-
9 załącznik(ów)
Sicilia - gdzie o mafii się nie mówi
Sicilia - gdzie o mafii się nie mówi
Witacie w moim foto dzienniku z podróży na Sycylię. Konkretnie stacjonowaliśmy w Palermo i wycieczki nasze właśnie w tych okolicach się dobywały. Polecieliśmy tam pod koniec stycznia, w Polsce zima na całego (-15 w dzień wylotu) a na miejscu po około 3h lotu +16 :). We Włoszech to środek zimy jak i u nas tylko cieplej jakoś choć deszcz często pada.
Samo Palermo kojarzyło mi się przede wszystkim z serialem ośmiornica i Ojciec Chrzestny :D
Znajomi w Polsce oraz Ci we Włoszech powtarzali aby nawet nie wypowiadać słów mafia i cosa nostra. Myślałem że to takie urban legend, lecz naprawdę ludzie nie rozmawiają tam na ten temat! W rozmowach z Włochami mieszkającymi od zawsze w Palermo nigdy oficjalnie ten temat się nie pojawił. Zawsze kręcili, opowiadali bardzo “okrągłe” zdania na ten temat, że ktoś coś słyszał, ale nie wie na pewno itp.
Palermo to przepięknie położone miasto na czubku buta Włoch.
Palermo będzie dla mnie miastem zagadkowym z 1000 zawsze zamkniętych kościołów, czasem, (choć nie poznałem wzorca godzin ich otwarcia) pokazują swoje piękno oraz niepowtarzalny klimat.
A więc do dzieła, centrum Palermo to piękna choć bardzo zaniedbana część miasta. Jak się okazało w centrum mieszka głównie biedota i emigranci! Bardzo mnie to zdziwiło bo centra miast przeważnie zamieszkują bogatsi, tutaj jest inaczej. Spacerując po wąskich i malowniczych uliczkach ma się wrażenie że budynki dookoła są bardzo zaniedbane i nie remontowane od długiego czasu.
1.Załącznik 81484 2.Załącznik 81485 3.Załącznik 81486 4.Załącznik 81487 5.Załącznik 81489 6.Załącznik 81490 7.Załącznik 81488 8.Załącznik 81491
CDN.
-
Odp: Sicilia - gdzie o mafii się nie mówi
Cytat:
Zamieszczone przez
acidmk
.... Spacerując po wąskich i malowniczych uliczkach ma się wrażenie że budynki dookoła są bardzo zaniedbane i nie remontowane od długiego czasu. CDN.
To nie wrażenie - one sa potwornie zaniedbane.
Dobrze zaczynasz, zapowiada się fajna relacja. Będę tu zaglądał.
Pozdrawiam i wenny twórczej życzę.
-
Chciałbym kiedyś wybrać się na Sycylię.
Mnie osobiście zdjęcia się bardzo podobają. Choć budynki są bardzo zaniedbane. Mam nadzieję że pokażesz jeszcze więcej. :)
Mógłbym cię prosić , abyś może w kilku zdaniach napisał czy byłeś tam z biura jakiegoś czy na własną rękę? Bardzo mnie ciekawi jak się tam dostałeś , bo z mapki wynika że chyba samochodem jechałeś.
Ładne miejsce ta Sycylia.
-
Fajnie się zapowiada. Czekam na dalsze zdjęcia. Sicilia to nie Italia - przynajmniej w mniemaniu sycylyjczyków:grin: Wrzucaj foty.
-
10 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
To nie wrażenie - one sa potwornie zaniedbane.
Dobrze zaczynasz, zapowiada się fajna relacja. Będę tu zaglądał.
Pozdrawiam i wenny twórczej życzę.
Rysiek, Dzięki za odwiedziny i zapraszam, obiecuję zdjęć będzie więcej i klimaty będą cieplejsze, pierwszego dnia niebo było całkiem białe, zapowiadało się że spadnie deszcz. Później było już tylko lepiej :D
Cytat:
Zamieszczone przez
koronax
Chciałbym kiedyś wybrać się na Sycylię.
Mnie osobiście zdjęcia się bardzo podobają. Choć budynki są bardzo zaniedbane. Mam nadzieję że pokażesz jeszcze więcej. :)
Mógłbym cię prosić , abyś może w kilku zdaniach napisał czy byłeś tam z biura jakiegoś czy na własną rękę? Bardzo mnie ciekawi jak się tam dostałeś , bo z mapki wynika że chyba samochodem jechałeś.
Ładne miejsce ta Sycylia.
kornax, dzięki za dobre słowo. Do Palermo samochodem to ponad 2,5 tys km. My wyhaczyliśmy promocję w Alitalii i polecieliśmy z Warszawy do Rzymu (około 2h lotu) dwie godziny na lotnisku w Rzymie i kolejny lot do Palermo (około 1h). Podróż w całości organizowana przez nas i naszą przyjaciółkę na miejscu która załatwiła nam pokój w B&B w samym centrum w bardzo jak na tamte warunki eleganckiej kamienicy (koszt około 85 euro za noc za 3 osoby). Jak coś pytaj pomogę :D
Centrum Palermo to również wspaniała architektura. Mieszają się tam wszystkie możliwe style, czasem oglądasz się w jedną za chwilę w drugą stronę i widać zupełnie inne klimaty.
9.Załącznik 81497 10.Załącznik 81505 11.Załącznik 81504 12.Załącznik 81503 13.Załącznik 81502 14.Załącznik 81501 15.Załącznik 81500 16.Załącznik 81499 17.Załącznik 81498 18.Załącznik 81506
cdn.
-
Lubię takie wątki :) Będę śledził
Pozdrawiam :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ja też.
-
I ja :)
Zapowiada się fajnie.
Pozdrawiam.
-
12 załącznik(ów)
Niezależnie gdzie pójdziemy, do jakiej części miasta trafimy. Niezależnie też czy budynki wokoło są wyremontowane czy bardzo zniszczone, wszędzie natknąć się możemy na kapliczki. Schowane czy wyeksponowane, zadbane, (ze świeżymi kwiatami i świecami) czy podniszczone (brudne i uszkodzone), zawsze jednak nocą oświetlone i cudowne.
Zapytałem Giovanniego, naszego znajomego dlaczego, po co itd...jedyne co usłyszałem to to że jest to taka tradycja i od wieków pojawiają się na ulicach Palermo.
19.Załącznik 81518 20.Załącznik 81528 21.Załącznik 81527 22.Załącznik 81526 23.Załącznik 81525 24.Załącznik 81524 25.Załącznik 81523 26.Załącznik 81522 27.Załącznik 81521 28.Załącznik 81520 29.Załącznik 81519 30.Załącznik 81529
cdn.
-
fajnie :) trochę więcej słowa by się przydało bo w drugiej wrzutce tyle zabytków...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
fajnie :) trochę więcej słowa by się przydało bo w drugiej wrzutce tyle zabytków...
BodziP, Witia, Saboor no i Jan_S Bardzo dziękuję za wizyty i komentarze, macie rację, niniejszym zamieszczam update do postu nr 5:
Foto 9, 16 oraz 17 - katedra w Palermo (Cattedrale di Palermo 1069 - 1190)
Foto 10 i 18 - fragmenty kościoła katolickiego (San Giovanni degli Eremiti) ślady architektury Bizantyjskiej, Arabskiej oraz Normańskiej
Foto 11 - fragment wejścia na pocztę główną w Palermo
Foto 12 - galeria handlowa w Palermo
Foto 13 - kościół (Santa Maria della Catena)
Foto 14 oraz 15 - bramy (Porta Nuova oraz Porta Felice)
-
Ale kapliczki świetne. Tyle ich i to w dużym mieście...
U nas na wioskach jest jedna, góra dwie. W miastach prawie nie ma.
-
9 załącznik(ów)
Kościoły to temat rzeka w Palermo, jest ich tak wiele że czasem ich nawet nie zauważamy snując się uliczkami centrum Palermo. Dziwne dla mnie było to że wtopione one są niejako w ciąg kamienic. Nie ma wyraźnej granicy pomiędzy kościołem i budynkiem mieszkalnym obok. Nie ma terenu okalającego kościół, ogrodzenia czy choćby płotku. Wyjątkiem jest na pewno katedra otoczona ogromnym placem gdzie stoi łódź św. Rosalii patronki Palermo, a w około rosną drzewka pomarańczowe.
Dziwną dla nas rzeczą była sytuacja jaką zaobserwowaliśmy przypadkowo pod koniec mszy świętej żałobnej. W czasie wyprowadzania trumny z kościoła wszyscy żałobnicy wyszli z kościoła i klaskali aby w ten sposób pożegnać zmarłego.
31.Załącznik 81640 32.Załącznik 81641 33.Załącznik 81642 34.Załącznik 81636 35.Załącznik 81639 36.Załącznik 81637 37.Załącznik 8163538.Załącznik 81638 39.Załącznik 81643
-
kolejny ciekawy podróżniczy wątek, foty ciekawe, będę zaglądał
pozdrawiam
-
Świetny wątek, będę zaglądał.
-
7 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ale kapliczki świetne. Tyle ich i to w dużym mieście...
U nas na wioskach jest jedna, góra dwie. W miastach prawie nie ma.
Bodzip, to prawda naprawdę w każdej uliczce możesz znaleźć kapliczkę. Bardzo mnie to zadziwiło.
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
kolejny ciekawy podróżniczy wątek, foty ciekawe, będę zaglądał
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Johny_85
Świetny wątek, będę zaglądał.
yamada, Johny_85 dzięki za odwiedziny i znak symbol Waszej obecności :D dobrze wiedzieć że nie piszę tylko dla siebie :D
Dzisiaj jeszcze kilka szczegółów kościelnych oraz rzecz zadziwiająca, w jednym z kościołów znalazłem oświetloną gablotę z popiersiem księdza mieszkającego tam przed laty. Okazało się że po śmierci zdjęto z jego twarzy odcisk i zrobiono oto to popiersie. Troszkę straszne to chyba...
40.Załącznik 81738 41.Załącznik 81739 42.Załącznik 81740 43.Załącznik 81741 44.Załącznik 81742 45.Załącznik 81743 46.Załącznik 81744
-
9 załącznik(ów)
Rzeczą na pewno godną zobaczenia jest pałac królewski (Palazzo dei Normanni) siedziba królów Sicylii.
Wzniesiony w XI wieku przez Normanów na ruinach zamku arabskiego, wewnątrz którego znajduje się słynna (Capella Palatina) z XII wieku, arabsko-bizantyjskie sklepienie stalaktytowe, oraz mozaiki z XII wieku.
Niestety w samej kaplicy robienie zdjęć jest zabronione, ale postaram się podlinkować zdjęcia choć wrażenie jakie na mnie ona wywarła i jakie odczuwa się oglądając zdjęcia jest zupelnie niemiarodajne.
Od roku 1946 do dzisiaj pałac jest siedzibą Sycylijskiego Zgromadzenia Regionalnego.
- http://www.cappellapalatina.it/en/
- http://palermodintorni.blogspot.com/...-palatina.html
47.Załącznik 81795 48.Załącznik 81791 49.Załącznik 81789 50.Załącznik 81787 51.Załącznik 81790 52.Załącznik 81793 53.Załącznik 8178854.Załącznik 81792 55.Załącznik 81794
Na zdjęciu 52 dowód na bardzo bogatą historię tego miejsca. Napisy po grecku, łacinie i włosku na jednym fragmencie kamienia.
-
7 załącznik(ów)
Część nadmorska Palermo zwana również Foro Itallico niestety z kamiennym brzegiem oraz głęboka od samego brzegu wodą to nadal miejsce piękne, ze wspaniałym widokiem na port oraz miasto. Przestrzeń nadmorska zaaranżowana jako miejsce spotkań młodych mieszkańców miasta, Jest też miejsce na pogranie w kosza czy jogging nad brzegiem morza.
56.Załącznik 81920 57.Załącznik 81921 58.Załącznik 81922 59.Załącznik 81923 60.Załącznik 81924 61.Załącznik 81925 62.Załącznik 81926
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ja także.
-
Marku, dzięki i zapraszam do zwiedzania :D
-
10 załącznik(ów)
Ballaro to dla Sycylijczyka coś więcej niż bazar, to miejsce gdzie owszem można zrobić zakupy. Przede wszystkim jednak porozmawiać ze znajomymi, napić się kawy w pobliskich kawiarenkach, zjeść coś wspólnie po prostu żyć. Samo kupowanie to kolejny rytuał, targi nie mają końca. Mam wrażenie że to spuścizna po kulturze arabskiej i ich sposób sprzedaży.
Pod wielkimi parasolami, lub namiotami oświetlone nawet w dzień stoiska czasem ładne i estetyczne, czasem jednak zbite z kilku desek lub powiązane sznurkiem z tylko jednym gatunkiem sprzedawanych owoców lub warzyw.
63.Załącznik 81992 64.Załącznik 81991 65.Załącznik 81990 66.Załącznik 81989 67.Załącznik 81988 68.Załącznik 8198769.Załącznik 81986 70.Załącznik 81985 71.Załącznik 81984 72.Załącznik 81993
-
8 załącznik(ów)
-
Nad wyraz ciekawa ta wrzutka " mięsna ".
Jak robiłeś te zdjęcia , to nie mieli nic przeciw? Nie sprzeciwiali się że robiłeś im zdjęcia?
Gość z papierosem dodaje uroku zdjęciom. :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
koronax
Nad wyraz ciekawa ta wrzutka " mięsna ".
Jak robiłeś te zdjęcia , to nie mieli nic przeciw? Nie sprzeciwiali się że robiłeś im zdjęcia?
Gość z papierosem dodaje uroku zdjęciom. :grin:
Hehehe, dzięki :D Kolesie byli bardzo wyluzowani, ten z papierosem poprosił tylko żeby zdjęcia nie trafiły na facebook'a :P
Generalnie takie widoki dosyć egzotyczne u nas tam są na porządku dziennym. Ja przynajmniej nie widziałem takich akcji w Polsce.
-
10 załącznik(ów)
Cefalu, to oddalone zaledwie godzinę drogi pociągiem (uwaga techniczna, o ile pociąg się nie spóźni, koszt biletu około 5 euro) od centrum Palermo miasteczko. Historia miasta rozpoczyna się około V wieku naszej ery gdzie u podnurza skał powstała Grecka fortyfikacja. Po podbiciu przez Arabów w roku 858 miasto zostało włączone do Emiratu Palermo, a w roku 1063 przejęte przez Normanów pod wodzą Rogera I.
Położone na wysokiej skale La Rocca nad samym brzegiem morza miasteczko słynące ze średniowiecznych zabytków oraz pięknej plaży. W sezonie pełne turystów, ale teraz pustawe nostalgiczne lecz nadal piękne. W Cefalu przeważają urocze białe domki a kręte uliczki dodają temu miejscu jeszcze uroczego charakteru.
Tutaj znajduje się katedra normandzka, której absydę zdobią bizantyjskie mozaiki datowane na pierwszą połowę XII wieku a ufundowaną przez króla Rogera II.
W mieście można zobaczyć sporo arabskich akcentów, które urozmaicają ogólny obraz miasta - choćby śliczne, niskie białe domki, ogromne żelazne bramy chroniące większe posiadłości czy arabskie łaźnie.
81.Załącznik 82099 82.Załącznik 82100 83.Załącznik 82105 84.Załącznik 82103 85.Załącznik 82102 86.Załącznik 82104 87.Załącznik 82107 88.Załącznik 82106 89.Załącznik 82101
81. Leniwe życie ludzi i psów na dworcu głównym Palermo
82. Wyjście z dworca kolejowego Cefalu
83. Kościółek Cefalu
84, 85, 86, 89. Uliczki Cefalu
87, 88, Katedra w Cefalu
-
Świetna ta wrzuta zdjęć . Zdjęcie 81 z leżącymi sobie psami dla mnie cudo. Świetnie to wygląda. Uliczki bardzo ładne. Bardzo mi się podobają takie małe uliczki. I ta góra na zdjęciu 82 bardzo dodaje uroku temu miejscu. Ładne miejsce.
-
Ciekawe miejsca i bardzo fajne fotki.
Bardzo ciekawie też opisywane sytuacje.
Będę śledził na bieżąco.
Gratuluję wyprawy i pozdrawiam.
-
10 załącznik(ów)
Dzięki Wam za wszystkie oznaki sympatii i komentarze jakie dostaję, link do mojej relacji znalazł miejsce na stronie głównej naszego portalu za co bardzo dziękuję :D
Chciałem teraz pokazać kolejne, choć pewnie jeszcze nie ostatnie zdjęcia z Cefalu.
Zapraszam na wycieczkę po nabrzeżu oraz na plażę :D
90.Załącznik 82120 91.Załącznik 82128 92.Załącznik 82127 93.Załącznik 82126 94.Załącznik 82125 95.Załącznik 82124 96.Załącznik 82123 97.Załącznik 82122 98.Załącznik 82121 99.Załącznik 82129
-
Ostatnie z tej serii - świetne. Tak kolor jak i kadr.
Te formacje skalne na wybrzeżu to pozostałości powulkaniczne jak się domyślam ? Raczej bazalty czy pumeksy ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ostatnie z tej serii - świetne. Tak kolor jak i kadr.
Te formacje skalne na wybrzeżu to pozostałości powulkaniczne jak się domyślam ? Raczej bazalty czy pumeksy ?
Bodzip wydaje się że raczej nie pozostałości wulkaniczne...choć głowy nie dam sobie obciąć. Wydaje się że to część gór którymi Cefalu jest otoczone.
-
Ekstra te zdjęcia . Ładne miejsce. Zdjęcie nr 99 dla mnie rewelacja. Podobają mi się tę domki. Mieszkać tak nad morzem to coś cudnego .:grin:
Gratuluję wycieczki i ładnych zdjęć.
-
8 załącznik(ów)
Dzisiaj jeszcze troszkę kadrów około plażowych, Cefalu tak naprawdę ma dwie części plaży. na poprzedniej częśc mogliście zobaczyć tę pierwszą a teraz ta druga, szersza i chyba ładniejsza :)
100.Załącznik 82231 101.Załącznik 82229 102.Załącznik 82233 103.Załącznik 82230 104.Załącznik 82228 105.Załącznik 82232 106.Załącznik 82234 107.Załącznik 82235
-
fotki z wybrzeża zaiste urokliwe, zresztą cały wątek oko cieszy :)
-
7 załącznik(ów)
A teraz czas na katedrę w Cefalu, wiem była już od zewnątrz ale teraz to co w środku. Katedrę ufundował w XI wieku król Roger II po tym jak wylądował na plażach Cefalu uratowawszy się ze sztormu. W środku przepiękne mozaiki Chrystusa Pantokratora, rzeczywiście zdaję się stojąc w różnych częściach kościoła że bez przerwy patrzy On na nas.
108.Załącznik 82256 109.Załącznik 82257 110.Załącznik 82258 111.Załącznik 82259 112.Załącznik 82260 113.Załącznik 82261 114.Załącznik 82262
-
Tak sobie oglądam i... czekam na jeszcze.
Fajnie pokazujesz :)
-
9 załącznik(ów)
Bardzo mi miło że i opisy i zdjęcia się podobają :D
Dzisiaj ostatnie kadry z Cefalu, a jutro będą golasy ;) Słowo!
115.Załącznik 82295 116.Załącznik 82296 117.Załącznik 82297 118.Załącznik 82298 119.Załącznik 82299 120.Załącznik 82300 121.Załącznik 82301 122.Załącznik 82302 123.Załącznik 82303
-
Urocze te wąskie uliczki :)
-
10 załącznik(ów)
Po wycieczce do Cefalu wracamy do Palermo, dzisiaj chciałem Wam pokazać fontannę wstydu Fontana della Vergogna. XVI wieczna konstrukcja została nazwana przez ówczesnych Palermian z powodu nagości posągów. Krąży legenda że siostry zakonne z pobliskiego klasztoru którejś nocy uszkodziły nosy wszystkich męskich postaci tej fontanny. Nie śmiały jednak dotknąć samych członków, największe zgorszenie wywołujących :)
124.Załącznik 82307 125.Załącznik 82308 126.Załącznik 82313 127.Załącznik 82312 128.Załącznik 82314 129.Załącznik 82310 130.Załącznik 82311 131.Załącznik 82315 132.Załącznik 82309 133.Załącznik 82306
-
10 załącznik(ów)
Monreale to miasto oddalone od Palermo o 8 kilometrów i położone na wzgórzach Monte Caputo. Wzniesione na pozostałościach dawnej osady arabskiej w XII wieku. Jej perełką jest katedra wzniesiona w 1174 roku a ufundowana przez Wilhelma II dobrego. Słynie z przepięknych mozajek które zdobią ściany boczne oraz ołtarz katedry. Łączna powierzchnia wspomnianych mozajek to ponad 6000 m2! Tutaj znowu spotykamy postać Chrystusa Pantokratora unoszącego prawą rękę w geście błogosławieństwa, a w lewej otwartą księgę z łacińskim cytatem z biblii. Z wierzy Katedry roztacza się przepiękny widok na Palermo i jego okolice.
134.Załącznik 82505 135.Załącznik 82506 136.Załącznik 82502 137.Załącznik 82503 138.Załącznik 82504 139.Załącznik 82511 140.Załącznik 82507 141.Załącznik 82510 142.Załącznik 82509 143.Załącznik 82508
-
Ile trudu trzeba było by te mozaiki tak misternie ułożyć...