Witam. Jestem nowym użytkownikiem i chciałbym poddać ocenie moje zdjęcia. Fotografuję od niedawna i proszę o jak najbardziej rygorystyczną ocenę oraz o wskazówki co robię źle i co powinienem poćwiczyć. Z góry dziękuje.
1.
2.
3.
4.
Wersja do druku
Witam. Jestem nowym użytkownikiem i chciałbym poddać ocenie moje zdjęcia. Fotografuję od niedawna i proszę o jak najbardziej rygorystyczną ocenę oraz o wskazówki co robię źle i co powinienem poćwiczyć. Z góry dziękuje.
1.
2.
3.
4.
Witaj.
Niestety nie rozpieszczę Cię:
1. Gdybym nie wiedział jak wygląda brewiarz to to zdjęcie niemiało by już zupełnie przekazu, choć i dzięki temu, że wiem to mało jest tego przekazu. Zdjęcie jest przede wszystkim źle skadrowane
2. Tu już jest lepiej. Ładnie złapany zachód słońca i odbicie w tafli wody, jednakże krzaczory na dole nie komponują się tu zbyt ładnie. Powinieneś albo je przekadrować albo wystemplować te roślinki. Myślę, że mógłbyś spróbować zrobić z tego bardziej panoramiczny kadr i delikatnie się pobawić światłem i kolorami w programie do obróbki.
3.Ule by były ciekawsze gdybyś np. odszedł kroczek, dwa do tyłu i postarał się złapać cały pierwszy z prawej ul, ustawić mniejszą GO i ustawił ostrość na żółty ul. To taka moja szybka wizja. Ogólnie zdjęcie trochę nudnawe.
4. To też jest dobre. Widać parzyste wrzutki masz lepsze ;) B&W tutaj pasuje. Pokazałeś zrujnowany budynek, który kiedyś pewnie był świetnością na okolice. Jednak zepsułeś tą wstawkę tym, że nie wyprostowałeś budynku. Leci on na lewo, do tego po prawej na dachu obciąłeś kawałek masztu.
Podsumowując, można widać, że poszukujesz ujęć ciekawych ale niestety nie umiesz jeszcze tego dobrze uchwycić. Kuleje u Ciebie na całej linii obróbka bez, której nie istnieje fotografia.
Wrzucam tak na szybko obrobione Twoje jezioro jezioro. Przepraszam z góry, że bez pytania zacząłem się bawić Twoją fotką. Jak coś to daj znać, to ją usunę.
witam!
1. Widziałbym inny kadr, najlepiej aby osoba na zdjęciu była ujęta w całości i najlepiej użyłbym większej ogniskowej. Zdjęcie zrobiłbym w czerni i bieli moim zdaniem lepszy efekt.
2. Jeśli robisz zdjęcia typu woda/niebo pole/niebo unikaj zdjec w proporcji kadru 50;50. Takie zdjęcia lepiej wychodzą przy proporcji 60;30 lub 30;60 (30% nieba lub 60%)
Takie moje małe sugestie.
pozdrawiam :)
Dziękuje za ocenę. Niebawem wrzucę kilka kolejnych zdjęć. Prawda, obróbka komputerowa zdjęć polegała u mnie tylko na dodaniu B&W lub przekadrowaniu, widzę że będę musiał zgłębić ten temat.
Podoba mi się, mogę wiedzieć w jakim programie je obrabiałeś. Ja używałem tylko PhotoFiltre który jest darmowy.Cytat:
Wrzucam tak na szybko obrobione Twoje jezioro jezioro. Przepraszam z góry, że bez pytania zacząłem się bawić Twoją fotką. Jak coś to daj znać, to ją usunę.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
5.
Poprzednie zdjęcia oceniam dokładnie tak jak Kowalikster, co do ostatniego:
Krzywe, ale do odratowania...i BW mało kontrastowe.
Wyprostowałem je w pionie-poziomie, i dodałem troszkę kontrastu, daj znać jak będziesz chciał abym je usunął :-P
Następne również.
Konwersja do B&W, to nie tylko zdjęcie kolorów (W PhotoFiltre- Skala szarości).To bardziej skomplikowane niż się może wydawać.
Może coś Ci pomoże ten wątek.
Ostatnia fotka hmmm podszedł bym do niej inaczej. W kadrze umieścił bym tylko tę skrzynkę i to coś co jest w pd. Obróbka raczej w kolorze ;) Jak możesz podejdź to tego raz jeszcze ;)
Hm, ciężko mi cokolwiek o tych zdjęciach pozytywnego napisac. Sa dziwnymi pstrykami, które nie do końca cos przekazują. Aczkolwiek wyczuwam, że do fotografii podchodzisz jeszcze w niesmiały sposób i fotografujesz to, co myslisz, że może byc ciekawe.
Poszukaj innych tematów, niekoniecznie uli pszczelich :)
Kolejne zdjęcia, proszę o ocenę i dziękuje za poprzednią krytykę:)
6.
7.
6 - fajny wakacyjny kadr, ale piasek troszkę 'przejarany' :)
Najciekawiej zapowiadał się jak dla mnie ten facet z brewiarzem. Temat ciekawy, tylko trzeba by go jakoś inaczej ująć. Podejść bliżej.
Widoczek bardzo ładny, tylko kadr od dołu trzeba przyciąć.
6. najfajniejsza – mocny kolor, dobry kadr i nawet ten lekki przepał piasku mi nie przeszkadza.
Podszedłem chyba najbliżej jak się dało, zależało mi żeby mnie zauważył a poza tym chciałem też pokazać kominy obozowe w całości. To było pierwsze tego typu zdjęcie jakie zrobiłem i trochę miałem stracha.Cytat:
Najciekawiej zapowiadał się jak dla mnie ten facet z brewiarzem. Temat ciekawy, tylko trzeba by go jakoś inaczej ująć. Podejść bliżej.
Ne boj! Jak masz trochę stracha, to spróbuj z długi obiektywem. Potem już powinno pójść z górki. Przecież Cię nie zabije – jest pobożny :)
Zdjęcia robię cyfrówką w której zoom jest do niczegoCytat:
Jak masz trochę stracha, to spróbuj z długi obiektywem.
8.
9. Modne ostatnimi czasy zdjęcie w lustrze bądź też fish eye dla ubogich
8. próbowałabym z innej perspektywy - fajne :)
Dwa zdjęcia które dziś zrobiłem, zapraszam do wyrażenia opinii:)
10
11
Do mnie bardziej przemawia 10. Tylko lepiej by ta fota wyglądała w B&W.
Pozdrawiam
Próbowałem przerobić ją do B&W ale nic sensownego z tego nie wyszło. Mi osobiście odpowiada w kolorze, są moim zdaniem zbyt wyraziste by się ich pozbywać.
12. Minimal
Z tym minimalistycznym zaryzykowales... :wink:
Jak dla mnie to za bardzo minimalistyczne, poniewaz nic na nim nie przyciaga uwagi.
IMHO klamerki powinienes pokazac z innej perspektywy i nie byc takim skapcem, dolozyc chocby jedna albo dwie i pobawic sie z GO...
Pozdr.
Sam pomysł świetny + . Ale chyba nieostro
Fajne klamerki, ciekawy pomysł. Szkoda, że ostrość poszła gdzies do nieba.
No faktycznie klamerki mogłyby być bardziej ostre dziś też zapowiada się ładny dzień to spróbuje strzelić je jeszcze raz.
Szukałeś, szukałeś i znalazłeś. Klamerki rewelka. (z ostrością nie będę się powtarzał). To jest chyba dobre ćwiczenie - nauczyć się robić maksymalnie proste fotki, bez bałaganu w kadrze :)
Pstryknąłem dzisiaj jeszcze raz te klamerki, z ostrością wydaje mi się że jest teraz trochę lepiej natomiast zdjęcie już mi się nie podoba tak jak pierwsze. Jak chcecie mogę je wrzucić teraz coś z zupełnie innej beczki:
13. Abstrakcja
Jak weszłam to myślałam, że jakiś obraz tu ktoś wstawił, fajnie! :wink:
Wiejski pejzażyk zza mojego domu, może komuś przypadnie do gustu:)
14.
Mógłby mi przypaść gdyby nie kolory, daleko im do naturalnych
zgadzam się z przedmówcą. kolorki troszkę za wyraziste. i chyba nie ostro ??
Juz nawet nie kolory są problemem, ale to, że strasznie spaprałeś obróbkę :P
O kurde ktoś tu chyba zbyt odważnie podszedł do obróbki :roll:
No może faktycznie, dopiero ćwiczę komputerową zabawę ze zdjęciami i o ile normalne zdjęcia mi wychodzą to te na którym jest dużo nieba wychodzą strasznie spaprane i nie mogę nad tym zapanować. Dzięki za krytykę następnym razem będę ostrożniejszy:)
Proponuję skorzystać z wątka Co poprawic w tym zdjęciu ?.
Na pewno pojawi się kilka propozycji obróbki. Tylko wrzuć oryginał bez żadnej ingerencji (zdjęcie większe niż 800x600) :grin:
Chodziło mi o to że nie mogę nad tym zapanować przy obróbce na komputerze. Tak jak na ostatnim zdjęciu gdzie niebo wyszło nienaturalne a część zieleni za ciemna.
helmuth - dzięki za informacje, nie znałem tego wątku, na razie prześledzę ten wątek może czegoś się nauczę:)
Dzięki za rady panowie
Pozdrawiam