mnie jest dystorsja , ale jak za te pieniadze to sympatyczne male szkielko ,pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
Tak jak pisałem szukam obiektywu małego aby aparat przypominał kompakt więc w grę wchodzą tylko naleśniki.
To wybór jest prosty - Panasonici:
1. 20mm 1,7 - moja sugestia - najbardziej uniwersalna ogniskowa i F/1,7
2. 14mm 2,5 - dla mnie jako podstawowy/jedyny obiektyw troche za szeroko, ale jak wolisz.
3. 14-42mm X - jeśli wolisz mieć zooma.
-
Dołącze do tych co polecają 20/1,7. Ten obiektyw ma swoje wady, ale który ich nie ma? Ma wszakże sporo zalet - jest mały, ostry i jak na średnią w m4/3 stosunkowo jasny.
Ogniskowa jest rzeczywiście bardzo uniwersalna - a jak jest zawąsko - to proponuję składać panoramki. Z tym obiektywem robię je tak że podpieram obiektyw kciukiem mniej więcej w połowie środka pierścienia ustawiania ostrości - wtedy przestawiając aparat wokół tego punktu obracamy go wokół punktu nodalnego. Odrobina wprawy + Hugin i zabawa jest przednia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
też pomyślałem dzisiaj o dekielku. Jak chce Ci się tachać statyw, to już w ogóle super sprawka i świetny szeroki kadr. Na pewno nie można narzekać w nim na ostrość.
Cytat:
Zamieszczone przez
goldiesr
oj nie wiem, czy będziesz zadowolony z wyboru aparatu. wg mnie lepiej było by kupić zaawansowany kompakt. no ale jak już kupiłeś, to spróbuj popstrykać tym co masz. uwierz, nie ma co się spieszyć z zakupami naleśnikowymi.
fakt - na pewno lepszy do tego co potrzebujesz byłby xz-2 lub p7700(za zoom)
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
2. 14mm 2,5 - dla mnie jako podstawowy/jedyny obiektyw troche za szeroko, ale jak wolisz.
3.
14-42mm X - jeśli wolisz mieć zooma.
14-42 nie jest może super długi, ale da naleśników nie należy - a facet chce mieć kieszonkowca
wg mnie najlepszy do krajobrazów 17f2.8 lub (przy zachowaniu określonych warunków - jak statyw) 15f8 - za ostrość i gabaryt
-
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
14-42 nie jest może super długi, ale da naleśników nie należy - a facet chce mieć kieszonkowca
wg mnie najlepszy do krajobrazów 17f2.8 lub (przy zachowaniu określonych warunków - jak statyw) 15f8 - za ostrość i gabaryt
14-42 X jest maly - to wersja power zoom a nie standardowy kit
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Dołącze do tych co polecają 20/1,7.
Ogniskowa jest rzeczywiście bardzo uniwersalna - a jak jest zawąsko - to proponuję składać panoramki.
Chciałem napisać to samo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
goldiesr
Jestem zadowolony. Najbardziej zależy mi na zabawie a tej dostarcza mi możliwość zmiany obiektywu. Pstrykam, pstrykam ale nie wiem dlaczego mam czekać skoro potrzebuję mniejszego obiektywu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
3.
14-42mm X - jeśli wolisz mieć zooma.
Myslałem o Panasonicu X 14-42mm. Jest mały ale nie chcę dublować tego co mam, zwłaszcza za tą cenę.
Kitem najwięcej fotek pstrykam na 14mm i kąt mi odpowiada. Kusi mnie też cena 14mm 2,5 (tj, ok 600zł). Czy warto jednak dołożyć jescze 500-600zł i mieć 20mm 1,7?
Cytat:
Zamieszczone przez
broda
Witam ,tak jak Adambieg polecam panasonica 14mm 2,5 , na ebayu do dostania za 500-600 zl , nawet na alledrogo teraz chyba taki stoi w tych pieniadzach , 28mm to bardzo uniwersalna ogniskowa , ma naprawde fajne rozmiary , w przedziale przyslon 4-8 calkiem niezle , zasadnicza wada jak dla mnie jest dystorsja , ale jak za te pieniadze to sympatyczne male szkielko ,pozdr
Dlaczego dystorsja jest poważną wadą? Czy korpus jej nie koryguje (zamierzam korzystać głównie z jpg)? Jak ogólnie wyglądą współpraca korpusu Olympusa i obiektywu Panasonica? Czy coś się wtedy traci?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Sigma jest świetna, ale to nie naleśnik.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
Zakup kolejnych szkieł zostawię sobie tak jak radzicie na później, gdy poznam aparat, popstrykam tym co mam i będę wiedział czego potrzebuję.
Dzięki też za zaproszenie do TG. Pewnie skorzystam jak pogodę będziemy mieć w końcu ładną . :)
Witam !
Wydaje mi sie, ze popelniasz blad myslac ze jedna ogniskowa rozwiaze Twoje wycieczkowe zapotrzebowania.
Aparat z wymienna optyka oferuje wysoka jakosc zdjec ale przy stalkach jest to kosztem wymiany obiektywow.
Jedna stalka nie zapewni Ci swobody focenia na wycieczkach roznych motywow w roznych warunkach.
W moim przypadku stosuje szkla: 14mm/2.5, 20mm/1.7, 45mm/1.8 oraz zoom 14-150mm
Natomiast gdybym mial stosowac 1 szklo do wszystkiego bralbym zooma 12-50 albo 14-150.
Co do stalek najczesciej korzystam z 20mm/1.7 i 45mm/1.8 a ostatnio duzo foce 75mm/1.8
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Wydaje mi sie, ze popelniasz blad myslac ze jedna ogniskowa rozwiaze Twoje wycieczkowe zapotrzebowania.
Oj tam, mając furmankę sprzętu, na wiele wyjazdów zabieram "jedynie" Pena + 20/1.7. Małe, wygodne, świetny obrazek, jak się nie potrzebuje tele to można fotografować prawie wszystko. Jasne, że więcej sprzętu to większe możliwości fotograficzne, z drugiej strony to potrafi być balast i kula u nogi.
-
bobdylan, jeśli kupisz jedną stałkę z zamiarem używania jej na wycieczkach i spacerach zamiast uniwersalnego zooma, to za kilka miesięcy będziesz zakładał na forum wątek "Jakiego kompakta kupić?" :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Oj tam, mając furmankę sprzętu, na wiele wyjazdów zabieram "jedynie" Pena + 20/1.7. Małe, wygodne, świetny obrazek, jak się nie potrzebuje tele to można fotografować prawie wszystko. Jasne, że więcej sprzętu to większe możliwości fotograficzne, z drugiej strony to potrafi być balast i kula u nogi.
święte słowa, nie ściągam drania z bagnetu, choć kąta brakuje... ale jest super
-
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
święte słowa, nie ściągam drania z bagnetu, choć kąta brakuje... ale jest super
no powiedz mi że tu brakuje kąta. Robione E-P1 + 20/1,7 z ręki. Sklejane Huginem. Jak się dało zrobić scenę z łażącymi i ruszającymi się ludźmi to tym bardziej się da z krajobrazem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
...Sklejane Huginem. Jak się dało zrobić scenę z łażącymi i ruszającymi się ludźmi to tym bardziej się da z krajobrazem...
To ja poproszę podobną fotkę z jadącym peletonem... :mrgreen:
-
hahaha, no tego nie próbowałem :) ale rozmawiamy o krajobrazie :)
-
Ja jak się poważnie zastanawiałem nad zakupem OMD to miedzy innnymi w plusach tego aparatu była mozliwość zakupu naleśnika 20/1,7 panasonica. I to ogromnych plusach :-) Jak ma być uniwersalnie (a do tego z możliwościami nocnego focenia) to chyba będzie najlepszy wybór i warto dać te pare stów więcej.
Jan_S - dla mnie opcja panoram zupełnie by odpadała bo kompletnie ich nie czuje i nie podobają mi się zupełnie.
-
Czytam to co piszecie i dochodzę do wniosku, że i tak pewnie będę zabierał kita tam gdzie się da. Kupiłem poręczną torbę i zestaw jest na tyle mały i lekki, że można go zabrać wszędzie. Niemniej jednak naleśnika też chcę mieć i wybiorę 14mm 2.5 z racji na jego cenę i dostępność. Jak będzie mi odpowiadał to pewnie na 20mm 1.7 też przyjdzie czas. :)
Prosiłbym jeszcze o odpowiedź na pytanie o współpracę korpusu Olympusa i obiektywu Panasonica? Jak tu wygląda sprawa z RAWami i JPG?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
Czytam to co piszecie i dochodzę do wniosku, że i tak pewnie będę zabierał kita tam gdzie się da. Kupiłem poręczną torbę i zestaw jest na tyle mały i lekki, że można go zabrać wszędzie. Niemniej jednak naleśnika też chcę mieć i wybiorę 14mm 2.5 z racji na jego cenę i dostępność. Jak będzie mi odpowiadał to pewnie na 20mm 1.7 też przyjdzie czas. :)
Prosiłbym jeszcze o odpowiedź na pytanie o współpracę korpusu Olympusa i obiektywu Panasonica? Jak tu wygląda sprawa z RAWami i JPG?
to już bym wolał 17f2.8, używki w podobnej cenie co używany 14f2.5.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
Olympus nie niweluje CA programowo, ani w swoich obiektywach, ani w żadnych innych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
Czytam to co piszecie i dochodzę do wniosku, że i tak pewnie będę zabierał kita tam gdzie się da. Niemniej jednak naleśnika też chcę mieć i wybiorę 14mm 2.5 z racji na jego cenę i dostępność.
Gdybym zabierał kita to 14mm 2.5 zostawiłbym w domu - brak spektakularnego zysku światła/jakości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
wybiorę 14mm 2.5 z racji na jego cenę i dostępność. Jak będzie mi odpowiadał to pewnie na 20mm 1.7 też przyjdzie czas. :)
proponuję odwrotną kolejność - kup 20/1.7 i jak będzie Ci brakowało kąta to zmienisz na 14/2.5 i jeszcze kasa zostanie na inne cele. Hehe... nie zmienisz 20-tki :) Jej zaletą w stosunku do 14/2.5 czy 17/2.8 jest światło. Jeżeli miałbym mieć jedną stałkę o jak najszerszym spektrum zastosowań to wybrałbym jednak coś jasnego.
-
A nie lepiej dokupić sobie jakiś mały futerał na kita i doczepić go do paska (i tak nie poczujesz pewnie że go masz) a sam aparat z naleśnikiem wsadzić do kieszeni? Przy okazji jak będziesz focił krajobrazy to myślę że trzeba pomyśleć też o filtrze polaryzacyjnym ;).
Ps. krajobraz to statyczne kadry więc myślę że atut szybkiego AF-u 17-tki tutaj odpada. Ja bym wybierał pomiędzy 20 1.7 a 14mm 2.5 z tym że wolałbym 20 1.7 bo jakbyś chciał focić jakieś gorsze warunki światła mógłbyś zrobić zdjęcie bez statywu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
bobdylan, jeśli kupisz jedną stałkę z zamiarem używania jej na wycieczkach i spacerach zamiast uniwersalnego zooma, to za kilka miesięcy będziesz zakładał na forum wątek "Jakiego kompakta kupić?" :)
nic dodać, nic ująć.
-
Mam 20mm/f/1.7 i jestem bardzo zadowolony, zwłaszcza z jasności szkiełka.:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
goldiesr
nic dodać, nic ująć.
Już dałbyś sobie spokój z krytykowaniem mojej decyzji. Wcześniej miałem kompakta i wybrałem bezlusterkowca bo chcę się pobawić obiektywami. Jest to dla mnie nowy świat dlatego założyłem ten temat. I dobrze bo po tym co piszą inni to moja idea posiadania tylko naleśnika na wycieczki może sie nie sprawdzić.
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
proponuję odwrotną kolejność - kup 20/1.7 i jak będzie Ci brakowało kąta to zmienisz na 14/2.5 i jeszcze kasa zostanie na inne cele. Hehe... nie zmienisz 20-tki :) Jej zaletą w stosunku do 14/2.5 czy 17/2.8 jest światło. Jeżeli miałbym mieć jedną stałkę o jak najszerszym spektrum zastosowań to wybrałbym jednak coś jasnego.
Pochodziłem dzisiaj z kitem i jednak nie jest tak źle z rozmiarem zestawu jak myślałem. Pewnie to jego będę zabierał najczęściej. Naleśnika też chcę mieć na sytuacje gdy będę musiał wcisnąć aparat do kieszeni. Zastanowiłem się i tak jak radzisz lepiej mieć coś co będzie miało dużą zaletę w stosunku do kita. A takim obiektywem jest 20mm 1.7. :) Nie tylko będzie mały ale będę go mógł użyć gdy będzie brakowało światła. Zaczynam poszukiwania na ebayu...
-
słuszna decyzja,
http://allegro.pl/panasonic-h-h014-g...016905533.html
kupiłem od tego faceta miesiąc temu, co prawda dałem 20PLN więcej.
lepszej oferty nie znajdziesz